FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 13 maart 2004

Bin Laden wil een Jihad-raad

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

In een boodschap roept Osama bin Laden op tot de vorming van een raad voor de Jihad. De leider van terreurnetwerk al-Qaeda wil de vorming van de raad, omdat via de raad moslims kunnen worden gemobiliseerd voor een heilige oorlog tegen het westen.

Islamitische geestelijken en leiders zouden grote delen van de moslims moeten mobiliseren om ook daadwerkelijk een oorlog te kunnen beginnen. In de boodschap die zaterdag op Dirasat Web stond, werden deze verzoeken uitgesproken. Overigens was er in de oproep niks te horen over de aanslagen in Madrid. De CIA geeft aan dat de oproep “waarschijnlijk” van Bin Laden afkomstig is.

Bejaarde overleden door te heet bad

In een rusthuis in het Belgische Molenbeek is vrijdag een bejaarde overleden aan brandwonden die hij dinsdag opgelopen had. De oorzaak van de tweedegraads verbranding was een te heet bad dat door een verpleegster was klaargemaakt.

Drie bejaarden werden dinsdagochtend door een verpleegster van rusthuis Arcadia in een bad gezet, dat veel te heet bleek te zijn. Naast het 74-jarige dodelijke slachtoffer liep ook een 90-jarige brandwonden op, hij raakte in de eerste graad verbrand. De derde bewoner hield geen verwondingen over aan het bad. De gewonden werden echter pas 's middags naar het ziekenhuis gebracht, omdat de brandwonden toen pas werden opgemerkt.

Het rusthuis heeft de verantwoordelijke verpleegster wegens zware fout ontslagen. Daarnaast wordt de vrouw strafrechtelijk beschuldigd van het onopzettelijk toebrengen van verwondingen. Ze is voorlopig niet aangehouden.

Uitslagen HCE (13-03-04)

Vanavond werden er drie duels gespeeld in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

NAC Breda - FC Zwolle (3-1)
18' Boussaboun 1-0
22' Boukhari 2-0
25' Takak 2-1
60' Diba 3-1

Geel: Lim-Duan, Almeida (allen Zwo)

SC Heerenveen - FC Volendam (2-1)
7' Sibon 1-0
71' Van Zaanen 1-1
81' Hakansson 2-1

Geel: Sibon (Hee), Van Zaanen (Vol)

RBC Roosendaal - FC Groningen (1-0)
7' Youssouf 1-0

Geel: Tininho (RBC), Van Gessel (Gro)

De huidige stand

Paard bevalt in vliegtuig en overlijdt

bolk herschreef en submitte het volgende bericht:

Op een vlucht van Amsterdam naar Mexico is een merrie overleden na het vroegtijdig krijgen van een veulen. Tweeënhalf uur voor de landing beviel het paard onder begeleiding van een medisch team van een veulen. Na de landing besloot een dierenarts het paard in te laten slapen omdat het zich in shocktoestand bevond.

De merrie werd met nog elf andere paarden door een KLM-toestel overgevlogen. Het veulentje maakt het goed en is naar een lokale stoeterij gebracht.

Doden bij voetbalrel Syrië

Tijdens een Syrische voetbalwedstrijd tussen de clubs Kameshli en Deir-al-Zour zijn er 5 doden en meer dan 100 gewonden gevallen.

Nadat supporters lofliederen begonnen te zingen over Saddam Hussein, begonnen fans van de tegenpartij Koerdische leuzen te scanderen. Fans van Deir-al-Zour gooiden vervolgens met stenen en stokken. De toeschouwers probeerden zich uit de voeten te maken. Daarbij brak paniek uit en werden drie kinderen vertrapt.

Agenten probeerden de mensen tot rust te brengen, maar dat pakte verkeerd uit. De waarschuwingsschoten die de politiemensen losten, raakten mensen. Verschillende mensen werden in het ziekenhuis opgenomen met schotwonden.

Verklaring superstart Renault?

De controverse over de goede start van de Renault-rijders in Melbourne blijft doorgaan. Nu wordt gesuggereerd dat niet een traction control-systeem, maar de bandenkeuze voor de goede start heeft gezorgd.

Jenson Button was de eerste die zijn twijfel over de start van Renault uitsprak. Vervolgens werd Renault van alle kanten aangevallen. Het kon dan ook niet anders dat ze ook zouden worden verdedigd.

Allereerst vertelde Jarno Trulli het volgende: "We hadden inderdaad extreem goede starts. De start is een heel belangrijk deel van de race dus het is goed om zo sterk van je startplaats te komen. Over het algemeen hebben we onze zaakjes wat dat betreft goed voor elkaar."

Jaguar-rijder Mark Webber komt met de suggestie dat de bandenkeuze bepalend is geweest: "Banden zijn cruciaal bij starts, absoluut cruciaal. Over het algemeen waren alle banden vrij vergelijkbaar, maar volgens mij reed Renault op de zachter compound. Dat zou ook de snelle starts verklaren, want zoiets kan een groot verschil maken."

De suggestie van Webber wordt door Trulli noch bevestigd, noch ontkend: "Ach, we hadden inderdaad sommige andere keuzes gemaakt ten opzichte van de rest. Maar meer kan ik er niet over zeggen."

