FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 23 oktober 2011

Vijf aanhoudingen na Turkse demonstratie

De politie heeft vijf verdachten aangehouden, hoofdzakelijk voor openlijke geweldpleging, bij een vechtpartij in Amsterdam op zondag. Dat liet de politie weten.

De vechtpartij ontstond na een Turkse demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Een groep van ongeveer 80 Turken trok na een betoging op het Museumplein via het Vondelpark naar een Koerdisch centrum aan de Sloterkade, zeer tegen de wil van het organiserend comité. Ze gooiden enkele ruiten van het centrum in, waarna een vechtpartij ontstond. De politie greep vervolgens in.

Tijdens het optreden van de politie raakten voor zover bekend vier betrokkenen licht gewond, net als een vijftal agenten. De politie wees geruchten dat er zou zijn geschoten van de hand.

Turkse demonstranten waren op het Museumplein bijeengekomen uit protest tegen een aanval woensdag van de Koerdische PKK op militaire posten in het zuidoosten van Turkije. Dat heeft de voorzitter van het Inspraak Orgaan Turken in Nederland (IOT), Aydin Akkaya, laten weten. Bij de aanval kwamen zeker 24 militairen om. De PKK eist autonomie voor de Koerden in het zuidoosten van Turkije.

Vijf aanhoudingen na Turkse demonstratie
Vijf aanhoudingen na Turkse demonstratie (Foto: ANP)

Mogelijke redding euro met Chinees geld

Mogelijk wordt de eurocrisis opgelost met Chinees geld. De leiders van de Europese Unie bereiden plannen voor om de vuurkracht van het noodfonds verder te vergroten. Daarbij wordt een variant besproken waarbij geld van andere niet-Europese landen uitkomst zou kunnen bieden.

Bij deze variant stallen landen die goed in de slappe was zitten, zoals China en Brazilië, in een apart potje bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geld. Dit geld kan dan worden gebruikt om eurolanden die in de problemen zitten uit de brand te helpen. Bij het Europees noodfonds is het IMF betrokken.

Dug-out in Leiden sneuvelt na explosie

Een dug-out op een openbaar toegankelijk sportveldje in Leiden is zondagavond gesneuveld nadat daar een explosief tot ontploffing was gekomen. Dat liet de politie weten. Rond 22.00 uur ging het explosief af. De klap was zo hevig dat verschillende autoalarmen in de omgeving afgingen.

Het betreft een veld aan de Boshuizerlaan. De politie ziet vooralsnog geen link met de ontploffing van een explosief dat aan een flitspaal zat in Voorschoten. Verdere details ontbreken nog.

Slagaderlijke bloeding werd neergestoken man fataal

De 27-jarige man die zaterdag om het leven kwam bij een steekpartij in Eindhoven, overleed als gevolg van een slagaderlijke bloeding. De 38-jarige opgepakte verdachte uit Luik werkt volgens de politie mee aan het onderzoek en moet maandag voor de rechter-commissaris verschijnen.

Het 27-jarige slachtoffer uit Bergeijk werd zaterdagochtend voor de deur van een discotheek in het centrum gevonden. De steekpartij vond rond 04.50 uur plaats in een discotheek aan de Dommelstraat.

Het slachtoffer en de verdachte kregen kort voor sluitingstijd ruzie, waarna de Belg de Brabander neerstak. Het slachtoffer overleed kort daarna op straat aan zijn verwondingen. De verdachte werd kort na het steekincident opgepakt.

De politie meldt zondag nog volop bezig te zijn met het horen van ooggetuigen. Onder hen bevinden zich ook mensen die tot de groep van de verdachte behoren.

Kim Kardashian scoort weer een filmrol

Kim Kardashian gaat het na twee weinig succesvolle filmrollen weer proberen als actrice. De realityster, die vrijdag haar 31e verjaardag vierde, heeft een rol gescoord in The Marriage Counselor van regisseur Tyler Perry. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-website Deadline.

The Marriage Counselor gaat over een hoogopgeleide relatietherapeut die de sleur in haar eigen huwelijk niet kan doorbreken. Daarom gaat ze vreemd met een van haar cliënten. De relatietherapeut wordt gespeeld door Jurnee Smollnett, bekend van films als The Great Debaters en Jack. Kardashian speelt een van haar medewerkers, Ava.

Kardashian, bekend dankzij de realityserie Keeping Up With the Kardashians, was eerder te zien in de komedies Deep in the Valley en Disaster Movie. Daarin had ze echter kleine rollen, haar aandeel in The Marriage Counselor is volgens Deadlline groter.

De opnamen voor The Marriage Counselor gaat woensdag van start. De film moet volgend jaar in de Amerikaanse bioscopen gaan draaien. Wanneer Nederlanders weer kunnen genieten van Kardashians acteerkunsten, is niet bekend.

Tom Hanks maakt weer tv-serie met HBO

Tom Hanks slaat opnieuw de handen ineen met HBO. De 55-jarige acteur gaat een comedyserie getiteld Players produceren voor de Amerikaanse kabelzender.

De serie Players draait om een groep atleten op een universiteit en bestaat uit afleveringen van elk een halfuur. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite The Hollywood Reporter.

Hanks produceerde eerder voor HBO de miniseries Band of Brothers en The Pacific over de Tweede Wereldoorlog. Hij tekende ook voor de productie van de serie John Adams, over de gelijknamige voormalige president van de Verenigde Staten.

Aanslag op Afghaanse minister verijdeld

Een aanslag op de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken Bismullah Khan Mohammadi is zondag verijdeld. Zijn lijfwachten schoten een zelfmoordterrorist dood voordat die zijn bomgordel tot ontploffing kon brengen, deelde het ministerie van Mohammadi mee.

De terrorist wachtte het konvooi van de minister op in het district Sayyed Khel, in de provincie Parwan. Lijfwachten van Mohammadi, die op dat moment elders was, roken lont toen de man op hen afkwam en openden het vuur.

Volgens de politie droeg de aanvaller een bomgordel, maar werd hij uitgeschakeld voor hij zijn explosieven tot ontploffing kon brengen.

Dode en vijf gewonden bij ongeval in Dwingeloo

Een 73-jarige vrouw is zondag om het leven gekomen bij een ongeval in het Drentse Dwingeloo. Vijf andere mensen liepen ook verwondingen op en zijn naar een ziekenhuis gebracht, meldt een politiewoordvoerder.

Het ongeval vond omstreeks 18.00 uur plaats op een kruising. Vermoedelijk is een auto, die werd bestuurd door een 23-jarige man uit Diever, met hoge snelheid de kruising op komen rijden. In de auto van de man zaten nog drie andere jongeren. De 23-jarige man zag waarschijnlijk een andere overstekende auto, met daarin een man en twee vrouwen, over het hoofd en raakte de wagen vol in de flank.

Het 73-jarige slachtoffer uit Assen zat in de auto die door de 23-jarige man werd geraakt. Zij overleed ter plaatse. Hoe de andere gewonden er aan toe zijn, weet de woordvoerder niet.

Lebbis wint cabaretprijs Poelifinario

Lebbis (Hans Sibbel) heeft met zijn programma Branding de Poelifinario 2011 gewonnen. Neerlands Hoop 2011 ging naar het cabaretduo Van der Laan & Woe (Geen Familie) met hun voorstelling Superlatief. Dat is zondagavond bekendgemaakt in de Kleine Komedie in Amsterdam.

De Poelifinario van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecteuren (VSCD) is de cabaretprijs voor de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen. De Neerlands Hoop eert de meest veelbelovende theatermaker.

Lebbis schroomt volgens de jury in Branding niet om levenslessen te geven. "Hij vertoont een superieure balans tussen engagement en amusement, en tussen moraliseren en de draak steken."

Niels van der Laan en Jeroen Woe maken dit seizoen een grote stap, stelt de jury over de twee. "In hun twee eerdere shows toonden ze zich al sterke acteurs, maar in Superlatief hebben ze nog meer overtuigingskracht."

Vorig seizoen gingen Claudia de Breij en Paulien Cornelisse nog met de prijzen aan de haal.

Ajax evenaart eigen record rode kaarten

Ajax heeft vanmiddag in De Klassieker tegen Feyenoord (1-1 gelijkspel) een eigen record weten te evenaren. De rode kaart voor doelman Kenneth Vermeer was de derde opeenvolgende rode kaart voor de Amsterdammers.

Eyong Enoh kreeg vorige week, in het duel met AZ, een rode kaart. Twee weken daarvoor, in de uitwedstrijd bij FC Groningen, ontving ook Gregory van der Wiel de rode prent. Daarmee evenaart Ajax het record van drie opeenvolgende competitiewedstrijden waarin de ploeg een rode kaart wist te pakken. Eerder gebeurde dit in januari 2009 en september 2005.

RKC Waalwijk is overigens houder van het Eredivisie-record. Zij pakten in oktober en november 2009 in vier achtereenvolgende wedstrijden een rode kaart.

In de competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo kreeg ook Lorenzo Ebecilio een rode prent. Daarmee komt het totaal voor Ajax dit seizoen op vier te staan. Daarmee is Ajax op dit moment koploper in het 'rodekaartenklassement'. FC Utrecht, Vitesse, SC Heerenveen, Roda JC en VVV-Venlo volgen met drie rode kaarten.

[Serie A] Udinese nieuwe koploper

Udinese heeft zich aan kop van de Serie A genesteld. Door een 3-0 zege op Novara wordt Juventus, dat zaterdag niet verder kwam dan 2-2 tegen Genoa, van de eerste plaats verdrongen. Antonio di Natale, topscorer van de Serie A, eiste met twee doelpunten en een assist de hoofdrol voor zich op.

Internazionale en AC Milan lijken voorzichtig op te krabbelen. Inter won met Wesley Sneijder in de basis met 1-0 van Chievo, de stadgenoot boekte ondanks een 3-0 achterstand bij rust een 4-3 zege bij Lecce. Kevin-Prince Boateng scoorde drie keer voor Milan, waar Mark van Bommel in de basis stond.

Als eerbetoon aan de zondag verongelukte motorcoureur Marco Simoncelli werden alle wedstrijden in de Serie A voorafgegaan door een minuut stilte. Bovendien droegen de spelers rouwbanden.


Udinese nieuwe koploper in Serie A (Foto: Novum)

[WRC] Loeb wint Rally van Catalonië

Sébastien Loeb heeft de Rally van Catalonië op zijn naam geschreven. De Fransman bleef met de Citroën de Fords van Mikko Hirvonen en Jari-Matti Latvala voor. Beste Nederlander was Dennis Kuipers met een negende plaats. Peter van Merksteijn junior eindigde als zeventiende.

Loeb reed vrijwel de hele wedstrijd aan de leiding en kon eenvoudig winnen. Latvala reed lang op de tweede plaats, maar een teamorder van Ford, door hem voor de laatste proef te vroeg in te klokken, deed hem terugvallen naar de derde stek achter teamgenoot Hirvonen die moeite had het tempo bij te houden. Dani Sordo eindigde met de mini als vierde. De Spanjaard had het in de rally lang aan de stok met Citroën-rijder Sébastien Ogier die op de voorlaatste proef met een opgeblazen motor uitviel.

In het klassement heeft Loeb met alleen nog de Rally van Groot-Brittannië voor de boeg een voorsprong van acht punten op Hirvonen. Ogier deed tot deze wedstrijd nog mee om de titel, maar zijn uitvalbeurt zorgde ervoor dat hij genoegen moet nemen met een derde plaats. Kuipers staat op een twaalfde plaats.

Win Spider-Man: Edge of Time voor Xbox 360

Header

In Spider-Man: Edge of Time speel je als Amazing Spider-Man en Spider-Man 2099. Beleef een superspannend avontuur waarin beide helden door de tijd heen moeten samenwerken om zo uiteindelijk de dood van Amazing Spider-Man te voorkomen. Het spannende, goed geschreven verhaal komt uit de pen van de gerenommeerde Marvel-auteur Peter David en bevat twee individuele tijdslijnen die zich parallel ontwikkelen. Ook bevat het verhaal veel 'oorzaak en gevolg'-momenten die worden voortgestuwd door het verhaal. Het spel gebruikt picture-in-picture om weer te geven hoe de handelingen van de Spider-Man in het heden effect hebben op de Spider-Man van de toekomst.

In samenwerking met Activision mag FOK!games drie exemplaren van Spider-Man: Edge of Time voor Xbox 360 weggeven. Het enige dat je hoeft te doen is antwoord geven op de volgende vraag:

Wat is de naam van de man die Spider-Man 2099 is?

Je kunt meedoen tot en met 29 oktober. Laat je antwoord op deze pagina achter. Succes!

Zwaargewonde door ontplofte vuurwerkbom in Vianen

Een 25-jarige man is zondag in Vianen gewond geraakt aan zijn arm en hand doordat een vuurwerkbom waar hij aan werkte ontplofte. Twee andere aanwezigen liepen lichte verwondingen op. Vijf woningen zijn ontruimd nadat nog meer vuurwerk en explosieve stoffen werden aangetroffen, meldt een politiewoordvoerder.

De ontploffing vond omstreeks 14.30 uur plaats in een schuur aan het Benedictushof. De 25-jarige man is niet de bewoner van de woning bij de schuur, maar mocht er wel gebruik van maken. Hij is geopereerd. Hoe het met hem is, is onbekend. Een van de twee andere aanwezigen had na de explosie last van zijn oren, de ander had een wondje in het gezicht.

