Cohen: "integratie allochtonen via geloof"

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen zegt geen problemen te hebben met allochtonen, die willen integreren in de samenleving via hun geloof. Dat liet de sociaal-democraat middels een open brief aan het VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali weten. Hirshi Ali verwijt Cohen de scheiding tussen kerk en staat niet in acht te nemen. De open brief van Hirshi Ali verscheen vorige week in het dagblad Trouw. Het antwoord van Cohen is vandaag in Trouw te lezen.

Cohen zei in zijn nieuwjaarstoespraak van 2002 - met 11 september 2001 vers in het geheugen - dat er iets moest gebeuren. Mede hierdoor stelde hij voor een dialoog tussen verschillende groeperingen in de stad te voeren, waarbij gebruik gemaakt kon worden "van de religieuze infrastructuur in de stad."

In de brief van Cohen herhaalde hij dit voorbeeld van een multiculturele kerk in de stad. Zo schreef hij: "Wat bindt hen? Het geloof. Waar komen ze samen en ontmoeten ze elkaar? Waar vinden ze hulp? In hun gebedshuis." Cohen vraagt aan Hirsi Ali: "waarom zou ik ook deze, inderdaad religieuze, infrastructuur niet benutten als het om contacten met de inwoners van mijn stad gaat of wanneer ik de doelstelling van de integratie bereiken wil. Waarom zou ik dat (…) uitsluitend via seculiere kanalen moeten doen? Gruwt u ervan als onze premier contact heeft met de Raad van Kerken?"

Hirshi Ali is fel gekant tegen de visie van Cohen. Zo schreef ze aan hem: " Het geloof dat Joden de wereld runnen en manipuleren door gebruik te maken van list en bedrog, is wijdverbreid onder moslims. U beseft niet dat u deze vooroordelen bevestigt wanneer u, in al uw naïviteit, op televisie zegt dat u de moskeeën wilt gebruiken. Een geest die doortrokken is van de antisemitische vooroordelen die de islamitische wereld beheersen, ziet in u niet een sympathieke burgemeester van Amsterdam die het beste voorheeft met al zijn burgers en de boel bij elkaar wil houden. Wat hij ziet is een listige Joodse bestuurder die de wereld naar zijn hand zet.

Het is niet uitgesloten dat uw islamitische bondgenoten in uw plan om moslims te integreren u te slim af willen zijn. Misschien denkt u dat ik teveel spoken zie, dat ik wantrouwend en irrationeel ben. Dat is mogelijk, maar toch wil ik u wijzen op de preken die worden gehouden in een aantal moskeeën in uw stad.
"

In reactie op Hirsi Ali zegt Cohen dat hij de indruk heeft dat ze "niet goed beseft wat dat (de scheiding tussen kerk en staat) nu precies betekent. Het betekent dat het iedereen in Nederland, ook de moslim, vrij staat om te geloven, te denken en te uiten wat hij of zij zelf wil, zonder dat deze wil dat de overheid daarin interfereert." Cohen is daarom van mening dat de overheid niet moet ingrijpen in moskeeën of kerken. Hij vindt de vrijheid van godsdienst een "hoeksteen" van de rechtsstaat.

Er is wel een beperking aan die vrijheden zegt Cohen: ''geloofsovertuigingen, gedachten of meningen mogen niet overgaan in daden die in strijd zijn met de wet, want dan dient de overheid op te treden.''