Godsdienstwaanzin

Gisteren zag ik op het station een waanzinnige lopen. En niet zomaar een waanzinnige, nee, een godsdienstwaanzinnige. Aan het uiterlijk van de man was niet af te lezen dat hij een trouwe volgeling van God was. Een keurige grijze pantalon, nette schoenen, nette jas en een rode aktetas. Zijn haar was netjes gekamd en hij liep keurig rechtop. Toch was het overduidelijk dat hij volledig opging in de Heere. Hij verkondigde namelijk luidkeels Zijn woord. De meeste mensen staarden opvallend onopvallend naar de man en grijnsden wat. Andere mensen wisten niet waar ze moesten kijken en een enkeling lachte hem rechtstreeks uit. Toch zag de man er gelukkig uit. Gelovige mensen komen sowieso vaak erg gelukkig op mij over. Het maakt niet uit in wie ze geloven, Allah, God of Boeddha. Ze zijn stuk voor stuk gelukkig en tevreden.

Ik weet niet wie de PR doet voor deze Goden, maar hij/zij pakt het goed aan. Ik lees regelmatig succesverhalen. De alcoholist die stopte met drinken toen hij door Hem werd omarmd, de extremist die 40 maagden kreeg toen hij zichzelf opblies, de gehandicapte die weer kon lopen. Geïnspireerd door al die succesverhalen en gestimuleerd door een aantal Katholieken in mijn omgeving, vroeg ik God mij ook te omarmen zodat ik van mijn depressies verlost zou worden. Ik zie de meest kansloze mensen van zichzelf houden en hun stommiteiten accepteren enkel en alleen omdat God van hen houdt. God heeft grootse wonderen verricht, dus mijn likdoorns genezen zou een eitje voor hem moeten zijn. Met likdoornpleisters bereikte ik weinig en volgens God moet je verlossing niet uit het materiele halen, maar uit het spirituele.

Allereerst moest ik een geloof kiezen. Ik koos voor het Katholicisme omdat de dramatiek in die stroming me erg aansprak. Daarnaast mag ik van God wél varkensvlees eten en van Allah niet, dus die keuze was snel gemaakt. Bij het Katholicisme hoort ook een boek, de Bijbel. Wilde ik mij door Hem laten omarmen, moest ik eerst Zijn woord tot me nemen. Het Oude Testament las heerlijk weg. Het Nieuwe Testament sprak me wat minder aan, maar och, je kunt niet een beetje geloven, want ik wilde niet een beetje bevrijd en omarmd worden, maar helemaal.

Om alvast in de stemming te komen bezocht ik een paar reli-feesten speciaal georganiseerd voor de moderne gelovige jongeren. Hiphop met een religieuze boodschap dus. De teksten waren ruk, maar de beats des te beter. Qua sfeer waren dit wel fijnere feesten dan de poelen des verderf waar ik normaal kwam. Ook mocht ik de doop bijwonen van een vriendin van mij. Ze was toen 21 en leefde helemaal volgens de letter van God. Een ontzettend mooi meisje, wat ook nog eens geweldig kon zingen. Haar vriend was ook gezegend met een adembenemend uiterlijk en die twee waren zielsgelukkig samen. En dat zonder seks, want ze bewaarden zichzelf voor het huwelijk. Ik was toen allang geen maagd meer, maar gelukkig zou God me die zonde vergeven. Samen met al mijn andere zondes.

De doop was een ontzettend mooie ervaring en tijdens de dienst had ik het idee dat ik opeens twee armen om me heen voelde.. Zou het? Die avond kwam ik thuis en bad ik braaf voor het slapengaan, de likdoorn gaf zich niet zomaar gewonnen. Ik bleef bidden, de bijbel lezen en af en toe ging ik zelfs naar de kerk. Toch voelde ik me nog steeds hetzelfde. Ik ging meer bidden en bezocht vaker de kerk. Er veranderde niets. Ik was nog steeds een kansloze scholiere met slechte voeten. Ik ging bij mijn pasgedoopte vriendin te rade. Zij vertelde mij dat ze op haar 14e het licht had gezien. En daarna was alles vanzelf gegaan. Ze voelde Zijn aanwezigheid en steun bij alles wat ze deed. Ze stelde me gerust en zei dat ik gewoon geduld moest hebben. Ik moest gewoon blijven bidden en braaf mijn bijbel blijven lezen.

Drie maanden later heb ik het opgegeven. Ik had nog steeds last van mijn voet en heb geen licht gezien.Ten einde raad belde ik mijn huisarts. En hij heeft me van mijn likdoorn verlost. Ik denk nog weinig aan God. Maar toen ik die man op het station zag lopen, werd ik toch een beetje jaloers. Want hij had overduidelijk het licht gezien en was overduidelijk omarmd. Misschien was ik niet kansloos genoeg om door God omarmd te worden.

Ik omarmde mezelf en stapte de bus in, terwijl ik de godsdienstwaanzinnige hoorde schreeuwen dat hij Het Woord te voet moest verkondigen. Ik hoop dat God zijn voeten gisteravond heeft gemasseerd en pleisters op zijn blaren en likdoorns heeft geplakt, want dat aardse leed heb ik te dragen gekregen.


Met dank aan Regine

[update] Arrestaties in Spanje

In Spanje zijn vijf mannen gearresteerd die in verband worden gebracht met de serie aanslagen op treinen in Madrid.

Het zou gaan om drie Marokkanen en twee Indiërs.