De woning bij de schuur en vier omliggende huizen zijn aan het einde van de middag uit voorzorg ontruimd. De politie had de hulp van de Explosieven Opruimgsdienst Defensie ingeroepen, die het aangetroffen vuurwerk en andere stoffen heeft onderzocht en na een paar uur weer vertrok. De politie kan het in beslag nemen van het vuurwerk volgens de EOD zelf aan.

De bewoners die hun huis uit moesten, worden opgevangen bij buren. De politie verwacht dat de ontruimde woningen rond 21.00 uur kunnen worden vrijgegeven.

Turkije wil vooralsnog geen internationale hulp

Turkije heeft na de zware aardbeving die het zuidoosten van het land zondag trof vooralsnog geen behoefte aan hulp vanuit het buitenland.

Dat maakte de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak zondagavond bekend na contact met de Turkse autoriteiten in Ankara.

Vele landen en organisaties hebben Turkije hulp aangeboden. Het gaat onder meer om de Europese Unie, de Verenigde Staten, Rusland, Israël en Armenië, een buurland.

Gedetineerden ontsnapt in rampgebied Turkije

Uit een gevangenis in het door een aardbeving getroffen oosten van Turkije is zondag een nog onbekend aantal gedetineerden ontsnapt. Dat heeft de Turkse staatstelevisiezender TRT gemeld.

Het oosten van Turkije is getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,2. Hierbij zijn ten minste 85 mensen om het leven gekomen. Op diverse plekken zijn tientallen gebouwen ingestort.

Gewonde bomruimer ontslagen uit ziekenhuis

De 41-jarige sergeant-majoor van de luchtmacht die zondag gewond raakte bij de ontploffing van een zelfgemaakte bom die aan een flitspaal in Voorschoten zat is ontslagen uit het ziekenhuis. De militair mocht aan het begin van de zondagavond weer naar huis. Dat meldt het Ministerie van Defensie.

Eerder meldde het ministerie al dat de toestand van de twee leden van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) die gewond raakten bij de explosie stabiel was. Bij de ontploffing raakte een 44-jarige sergeant-majoor van de landmacht zwaargewond. Naast de militairen raakte nog een technisch rechercheur lichtgewond.

Monfils wint van Nieminen in Stockholm

Gaël Monfils heeft in Stockholm zijn eerste toernooizege van het jaar geboekt. De Fransman was in de finale met 7-5, 3-6 en 6-2 te sterk voor Jarkko Nieminen uit Finland. Voor de 25-jarige Monfils is het de vierde titel in zijn carrière. Vorig jaar won hij in Metz en eerder was hij ook de sterkste in Montpellier en Sopot.

Janko Tipsarevic heeft het ATP-toernooi van Moskou gewonnen. In een Servisch onderonsje was hij Viktor Troicki met 6-4 en 6-2 de baas. De 27-jarige Tipsarevic boekte zijn tweede toernooizege in zijn loopbaan. Eerder dit jaar was hij de sterkste in Kuala Lumpur.

De Wit-Russische Victoria Azarenka eiste de eindzege in Luxemburg voor zich op. De nummer één van de plaatsingslijst rekende met tweemaal 6-2 af met de Roemeense Monica Niculescu. De 22-jarige Azarenka schreef haar achtste toernooizege bij op haar palmares. Dit jaar won ze al in Miami en Marbella.


Monfils wint van Nieminen in Stockholm (Foto: Novum)

[EK] Brons voor baanwielrenster Wild

Nederland heeft op de valreep toch nog een medaille gepakt bij het EK baanwielrennen. Kirsten Wild veroverde brons op het omnium. De 29-jarige Zwolse stond na de eerste dag vierde, maar schoof zondag nog een plaatsje op. Ze is de enige Nederlandse die aan het EK in Apeldoorn een medaille weet over te houden.

Wild moest na zes onderdelen alleen de Britse winnares Laura Trott en de Wit-Russische Tatiana Sharakova voor zich dulden. De Nederlandse pakte eerder dit jaar bij het WK ook al brons op het omnium, dat in Londen voor het eerst op het olympische programma staat.

Hoge verkiezingsopkomst in Tunesië

Tot dusverre heeft bijna 70 procent van de Tunesische kiesgerechtigden zijn stem uitgebracht in de verkiezingen voor een grondwetgevende vergadering. Dat heeft de Tunesische kiescommissie zondag gezegd.

De opkomst is drie uur voor het sluiten van de stembureaus 'meer dan 60 procent en bijna 70 procent', zei Kamel Jendoubi, voorzitter van de kiescommissie. Dat is boven de verwachtingen.

Volgens Jendoubi was er bij sommige stembureaus sprake van 'lichte' intimidatie van kiezers, onder meer door demonstraties en het vervolgen van verkiezingscampagnes, wat tegen de regels is. Sommige partijen hebben daarom een waarschuwing gekregen.

Kleine overwinning Nederland op EU-top

Nederland heeft op de Europese top over de eurocrisis zondag in Brussel een kleine overwinning geboekt. De Europese Raad concludeert dat de intentie van de Europese commissie wordt verwelkomd om de rol te versterken van de bevoegde commissaris voor een scherper toezicht en aanvullende maatregelen.

Begin vorige maand werd bekend dat Rutte namens Nederland bij de andere EU-landen wil voorstellen dat er een aparte eurocommissaris komt die toeziet op naleving van de afspraken in het stabiliteitspact. De financiële crisis in de eurozone komt volgens Rutte voort uit het feit dat de begrotingsregels voor eurolanden niet worden nageleefd.

In het plan van Rutte komt een EU-land dat zich niet aan de begrotingsregels houdt, onder curatele te staan van de nieuwe eurocommissaris. Hoe vaker een land de afspraken heeft geschonden, des te meer bevoegdheden de eurocommissaris heeft om in te grijpen in de financiën van het land.

Eerder werd al bekend dat Frankrijk, Duitsland en voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso zich enthousiast toonden.

Woensdag vindt een tweede top plaats. Op de bijeenkomst van zondag werd, zoals verwacht, weinig besloten.

[Bundesliga] Bayern verslikt zich in Hannover

Bayern München heeft het uitduel bij Hannover 96 verloren. De formatie van trainer Jupp Heynckes ging met 2-1 onderuit.

Met een rake strafschop voorkwam Hannover-speler Mohammed Abdellaoue dat keeper Manuel Neuer een record van Timo Hildebrand overnam. De kersverse keeper van Schalke 04 wist in het verleden op tien minuten na maar liefst tien Bundesliga-wedstrijden de nul te houden. Neuer kwam tot negen duels en twintig minuten.

Kort na het doelpunt van Hannover kreeg Bayern opnieuw een tegenslag te verwerken. Jérôme Boateng kreeg de rode kaart en mocht vertrekken. Kort na rust verdubbelde Christian Pander namens Hannover de score en leek de wedstrijd gespeeld. Na ruim een uur spelen kreeg Steve Cherundolo ook een rode kaart en mocht ook Hannover met tien man verder.

David Alaba bracht zeven minuten voor tijd de spanning terug door de 2-1 te scoren. In de slotfase had Bastian Schweinsteiger de gelijkmaker op zijn schoen, maar de Duitser raakte de paal. Ondanks het verlies gaat Bayern nog wel aan kop, maar zag het Borussia Dortmund naderen tot op drie punten.

Vertonghen: "Greg is één van ons"

Jan Vertonghen nam het na het gelijkspel tegen Feyenoord (1-1) op voor teamgenoot Gregory van der Wiel. Tegenover Ajax Life vertelde de Belg dat hij het betwijfelde of Van der Wiel door het uitfluiten van het Ajax-publiek beter gaat spelen.

Na de rode kaart van Vermeer moest Van der Wiel het veld ruimen voor Jasper Cillessen. Tijdens de wissel kreeg de rechtsback een flink fluitconcert over zich heen. "Greg zit in een dip, maar ik heb hem keihard zien knokken om in de wedstrijd te komen. En zo slecht vond ik hem ook weer niet spelen", aldus Vertonghen.

De aanvoerder liet verder weten dat het gefluit doordringt bij het gehele team: "Greg is een van ons en als Greg wordt uitgefloten, voelt dat alsof wij worden uitgefloten. Dat raakt ons allemaal. Greg is een Nederlands international en speelt al een jaar of vijf, zes met volle overtuiging voor Ajax. Hij doet keihard zijn best. Het is moeilijk om zoiets van je af te zetten."

[Premier League] Chelsea onderuit bij QPR

Chelsea heeft het zondag nagelaten om te profiteren van het enorme verlies van Manchester United (1-6 tegen Manchester City). De ploeg uit Londen verloor op bezoek bij promovendus Queens Park Rangers met 1-0. Chelsea kwam voor rust al met negen man te staan.

De openingsfase was voor Chelsea, maar de formatie van trainer André Villas-Boas verzuimde de openingstreffer te scoren. Queens Park Rangers kwam vervolgens vanuit het niets op voorsprong. Helguson werd in het strafschopgebied van The Blues gevloerd door David Luiz. De IJslander benutte vervolgens zelf de toegekende penalty.

Chelsea leek niet van slag en ging op zoek naar de gelijkmaker. Toch liep de Londense ploeg ook in het resterende gedeelte van de eerste helft flink wat schade op. José Bosingwa vloerde de doorgebroken Shaun Wright-Phillips en kreeg rood. Ook Didier Drogba pakte een rode kaarte en zodoende eindigde Chelsea de eerste helft met negen man.

In het tweede bedrijf kon QPR niet profiteren van het overwicht en zag Chelsea zelfs bijna op gelijke hoogte komen. Het schot van Frank Lampard ging echter net naast. Chelsea blijft derde en zag de achterstand op koploper Manchester City groeien naar zes punten. Queens Park Rangers klom naar een verdienstelijke tiende plaats.

Postal 3 komt op 10 december

Liefhebbers van zinloos geweld kunnen een kruis gaan zetten in hun agenda. De grote baas van Running with Scissors, Vince Desi, heeft namelijk aangekondigd dat Postal 3: Catharsis op 10 december zal worden uitgebracht voor Windows, Mac en Xbox 360.

Het spel zal dezelfde lijn gaan volgen als de eerste twee delen. Grappig detail is dat onder anderen Ron Jeremy, Jennifer Walcott, Randy Jones en Uwe Boll, maker van de Postal-film, via motion capture hun bijdrage hebben geleverd aan de game.

Voor de mensen die niets met pc-gamen van doen hebben, is er ook goed nieuws. Postal 3 zal namelijk ook worden uitgebracht voor de Xbox 360. Naar alle waarschijnlijkheid verschijnt het spel op een later tijdstip ook op de PS3.

Postal 3

Uitslagen Eredivisie speelronde 10

Afgelopen weekend stond de tiende speelronde in de Nederlandse Eredivisie op het programma. Koploper AZ deed goede zaken door te winnen van Roda JC (1-0). Alle andere ploegen in de top verspeelden punten. Zo speelden Ajax en Feyenoord tegen elkaar gelijk. (1-1). Een verslag van deze wedstrijd vind je hier.

FC Utrecht speelde zijn eerste wedstrijd sinds het vertrek van trainer Erwin Koeman deze week. Onder leiding van Jan Wouters slaagden de Utrechters er niet in te winnen van sc Heerenveen. Utrecht begon nog wel sterk aan de wedstrijd, onder meer Asare raakte de paal. Het was echter Heerenveen dat via Kums op een 0-1 voorsprong kwam. Utrecht ging daarna op jacht naar de gelijkmaker maar slaagde er niet in de kansen die het kreeg te benutten. De Friezen waren een stuk effectiever en benutten hun kansen wel. Het liep via Dost en Djuricic uit naar 0-3. Sneijder deed nog wel even iets terug, maar het was Assaidi die namens Heerenveen de eindstand op 1-4 bepaalde.

Ondanks dat het de betere ploeg was is FC Twente er niet in geslaagd de wedstrijd tegen FC Groningen te winnen. De bezoekers hadden in de Euroborg het meeste balbezit, maar het was de thuisploeg die kansjes kreeg. Nadat Texeira, Tadic, Bacuna en Andersson hadden gemist kwam Twente toch op voorsprong. John bracht Twente op voorsprong. In de tweede helft werd het spel van Twente beter en kreeg het kansen via Janssen en Janko. Deze gingen er niet in en nu was het Groningen dat trefzeker was. Nadat een schot van Texeira door Michailov nog werd gekeerd was het in de rebound Suk die scoorde. Daarna waren er namens Twente nog grote kansen voor Brama, John en Chadli, maar het bleef 1-1.

