Bouwmeester dicht bij goud, vrijwel zeker van medaille

Marrit Bouwmeester kan aankomende maandag de eerste Nederlander worden sinds 1936 die olympisch goud pakt in een zeilboot. In de Laser Radial-klasse nam ze vandaag na een vijfde en tweede plaats de leiding over van de Deense Anne-Marie Rindom, die met een 22e plaats in de negende race haar koppositie vergooide.

Met alleen de medalrace nog voor de boeg heeft Bouwmeester een voorsprong van acht punten op Rindom en tien op de Ierse Annalise Murphy. Dit betekent dat Bouwmeester aan een vierde plek in de medalrace, waar dubbele punten worden uitgedeeld, genoeg heeft om goud te behalen. Ze moet in ieder geval zorgen dat Rindom maximaal drie plaatsen voor haar finisht en Murphy vier. Een medaille is inmiddels al zeker, mits ze niet wordt gediskwalificeerd in de slotrace en de Belgische Evi Van Acker die slotrace wint.

Pieter-Jan Postma ligt in de Finn-klasse ook nog op medaillekoers. Hij lag in de eerste race van vandaag erg goed, maar viel uiteindelijk terug naar plek veertien. Hij won wel knap de achtste race en staat met nog twee reguliere races te gaan op de vierde plek. Hij staat op zes punten van de derde plek en vijftien van zilver.

Rutger van Schaardenburg vergooide vandaag zijn medaillekansen in de Laser-klasse. Hij stond lang op een positie voor een medaille, maar met twee races buiten de top twintig wist hij zich nog net voor de medal race te plaatsen van aankomende maandag. Hij is echter wel kansloos voor een medaille.

In de 49'er klasse bij de vrouwen werden vandaag vier races gevaren. Annemiek Bekkering en Annette Duetz begonnen slecht, maar herstelden zich vandaag enigszins met een twaalfde, achtste en twee derde plekken. Ze staan nu zevende in het klassement met nog zes reguliere races te varen.

In de Nacra-klasse blijven Mandy Mulder en Coen de Koning wisselvallig presteren. Ze werden vandaag 7e, 21e en 6e en staan nu op plaats 14. Een medaille halen is onmogelijk.