Meer nieuws is er nog niet bekendgemaakt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil alleen bevestigen dat minister Angel Acebes later op de avond een persconferentie zal houden.

Eerder vandaag meldde het Spaanse commerciele radiostation SER, welke banden heeft met de oppositie, dat de inlichtingendienst er voor 99% van overtuigd is dat er een radicale moslimgroep achter de aanslagen zou zitten.

Update 20:40
De vijf zouden zijn opgespoord na de vondst van een rugzak met explosieven. Een mobiele telefoon die de bom had moeten doen afgaan leidde naar de mannen.

De ontsteker zou van dezelfde makelij zijn als die in een busje bij het station van Alcalá werden aangetroffen. In dat voertuig werden ook de Koran-tapes gevonden.

Update 21:35
De opgepakte verdachten zijn aangehouden wegens ''vermoedelijke betrokkenheid in de koop en vervalsing van de mobiele telefoon en kaarten die gevonden zijn in de tas die niet explodeerde'', zo heeft Angel Acebes verklaard.

''Het is een open onderzoek dat nog maar net is begonnen. Momenteel vindt huiszoeking plaats in verscheidene gebouwen en woningen. Enkele arrestanten hebben mogelijk banden met militante Marokkanen, maar is het nog te vroeg om dat met zekerheid te stellen'', aldus de minister.

Cohen: "integratie allochtonen via geloof"

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen zegt geen problemen te hebben met allochtonen, die willen integreren in de samenleving via hun geloof. Dat liet de sociaal-democraat middels een open brief aan het VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali weten. Hirshi Ali verwijt Cohen de scheiding tussen kerk en staat niet in acht te nemen. De open brief van Hirshi Ali verscheen vorige week in het dagblad Trouw. Het antwoord van Cohen is vandaag in Trouw te lezen.

Cohen zei in zijn nieuwjaarstoespraak van 2002 - met 11 september 2001 vers in het geheugen - dat er iets moest gebeuren. Mede hierdoor stelde hij voor een dialoog tussen verschillende groeperingen in de stad te voeren, waarbij gebruik gemaakt kon worden "van de religieuze infrastructuur in de stad."

In de brief van Cohen herhaalde hij dit voorbeeld van een multiculturele kerk in de stad. Zo schreef hij: "Wat bindt hen? Het geloof. Waar komen ze samen en ontmoeten ze elkaar? Waar vinden ze hulp? In hun gebedshuis." Cohen vraagt aan Hirsi Ali: "waarom zou ik ook deze, inderdaad religieuze, infrastructuur niet benutten als het om contacten met de inwoners van mijn stad gaat of wanneer ik de doelstelling van de integratie bereiken wil. Waarom zou ik dat (…) uitsluitend via seculiere kanalen moeten doen? Gruwt u ervan als onze premier contact heeft met de Raad van Kerken?"

Hirshi Ali is fel gekant tegen de visie van Cohen. Zo schreef ze aan hem: " Het geloof dat Joden de wereld runnen en manipuleren door gebruik te maken van list en bedrog, is wijdverbreid onder moslims. U beseft niet dat u deze vooroordelen bevestigt wanneer u, in al uw naïviteit, op televisie zegt dat u de moskeeën wilt gebruiken. Een geest die doortrokken is van de antisemitische vooroordelen die de islamitische wereld beheersen, ziet in u niet een sympathieke burgemeester van Amsterdam die het beste voorheeft met al zijn burgers en de boel bij elkaar wil houden. Wat hij ziet is een listige Joodse bestuurder die de wereld naar zijn hand zet.

Het is niet uitgesloten dat uw islamitische bondgenoten in uw plan om moslims te integreren u te slim af willen zijn. Misschien denkt u dat ik teveel spoken zie, dat ik wantrouwend en irrationeel ben. Dat is mogelijk, maar toch wil ik u wijzen op de preken die worden gehouden in een aantal moskeeën in uw stad.
"

In reactie op Hirsi Ali zegt Cohen dat hij de indruk heeft dat ze "niet goed beseft wat dat (de scheiding tussen kerk en staat) nu precies betekent. Het betekent dat het iedereen in Nederland, ook de moslim, vrij staat om te geloven, te denken en te uiten wat hij of zij zelf wil, zonder dat deze wil dat de overheid daarin interfereert." Cohen is daarom van mening dat de overheid niet moet ingrijpen in moskeeën of kerken. Hij vindt de vrijheid van godsdienst een "hoeksteen" van de rechtsstaat.

Er is wel een beperking aan die vrijheden zegt Cohen: ''geloofsovertuigingen, gedachten of meningen mogen niet overgaan in daden die in strijd zijn met de wet, want dan dient de overheid op te treden.''

Zeker veertien doden bij rellen Syrië

Bij rellen in de Noord-Syrische stad al-Qamishli zijn gisteren en vandaag zeker veertien mensen om het leven gekomen, onder wie drie kinderen. De slachtoffers vielen tijdens hevige botsingen tussen Syrische Koerden en militairen. Dit lieten functionarissen van Syrische Koerdische partijen vandaag weten.

Volgens organisaties van Koerdische ballingen zijn er niet veertien, maar zeker zeventig doden gevallen. Volgens hen openden soldaten en politie het vuur op de Koerdische demonstranten. Er waren volgens de Israëlische krant Haaretz tienduizenden mensen in al-Qamishli op de been bij de demostraties, die gericht zijn tegen de regering van de Syrische president al-Assad.