In het duel tussen Vitesse en PSV waren het de Eindhovenaren die na achttien minuten spelen op voorsprong kwamen. Ondanks dat Vitesse tot dat moment het betere van het spel had was het Matavz die simpel kon scoren na een foute terugspeelbal van Büttner. In de rest van de eerste helft was de wedstrijd in evenwicht. Na rust was het Vitesse die het initiatief nam. PSV maakte zich daar niet druk om en de voorsprong leek niet in gevaar te komen, maar een foutje zorgde er toch voor dat Bony de 1-1 kon maken. PSV kreeg weer het overwicht en dat leverde nog een grote kans op voor Toivonen, maar hij kopte net naast.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
De Graafschap NAC Breda 3-1
VVV Venlo RKC Waalwijk 4-1
Excelsior Heracles Almelo 0-2
ADO Den Haag NEC 1-0
FC Utrecht SC Heerenveen 1-4
Ajax Feyenoord 1-1
AZ Roda JC Kerkrade 1-0
FC Groningen FC Twente 1-1
Vitesse PSV 1-1

Stand:

# Club Wed. w g v p v-t
1 AZ 10 8 1 1 25 24-8
2 PSV 10 6 3 1 21 27-11
3 FC Twente 10 6 3 1 21 26-10
4 Feyenoord 10 5 3 2 18 21-10
5 Vitesse 10 5 3 2 18 17-11
6 Ajax 10 4 5 1 17 24-14
7 Heracles Almelo 10 4 4 2 16 17-13
8 SC Heerenveen 10 3 5 2 14 19-18
9 FC Groningen 10 4 2 4 14 15-17
10 ADO Den Haag 10 4 1 5 13 14-17
11 RKC Waalwijk 10 4 1 5 13 11-17
12 FC Utrecht 10 3 3 4 12 15-15
13 Roda JC Kerkrade 10 4 0 6 12 14-27
14 NAC Breda 10 3 1 6 10 14-18
15 De Graafschap 10 2 3 5 9 11-21
16 NEC 10 2 1 7 7 7-16
17 VVV Venlo 10 1 3 6 6 11-26
18 Excelsior 10 0 2 8 2 6-24

Klik hier voor alle statistieken uit de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Uitslag Vitesse - PSV

Vandaag stond in de Eredivisie om 16:30 uur de wedstrijd tussen Vitesse en PSV op het programma. Het duel eindigde in 1-1, waardoor PSV nu op de ranglijst tweede staat en Vitesse vijfde.

Vitesse

1 - 1

PSV

 58' Bony
   18' Matavz
 
 Gele kaart: Van Ginkel, Annan (Vitesse), Marcelo, Strootman, Manolev (PSV)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 22.207
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Van der Struijk
Kashia
Kalas
Büttner
Van Ginkel
Annan
Hofs
Van der Heijden
Bony
Pedersen (Yasuda/77)
  Isaksson
Manolev
Marcelo
Bouma
Tamata (Willems/67)
Wijnaldum
Toivonen
Strootman
Labyad (Lens/84)
Matavz
Mertens


Strootman (PSV) in duel met Hofs (Vitesse) (Foto: Pro Shots)

'Sharia basis voor nieuwe Libië'

Libië is officieel bevrijd van Moammar Gadhafi. Dat heeft Mustafa Abdul-Jalil, de interimleider van de Nationale Overgangsraad in Libië, zondag gezegd tegen een gehoor van duizenden mensen. Abdul-Jalil zei tevens dat de sharia-wetgeving de 'basis' zal vormen van de nieuwe wetgeving in het land.

"Allah zag toe dat deze revolutie de overwinning behaalde", zei Abdul-Jalil. Hij beloofde dat bestaande wetgeving die in strijd is met de leerstellingen van de islam teniet zal worden gedaan. Nieuwe banken worden opgericht volgens het islamitische bankensysteem, dat het vragen van rente verbiedt, beloofde hij.

Drie dagen na de dood van Gadhafi worden door de toespraak van de interimleider langzaam de contouren van het nieuwe, op islamitische leest geschoeide Libië duidelijk.

Saif Al Gadhafi wil strijd voortzetten

Saif Al Islam Gadhafi wil de strijd in Libië voortzetten. Hij zei dat in een circa één minuut durende rechtstreeks uitgezonden audioboodschap op een Syrische tv-zender. Het was zijn eerste verklaring na de dood van zijn vader donderdag in Sirte, aldus de Arabische nieuwszender Al Arabiya zondag.

"Ik zeg: loop naar de hel, jullie en de NAVO die achter jullie staat. Dit is ons land, waar wij leven, waar we sterven en waar we de strijd voortzetten", zei de 39-jarige zoon van de wijlen dictator. Hij ontkende dat hij gevangen was genomen of gewond was geraakt bij de slag om Sirte. Waar hij verblijft, is niet bekend.

Een motor en een helm

De finale van het WK rugby was spannend. Favoriet Nieuw-Zeeland kon maar geen afstand nemen van de hardwerkende Fransen, die met name in de tweede helft de duels niet schuwden. Ik vond het een wonder dat al die harde klappen geen slachtoffers opleverden. En toen kwam onderin beeld een kort nieuwsbericht langs: “Motorcoureur Marco Simoncelli (24) is overleden na een crash in de MotoGP van Maleisië.” Blijkbaar een harde klap, met een slachtoffer.

Russische topsporters fietsen op A50

De politie heeft dit weekend twee Russische fietsers die deel uitmaken van de Russische wielerploeg van de A50 bij Apeldoorn geplukt. De baanwielrenners van 22 en 25 jaar verklaarden op weg te zijn naar hun hotel in Apeldoorn, meldt de politie zondag.

Automobilisten hadden de politie rond 13.45 uur gewaarschuwd over de fietsers op de vluchtstrook van de snelweg. De twee topsporters zijn onder politiebegeleiding naar het sportcentrum in Apeldoorn gebracht, waar dit weekend het EK baanwielrennen wordt verreden. Bij het centrum werd contact gelegd met hun coach, begeleiders en een tolk. Het tweetal kreeg een boete van 110 euro opgelegd.

Jennifer Lopez in tranen

Jennifer Lopez is zaterdagavond in huilen uitgebarsten tijdens een optreden. De 42-jarige zangeres, wier huwelijk met Marc Anthony in juli op de klippen liep, liet haar tranen vloeien na haar hit If You Had My Love. Dat vertellen ooggetuigen aan entertainmentwebsite Radar Online.

Lopez bracht een akoestische versie van If You Had My Love tijdens een concert in de Amerikaanse staat Connecticut. Na het nummer vertelde ze het publiek dat dit het eerste nummer was wat ze over liefde schreef. "Wat is liefde?", vroeg Lopez haar fans. "Sinds ik mijn laatste liedje over liefde heb geschreven, is er veel veranderd."

Terwijl Lopez het nummer zong betraden verschillende danskoppels het podium. Een van de dansers leek volgens Radar Online op Lopez' ex Diddy, een andere leek op Chris Judd. Lopez was van september 2001 tot juni 2002 getrouwd met Judd. Een andere danser leek op Ben Affleck, met wie Lopez van juni 2002 tot januari 2004 samen was. Ook een look-a-like van Mark Anthony danste mee.

"Aan het eind van het nummer begon Jennifer te snotteren", vertelt een ooggetuige. "Ze zong daarna nog een liedje, maar na dat nummer rende ze huilend het podium af." Lopez keerde na een tijdje terug op het podium om haar optreden af te ronden, maar volgens de fans was de sfeer anders. "Het was duidelijk dat ze er niet meer helemaal bij was. Iedereen vond het zo zielig voor haar, het was echt heel dramatisch."

Politie onderzoekt blunder met dossier Winehouse

De Britse politie onderzoekt een blunder met het dossier over de dood van Amy Winehouse. Het dossier had naar familie van de in juli overleden zangeres gestuurd moeten worden, maar kwam bij een vreemde terecht. De politie gaat na hoe dat heeft kunnen gebeuren, schrijft de Britse krant The Sunday Mirror.

Het dossier is inmiddels weer in handen van de politie. "Het dossier is ingeleverd door de ontvanger", laat een politiewoordvoerder weten. "Er wordt gewerkt aan een onderzoek om de toedracht boven water te krijgen."

Het dossier beschrijft naar verluidt tot in detail de omstandigheden waaronder Winehouse op 27-jarige leeftijd stierf. Amy werd op 11 juli dood aangetroffen in haar woning in Noord-Londen. Uit een eerste onderzoek bleek dat er geen drugs en medicijnen zijn aangetroffen in Winehouses lichaam. Aanvullend onderzoek, dat deze week plaatsvindt, moet duidelijk maken wat de zangeres fataal is geworden.

Rellen bij Turks protest in Amsterdam

Een Turks protest is zondag in Amsterdam uit de hand gelopen. Dat meldt een woordvoerder van de politie. De demonstranten liepen vanuit het centrum richting de Amstelveenseweg toen het mis ging. Hoe de situatie nu is, wat er precies is gebeurd en of er mensen zijn opgepakt, weet de woordvoerder nog niet.

De Amsterdamse zender AT5 meldt dat er een aantal mensen gewond zou zijn geraakt. Het zou er gewelddadig aan toe gaan en er zouden vernielingen zijn aangericht. Behalve veel politie zouden er inmiddels ook ambulances aanwezig zijn op de Sloterkade, waar bij een Koerdisch centrum de rellen zouden plaatsvinden.

[Premier League] Van Persie weer belangrijk voor Arsenal

Robin van Persie bewees andermaal zijn waarde voor Arsenal. Mede dankzij twee doelpunten van de Nederlander wonnen de Gunners in eigen huis in de Premier League met 3-1 van Stoke City. Gervinho had Arsenal na 27 minuten op voorsprong gezet, maar die achterstand werd nog weggewerkt door Peter Crouch. De Londenaren staan zevende met dertien punten.

Het Fulham van Martin Jol ging voor eigen publiek met 3-1 onderuit tegen Everton. Royston Drenthe opende de score voor de bezoekers, waar John Heitinga op de bank bleef. Ook Louis Saha en Jack Rodwell vonden in blessuretijd het net. Voormalig Twente-speler Bryan Ruiz tekende in de 67e minuut eerst nog voor de 1-1.

[Premier League] City vernedert United in derby

Manchester City heeft met overmacht de derby van Manchester gewonnen. De ploeg van trainer Roberto Mancini won op Old Trafford met maar liefst 1-6 van United. Mario Balotelli maakte de eerste twee doelpunten. Door de overwinning verzamelde koploper City 25 punten uit negen duels, vijf meer dan de stadgenoot die tweede staat.

Balotelli opende in de 22e minuut de score, om na een uur spelen ook zijn tweede treffer te noteren. Toen stond de ploeg van trainer Sir Alex Ferguson al met tien man. Centrale verdediger Jonny Evans werd vlak na de onderbreking met rood van het veld gestuurd. Die tegenslagen kwam de thuisploeg niet meer te boven.

Sergio Aguero besliste twintig minuten voor tijd het duel, al deed Darren Fletcher nog wel iets terug. De tegentreffer kon echter niet voorkomen dat City, waar Nigel de Jong de hele wedstrijd op de bank bleef, in de slotminuten uitliep naar een monsterscore. Twee treffers van Edin Dzeko en een van David Silva brachten de eindstand op het bord.

Peaches Geldof betrapt op winkeldiefstal

Peaches Geldof is op heterdaad betrapt op winkeldiefstal. De 22-jarige dochter van Bob Geldof zou voor zo'n 60 pond aan make-up hebben gestolen, vertelt winkelpersoneel aan de Britse krant The Sunday Mirror.

Peaches werd al vier keer eerder beschuldigd van winkeldiefstal, maar nooit eerder op heterdaad betrapt. Vrijdagavond had personeel in de gaten dat de 22-jarige onder meer mascara, foundation en eyeliner in haar zakken liet verdwijnen. Peaches werd in de kraag gevat toen ze de winkel wilde verlaten. In een kantoortje moest Peaches alle gestolen spullen inleveren, de politie werd volgens The Mirror niet ingeschakeld.

Volgens een ooggetuige leek Peaches zich niet te schamen voor haar actie. De Britse politie zou woest zijn omdat er geen aangifte is gedaan, vertelt een politiebron aan de krant. "We krijgen aangiften binnen van kleinere diefstallen", zegt de bron, die bang is dat het verkeerde signaal wordt afgegeven aan winkeldieven. "De dieven blijven vaak doorgaan totdat ze op de blaren moeten zitten."

Peaches is niet meer welkom in de Londense winkel waar ze de cosmetica stal. "Ze ontkende niet dat ze iets gestolen had", vertelt een medewerker van de winkel. "We hebben haar adresgegevens genoteerd en ze mocht gaan."

Arrestaties in zaak overreden peuter China

De Chinese politie heeft twee mannen gearresteerd in verband met de dodelijke aanrijding van een twee jaar oude peuter vorige week donderdag. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De politie heeft haar aanvankelijke onderzoek afgerond en de man opgepakt die het meisje in eerste instantie aanreed. Ook de bestuurder van het tweede busje, die over het meisje heen reed toen ze al bloedend op de grond lag, is gearresteerd.

De gruwelijke beelden van de bewakingscamera's die hadden vastgelegd hoe Wang Yue donderdag werd overreden vonden hun weg naar televisie en internet en hebben een storm van verontwaardiging doen opsteken. Nadat het meisje was overreden liepen achttien voorbijgangers langs zonder een vinger naar het kind uit te steken. De negentiende passant schoot het meisje uiteindelijk te hulp. Het meisje is vrijdag overleden.

Honderden doden bij aardbeving oosten Turkije

Het oosten van Turkije is zondag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,2. Dat heeft de Turkse vicepremier Besir Atalay gezegd. Volgens het Turkse Kandilli-observatorium zijn er tussen de vijfhonderd en duizend doden gevallen. Zeker 45 gebouwen zijn ingestort.

Het observatorium, een onderzoeksinstituut voor aardbevingen, baseert zijn schatting op de bouwwijze van de gebouwen in het gebied en de kracht van de beving.

