[update] ''ETA moest schuld krijgen''

De Spaanse regering heeft enkele uren na de bloedige aanslagen in Madrid haar ambassadeurs bevolen dat zij de Baskische afscheidingsbeweging ETA hiervan de schuld moesten geven. De Spaanse krant El Pais bericht dit vandaag in haar editie.

In een interne memo, die afkomstig zou zijn van de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Ana Palacio, staat te lezen: ''U moet elke gelegenheid aangrijpen om te bevestigen dat ETA verantwoordelijk is voor deze brute aanslagen, om zo elke twijfel te verdrijven die bepaalde belanghebbende partijen mogelijk willen verspreiden''. Toen Palacio de memo verstuurde, was al het vermoeden geuit dat de daders ook mogelijk extremistische moslims zouden kunnen zijn.

De vraag wie er verantwoordelijk is voor de aanslagen, ligt politiek zeer gevoelig in Spanje met het oog op de verkiezingen van morgen. Als de ETA de dader is kan dat zeer voordelig zijn voor de regerende Partido Popular. Wanneer al-Qaeda verantwoordelijk is, kan dat winst opleveren voor de oppositie; de sociaal-democratische PSOE. Zie ook: Aanslagen krijgen politieke betekenis.

Update 17:40
De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Acebes, heeft gezegd dat de regering nog steeds de ETA verantwoordelijk houdt voor de aanslagen. Volgens hem is bij autopsies op de lijken van de slachtoffers niets gevonden dat duidt op zelfmoordaanslagen.

Het Spaanse commerciele radiostation SER, dat banden heeft met de oppositie, meldde vandaag echter dat de inlichtingendienst voor ''99% zeker is'' dat moslims achter de aanslagen zitten. Er zouden sporen zijn die wijzen naar een groep radicale islamieten.