Gisterenavond braken de eerste rellen uit tijdens een voetbalwedstrijd. Volgens ooggetuigen gingen aanhangers van Koerdische en Arabische voetbalclubs met elkaar op de vuist gingen en bekogelden elkaar met stenen. Daarbij kwamen volgens hen zeker negen mensen om het leven.

De situatie escaleerde verder, omdat Arabieren portretten van de verdreven Iraakse leider Saddam Hussein bij zich droegen, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van tienduizenden Iraakse Koerden. De Koerden spraken op hun beurt hun steun uit voor Iraaks-Koerdische leiders.

Palestijnen gedood door Israëlische militairen

Bij een schietincident aan de grensovergang tussen de Gazastrook en Israël zijn door Israëlische militairen twee Palestijnen doodgeschoten. Dit maakte Palestijnse veiligheidsdiensten vandaag bekend.

De twee gedode Palestijnen bevonden zich bewapend in de buurt van het omstreden afscheidingshek tussen de Gazastrook en Israël. Uit een fax van de militante Hamas-beweging blijkt dat de twee van plan waren om de dood van veertien Palestijnen, die zondag zijn gedood door Israëlische militairen, te wreken.

VON welkom maar zonder Jan Pronk

STRIKE-NL en pberends hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken staat het de Vluchtelingen-Organisaties Nederland (VON) weer toe om aan te schuiven bij het Landelijk Overleg Minderheden. Voorzitter Jan Pronk is echter nog steeds niet welkom. De oud PvdA-minister blijft weigeren zijn excuses te maken voor zijn eerdere betiteling van Verdonks asielbeleid als ''deportaties van vluchtelingen''. Volgens Pronk betreft het een normaal Nederlands woord.

Verdonk beroept zich bij de weigering van Pronk op de Wet Overleg Minderhedenbeleid . Die wet staat de minister toe iemand uit te sluiten als 'het algemeen belang dit vordert'. Verdonk vindt dat haar integriteit en die van haar ambtenaren door Pronk zijn aangetast.

De VON is stomverbaasd dat Pronk niet welkom is. Directeur Fatma Özgümüs zegt dat de VON zelf wel uitmaakt wie zij afvaardigt. Voorlopig gaat overigens hij en niet Pronk naar het overleg.

-
De Dikke van Dale omschrijft deporteren als: naar een ballingsoord, strafkolonie, concentratiekamp brengen. Deportatie wordt omschreven als een gedwongen tocht naar een andere plaats (ballingsoord).

Van Aartsen haalt uit naar AIVD

VVD-fractieleider Jozias Van Aartsen heeft vandaag hard uitgehaald naar de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De kritiek van Van Aartsen richtte zich op de conclusie van de inlichtingendienst dat sommige moslimjongeren zich bij de jihad aansluiten omdat bepaalde opiniemakers kritiek hebben op de islam. ''De AIVD zet de wereld op zijn kop door te stellen dat de radicalisering van moslims te wijten is aan opiniemakers die hen onheus bejegenen'', aldus de VVD'er.

De VVD-fractievoorzitter uitte zijn kritiek tijdens een partijraad in Den Haag. Daar riep hij ook minister Remkes van Binnenlandse Zaken op om ''goed op zijn dienst te letten''. Die kritiek is pikant omdat Remkes een partijgenoot is van Van Aartsen.

Eerder al lieten een aantal prominente en spraakmakende deelnemers aan het integratiedebat weten de conclusies van de AIVD niet te delen.

Verkeerde foto op kaarten Bløf-concert

Klingon had ons via de nieuws-submit te melden:

De kaartverkoop voor het concert van de Zeeuwse groep Bløf op 8 mei in het Gelderse Druten is tijdelijk stilgelegd. Op de kaartjes staat een afbeelding van de groep met drummer Chris Götte, die drie jaar geleden bij een motorongeluk omkwam.

Op aandringen van Bløf zal de evenementenhal Maas & Waal Hal voor nieuwe kaartjes zorgen. Fans van de popgroep die al eerder een toegangskaartje hebben gekocht, kunnen die vanaf donderdag omwisselen voor een nieuw toegangsbewijs.

[update] ''ETA moest schuld krijgen''

De Spaanse regering heeft enkele uren na de bloedige aanslagen in Madrid haar ambassadeurs bevolen dat zij de Baskische afscheidingsbeweging ETA hiervan de schuld moesten geven. De Spaanse krant El Pais bericht dit vandaag in haar editie.

In een interne memo, die afkomstig zou zijn van de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Ana Palacio, staat te lezen: ''U moet elke gelegenheid aangrijpen om te bevestigen dat ETA verantwoordelijk is voor deze brute aanslagen, om zo elke twijfel te verdrijven die bepaalde belanghebbende partijen mogelijk willen verspreiden''. Toen Palacio de memo verstuurde, was al het vermoeden geuit dat de daders ook mogelijk extremistische moslims zouden kunnen zijn.

De vraag wie er verantwoordelijk is voor de aanslagen, ligt politiek zeer gevoelig in Spanje met het oog op de verkiezingen van morgen. Als de ETA de dader is kan dat zeer voordelig zijn voor de regerende Partido Popular. Wanneer al-Qaeda verantwoordelijk is, kan dat winst opleveren voor de oppositie; de sociaal-democratische PSOE. Zie ook: Aanslagen krijgen politieke betekenis.