Atalay zei geen informatie te hebben over schade of slachtoffers in afgelegen dorpen. De gouverneur van de regio maakt momenteel per helikopter een rondvlucht boven het getroffen gebied om een indruk van de schade te krijgen.

Het epicentrum van de beving lag in het dorpje Tabanli bij de stad Van, nabij de grens met Iran. De beving werd sterk gevoeld in Van en omliggende steden.

Volgens de Turkse Rode Halvemaan zijn in de stad Ercis zeker 25 appartementencomplexen en een studentenflat ingestort. Reddingswerkers van de hulporganisatie hebben meerdere gewonden uit de ingestorte studentenflat weten te halen. Ercis ligt op een breuklijn.

"Er zijn zo veel doden. Diverse gebouwen zijn ingestort, er is te veel verwoesting", aldus Zulfikar Arapoglu, de burgemeester van Ercis. "We hebben dringend hulp nodig. We hebben gezondheidswerkers nodig."

Ook uit het district Celebibag in de buurt van Ercis komen berichten over ernstige schade en slachtoffers. "Er liggen veel mensen onder het puin", zei Veysel Keser, de burgemeester van Celebibag. "Mensen zitten in doodsangst, we horen ze gillen en om hulp schreeuwen. We hebben dringend hulp nodig. Veel gebouwen zijn ingestort. Studentenflats, hotels en benzinestations zijn ingestort."

In Van zijn twee gebouwen ingestort. "Het telefoonsysteem is door de paniek overbelast en we kunnen nog niet vaststellen hoeveel schade er is", zei de burgemeester van Van, Bekir Kaya. Zeker vijftig gewonden zijn op de binnenplaats van het ziekenhuis van Van behandeld. Volgens de Turkse televisie is het vliegveld van Van beschadigd. Vluchten worden omgeleid naar naburige steden.

Ook in de provincie Bitlis zijn enkele huizen ingestort. Een 8-jarig meisje kwam in Bitlis om het leven. De minaretten van twee moskeeën in de provincie Mus zijn als gevolg van de beving gesneuveld.

Reddingswerkers en inwoners van de getroffen steden proberen met scheppen en hun blote handen mensen die door het puin bedolven zijn te bevrijden, aldus het Turkse persbureau Anatolia.

Diverse ministers zijn onderweg naar het getroffen gebied. Ook reddingswerkers zijn naar het rampgebied gestuurd.

Volgens de USGS had de beving plaats op een diepte van twintig kilometer, wat relatief ondiep is en de kans op schade en slachtoffers groot maakt.

Havenzanger Henk Pleket gestorven

Havenzanger Henk Pleket is zondagochtend overleden. Pleket stierf in zijn woonplaats Apeldoorn, meldt Omroep Gelderland. De zanger stierf op 75-jarige leeftijd thuis in het bijzijn van zijn vrouw en zoon.

Pleket was al lange tijd ziek, in 2009 werd kanker bij hem geconstateerd. De Havenzanger werd geopereerd aan tumoren in zijn hoofd en had uitzaaiingen in zijn darmen, longen en lever. In augustus werd Pleket geopereerd aan kanker in zijn borst, waarna hij te zwak was om verdere behandelingen te ondergaan.

Hoewel Pleket in augustus te horen kreeg dat hij niet lang meer had, gaf hij de hoop niet op. "Hij roept: over vijf maanden kun je mij weer boeken", vertelde Plekets zoon Aernout in september aan De Telegraaf. "Al is dat zeer waarschijnlijk op een hemels podium", voegde Aernout daar zelf aan toe.

Pleket maakte vanaf eind jaren zeventig deel uit van De Havenzangers. De band scoorde hits als 's Nachts Na Tweeën en Daar Bij de Waterkant. Voor het album Ter Land Ter Zee en in 't Café ontving De Havenzangers een Edison. Pleket ging in 2007 solo als Havenzanger Henk Pleket. Pleket en zijn mede-Havenzanger Willem Mulder zijn sinds 2003 Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Uitslagen Eredivisie (23/10/2011)

Vanmiddag stonden in de Eredivisie om 14:30 uur twee duels op het programma. Hieronder vind je de uitslagen van FC Groningen - FC Twente en van AZ - Roda JC.

FC Groningen

1 - 1

FC Twente

 65' Suk
   20' John
 
 Gele kaart: Rosales (FC Twente)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Van Loo
Kappelhof
Van Dijk
Ivens
Burnet
Bacuna (Suk/56)
Kieftenbeld
Andersson (Hiariej/77)
Sparv
Tadic
Texeira
  Mihaylov
Rosales
Wisgerhof (Bengtsson/46)
Douglas
Tiendalli
Brama
De Jong
Landzaat
Bajrami (Janssen/46)
Janko (Chadli/67)
John


Burnet (Groningen) in de tang bij Twente-spelers Bajrami en De Jong (Foto: Pro Shots)


AZ

1 - 0

Roda JC

 51' Elm
 
 
 Gele kaart: Altidore (AZ), Wielaert, Monteyne, Hempte (Roda JC)
 Rode kaart: Fledderus (51/2xg) (Roda JC)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Moisander
Viergever
Poulsen (Klavan/78)
Wernbloom
Maher
Elm
Beerens
Altidore (Benschop/90)
Gudmundsson (Ortíz/67)
  Kieszek
Monteyne
Wielaert
Biemans
Hempte
Ramzi (Sutchuin Djoum/83)
Vormer
Donald
Fledderus
Junker (De Beule/65)
Malki


Viergever (AZ) probeert Malki (Roda) van de bal te houden (Foto: Pro Shots)

Uitslag FOK! Boekentop 100 2011

Ook in 2011 is 'De ontdekking van de Hemel' van Harry Mulisch het populairste boek op FOK!. Dit boek bleef in de FOK! Boekentop 100 'De schaduw van de wind' van Carloz Ruiz Zafon nipt voor. 'The Fellowship of the ring' van J.R.R. Tolkien maakt dit jaar de top 3 vol.

De FOK! Boekentop 100 werd dit jaar voor de vijfde achtereenvolgende keer georganiseerd in Theater, Taal & Kunst. Gedurende vier weken konden users van FOK! een lijst met hun favoriete boeken posten. Op basis van de 85 boekenlijsten is de FOK! Boekentop 100 voor 2011 tot stand gekomen.

In totaal werden ruim 1.000 verschillende boeken genoemd, wat een record is voor de FOK! Boekentop 100.

De complete uitslag, inclusief een aantal statistieken, kun je hier vinden.   

Tribune in Euroborg naar Koeman vernoemd

De zuid-tribune in de Euroborg zal voortaan door het leven gaan als Koeman-tribune. Hiermee worden iconen Martin Koeman (vader) en zijn zoons Erwin en Ronald Koeman geëerd voor hun inspanningen voor FC Groningen.

De noord-tribune zal worden genoemd naar Tonny van Leeuwen. De doelman speelde voor GVAV, de voorloper van FC Groningen, toen hij in 1971 op 28-jarige leeftijd bij een auto-ongeval om het leven kwam. Eerder was al bekend dat de oost-tribune wordt vernoemd naar Piet Fransen die maar liefst 404 wedstrijden in het shirt van FC Groningen speelde. Hij is nog altijd als scout verbonden aan de club.

Iwema: "Ben een broer kwijtgeraakt"

Net als al zijn collega's is ook Jasper Iwema geschokt  door de dood van Marco Simoncelli. "Ik groette hem nog voor zijn race", aldus de Nederlander die uitkomt in de 125cc klasse. "Een verschrikkelijk ongeluk natuurlijk. Het voelt alsof ik een broer ben kwijtgeraakt. In de wegrace zijn we toch een soort familie van elkaar”.

Simoncelli kwam vanochtend om het leven in de MotoGP klasse bij de GP van Maleisië op het circuit van Sepang. "Ik vreesde meteen het ergste. Toen ze de race afgelastten, was het wel duidelijk. Ik denk dat de harde klap hem fataal is geworden. Zijn helm was compleet opengespleten.” aldus Iwema.

Volgens de Nederlander was het ongeluk domme pech. "Het circuit van Sepang is niet onveilig en voor ons als coureurs staat veiligheid bijna boven alles. Maar deze sport kent zijn gevaren, dat weet iedereen. Ik zal stilstaan bij zijn dood, hem waarderen en respecteren, maar ik stop niet met racen. Over 2 weken stap ik gewoon weer op die motor. Het klinkt misschien lullig, maar Marco sterft wel in het spel dat hij het liefste deed."

[WTCC] Uitslagen Suzuka

Alain Menu heeft race 1 van het World Touring Car Championshop op Suzuka op zijn naam geschreven. Tom Coronel eindigde door een startongeval buiten de punten. De Nederlander had in race 2 meer succes. Deze schreef hij dan ook op zijn naam.

Race 1

De startlichten voor de eerste wedstrijd bleven lang op rood bij de rollende start, wat tot gevolg had dat er in het veld meteen al enkele aanrijdingen plaatsvonden. Robert Dahlgren en Thiago Monteiro waren meteen uitvallers, terwijl Coronel en Hiroki Yoshimoto na een lang bezoek aan de pits nog wel enkele ronden af konden leggen.

Menu raakte na de start zijn leidende positie kwijt aan Yvan Muller, maar zag dat zijn Chevrolet-teamgenoot in de fout ging, waardoor hij de eerste plaats terug kon veroveren. Muller zakte terug tot plaats vier, achter Rob Huff en Michel Nykjaer die in die volgorde het podium zouden gaan bezetten.

Race 2

Darryl O'Young mocht van poleposition starten, maar kende een slechte start, waarna Coronel de eerste plaats over kon nemen. De Nederlander kreeg meteen drie Chrevrolets en de Volvo van Dahlgren in zijn nek. Muller probeerde Coronel wel te passeren, maar de Nederlander had een antwoord op de acties van de Fransman, waardoor hij zijn tweede zege ooit in het WTCC kon boeken. Derde werd Huff, voor de winnaar van race 1, Menu.

De volledige uitslag van race 1 kan hier worden gevonden, terwijl de volledige uitslag van de tweede race hier staat.

Europese hulpverleners ontvoerd in Algerije

Drie hulpverleners, twee Spanjaarden en een Italiaan, zijn zondag ontvoerd uit een vluchtelingenkamp in Algerije. Dat heeft de Spaanse minister van buitenlandse zaken Trinidad Jiménez, gezegd. Volgens Spaanse media is een van de hulpverleners gewond geraakt.

"We gaan alles op alles zetten om deze hulpverleners thuis te krijgen", aldus Jiménez. Het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft bevestigd dat een van de ontvoerde hulpverleners werkzaam is voor het Italiaanse Comité voor de Ontwikkeling van Mensen, maar riep de media op terughoudend te zijn met berichtgeving over de ontvoering.

Volgens een bron binnen het leger van het naburige Mauritanië zijn de ontvoerders gelieerd aan Al Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM). Tot dusver heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. De Algerijnse autoriteiten wilden niet ingaan op de berichten over de ontvoering.

Jongen (14) gewond door steekvlam uit spuitbus

Een 14-jarige jongen uit Wierden is zaterdag gewond geraakt aan zijn gezicht door een steekvlam uit een spuitbus. De jongen was aan het kijken naar twee andere jongens die met een spuitbus en een aansteker speelden, meldt de politie.

De jongen fietste rond 16.00 uur met een 13-jarige plaatsgenoot langs een speeltuin aan de Eschwal in zijn woonplaats. Ze zagen twee jongens met een spuitbus en een aansteker steekvlammen maken. De 14- en 13-jarige jongens wilden kijken wat de twee andere jongens aan het doen waren. Op dat moment kwam er echter een vlam uit de spuitbus, die de 14-jarige in het gezicht raakte.

De twee jongens die de vlammen maakten vertrokken hierop. De 14-jarige moest met een ambulance naar een ziekenhuis worden gebracht. De politie is op zoek naar de twee jongens die met de spuitbus speelden.

'Mogelijk betalen voor Uitzending Gemist'

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gaat bestuderen of het mogelijk is een vergoeding te vragen voor bepaalde programma's van Uitzending Gemist.

Het gaat alleen om programma's waarvoor de NPO auteursrechten moet betalen, zoals bijvoorbeeld vaak het geval is bij dramaseries, zo zei een woordvoerder van de NPO zondag.

De NPO publiceerde onlangs de Meerjarenbegroting 2012-2016. In het kader van de bezuinigingen op de publieke omroep zoekt de NPO naar nieuwe inkomstenbronnen, legde de zegsman uit.

[EK] Mulder snel uitgeschakeld op de keirin

Teun Mulder is er bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn niet in geslaagd succes te boeken op de keirin. In het Omnisportcentrum werd Mulder al in de eerste ronde uitgeschakeld.

Na het verlies in de eerste ronde slaagde Mulder er ook in de herkansingen niet in zich te kwalificeren voor de halve finales. Mulder won eerder dit jaar bij de wereldkampioenschappen nog brons op de keirin.

Autopsie: Gadhafi gedood door schotwond in hoofd

Moammar Gadhafi is overleden aan een schotwond in zijn hoofd. Dat heeft de Libische patholoog-anatoom Othman al-Zintani zondag bevestigd.

Volgens Al-Zintani is de autopsie op het lichaam van Gadhafi zondag afgerond. Het rapport van de lijkschouwer wordt overhandigd aan de Libische procureur-generaal alvorens verdere details naar buiten worden gebracht.

