Ajax-hooligan krijgt klap: lekker rustig

Crimineel Martin 'Polletje' van de Pol was jarenlang leider van de harde kern van Ajax. Maar een andere supportersbaas was hem zat en Polletjes maten blijkbaar ook. Hij gaf Van de Pol een vuistslag in het gezicht. Inmiddels is het opvallend rustig rond wedstrijden van Ajax, aldus Het Parool.

Bij de uitwedstrijd tegen Feyenoord zwaaiden de supporters de spelersbus uit, en zou Van de Pol de voorzitter van de AFCA Supportersclub hebben geduwd. Deze 'Seal', een Molukker met vechtsportervaring, sloeg Polletje vervolgens neer. Andere harde kerners namen het niet voor hem op en Van de Pol droop af.

Een en ander gebeurde al op 8 november, maar blijkbaar is nu pas het verband gelegd met de betrekkelijke rust rond Ajax-wedstrijden.

Drugshandel
Volgens Het Parool genoot Polletje al een tijd weinig aanzien meer vanwege zijn onberekenbare karakter. Vanuit de vorig jaar afgebrande supportershome zou hij een lucratief drugshandeltje hebben gerund en perste hij verschillende mensen af. Van de Pol zou daarmee weinig respect voor de clubcultuur hebben getoond.

De vuistslag was aanleiding voor een versplintering van de harde kern, en een nieuwe leider diende zich tot nu toe niet aan. Maar zaterdag speelt Ajax tegen Roda JC zijn eerste thuiswedstrijd. Dus letten betrokkenen extra op of er een nieuwe hooligan-voorman opstaat die supporters kan verleiden om te gaan knokken en rellen.

Open plekken in de hooliganwereld zouden nooit lang onvervuld blijven. Maar de oudere F-siders moeten van Ajax voortaan een statribune delen met de jonge fanatieke Vak 410-fans. Dit kan van grote invloed zijn op de groepsdynamiek. Ajax hoopt blijkbaar dat het positief uitpakt, maar dat zal moeten worden afgewacht.