Update 17:40
De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Acebes, heeft gezegd dat de regering nog steeds de ETA verantwoordelijk houdt voor de aanslagen. Volgens hem is bij autopsies op de lijken van de slachtoffers niets gevonden dat duidt op zelfmoordaanslagen.

Het Spaanse commerciele radiostation SER, dat banden heeft met de oppositie, meldde vandaag echter dat de inlichtingendienst voor ''99% zeker is'' dat moslims achter de aanslagen zitten. Er zouden sporen zijn die wijzen naar een groep radicale islamieten.

Mogelijk intelligent buitenaards signaal ontvangen

De Arecibo radiotelescoop in Puerto Rico heeft begin maart een onbekend signaal uit de ruimte ontvangen. Het is niet duidelijk wat het signaal veroorzaakt heeft. Het is mogelijk dat het signaal afkomstig is van een buitenaardse intelligentie, aldus astronomen.

Het buitengewoon sterke signaal werd gedetecteerd door het SETI project, wat radiosignalen uit de ruimte aftast om aanwijzingen te vinden voor buitenaardse intelligentie. Klik hier om het mogelijk buitenaardse bericht te beluisteren.

Een andere theorie is dat het signaal een ongebruikelijke modulatie is van een GPS satelliet met een onbekende radiobron op aarde.

Man raakt 11.000 euro kwijt in trein

In de trein van Venlo naar Eindhoven is een 38-jarige Duitser vandaag 11.000 euro kwijt geraakt. Het geld viel door de wc in de trein en kwam op het spoor terecht.

De man waarschuwde de spoorwegpolitie, die de volgende trein liet stoppen. De conducteur van die trein vond 4.000 euro terug. Met behulp van een aantal agenten kon de Duitser later nog eens 1.000 euro terugvinden. Het resterende bedrag is vermoedelijk in de zakken van andere passagiers terecht gekomen. Toen de trein stopte, stapten zij namelijk ook uit.

Om veiligheidsredenen wil de politie niet bekendmaken waar op het traject het geld door de wc is gevallen.

Het laatste jaar voor Waterreus

Na tien jaar scheiden de wegen van PSV en Ronald Waterreus. "Het is mooi geweest. Meer zit er niet in, niet voor mij en niet voor PSV", zo vertelde Waterreus.

De 33-jarige doelman ziet dat de rek uit het elftal is, doordat er gebouwd is op een aantal spelers die liever ergens anders zouden spelen. "Die constatering is misschien pijnlijk, maar wel realistisch. En zegt alles over heden, verleden en toekomst van de club."

Een nieuwe club heeft de Limburger nog niet. Hij ziet zichzelf niet bij een middenmoter in een 'minder aansprekend' land spelen, maar een plek als tweede keeper bij een topclub sluit hij niet uit. "Het lijkt me heel mooi om bij Bayern München samen te werken met Kahn. Maar ik zou me er niet bij voorbaat bij neerleggen dat ik twee jaar geen wedstrijd kan spelen. Ook dan moet je beter willen zijn dan die ander. Als vervolgens blijkt dat ik nooit word opgesteld, heb je meteen het antwoord op de vraag of ik wel goed genoeg ben voor de Europese top," zo vertelde Waterreus. Ook een avontuur in Amerika ziet hij wel zitten.

Waterreus kan ondanks zijn doorlopende contract transfervrij vertrekken uit dank door de grote inzet door de jaren heen. Waterreus: "Dat PSV me transfervrij laat gaan, is een groot gebaar van de voorzitter." Als het aan Waterreus ligt is dit geen definitieve scheiding, hij heeft een wens om ooit nog terug te keren bij PSV, maar dan niet als speler: "'Ooit wil ik voorzitter worden van PSV. Dat zou wel iets zijn voor mij. Ik moet me sterk vergissen als ik hier niet terugkeer."

Verdachte snikt bij levenslange eis

Gisteren barstte de 41-jarige Ischa M. voor de rechtbank in Den Bosch in snikken uit. De uit Duitsland afkomstige Tsjetjeen hoorde levenslange gevangenisstraf tegen zich eisen wegens de liquidatie van drie personen in Helmond vorig jaar februari. Daarbij werden Juriaan Dehne, zijn vriend Ricardo Selder en Amar Fathi omgebracht. De drie wilden een partij van 200.000 xtc-pillen aan M. en zijn 32-jarige compaan Mehmet A. verkopen. Die besloten echter het spul te roven en de drie Helmonders dood te schieten.

Officier Robben toonde bitter weinig medelijden met de tranen van Ischa M. Hij sprak van een gruweldaad die een golf van afschuw in het hele land teweegbracht. M. zelf zei voor de rechtbank dat het allemaal niet zo gepland was maar dat het ineens zo gelopen was.

Eén van de rechters geloofde daar echter bar weinig van: ''Het maakt op mij de indruk van een doelbewuste executie. Uit onderzoek blijkt dat zij van zeer dichtbij, enkele tientallen centimeters, in hun hoofd zijn geschoten. Meneer Dehne en meneer Selder kregen nog een nekschot. Er zijn tien kogels afgevuurd. Dat beeld past totaal niet bij uw verhaal. Het lijkt er eerder op dat u zeker wilde weten dat zij dood waren.''