Beelden van een bebloede, maar nog levende Gadhafi kwamen donderdag naar buiten. Het is de vraag of Gadhafi na zijn gevangenname tijdens een vuurgevecht om het leven is gekomen of dat de verdreven Libische leider moedwillig is geëxecuteerd.


Autopsie: Gadhafi gedood door schotwond in hoofd (Foto: Novum)

Hilary Duff wil weer de studio in

Hilary Duff is niet van plan het veel rustiger aan te doen na haar bevalling. De zangeres, schrijfster en actrice, die 4,5 maand zwanger is, wil na de geboorte van haar zoontje aan de slag met een nieuw album. "Ik wil de studio weer in", vertelt Hilary aan entertainmentzender E!

"Voordat ik zwanger werd had ik al plannen voor een nieuw album en dat wil ik nog steeds maken", gaat de 24-jarige Duff verder. De blondine is wel van plan een aantal maanden 'te wennen aan het moederschap'. "Ik denk dat ik na de komst van de baby de tijd neem om alles te leren over het moederschap. Maar er is geen enkele reden waarom ik geen muziek meer zou kunnen maken of zou kunnen toeren."

Muziek is niet het enige wat Duff, wiens tweede roman net is verschenen, bezighoudt. De blondine sluit niet uit dat ze binnenkort weer in de pen klimt voor een boek. "Ik heb een heel grappig verhaal over onze vier honden in mijn hoofd. Ik denk dat het een heel leuk kinderboek kan worden."

Hilary Duff, die doorbrak met de Disney-serie Lizzie McGuire, en haar echtgenoot Mike Comrie maakten vorige week bekend dat ze een zoontje krijgen. Duff moet in maart bevallen.

'Voordeel grote Griekse afschrijving beperkt'

Een grote afschrijving van de Griekse schuldenlast brengt waarschijnlijk meer risico's dan voordelen met zich mee voor Griekenland. Dat stelt de Griekse econoom Lucas Papademos, voormalig bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB), in een zondag gepubliceerd artikel in het Griekse tijdschrift To Vima.

"De potentiële economische voordelen van een schuldherstructurering zullen kleiner zijn dan vaak wordt voorspeld en de procedure brengt belangrijke gevaren voor Griekenland en de eurozone met zich mee", waarschuwt Papademos.

De adviseur van de Griekse premier George Papandreou wijst er in zijn artikel op dat slechts 40 procent van de Griekse schuldenlast in handen is van buitenlandse investeerders. Een afschrijving van 50 procent daarop laat daardoor slechts 20 procent van de Griekse schulden verdwijnen.

Cibulkova pakt eerste WTA-titel in Moskou

Dominika Cibulkova heeft het tennistoernooi in Moskou op haar naam geschreven. De 22-jarige Slowaakse was in de eindstrijd Kaia Kanepi uit Estland met 3-6, 7-6 (1) en 7-5 de baas. Voor Cibulkova is het de eerste eindzege op de WTA-tour. Ze stond vorige week al in de finale in Linz, maar die ging verloren tegen Petra Kvitova.

Cibulkova en Kanepi maakten er een spannende partij van. Beide speelsters kregen in de eerste set de kans om te breken, maar alleen de Estse slaagde daarin. In het tweede bedrijf ging het lang gelijk op, maar in de tiebreak trok Cibulkova overtuigend de stand gelijk.

Cibulkova wist in de beslissende set echter niet meteen door te drukken. Na breaks aan beide kanten was ze uiteindelijk toch de sterkste.

GTA III gaat niet over geweld

Dan Houser, mede-oprichter en vicepresident van Rockstar, heeft in een interview met gamespot.com gesproken over de tiende verjaardag van Grand Theft Auto 3. Hij geeft hierbij aan dat de kern van het spel niet het geweld is, maar de vrijheid van keuze van de spelers.

Houser noemt het spel ook geen sandbox game, maar een open-world game. "Sandbox heeft veel meer de neiging om dingen los de wereld in te slingeren, waar wij heel goed hebben nagedacht over wat wij in het spel hebben gezet en waar." De vrijheid van keuze is volgens Houser ook de reden dat het spel destijds zo radicaal nieuw aanvoelde toen het verscheen op de PS2. Alles wat er gebeurde was de keuze van de speler en niet van het spel. "Je reed rond omdat je in een auto stapte, niet omdat je in het rondrijdgedeelte terecht kwam. Je schoot omdat je een pistool trok, niet omdat het schietgedeelte begon."

Als reactie op de controversie die het spel met zich meebracht zegt Houser dat de kern van het spel nooit het geweld is geweest, maar de vrijheid van de speler om keuzes te maken op basis van hun eigen moraliteit. De speler werd omgetoverd in een deelnemer.
Als je niet in de verhaallijn zat maar in de open-world, dan kon je letterlijk doen wat je wilde. Van goed tot slecht en alles er tussenin.

De mechaniek van het spel was wel zo gemaakt dat een speler altijd wel terug kreeg wat hij gaf in het spel. De grootste psychopaten in het spel werden het hardst gestraft door het spel. Het idee was dat je krijgt wat je geeft en dat je nergens mee weg komt.

Door de jaren heen heeft Rockstar het spel zoveel mogelijk geprobeerd te verbeteren. Niet alleen heeft men hard gewerkt aan de verhaallijn, maar ook aan het open-world deel van het spel. En met name heeft men telkens geprobeerd het gat te dichten tussen de twee. Maar ondanks alle aanpassingen blijft de vrijheid van keuze voor de speler het belangrijkste onderdeel van de serie.
Alle kritieken en scepsis die de studio krijgt voor het spel worden dan ook op dezelfde manier opgepakt en aangepakt. Ze worden geaccepteerd en men gaat verder.

Uitslag AFC Ajax - Feyenoord

De eerste Klassieker van dit seizoen heeft geen winnaar opgeleverd. In de Amsterdam ArenA speelden Ajax en Feyenoord gelijk (1-1). De Amsterdammers moesten een klein half uur met tien man spelen, omdat doelman Kenneth Vermeer met een rode kaart van het veld werd gestuurd.

Het duurde even, voordat het duel in Amsterdam op gang kwam. Feyenoord begon in een afwachtende houding en slaagde er in om het spel van Ajax te verstoren. Hierdoor kwamen de Amsterdammers niet aan opbouwen toe en speelde bovendien in een veel te laag tempo. Na twintig minuten kon de eerste kans pas worden genoteerd; Toby Alderweireld kopte de bal op de lat.

Vervolgens kwam Feyenoord een aantal keer dichtbij het doel van Kenneth Vermeer en stelde de sluitpost van de Ajacieden een aantal maal op de proef. De mooiste redding van de sluitpost was op een schot van Jerson Cabral, waardoor de bal uiteindelijk de lat raakte. Toch bleef er bij beide ploegen nog te veel mis gaan, waardoor de wedstrijd in de eerste helft niet echt interessant was.


 Derk Boerrigter (L) in duel met Kelvin Leerdam (R) (Foto: Pro Shots)

Na de pauze bleef Feyenoord de baas op het middenveld, terwijl het niveau van Ajax steeds verder weg leek te zakken. Hierdoor speelde het meeste gevaar zich voor het doel van de Amsterdammers af, waar Kelvin Leerdam een open kopkans om zeep hielp.

Niet veel later viel de verdiende Feyenoord-goal dan toch. Stefan de Vrij schoot van dichtbij raak, maar raakte daarbij ook nog de paal en Vermeer. Ajax ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker, maar kreeg een tegenvaller te verwerken. Vermeer werd met rood naar de kleedkamer gestuurd, omdat hij de doorgebroken Guyon Fernandez onderuit haalde.

Toch leek Ajax kracht te putten uit de rode prent van Vermeer. Enkele minuten later tekende Jan Vertonghen, die een zeer matig duel kende, voor de gelijkmaker. Na de treffer begonnen de Amsterdammers beter te voetballen, maar Feyenoord kwam niet meer in de problemen. In de laatste minuten besloten zij dan ook niet meer vol op zoek naar de winst te gaan, maar de wedstrijd rustig uit te spelen.


AFC Ajax

1 - 1

Feyenoord

 67' Vertonghen
   61' de Vrij
 
 Gele kaart: Alderweireld, Bulykin (AFC Ajax), de Vrij, Cissé, G. Fernandez (Feyenoord)
 Rode kaart: Vermeer (64) (AFC Ajax)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 52.316
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
v.d.Wiel (Cillessen/66)
Alderweireld
Vertonghen
Koppers
Eriksen (Boelykin/55)
Anita
Janssen
Sulejmani (Lukoki/55)
De Jong
Boerrigter
  Mulder
Leerdam
De Vrij
Vlaar
Martins Indi
El Ahmadi (Moktojo/84)
Clasie
Bakkal
Schaken
G.Fernandez
Cabral (Cissé/73)

Aardbeving treft oosten van Turkije

Het oosten van Turkije is zondag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,3. Dat heeft de Amerikaanse geologische dienst USGS gezegd.

In de Turkse stad Van, nabij de grens met Iran, is een gebouw van zeven verdiepingen ingestort. Reddingswerkers zijn bezig om mensen die onder het puin begraven zitten te bevrijden, aldus het Turkse persbureau Anatolia.

Het Turkse Kandilli-observatorium zei eerder nog dat de beving een kracht had van 6,6 maar dat was een voorlopige meting.

Portier aangehouden wegens mishandeling

In Tilburg is vrijdagnacht een portier aangehouden. De 31-jarige portier zou een 18-jarige man uit Oisterwijk in zijn buik hebben getrapt. Deze heeft daaraan een gekneusde urinebuis overgehouden.

De portier weigerde het slachtoffer en een vriend toegang tot een café op de Heuvel in Tilburg. Daarop ontstond een ruzie, waarbij de portier de man in zijn buik schopte. De portier is aangehouden en zit in de cel.

Brand in kerncentrale Zweden

In een kerncentrale in het zuiden van Zweden is zaterdag brand uitgebroken. De centrale is inmiddels stilgelegd, aldus een woordvoerder van OKG, de beheerder van de centrale.

Volgens de woordvoerder begon de brand rond middernacht in de buurt van een turbine in reactor 2 van de centrale. De brand is snel geblust door lokale reddingswerkers. De brand is vermoedelijk veroorzaakt door olie dat op een heet oppervlak lekte. Wat het olielek heeft veroorzaakt moet uit verder onderzoek blijken, zei de woordvoerder.

Het is nog niet duidelijk wanneer de kerncentrale weer kan worden geopend.

Middelkoop niet naar hoofdschema Sint-Petersburg

Matwé Middelkoop is in de tweede kwalficatieronde van het ATP-toernooi in Sint-Petersburg gestrand. De 28-jarige speler uit Leerdam ging in drie sets onderuit tegen Alexander Kudryavtsvev uit Rusland: 6-7 (0), 7-6 (4) en 4-6. Middelkoop staat 270e op de wereldranglijst, 131 plaatsen lager dan zijn opponent.

Middelkoop had eerder nog wel afgerekend met een andere thuisspeler, Ervand Gasparyan. Hij had drie wedstrijden moeten winnen om het hoofdschema te bereiken.

Casillas evenaart clubicoon Gento

Iker Casillas heeft gisteren met zijn 428e competitieoptreden voor Real Madrid clubicoon Paco Gento geëvenaard. De doelman die twaalf jaar geleden voor het eerst in de hoofdmacht van de Koninklijke stond is nu vijfde op de ranglijst allertijden bij de Madrilenen.

Bovenaan staat Raúl met 550 duels in de hoofdmacht van Los Blancos. Ook Manuel Sanchis (523), Santillana (461) en Fernando Hierro (439) staan nog boven de 30-jarige Casillas die inmiddels vier landstitels en twee zeges in de Champions League op zak heeft.

Hongerige dief steelt 29 loempia's

In Oosterhout is een 26-jarige dief aangehouden die klaarblijkelijk nogal hongerig was. De inbreker had namelijk 29 loempia's buitgemaakt.

De politie kreeg zaterdagochtend vroeg melding dat er iemand in een loempiakraam op de Schapendries zat. Agenten die ter plaatse kwamen, zagen de man met een zak loempia's naar buiten komen en hielden hem aan.

De man verklaarde dat de deur van de kraam al openstond en dat hij honger had. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. De eigenaar van de loempiakraam heeft aangifte van diefstal gedaan.

Ultra gelimiteerde 3DS-designs voor Japan

In het land van de rijzende zon hebben ze altijd de meest unieke swag en ook nu zal het niet veel anders zijn. Club Nintendo Japan lanceert namelijk een actie waarin een van deze drie unieke designs te winnen zijn. Elk ontwerp heeft een gelimiteerde oplage van 1000 stuks.

De ontwerpen, genaamd Mario, Peach en Super Kinoko, zijn onderdeel van Nintendo's "A Little Mario-like 3DS'-campagne. Japanse Club Nintendo-leden die binnen nu en 15 januari 2012 twee nieuwe games registreren maken automatisch kans op een van deze gemiliteerde 3DSsen. Club-leden zullen ook een gratis exemplaar krijgen van de nieuwe Kid Icarus 3D Classic als ze mee doen aan de actie.

