NOS Journaal kost 330 euro per minuut

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Op de website van het NOS Journaal schrijft hoofdredacteur Hans Laroes dat één minuut journaal 330 euro kost. Verder meldt hij dat het budget van het journaal 27 miljoen euro is. Dit alles in het kader van het Tweede Kamerdebat over o.a. fraude. Boris Dittrich van D66 pleitte tijdens dit debat voor meer (financiële) openheid van organisaties die in het publieke domein werken.

Laroes legt in het artikel uit dat bijna de helft van het budget, 12,9 miljoen, wordt uitgegeven aan het personeel. Met ruim 8 miljoen euro zijn faciliteiten als studio's en montage de tweede grote onkostenpost. De verbindingen om beeld van elders naar Hilversum te krijgen bedragen jaarlijks 2,3 miljoen. Voor rechten (gebruik persbureaus en omroepen) wordt 1,9 miljoen neergeteld. Ten slotte zijn er nog bestedingen als hotels, telefoon, auto's, abonnementen die op jaarbasis neerkomen op 1,6 miljoen.

De hoofdredacteur geeft wel aan dat het Journaal de afgelopen jaren efficiënter is gaan werken. Zo werden er met een ongeveer gelijkblijvend budget meer uitzendingen gemaakt. In 1999 was het Journaal 41.000 minuten op de beeldbuis, in 2004 wordt dit geschat op 65.000 minuten. Verder kostte vorig jaar één minuut Journaal circa 430 euro, nu is dat maar 330 euro.