Ischa M. zei snikkend: ''Als u vindt dat ik mensen heb geëxecuteerd, dan mag u mij ook executeren. Ik verdien straf. Ik heb drie onschuldige mensen van het leven beroofd. Ik doe 's nachts geen oog meer dicht. Elke nacht zie ik die drie mannen voor mijn bed staan.''

Uitspraak over twee weken. De zaak tegen mededader Mehmet A. uit Duitsland volgt later.

Albert Mol gecremeerd

De deze week overleden acteur, schrijver en tv-persoonlijkheid Albert Mol is vanmiddag in Dieren gecremeerd. Zo'n 50 familieleden en vrienden van Mol woonden de crematie - of cremette - bij. Mol zei ooit ''Bij mijn 'cremette' hoeven jullie niet te huilen, maar het mag wel.''

Acteur Jeroen Krabbé, een goede vriend van Mol, bestuurde de eerste volgauto. Verder waren onder meer aanwezig actrice Nelly Frijda ('Ma Flodder') en Herman Emmink (oud presentator Wie van de Drie), alsmede zijn dochter de actrice Kika Mol. Albert Mol, die de eerste 'bekende Nederlander' was die op tv openlijk zei homoseksueel te zijn, is enige jaren getrouwd geweest met balletdanseres Lucy Bor. Hoewel het stel levenslang bevriend bleef, strandde het huwelijk al begin jaren 50.

Tot een paar dagen voor zijn dood heeft Mol intensief meegewerkt aan de productie van de musical Wat zien ik, naar zijn gelijknamige boek. Door het overlijden van Mol verandert die productie nu in een eerbetoon aan Albert, aldus impresario Ruud de Graaf.

Of op Alberts 'cremette' ook nog gerefereerd is naar een uitspraak van Freek de Jonge is niet bekend. Freek zei ooit over Mol, die in de jaren 70 onmetelijk populair was als pannellid van Wie van de Drie: ''Bij het definitieve afscheid van Albert zou je drie kisten op het toneel kunnen zetten. Om vervolgens een panel bestaande uit Kees Brusse, Martine Bijl en Joop Braakhekke onder leiding van Herman Emmink te laten raden in welke kist de echte Albert Mol ligt.''


Albert in panel Wie van de drie

-
Biografie van Albert Mol.

Rouwbloemen gestolen bij consulaat

Een woordvoerder van het Spaanse consulaat in Amsterdam heeft laten weten dat enkele bossen bloemen die na de Madrileense aanslagen van 11 maart bij het gebouw werden neergelegd, gestolen zijn.

In de afgelopen dagen lieten tientallen mensen bloemen achter bij het consulaat en werden voor de deur kaarsen aangestoken. Meerdere bossen zijn nu echter verdwenen. "Ik had niet verwacht dat dit kon gebeuren. Maar toen we bossen bloemen naar binnen wilden halen, bleken ze verdwenen", aldus de woordvoerder.

Agenten zien bushalte langs fietsen

Een 21-jarige Groninger is in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden in Ter Apel wegens verdenking van diefstal van een bushaltebord. De man werd ontdekt doordat hij met het bord langs enkele agenten fietste.

In eerste instantie verklaarde de dief niet te weten hoe het bord in zijn fietstas terecht was gekomen. De agenten besloten hem echter toch naar het bureau te brengen en kwamen op de weg daar naartoe een bushalte zonder bord tegen. De Groninger moest daarop zijn diefstal wel bekennen.

Man vermoordt zijn negen kinderen

In Fresno, in de Amerikaanse staat Californië, heeft de politie een man gearresteerd die ervan wordt verdacht zijn negen kinderen omgebracht te hebben. Het gaat om een vrouw van in de twintig, een 17-jarig meisje en zeven andere kinderen in de leeftijd van één tot acht jaar oud.

De politie kreeg vrijdagmiddag een melding van twee vrouwen binnen dat de 57-jarige man hun kinderen in het huis had opgesloten en ze niet naar buiten wilde laten gaan. Na twee uur kwam de man onder het bloed het huis uit en werd hij gearresteerd. De lichamen van de kinderen werden in de woning onder een stapel kleren gevonden.

Er wordt van uit gegaan dat de verdachte de vader van alle kinderen is. Hoe zij zijn omgebracht wilde de politie niet meedelen, maar een omwonende meldde dat ze schoten gehoord had.

''Schuld van oude auto Katja Schuurman''

Een 54-jarige automobiliste uit Den Burg (Texel), die voorlopig haar rijbewijs kwijt is omdat ze met 140 kilometer per uur over de Rijksweg N9 naar Den Helder scheurde, zegt dat het de schuld is van haar auto: een porsche die toebehoord heeft aan Katja Schuurman.

De vrouw, kapster Cocky Penha, reed zo hard omdat ze dacht dat ze achtervolgd werd door een paar leuke binken. Om ze af te schudden trapte ze het gaspedaal van haar blauwe Porsche Carrera eens flink diep in. Helaas voor Penha waren de 'leuke jongens' agenten in een onopvallende surveillancewagen.

Penha heeft de Porsche gekocht van soap-actrice Katja Schuurman. ''Misschien dachten die politiejongens wel dat ik Katja was. Van achteren lijk ik op haar, alleen toen ze me daadwerkelijk aanhielden, zagen ze ook dat Katja ongeveer dertig jaar jonger is. Leuk detail is dat Katja in deze auto ook al een paar keer is aangehouden omdat ze te snel reed. Het lag niet aan mij, maar aan die auto....''