3ds limited

Pakistan dwingt Indiase helikopter tot landen

Een Indiase legerhelikopter is zondag in Pakistan tot landen gedwongen. Dat heeft een woordvoerder van het Pakistaanse leger gezegd. De vier inzittenden zijn gearresteerd voor het schenden van het Pakistaanse luchtruim.

Het incident had plaats in het noordoosten van Pakistan nabij de grens met het Indiase gedeelte van Kashmir. De bemanning van de helikopter maakt het goed, aldus de woordvoerder. Hij wilde niet zeggen wat Pakistan van plan is te doen met de bemanning.

Oude gezonken Nederlandse onderzeeboot gevonden

Sportduikers hebben begin deze maand in de Zuid-Chinese Zee een in de Tweede Wereldoorlog gezonken onderzeeboot gevonden. Experts van de marine hebben op basis van foto's van het duikteam vastgesteld dat het om de K XVI gaat, meldt het ministerie van Defensie zondag.

De nabestaanden van de bemanning zijn op de hoogte gebracht. De onderzeeër woog 1000 ton en had 36 bemanningsleden en ging eind 1941 ten onder door een torpedo van een Japanse onderzeeër.

Bolkestein: Landen uit eurozone zetten geen ramp

Het is onzin dat het Europees project zou mislukken als landen uit de eurozone worden gezet. Dat zei VVD-coryfee Frits Bolkestein zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Hij herhaalde in de uitzending zijn mening dat Griekenland en Italië uit de muntunie moeten worden gezet.

Bolkestein reageerde op uitlatingen van onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij waarschuwde dat het uit de eurozone zetten van landen slecht zou zijn voor de Europese Unie.

Bolkestein wees er op dat de Europese Unie al voor de eurozone bestond en ook zonder de eurozone kan bestaan. "De positie van Griekenland binnen de eurozone is niet houdbaar. Dat geldt misschien ook voor Italië. Ik ben altijd al tegen de toetreding van Italië geweest. Ik zou er geen traan om laten als Italië uit de eurozone wordt gezet", zei Bolkestein.

Verder heeft de Europese Unie volgens Bolkestein te veel aan slagkracht ingeboet doordat het zwaartepunt is verschoven van de eurocommissarissen naar de raad van regeringsleiders. Zelf was de VVD-coryfee ooit eurocommissaris voor de interne markt.

Hij wees erop dat bij de eurocommissarissen een meerderheid genoeg was om belangrijke besluiten te nemen. Nu moeten alle regeringsleiders van de verschillende landen unaniem instemmen met voorstellen. Dat zou het slagvaardig aanpakken van de eurocrisis bemoeilijken.

[WK Rugby] Nieuw-Zeeland verovert wereldtitel

Nieuw-Zeeland heeft in eigen land het WK rugby gewonnen. De All Blacks waren in de eindstrijd nipt met 8-7 te sterk voor Frankrijk. Voor de Nieuw-Zeelanders is het de tweede wereldtitel in de historie. In 1987 werd Frankrijk ook al eens verslagen in de finale.

Frankrijk ging in de groepsfase nog kansloos onderuit tegen Nieuw-Zeeland, maar ging in Auckland sterk van start. Na twintig minuten leken de Europeanen echter uitgeraasd en kwam Nieuw-Zeeland onder de druk vandaan. Kort daarvoor was het gastland zelfs op 5-0 gekomen door een try van Tony Woodcock.

Piri Weepu verzuimde vervolgens om de score verder uit te breiden via de conversie. Weepu miste naast de conversie ook nog eens twee penalty's, waardoor Frankrijk bleef geloven in een verrassing. Die hoop kreeg ruim vijf minuten na rust een knauw te verwerken toen Stephen Donald een penalty benutte.

De Fransen kwamen evenwel terug in de wedstrijd dankzij een try van Thierry Dusaitoir en een benutte conversie. In een bloedstollende eindfase bleven de Fransen knokken voor de winst, waar Nieuw-Zeeland overmand leek te worden door zenuwen. De All Blacks hielden echter stand, waardoor het eerste WK-goud in 24 jaar een feit is.


Rugbyers Nieuw-Zeeland veroveren wereldtitel (Foto: Novum)

Orcs Must Die! krijgt DLC

Orcs Must Die!-ontwikkelaar Robot Entertainment heeft laten weten dat het eerste DLC-pack voor de strategische third-person tower defence game op 25 oktober beschikbaar is voor de pc en Mac. The Artifact of Power, zoals de DLC zal heten, zal $2,49 kosten en voegt flink wat wapens en vallen toe aan de game.

Zo komen er Vampiric Gauntlets, welke je health herstellen terwijl ze je tegenstander schade doen. Zien we een Alchemist's Satchel, die je in staat stelt om dodelijke gifbommen te gooien naar groepen vijanden. Een Shock Zapper, welke zowel vliegende tegenstanders als grondtroepen kan verslaan en een Floor Scrocher: een val die grondtroepen levend verbrandt.

De Shock Zapper en de Floor Scrocher kunnen ook nog eens opgewaardeerd worden door het inleveren van skulls.

Een Xbox-versie is nog niet aangekondigd.

'Xbox 720 wordt Xbox Loop'

De wind staat goed want onze geruchtenmolen draait weer op volle toeren nu de betrouwbare blogger MS Nerd weer wat inside informatie van Microsoft naar buiten heeft gebracht. Het gerucht doet de rondte dat Microsoft in 2013 van plan is om met de Xbox Loop te komen.

Binnen de geschetste Microsoft-tijdlijn zien we niet alleen de aankondiging voor de vernieuwde Xbox Loop, maar ook dat er een nieuwe Xbox SDK aankomt, een nieuwe Kinect en een mysterieuze Xbox PU (power user?). Het geheel dient als leidraad want zoals MS Nerd weet te vertellen is hij net zo onbetrouwbaar als Microsoft zelf.

We houden jullie op de hoogte.

Blizzard DOTA gratis te koop voor een kleine bijdrage

De StarCraft 2-mod DOTA zal zowel voor eigenaren van de hele versie van StarCraft 2 alsmede voor mensen die geen volledig kopie van het spel hebben gratis zijn. Maar ondanks dat gamers dus zonder enige betaling kunnen spelen zullen ze moeten betalen, aldus production director Chris Sigaty.

Sigaty bevestigde gisteren het bericht dat de mod gratis speelbaar zal zijn via de free-to-play trial versie van StarCraft 2. Deze StarCraft 2-trail versie, genaamd "The Starter Edition" beschikt over het Terran-ras in basic multiplayer, een paar campaign missies en de StarJeweled official mod. Sigaty voegde er aan toe dat DOTA ook speelbaar zal zijn binnen The Starter Edition:

"DOTA will be playable through Starter Edition as well and it's free to play, but if you come in through the Starter Edition, there will definitely be some costs."

Een exacte uitleg over hoe deze definitieve betaling er uit gaat zien kon Sigaty niet geven. Het huidige idee is dat ook eigenaren van de hele versie van StarCraft 2 inclusief de expansions waarschijnlijk een kleine bijdrage moeten leveren willen ze de gehele mod kunnen spelen.

"We haven't really talked about exactly how [we will monetise Blizzard DOTA], we're still looking at that, but there will be some ways. Certainly Wings of Liberty and Heart of the Swarm will get some advantages to you in DOTA, as far as if and when we monetise it; they will give you some ins. We're still talking about how that will work."

Stay tuned voor meer informatie over Blizzard DOTA en StarCraft 2 vanuit BlizzCon in Californië.

'Hoogtepunt overstromingen Thailand bijna voorbij'

Het hoogtepunt van de overstromingen die de Thaise hoofdstad Bangkok bedreigen is in de eerste week van november voorbij. Toch moet de bevolking voorbereid blijven op een noodsituatie, aldus het watersnoodcentrum van de regering.

De aankondiging komt een dag na berichten dat de rivier Chao Phraya buiten zijn oevers zou treden. Daarmee neemt de vrees toe dat Bangkok onder water komt te staan.

De bevolking moet zich volgens minister van Justitie Pracha Promnok niet te veel zorgen maken over de overstromingen. Er zou genoeg capaciteit zijn om het water af te voeren. Wel moeten mensen hun leefstijl aanpassen aan de omstandigheden.


'Hoogtepunt overstromingen Thailand bijna voorbij' (Foto: Novum)

Komische Dampierre in SoulCalibur V

Onlangs hebben we gemeld dat er een nieuw personage als pre-order bonus uitgegeven gaat worden voor SoulCalibur V, namelijk Dampierre, ook wel bekend van SoulCalibur: Broken Destiny. Namco heeft zojuist een trailer uitgegeven waarin we de vechtstijl kunnen zien van Dampierre.

We weten nog steeds niet welke winkelketen Dampierre mag meegeven met het spel, maar we hebben wel een trailer die wat meer duidelijk maakt over hem. Zijn vechtstijl is zowel "goofy" als indrukwekkend, volgens de trailer. Ook laat de trailer een nieuw wapen zien, namelijk een mes dat aan de pols vastzit.

SoulCalibur V komt uit voor PlayStation 3 en Xbox 360. Vanaf 3 februari ligt het spel in de winkel.

Weinig slakken ondanks extreem natte zomer

Ondanks de grote hoeveelheid regen in de zomer is het aantal slakken in Nederland flink achteruitgegaan. De extreme droogte in het voorjaar heeft de slakken de das omgedaan, meldt De Natuurkalender zondag op natuurbericht.nl.

De afgelopen zomer was volgens De Natuurkalender vergelijkbaar met die van 2007. Toen zorgde de vele regenval voor een sterke toename van slakken. Een slak bestaat voor een erg groot deel uit water en is dus gebaat bij regen.

De ontwikkeling van de slakkenpopulatie wordt geschat door bij te houden hoeveel korrels om slakken te bestrijden worden verkocht bij de ruim tweehonderd vestigingen van Boerenbond en Welkoop. Deze methode is volgens de onderzoekers al betrouwbaar gebleken bij het bepalen van de ontwikkeling van de wespenpopulatie in Nederland.

De verkoop van slakkenkorrels verliep tot halverwege april hetzelfde als in voorgaande jaren. Normaal neemt de verkoop daarna verder toe tot een piek enkele weken later. Maar deze keer was de piek in april al bereikt en nam de verkoop daarna af.

Dat komt volgens De Natuurkalender door de lange aanhoudende droogte. In 2007 was het ook droog, maar dat duurde maar even en dus kon de slakkenpopulatie na een kleine dip weer flink toenemen. De natte zomer kwam dit jaar te laat om de schade voor de slakken te herstellen.

De onderzoekers houden wel een slag om de arm. De lagere verkoop van slakkenkorrels kan deels komen doordat mensen door het slechte weer minder in de tuin hebben gezeten en gewerkt en daarom minder last van slakken hadden.

De onderzoekers benadrukken overigens dat slakken belangrijke opruimers in de natuur zijn en door veel verschillende diersoorten worden gegeten.

Doden door ingestorte brug India

Het dodental als gevolg van een ingestorte brug in het noordoosten van India is opgelopen tot 31. Dat hebben de Indiase autoriteiten zondag gezegd.

De dertig meter lange brug stortte zaterdagavond in toen hondervijftig dorpbewoners uit Darjeeling er op stonden. De mensen hadden zich op de brug verzameld om te luisteren naar toespraken van lokale politici. De brug stamde uit 1942 en werd in september al beschadigd door een aardbeving.

Volgens de Indiase autoriteiten zijn sommige mensen zo'n dertig meter naar beneden gevallen in de kolkende rivier Rangeet Khola. Reddingswerkers zochten zondag stroomafwaarts naar slachtoffers. Zo'n honderd mensen die gewond raakten bij de instorting zijn inmiddels gevonden.

Weinig stempotentieel voor CDA en PvdA

Nog maar weinig kiezers geven het CDA en de PvdA een kans op hun stem. Negentien procent geeft het CDA een kans op een stem en 24 procent geeft de PvdA kans op een stem, concludeert opiniepeiler Maurice de Hond zondag.

Wat stempotentieel betreft staan de partijen daarmee op hetzelfde niveau als GroenLinks, dat door twintig procent van de ondervraagden wordt genoemd als partij waar hij mogelijk op stemt.

Van de CDA-stemmers zegt 44 procent dat de VVD bij volgende verkiezingen een kans heeft op zijn stem. Van de VVD-stemmers zegt maar 23 procent dit over het CDA. Bij de PvdA-kiezers acht 56 procent het mogelijk dat hij op de SP stemt. Die liefde is niet wederzijds. Van de SP-stemmers overweegt slechts 27 procent een stem op de PvdA.

In de wekelijkse zetelpeiling zijn er deze keer geen verschuivingen. De VVD blijft de grootste met 31 zetels, gevolgd door de PVV met dertig zetels en de SP met 25 zetels. De gedoogcoalitie zou 74 zetels halen.

Schaatser De Vries klopt ploeggenoot in marathon

Schaatser Bob de Vries heeft in Heerenveen de tweede wedstrijd meetellend in de KPN Marathon Cup op zijn naam geschreven. De rijder uit de BAM-ploeg was in de eindsprint van de kopgroep te sterk voor zijn ploeggenoot Jorrit Bergsma. Joost Juffermans werd derde, terwijl Ralf Zwitser het klassement blijft leiden.

