Zeker veertien doden bij rellen SyriŽ

Bij rellen in de Noord-Syrische stad al-Qamishli zijn gisteren en vandaag zeker veertien mensen om het leven gekomen, onder wie drie kinderen. De slachtoffers vielen tijdens hevige botsingen tussen Syrische Koerden en militairen. Dit lieten functionarissen van Syrische Koerdische partijen vandaag weten.

Volgens organisaties van Koerdische ballingen zijn er niet veertien, maar zeker zeventig doden gevallen. Volgens hen openden soldaten en politie het vuur op de Koerdische demonstranten. Er waren volgens de IsraŽlische krant Haaretz tienduizenden mensen in al-Qamishli op de been bij de demostraties, die gericht zijn tegen de regering van de Syrische president al-Assad.

Gisterenavond braken de eerste rellen uit tijdens een voetbalwedstrijd. Volgens ooggetuigen gingen aanhangers van Koerdische en Arabische voetbalclubs met elkaar op de vuist gingen en bekogelden elkaar met stenen. Daarbij kwamen volgens hen zeker negen mensen om het leven.

De situatie escaleerde verder, omdat Arabieren portretten van de verdreven Iraakse leider Saddam Hussein bij zich droegen, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van tienduizenden Iraakse Koerden. De Koerden spraken op hun beurt hun steun uit voor Iraaks-Koerdische leiders.