ADO Den Haag is een verrijking!

Aan het begin van dit seizoen waren er nogal wat twijfels over de kansen van ADO Den Haag. De ploeg was vooral aan de hand van enkele routiniers gepromoveerd en de aanwezige talenten hadden nog geen enkele ervaring. Voor de winterstop kwakkelde ADO dan ook. Coach Rinus Isral kreeg min of meer verkapt zijn ontslag en sindsdien heeft ADO de stijgende lijn te pakken. Lex Schoenmaker kreeg enkele versterkingen in de winterstop en het lijkt er op dat Den Haag zich de komende weken veilig gaat spelen.

Het feit dat Den Haag zich wel kon versterken, in tegenstelling tot concurrenten als Volendam, Zwolle en Groningen, geeft al aan dat er in Den Haag voldoende draagvlak is voor eredivisievoetbal. In het nieuwe stadion wil de club ook nog eens doorgroeien naar de subtop. Een rapport wees uit dat er potentie is voor een topclub in Den Haag. Zo ver is het nog lang niet. De periode tot de opening van het nieuwe stadion moet ADO als eredivisionist zien te overleven. Als de club spelers als Bodde, Toda, van der Gun en Alberto kan behouden en zich ook nog verder kan versterken, moet Den Haag hier toe in staat worden geacht.

Het zal velen ongetwijfeld een doorn in het oog zijn dat ADO het toch zeer behoorlijk doet. Hierbij komt dan altijd het verhaal over de supporters om de hoek kijken. De ADO-aanhang heeft in de loop der jaren inderdaad een bedenkelijke reputatie opgebouwd, waar men de ogen niet voor mag sluiten. De vraag is wel gerechtvaardigd of deze groepering nu echt zoveel erger is dan bepaalde groeperingen binnen Ajax, Feyenoord, NEC en FC Utrecht, om maar een paar clubs te noemen.

Laat ik vooropstellen dat ik supportersgeweld niet goedkeur, maar ik ben ervan overtuigd dat de ADO-aanhang voor een groot deel het succes van de club bepaalt. Hierbij doel ik vooral op de supporters die hun club massaal steunen en zo invloed uitoefenen op het verloop van de wedstrijden. Men zorgt namelijk voor een spookachtige ambiance, waarin tegenstanders en arbiters zich soms gentimideerd voelen. Tegelijk worden de favorieten zodanig aangemoedigd dat zij volle inzet tonen. Niet geheel toevallig worden er juist bij ADO vaak wedstrijden gespeeld, die wij wel eens verzuchtend “Engels” noemen. Wedstrijden in hoog tempo, met veel duels, fouten en mooie momenten. Duels waarvan we er te weinig hebben, volgens de kenners.

Daarom vind ik ADO Den Haag een verrijking voor de eredivisie en zelfs van cruciaal belang voor de ontwikkeling van onze jonge toppers. Die leren namelijk niets van uitduels bij clubs als Volendam, Zwolle, Willem II of RBC, waar men braaf ontvangen wordt en de punten al voor de wedstrijd met een strik erom krijgt aangereikt. In Den Haag worden ze geteisterd en leren ze zich te wapenen. Weerstand maakt je sterker, dat is alom bekend. Juist die weerstand voelen onze jongens dus te weinig. Dick Advocaat twijfelde om spelers als Sneijder, Robben en van der Vaart te gebruiken in het kolkende Hampden Park, waar Oranje de Schotten trof. Ze zouden te weinig ervaring hebben in zo’n decor. Coaches van onze topclubs slikken altijd als het lot hen aan Turkse of Griekse ploegen koppelt: daar is namelijk ook zo’n spookachtige sfeer.

ADO Den Haag uit is daarom een belangrijk examen om te zien hoe die jongens in elkaar zitten. Zowel PSV, Ajax als Feyenoord beindigde het uitduel in Den Haag met 10 man, hoewel PSV en Ajax nog wel vrij eenvoudig wonnen. Wesley Sneijder en Zlatan Ibrahimovic bleven op de been en waren de belangrijkste spelers voor Ajax in die wedstrijd: geslaagd. Mateja Kezman liet zich provoceren door publiek en tegenstander en kreeg rood: gezakt. Arjen Robben leidde PSV vervolgens wel naar een zege: geslaagd. Robin van Persie scoorde, maar toonde zich daarna laf door uitgebreid en provocerend te juichen voor de kindertribune, in plaats van de harde kern: gezakt. John Heitinga scoorde, maar kreeg onnodig rood: gezakt.

Zoals Spaanse talenten gehard worden in pakweg Sevilla, Pamplona en Bilbao, de Italiaanse talenten een warme ontvangst kregen bij Hellas Verona, Genoa en Atalanta Bergamo en de jonge Engelsen zich in Leeds en Nottingham moesten bewijzen, leren de nieuwe toppers van Nederland zich wapenen in Den Haag. Een club als ADO is dus alleen al om deze reden een enorme verrijking voor onze eredivisie en voor het Nederlandse voetbal. Koester die club dus, zonder de zwarte kanten uit het oog te verliezen, mocht de toekomst van ons voetbal je aan het hart gaan.