De snelle kapster zegt keurig 50 kilometer per uur te hebben gereden totdat ''een paar leuke jongens achter me aan reden''. Die knipperden met hun lichten en seinden met de richtingaanwijzers. Penha: ''Ze bleven maar seinen. Toen dacht ik nog: wat een klootzakken. Na een tijdje werd ik er behoorlijk zat van en wilde die gasten wel kwijt raken. Ik trapte het gaspedaal diep in en probeerde ze af te schudden. Ik bleef het gas erop houden totdat ik opnieuw stil moest staan. Toen kwamen die jongens uit de auto. Ik gebaarde opnieuw dat ik ze niet kende. Opeens werd ik ingesloten door nog twee politieauto's. Ik dacht: wat gebeurt me hier.''

Volgens de politie heeft de Texelse stoptekens genegeerd. Haar rijbewijs is ingevorderd.

Pad vergrijpt zich aan karper

In de vijver van V. Zeefat aan de Dahliastraat in Den Helder heeft een pad zich vastgeklemd aan een dure koikarper. Het beest zit sinds enkele dagen muurvast aan de kop van de kostbare vis. ''Eergisteren zat ie nog boven op z'n kop maar gistermorgen zaten z'n pootjes helemaal tot in de kieuwen. Ik weet niet wat ik ermee aanmoet'', aldus Zeefat.


Foto NHD

Volgens R. Creemers van de Stichting RAVON (Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland) trekken de padden nu massaal naar het water om te gaan paren. Ze zijn uit hun winterslaap ontwaakt en trekken en masse landinwaarts naar poeltjes, sloten, meertjes en vijvers. ''Hun hormoonspiegel is zo hoog opgelopen, dat ze letterlijk alles grijpen wat beweegt en deze heeft nu een vis te pakken. Je kunt stellen dat ze zich vergrijpen aan de koikarper. Alles wat groter is dan henzelf, beklimmen ze. Als je een roeispaan in het water gooit of een tak, dan springen ze daar op.'' Creemers zegt dat het rare schouwspel nog dagen kan aanhouden.

NOS Journaal kost 330 euro per minuut

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Op de website van het NOS Journaal schrijft hoofdredacteur Hans Laroes dat één minuut journaal 330 euro kost. Verder meldt hij dat het budget van het journaal 27 miljoen euro is. Dit alles in het kader van het Tweede Kamerdebat over o.a. fraude. Boris Dittrich van D66 pleitte tijdens dit debat voor meer (financiële) openheid van organisaties die in het publieke domein werken.

Laroes legt in het artikel uit dat bijna de helft van het budget, 12,9 miljoen, wordt uitgegeven aan het personeel. Met ruim 8 miljoen euro zijn faciliteiten als studio's en montage de tweede grote onkostenpost. De verbindingen om beeld van elders naar Hilversum te krijgen bedragen jaarlijks 2,3 miljoen. Voor rechten (gebruik persbureaus en omroepen) wordt 1,9 miljoen neergeteld. Ten slotte zijn er nog bestedingen als hotels, telefoon, auto's, abonnementen die op jaarbasis neerkomen op 1,6 miljoen.

De hoofdredacteur geeft wel aan dat het Journaal de afgelopen jaren efficiënter is gaan werken. Zo werden er met een ongeveer gelijkblijvend budget meer uitzendingen gemaakt. In 1999 was het Journaal 41.000 minuten op de beeldbuis, in 2004 wordt dit geschat op 65.000 minuten. Verder kostte vorig jaar één minuut Journaal circa 430 euro, nu is dat maar 330 euro.

Belgische postbode beroofd van postzak

Een postbode uit de Belgische stad Brussel is vrijdagochtend tijdens zijn ronde in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek overvallen. De overvaller maakte alleen een postzak buit.

"Een onbekende, die deed alsof hij ergens aanbelde, hield de postbode plots een revolver onder de neus. Daarop ging hij aan de haal met de postzak", liet de politie weten. Na de overval reed de dader samen met een handlanger op een brommer weg. De postbode bleef ongedeerd.

eBay voorkomt veiling Vietnamese meisjes

De internetveilingsite eBay heeft deze week de veiling van drie Vietnamese meisjes verhinderd. De meisjes werden door een Taiwanese verkoper op de site te koop aangeboden.

De verkoper, mmm00529, had bij de 'beschrijving van het te veilen product' foto's van de meisjes toegvoegd en aangegeven dat het om meisjes in hun vroege tienerjaren ging. Ook stond er vermeld dat de 'koopwaar' alleen in Taiwan afgeleverd zou worden. Het startbod stond op 180.000 Taiwanese dollar, zo'n 4.500 euro.

De meisjes werden al op 2 maart aangeboden, maar eBay reageerde niet direct op waarschuwingen uit Vietnam en van vrouwenorganisaties. De gegevens van de aanbieder zijn door eBay aan de Taiwanese autoriteiten doorgegeven.

