'Koerdische rebellen gedood in Turkije'

Turkse militairen hebben de afgelopen twee dagen ten minste 49 Koerdische rebellen gedood bij gevechten in de Kazan-vallei bij de grens met Irak. Dat heeft het Turkse leger zaterdag bekendgemaakt. De rebellen hebben de dodelijke slachtoffers vooralsnog niet bevestigd.

Het leger maakte op zijn website bekend dat in de Kazan-vallei de lichamen van 35 strijders werden aangetroffen na een beschieting met artilleriegranaten en luchtaanvallen. Later werden in een grot zeven lichamen gevonden. Zeven PKK-strijders kwamen om het leven bij gevechten elders in de regio.

Woensdag lanceerde Turkije een grootschalig offensief tegen de rebellen. Bij het offensief in het zuidoosten van Turkije en in buurland Irak zijn tienduizenden militairen betrokken. Aanleiding voor het grootscheepse offensief zijn aanvallen van Koerdische rebellen op politie- en legerposten langs de grens met Irak. Bij deze aanslagen, die woensdag plaatshadden, kwamen 24 militairen om het leven en raakten achttien gewond.

Het Turkse leger maakte vrijdag bekend dat de militaire operaties grotendeels worden uitgevoerd in de Turkse provincie Hakkari. Ook wordt 'op een aantal plekken' in Noord-Irak jacht gemaakt op de PKK-strijders.

Turkije krijgt bij de aanvallen op de PKK-strijders hulp van Iraakse Koerden en van Iran. De Turkse krant Hurriyet berichtte zaterdag dat Iraaks-Koerdische veiligheidstroepen, de Peshmerga, de Turken helpen door informatie te delen. Vrijdag maakten Turkije en Iran bekend samen te werken in de strijd tegen de PKK en De Partij voor een Vrij leven voor Koerdistan (PEJAK), de Iraanse tak van de PKK.