GTA III gaat niet over geweld

Dan Houser, mede-oprichter en vicepresident van Rockstar, heeft in een interview met gamespot.com gesproken over de tiende verjaardag van Grand Theft Auto 3. Hij geeft hierbij aan dat de kern van het spel niet het geweld is, maar de vrijheid van keuze van de spelers.

Houser noemt het spel ook geen sandbox game, maar een open-world game. "Sandbox heeft veel meer de neiging om dingen los de wereld in te slingeren, waar wij heel goed hebben nagedacht over wat wij in het spel hebben gezet en waar." De vrijheid van keuze is volgens Houser ook de reden dat het spel destijds zo radicaal nieuw aanvoelde toen het verscheen op de PS2. Alles wat er gebeurde was de keuze van de speler en niet van het spel. "Je reed rond omdat je in een auto stapte, niet omdat je in het rondrijdgedeelte terecht kwam. Je schoot omdat je een pistool trok, niet omdat het schietgedeelte begon."

Als reactie op de controversie die het spel met zich meebracht zegt Houser dat de kern van het spel nooit het geweld is geweest, maar de vrijheid van de speler om keuzes te maken op basis van hun eigen moraliteit. De speler werd omgetoverd in een deelnemer.
Als je niet in de verhaallijn zat maar in de open-world, dan kon je letterlijk doen wat je wilde. Van goed tot slecht en alles er tussenin.

De mechaniek van het spel was wel zo gemaakt dat een speler altijd wel terug kreeg wat hij gaf in het spel. De grootste psychopaten in het spel werden het hardst gestraft door het spel. Het idee was dat je krijgt wat je geeft en dat je nergens mee weg komt.

Door de jaren heen heeft Rockstar het spel zoveel mogelijk geprobeerd te verbeteren. Niet alleen heeft men hard gewerkt aan de verhaallijn, maar ook aan het open-world deel van het spel. En met name heeft men telkens geprobeerd het gat te dichten tussen de twee. Maar ondanks alle aanpassingen blijft de vrijheid van keuze voor de speler het belangrijkste onderdeel van de serie.
Alle kritieken en scepsis die de studio krijgt voor het spel worden dan ook op dezelfde manier opgepakt en aangepakt. Ze worden geaccepteerd en men gaat verder.