De 125 ronden tellende wedstrijd was er een met vele ontsnappingspogingen. Bij een ervan wist De Vries na 75 ronden het peloton op een ronde te zetten. Bergsma, de winnaar van vorige week, ging daarna op avontuur en ook hij wist een ronde te pakken. De BAM-ploeg controleerde daarna de wedstrijd. Nadat het peloton was gefinisht maakten De Vries en Bergsma er een leuk schouwspel van, waarbij De Vries uiteindelijk als eerste de sprint inzette en Bergsma net tekort kwam.

Bij de vrouwen ging de zege naar Foske Tamar van der Wal. De 25-jarige Groningse was de sterkste in een kopgroep van vijf rijdsters. Mariska Huisman pakte de tweede plaats voor Nadine Seidenglanz die in de slotfase een ontsnappingsfase een ontsnappingspoging plaatste en in de laatste ronde nog stilviel, waardoor Van der Wal haar tweede zege van het seizoen kon boeken. Dankzij de tussensprints pakte Huisman de leiding in het klassement.

[Upd] MotoGP-coureur Simoncelli (24) overlijdt na crash

De MotoGP-race in Maleisië is stilgelegd na een zware crash van Marco Simoncelli. De Italiaan kwam in de tweede ronde ten val en werd direct hierna geraakt door Colin Edwards en Valentino Rossi. Bij het incident vloog de helm van Simoncelli af die daarna roerloos op het asfalt bleef liggen.

Simoncelli was voor plaats vier in gevecht met Alvaro Bautista toen de voorzijde van zijn Gresini Honda weggleed en hij met zijn motor over het asfalt stuiterde. Hierbij kwam hij voor de wielen van Edwards terecht. De Amerikaan kon de Italiaan niet meer ontwijken en reed tegen hem aan. Daarna kwamen beiden voor de motor van Valentino Rossi terecht die hen niet meer kon ontwijken.

De organisatie legde de race meteen stil, waarna Simoncelli naar het medisch centrum kon worden gebracht. Omdat de eerste berichten luiden dat de Italiaan in kritieke toestand verkeert is besloten de race niet meer te hervatten. Bij de crash zou Edwards een schouder uit de kom hebben opgelopen.

Update 11.11 uur

De organisatie van de race in Maleisië heeft bekendgemaakt dat Simoncelli is overleden aan de verwondingen die hij bij de crash opliep. Hij zou in het medisch centrum nog even zijn bijgekomen, maar daarna het leven hebben gelaten. De Italiaan is slechts 24 jaar oud geworden.

Simoncelli was bezig aan een goed seizoen in de MotoGP met polepositions in Catalonië en Assen en podiumplaatsen in Brno en in Australië. Ook in de lagere klassen deed hij vooraan mee, wat in 2008 resulteerde in een titel in de 250cc.


De beelden van de crash

Pastoor maakt zich zorgen

N.E.C. verloor zaterdagavond uit bij ADO Den Haag met 1-0 dankzij een countergoal van John Verhoek. Het was de zesde nederlaag op rij voor de ploeg van Alex Pastoor. De oefenmeester maakt zich zorgen omdat zijn team afgezakt is naar een zestiende plaats op de ranglijst.

"De kansen waren helaas niet aan ons besteed. We hebben heel veel moeite met scoren," zei Pastoor tegen het ANP. "De stand op de ranglijst baart zorgen, maar in deze situatie moet je er voor waken om niet in paniek te raken."

ADO-trainer Marurice Steijn was tevreden met de overwinning. Ondanks dat zijn ploeg geen gemakkelijke wedstrijd had, is hij blij met de drie punten. "We hadden het in het begin moeilijk, maar na de rust heersten we. Het was jammer dat we de score niet verder uitbouwden. We kwamen in de slotfase goed wed doordat NEC niet gelijkmaakte."

[Moto2] Uitslag race Maleisië

Thomas Luthi heeft de Moto2-race op Sepang in Maleisië op zijn naam geschreven. De Zwitser bleef op het Aziatische asfalt kampioenschapsleider Stefan Bradl en Pol Espargaro voor. Pas in de laatste ronde werd de beslissende actie gemaakt.

Bradl is dankzij zijn tweede plaats nog geen kampioen. De Duitser heeft met alleen de wedstrijd in Valencia voor de boeg een voorsprong van 23 punten op zijn naaste belager Marc Marquez die na een crash op vrijdag de race in Maleisië aan zich voorbij moest laten gaan. De wedstrijd op Sepang werd voortijdig beëindigd na een zware crash van Axel Pons.

Terpstra en Keisse winnen Zesdaagse van Amsterdam

Niki Terpstra en Iljo Keisse hebben de 19e editie van de Zesdaagse van Amsterdam op hun naam geschreven. Het Nederlands/Belgische koppel ging vanaf de eerste dag aan de leiding. Peter Schep en Wim Stroetinga eindigden op een ronde als tweede, voor de jongelingen Yoeri Havik en Nick Stöpler, die eveneens een ronde toe moesten geven.

De afscheid nemende Danny Stam finishte samen met Leon van Bon op twee ronden achterstand als vijfde. Het duo Pim Ligthart/Robert Bartko werd vierde.

Voor de 27-jarige Terpstra is het zijn eerste triomf in een zesdaagse. "Ik heb altijd op deze baan gereden. Dan is het prachtig om je eerste zesdaagse in Amsterdam te winnen, zeker omdat ik dit jaar op de weg geen zege heb geboekt."

[125cc] Uitslag race Maleisië

Maverick Vinales heeft in de 125cc de race in Sepang, Maleisië op zijn naam geschreven. De 16-jarige Spanjaard bleef de Duitser Sandro Cortese en de Fransman Johann Zarco voor. Jasper Iwema viel al in de eerste ronde van de wedstrijd uit.

Omdat kampioenschapsleider Nicolas Terol slechts vijfde werd is het kampioenschap nog niet beslist. Terol heeft met alleen de race in Valencia voor de boeg een voorsprong van twintig punten op Zarco. Een overwinning in een race levert 25 punten op.

Dinobots laten hun tanden zien in Fall of Cybertron

High Moon Studios is druk bezig om de Dinobots in Transformers: Fall of Cybertron te zetten. Grimlock, Swoop, Snarl, Slag en Sludge gaan huishouden op de planeet op hun eigen wijze waar de groep dinsoaurussen bekend om staat.

De ontwerpen van de vijf gevreesde strijders worden gemaakt aan de hand van Transformers G1 en de ontwikkelaars verzekeren dat ze de dinosaurussen nog iets gewelddadiger eruit willen laten zien dan uit dat seizoen. De artietsen maken zo'n vijftig verschillende ontwerpen van de alternatieve beestvormen en daarnaast natuurlijk vijftig bijbehorende robots. Ze willen vooral de kenmerken die je in de beestmodus ziet weer terugvinden in de robotvorm. De Dinobots gaan in ieder geval herkenbaar worden met hun klauwen, stekels en hoorns. Grimlock is een van de populairste personages uit de serie, dus de ontwikkelstudio heeft de lat erg hoog gelegd.

Transformers: Fall of Cybertron staat gepland voor de herfst 2012 en komt uit op PlayStation 3 en Xbox 360.

Transformers: fall of CybertronTransformers: fall of Cybertron

Transformers: fall of CybertronTransformers: fall of Cybertron

Transformers: fall of CybertronTransformers: fall of Cybertron

Transformers: fall of Cybertron

Transformers: Fall of Cybertron

Transformers: Fall of Cybertron

Transformers: Fall of Cybertron

Transformers: Fall of Cybertron

Transformers: Fall of Cybertron

Paul de Leeuw legt het af tegen Linda de Mol

Paul de Leeuw is er niet in geslaagd Linda de Mol van haar troon te stoten. Ik Hou van Holland was zaterdagavond opnieuw het best bekeken programma. Ook Jeroen van der Boom bleek niet opgewassen tegen de winnares van de Zilveren Televisie Ster.

Pau!l, de nieuwe zaterdagavondshow van De Leeuw, trok 980.000 kijkers. Daarmee behaalt het programma net een plaats in de kijkcijfer top tien van Stichting KijkOnderzoek.

Voor Ik Hou van Holland bleven ruim 2,6 miljoen kijkers thuis. Ook Ushi and the Family, dat voor Ik Hou van Holland wordt uitgezonden, scoorde. Met ruim 2,1 miljoen kijkers staat de show van Wendy van Dijk op de tweede plaats. Het achtuurjournaal maakt de top drie compleet met ruim 1,7 miljoen kijkers.

Wedden Dat Ik het Kan, de nieuwe show van Jeroen van der Boom, startte zaterdag met 789.000 kijkers. Van der Boom is blij met de kijkcijfers, goed voor een vijftiende plek in de lijst van Stichting KijkOnderzoek. "Zo veel concurrentie op RTL 4 en eredivisie, scoren we tegen de achthonderdduizend kijkers", jubelt de zanger. "De vlag hangt uit!"


Paul de Leeuw legt het af tegen Linda de Mol (Foto: Novum)

Australië opent jacht op moordende haai

Autoriteiten in West-Australië hebben de jacht geopend op een witte haai, die al drie watersporters zou hebben doodgebeten in de laatste maanden. Rond de plaats van de laatste aanval zijn zes lijnen uitgegooid.

Premier Colin Barnett van de staat West-Australië zei zondag een grote ruiming van haaien te overwegen, evenals extra patrouilles, luchtsurveillances en het afschermen van stranden.

"Er zijn veel aanwijzingen dat het aantal haaien toeneemt", zei Barnett. "Het ruimen van de haaien is een optie als de haaien bij de populaire zwemstranden blijven zwemmen."

Autobrandstichter in Berlijn opgepakt

De politie van Berlijn heeft een man opgepakt die ervan wordt verdacht een aandeel te hebben in de grote reeks brandstichtingen in auto's. Al maandenlang gaan in de Duitse hoofdstad bijna elke nacht auto's in vlammen op, wat tot grote onrust heeft geleid.

Van de circa 550 autobranden is de helft politiek gemotiveerd, wat volgens de politie blijkt uit een bepaalde kenmerken. De andere brandstichtingen zouden komen door naäpers.

De 27-jarige zou verantwoordelijk zijn voor circa 50 autobranden. De politie maakt later op de dag meer informatie bekend.

Autobrandstichter in Berlijn opgepakt
Autobrandstichter in Berlijn opgepakt (Foto: ANP)

EOD'ers zwaargewond door explosief flitspaal

In Voorschoten zijn zondagmorgen twee medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) ernstig gewond geraakt toen een explosief aan een flitspaal ontplofte. Een technisch rechercheur van de politie raakte lichtgewond. Dat meldde de politie.

Rond half 4 had de politie een melding gekregen van iemand die iets raars had zien hangen aan de paal op de kruising van de Voorschoterweg en de Leidseweg. De EOD werd erbij gehaald. Het bleek te gaan om een zelfgemaakt explosief. Tijdens het onschadelijk maken ontplofte het. Dat gebeurde tegen half 8.

De zwaargewonden zijn naar het ziekenhuis LUMC in Leiden gebracht. Het kruispunt is afgesloten voor onderzoek. De politie heeft geen idee wie het explosief heeft geplaatst.

EOD'ers zwaargewond door explosief flitspaal
EOD'ers zwaargewond door explosief flitspaal (Foto: ANP)

Politie maakt einde aan Occupy Sydney

De Australische politie heeft zondagochtend vroeg een einde gemaakt aan het Occupy Sydney protest. Activisten stellen dat ze met geweld zijn verwijderd van het terrein waar ze al ruim een week betoogden tegen de uitwassen van het kapitalisme. De politie maakte bekend dat er 40 personen zijn gearresteerd.

De betogers zouden herhaaldelijk zijn gewaarschuwd te vertrekken.

Twee dagen eerder waren de betogers van Occupy Melbourne al verwijderd uit het centrum van deze Zuid-Australische stad.

Politie maakt einde aan Occupy Sydney
Politie maakt einde aan Occupy Sydney (Foto: ANP)

Schip lekt weer olie bij Nieuw-Zeeland

Het bij Nieuw-Zeeland vastgelopen containerschip Rena lekt weer olie. Lokale media meldden op basis van de maritieme autoriteiten dat er in de nacht van zaterdag op zondag tussen de 5 en 10 ton olie is weggelopen. Er is een aantal schepen op weg om de olie op te ruimen.

Bergers hebben al meer dan 250 ton olie gepompt uit het schip met 1700 ton zware olie aan boord. Ongeveer 350 ton is al in zee gelopen, waardoor meer dan 1250 vogels zijn omgekomen.

Schip lekt weer olie bij Nieuw-Zeeland
Schip lekt weer olie bij Nieuw-Zeeland (Foto: ANP)

Afgedankte satelliet stort zondag neer

Een afgedankte satelliet stort zondag neer op aarde. De satelliet is zaterdagnacht teruggekeerd in de atmosfeer. De kans dat iemand door een vallend brokstuk wordt geraakt is een op tweeduizend, meldt het Duitse centrum voor ruimtevaart. Per individu is de kans door een brokstuk te worden geraakt dus een op veertien biljoen.

Het was niet meteen duidelijk boven welk continent de ROSAT onderzoekssatelliet binnen is gekomen, zei een woordvoerder van het centrum. Het grootste deel van de satelliet ter grootte van een minibus zal in de atmosfeer verbranden. Maar dertig onderdelen met een totaalgewicht van 1,7 ton boren zich naar verwachting met snelheden tot 450 kilometer per uur in de aarde. Het grootste onderdeel is een hittewerende spiegel.