Lantaarnpalen ontvangen electrarekening

Martijn16 had ons via de nieuws-submit te melden:

Door een computerfout hebben dit jaar naast de vaste klanten van Essent ook lantaarnpalen, verkeerslichten en gemalen in de gemeente Ommen en Wijhe een stroomrekening ontvangen. Deze nutsvoorzieningen hebben een fictief adres om zo bij te houden waar de energie naartoe gaat. "Zo kunnen we onder meer het illegaal aftappen van stroom traceren", verklaart Essent.

Normaal worden de rekeningen voor de nutsvoorzieningen naar het gemeentehuis gestuurd, door de computerfout werden nu de rekeningen naar de fictieve adressen verstuurd. De postbode wist niet wat hij ermee aan moest en heeft de rekeningen maar bij het dichtstbijzijnde adres door de brievenbus gestopt. De bewoners worden opgeroepen om kosteloos de rekeningen door te sturen naar de gemeente.

Ruim 11 miljoen Spaanse protesterenden

Via de nieuws-submit werd ons het volgende bericht vertaald aangeboden:

11.400.000 van de 40 miljoen Spaanse inwoners zijn vrijdagavond in heel Spanje de straat op gegaan uit protest tegen de terroristische aanslagen van 11 maart in Madrid. Bij deze aanslagen kwamen 200 mensen uit elf verschillende landen om het leven. Ruim 1400 mensen raakten gewond.

In de hoofdstad trotseerden 2,3 miljoen mensen de regen en gingen de straat op. Voorop liepen onder andere premier Aznar, de Italiaanse premier Berlusconi, de president van de Europese Commissie Prodi, De Spaanse kroonprins Felipe en de Duitse minister van Buitenlandse zaken Joschka Fischer. Voor Nederland liep vice-premier Thom de Graaff mee.

In de stoet waren spandoeken te zien die het verdriet van Spanje uitten: "We zaten allemaal in die trein", "We zijn niet meer compleet: we missen 200 personen!" en "Het regent niet; Madrid huilt" zijn enkelen voorbeelden. Ook in andere steden, waaronder de Baskische hoofdstad Vitoria, Bilbao, Santander, Valencia en Las Palmas waren demonstraties georganiseerd.

Solidariteit
Uit solidariteit met de slachtoffers die bij de aanslagen vielen zullen de Nederlandse Spoorwegen maandag de treinen om 12.00 uur drie minuten stil zetten. "We zijn erg nauw betrokken bij onze zusterorganisatie in Madrid. Dit gebaar is bedoeld als medeleven", aldus een woordvoerder van NS Reizigers.

De herdenking komt na een oproep van de Europese Unie om maandag stil te staan bij de aanslagen. Premier Balkenende heeft Nederland en het bedrijfsleven opgeroepen hieraan gehoor te geven.

Waterreus verlaat PSV na 10 jaar

WaterreusRonald Waterreus, al 10 jaar de doelman van PSV, zal na dit seizoen PSV verlaten. Als reden noemt de 33-jarige Limburgse doelman het feit dat hij na tien jaar onvoldoende prikkels heeft om het maximale eruit te halen als keeper van PSV.

In oktober lichtte Waterreus, die een contract had tot 2005, de clubleiding al in. Hij mocht zelf weten waneer hij bekend zou maken dat hij de club ging verlaten. Omdat Waterreus zoveel voor de club heeft betekend, mag hij transfervrij vertrekken.

Waterreus zit niet te wachten op een aanbieding van een Nederlandse club zo liet hij weten. Liever gaat hij voetballen in de Verenigde Staten waar hij nu al graag komt. Hij wil proberen daar nog enkele jaren mee te draaien in de competitie.

SIOD spoort 68 illegale arbeidspraktijken op

STRIKE-NL had ons via de nieuws-submit te melden:

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft vorig jaar 68 grote zaken van illegale arbeid bij bedrijven opgespoord. Dat blijkt uit het eerste jaarverslag van de opsporingsdienst, die in 2002 is opgericht. De fiscus is zo'n 60 miljoen euro misgelopen door de sociale fraude.

Er werden in totaal 223 aanhoudingen verricht. Daarvan was een groot deel in de uitzendbranche of de land- en tuinbouwsector. Ook werken er veel illegalen in de bouw. In veel van de grote zaken bleken er criminele organisaties in het spel te zijn.

Feyenoord-supporters slopen 'Ajax'

STRIKE-NL had ons via de nieuws-submit te melden:

Feyenoord-supporters mogen komen helpen om Ajax te komen slopen. En dan gaat het niet op de voetbalclub, maar om de Ajaxflat in de Ajaxstraat in Rotterdam. De flat gaat gesloopt worden.

De bewonersvereniging in de volkswijk '110 Morgen' springt hier op originele wijze op in door alle fervente Feyenoord-supporters die ooit in de flat hebben gewoond uit te nodigen om het begin van de sloop bij te wonen.

ADO Den Haag is een verrijking!

Enkele jaren geleden zette men bij ADO Den Haag een ambitieus stappenplan in. Vorig seizoen werd stap één gerealiseerd, met de promotie naar de eredivisie. Dit seizoen lijkt ADO ook stap twee te kunnen zetten, door zich te handhaven. Stap drie, in het nieuwe stadion doorgroeien tot een stabiele eredivisieclub, die op termijn in de subtop mee moet kunnen doen, is de volgende die gezet moet worden. Het is voor het Nederlandse voetbal te hopen dat Den Haag hier in slaagt.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
special
Random Pics van de Dag #1263
©FOK.nl e.a.