Het staat nog niet vast waar de satelliet neerstort, al is volgens de wetenschappers wel duidelijk dat Europa, Afrika en Australië niets te vrezen hebben. Er is wel kans dat de satelliet neerstort op Azië of China.

De satelliet is in 1990 gelanceerd en is tot 1999 gebruikt voor onderzoek naar zwarte gaten en neutronensterren. Het gevaarte van 2,4 ton cirkelde aanvankelijk op zeshonderd kilometer hoogte om de aarde, maar had al flink wat hoogte verloren en zat in juni op nog maar 330 kilometer hoogte.

Iedere negentig minuten maakte de satelliet een rondgang om de aarde. Door die snelheid was het moeilijk te voorspellen waar hij neer zou storten.

Vorige maand stortte nog een satelliet van de NASA neer in de Stille Oceaan. Gevreesd werd dat de satelliet een bevolkt gebied zou treffen, maar er was geen schade en er vielen geen doden of gewonden.

Handel tussen China en Noord-Korea verdubbeld

De handel tussen China en zijn bondgenoot Noord-Korea was in de eerste zeven maanden van dit jaar bijna twee keer zo groot als in dezelfde periode vorig jaar. De toename van 87 procent werd zondag bekendgemaakt bij het begin van een bezoek van de Chinese vice-premier Li Keqiang aan Noord-Korea, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Voor onder meer voedselhulp en brandstof is Noord-Korea sterk afhankelijk van China. Chinese bedrijven zijn de belangrijkste investeerders in de Noord-Koreanse mijnbouw. Onlangs hebben de landen een overeenkomst getekend voor het bouwen van wegen en het ontwikkelen van een industrieterrein op een eiland in de buurt van de Chinese stad Dandong.

Containerschip ramt vrachtschip

Een containerschip is zaterdagavond op een stilliggend vrachtschip gebotst op de Oudemaas bij Zwijndrecht. De schade is volgens de politie groot. Twee opvarenden raakten lichtgewond en werden voor controle naar een ziekenhuis gebracht.

Bij de botsing zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Ook is het scheepvaartverkeer niet gestremd. De schipper van het containerschip had volgens de politie niet gedronken.

Het Zondagse Orakel - Gadhafi als voer voor columnisten

Iedere zondagmorgen deel ik mijn gedachtekronkels over columns van de afgelopen week.
Voor de goede orde. Ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening. Leer er maar mee leven!

Als ik een column niet behandel, is dat overigens geen waardeoordeel. Een goede column Is een goede column. Soms is een mening of emotie perfect verwoord. En soms heb zelfs ik geen mening.

Tunesië naar de stembus

Tunesië kiest zondag een Constitutionele Vergadering. Die moet een nieuwe grondwet opstellen en zal een interim-regering aanwijzen.

De Constitutionele Vergadering gaat 217 leden tellen. Daarvoor kunnen naar schatting 7 miljoen Tunesiërs uit meer dan 80 partijen kiezen met meer dan 10.000 kandidaten, van wie de helft vrouw is.

De nieuwe grondwet moet over een jaar klaar zijn en vervangt die uit 1959. Dan volgen weer verkiezingen voor een parlement.

Volgens peilingen wordt de conservatief-islamitische partij Ennahda de grootste met 20 tot 30 procent van de stemmen. Andere belangrijke partijen zijn de PDP en de sociaaldemocratische DFLL, ook wel Ettakatol genoemd.

Om de eerste vrije verkiezingen na de val van dictator Zine al-Abidine Ben Ali veilig te laten verlopen zijn 22.000 militairen en 20.000 agenten gemobiliseerd. Zij moeten de circa 7000 stembureaus in de 27 kiesdistricten beschermen.

Er zijn zo'n 5000 waarnemers onder wie ruim 1000 buitenlanders. De uitslag volgt naar verwachting maandag.

Duitse arts na 30 jaar alsnog veroordeeld

Een Franse rechtbank heeft zaterdag een gepensioneerde Duitse arts veroordeeld tot 15 jaar cel wegens het doden van zijn 14-jarige stiefdochter, bijna 30 jaar geleden in Beieren. Dat meldden Franse en Duitse media.

De cardioloog was in Duitsland vrijgesproken, maar werd in Frankrijk in 1995 bij verstek wel veroordeeld. De biologische vader van het meisje kon het echter niet verkroppen dat hij zijn straf ontliep en liet de man in 2009 ontvoeren naar Frankrijk. Hij werd geboeid achtergelaten bij een rechtbank in het Oost-Franse Mulhouse. Daar werd hij gearresteerd.

De Duitser is schuldig bevonden aan het drogeren van het meisje waarna ze door verstikking om het leven is gekomen. De man blijft volhouden onschuldig te zijn en gaat in beroep.

De biologische vader van het slachtoffer zei zaterdag dat hij na drie decennia eindelijk kan gaan rouwen nu zijn doel, een volledig en eerlijk proces, is bereikt. Hij moet mogelijk binnenkort terecht staan wegens de ontvoering.

Tim Burton ontwerpt ballon voor parade New York

Tim Burton heeft een ballon ontworpen voor de Thanksgiving Day Parade. Het gevaarte van de Edward Scissorhands-regisseur krijgt een plekje in de New Yorkse optocht die jaarlijks wordt gehouden op de Amerikaanse feestdag Thanksgiving.

In de stijl van Burtons films is de ballon een ietwat duistere creatie genaamd B., met scherpe tanden en gerafeld uiterlijk. De regisseur bedacht een heel achtergrondverhaal voor het personage, dat zich afspeelt in een kinderziekenhuis Londen. B. zou daar zijn geschapen uit resten van oude feestballonen. Hij is volgens Burton echter een buitenbeentje en droomt ervan ooit te kunnen vliegen.

De 53-jarige Burton regisseerde naast Edward Scissorhands films als Beetlejuice en The Nightmare Before Christmas. De door hem ontworpen ballon is te bewonderen op 24 november tijdens de Thanksgiving Day Parade.

'Koerdische rebellen gedood in Turkije'

Turkse militairen hebben de afgelopen twee dagen ten minste 49 Koerdische rebellen gedood bij gevechten in de Kazan-vallei bij de grens met Irak. Dat heeft het Turkse leger zaterdag bekendgemaakt. De rebellen hebben de dodelijke slachtoffers vooralsnog niet bevestigd.

Het leger maakte op zijn website bekend dat in de Kazan-vallei de lichamen van 35 strijders werden aangetroffen na een beschieting met artilleriegranaten en luchtaanvallen. Later werden in een grot zeven lichamen gevonden. Zeven PKK-strijders kwamen om het leven bij gevechten elders in de regio.

Woensdag lanceerde Turkije een grootschalig offensief tegen de rebellen. Bij het offensief in het zuidoosten van Turkije en in buurland Irak zijn tienduizenden militairen betrokken. Aanleiding voor het grootscheepse offensief zijn aanvallen van Koerdische rebellen op politie- en legerposten langs de grens met Irak. Bij deze aanslagen, die woensdag plaatshadden, kwamen 24 militairen om het leven en raakten achttien gewond.

Het Turkse leger maakte vrijdag bekend dat de militaire operaties grotendeels worden uitgevoerd in de Turkse provincie Hakkari. Ook wordt 'op een aantal plekken' in Noord-Irak jacht gemaakt op de PKK-strijders.

Turkije krijgt bij de aanvallen op de PKK-strijders hulp van Iraakse Koerden en van Iran. De Turkse krant Hurriyet berichtte zaterdag dat Iraaks-Koerdische veiligheidstroepen, de Peshmerga, de Turken helpen door informatie te delen. Vrijdag maakten Turkije en Iran bekend samen te werken in de strijd tegen de PKK en De Partij voor een Vrij leven voor Koerdistan (PEJAK), de Iraanse tak van de PKK.

Voetbalvrouwen verslaan Kroatië

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben zaterdag het EK-kwalificatieduel met Kroatië met 3-0 gewonnen. Manon Melis, Kirsten van de Ven en Sylvia Smit waren in Vrbovec trefzeker. Oranje had in september ook de eerste wedstrijd in de kwalificatiereeks voor het EK van 2013 gewonnen. Toen werd Servië in Velsen met 6-0 geklopt.

De volgende wedstrijd van de Oranjevrouwen is donderdag. Dan staat in Zwolle de topper tegen Engeland op het programma. In november volgen nog een uitduel bij Slovenië en een thuiswedstrijd tegen Kroatië. In april en juni gaat de kwalificatiereeks daarna weer verder.

[Primera División] Real Madrid overloopt Malaga

Real Madrid heeft zaterdag geen probleem gehad met Malaga. In het Santiago Bernabeu werd het 4-0 voor de thuisploeg. Gonzalo Higuaín opende na tien minuten de score. Cristiano Ronaldo scoorde vervolgens een hattrick binnen vijftien minuten. Na rust werd er niet meer gescoord. Bij Malaga speelde Joris Mathijsen de hele wedstrijd. Ruud van Nistelrooy bleef tegen zijn oude club op de bank.

Eerder zaterdag had Sporting Gijon al met 2-0 gewonnen van Granada. Ook hier vielen de goals al voor rust. David Barral en André Castro waren trefzeker. Espanyol won uit bij Racing Santander met 1-0. Sergio Garcia scoorde na een klein uur.

[Jupiler League] Uitslag FC Emmen - Almere City FC

FC Emmen en Almere City FC hebben zaterdag gelijkgespeeld in de Eerste Divisie. In Emmen werd het 2-2. Almere City staat nu zesde in de Jupiler League met zestien punten uit tien duels. Emmen staat met vijf punten uit tien wedstrijden voorlaatste. Alleen AGOVV Apeldoorn heeft minder punten, maar die ploeg komt maandag pas voor de tiende keer in actie.

Na een kwartier opende Jorrit Kunst de score met een geplaatst schot, maar nog voor rust stonden de bezoekers met 2-1 voor. Thijs Sluijter schoot fraai de gelijkmaker binnen en Cees Toet raakte een schot van Mitchell Burgzorg net genoeg aan om de 2-1 te scoren. Pas ver in de tweede helft maakte Ruud ter Heide gelijk namens Emmen. Dat deed hij door een strafschop te benutten.

Samenvattig FC Emmen - Almere City FC

[Serie A] Juventus komt niet langs Genoa

Juventus heeft zaterdag in eigen huis punten laten liggen tegen Genoa. Het duel in Turijn eindigde in 2-2. Alessandro Matri zette Juve, waar Eljero Elia de hele wedstrijd op de bank bleef, tweemaal op voorsprong. Marco Rossi en Andrea Caracciolo maakten echter gelijk.

Door het punt dat Juventus pakte, is de club wel koploper in de Serie A. Udinese, dat zondag tegen Novara speelt, heeft echter maar een punt minder. Ook Cagliari, Lazio Roma, Napoli en Palermo kunnen Juve nog inhalen.

Eerder zaterdag hadden ook Fiorentina en Catania al met 2-2 gelijkgespeeld. Ook het scoreverloop was vergelijkbaar. Namens de thuisploeg zorgde Stevan Jovetic voor de 1-0 en de 2-1. De gelijkmakers van Catania kwamen op naam van Gennaro Delvecchio en Maxi Lopez.


Juventus komt niet langs Genoa (Foto: Novum)

Football Manager 2012

De Football Manager-reeks is een typische 'hate it or love it'-reeks. Je bent of helemaal lyrisch over het spel of je vindt het helemaal niks. Het is ook geen game die je eventjes speelt tussen je werk door. Football Manager sleurt je mee naar een wereld waar je anders nooit zou komen. En zo kan het gebeuren dat je om negen uur nog even FM opzet om er dan rond twee uur achter te komen dat je misschien toch even moet stoppen. De game wordt al sinds [jaartal] gemaakt en elk jaar wordt de fanbase groter. Logisch, want de fans laten de game niet snel links liggen. Integendeel, ze zijn maar al teeager om het spel te promoten bij vrienden en collega's. Afgelopen vrijdag kwam Football Manager 12 uit en het is tijd om deze weer eens onder de loep te leggen.

[plaatje]

FOK!filmtip van de dag: Spirited Away

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Spirited Away.

Spirited Away is een prachtige animatiefilm over de tienjarige Chihiro Ogino. Ze is net verhuisd en onderweg naar het nieuwe huis raken Chihiro en haar ouders de weg kwijt en komen uit bij een tunnel die ze uit nieuwsgierigheid bekijken. De tunnel komt uit in een verlaten pretpark. Na het verorberen van allerlei lekkernijen veranderen haar ouders van het ene op het andere moment in varkens en komt Chihiro in een vreemde wereld terecht vol geesten en goden. Haku, een kleine jongen die ze daar ontmoet, helpt haar om te wennen aan deze nieuwe omgeving. Chihiro wil echter maar één ding: ontsnappen en terugkeren naar haar eigen wereld.

De film kreeg de Oscar voor de beste animatiefilm en won verder ook de Gouden Beer van Berlijn, de Silver Scream Award. Ook was Spirited Away winnaar van de Cinekid Film Award voor de beste animatiefilm. De film is dan ook een pareltje dat zowel kinderen als volwassenen weet aan te spreken.

Sprited Away is vandaag om 15:30 te zien op Nederland 3.

Bekijk hieronder de trailer van Spirited Away.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.