FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 september 2001

F1: Uitslag Grand Prix van België

The FoXman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Michael Schumacher is de overwinnaar geworden van de Belgische Grand Prix. David Coulthard werd 2e, Giancarlo Fisichella werd 3e.

De race kende in totaal drie starts. Tijdens de eerste start ging het fout voor Prost coureur Heinz Harald Frentzen. De coureur die gisteren veel geluk had tijdens de kwalificatie mocht vanaf positie vier de race starten maar waarschijnlijk door de zenuwen liet hij zijn motor afslaan. Hierdoor moest hij als laatste starten. Ook was er een probleem met de Williams van Juan Pablo Montoya. Hij kreeg in de opwarmronde voor de tweede start zijn wagen niet aan de praat en moest ook als laatste starten.

Tijdens de tweede start was iedereen goed weg. Maar na enkele ronden sloeg het noodlot toe. In een flauwe bocht duwde de Jaguar van Eddie Irvine de Prost van Luciano Burti het gras op. Luciano Burti schoot met ruim 280 km/h recht door de banden in. De Prost had zoveel vaart dat hij onder de banden doorschoot. Luciano Burti werd per ambulance naar het medisch centrum op het circuit afgevoerd. Berichten melden dat hij het nu goed maakt ( zie ook dit bericht ).

Na een rode vlag-situatie werd de race voor de derde keer gestart. Echter werd door het oponthoud de race wel met 8 ronden ingekort. Na de derde start viel op dat de beide Benetton coureurs een goede race hadden. Giancarlo Fisichella lag lange tijd op een tweede positie en eindigde de race, na een lang gevecht met David Coulthard op positie drie.

Jos Verstappen eindigde dit moeizame weekend op een nette tiende positie. Na de derde start waarin Jos Verstappen natuurlijk weer een hoop mensen inhaalde kon de Nederlander niet echt meer inhalen. Dit was vooral te wijten aan het motorvermogen van de Asiatech.

Eerste reality-soap huwelijk een feit

Het eerste reality-soap huwelijk is een feit. Gisteren (zaterdag 1 september) gaven de Belg Bart Cobus (27) en de Brits-Nederlandse Zoë Baker (25) elkaar in het Belgische Varsenare (Jabbeke) het ja-woord voor de wet en voor de Kerk. Zij leerden mekaar voor het eerst kennen op 1 september 2000 in 'De Bus', de realitysoap van SBS6 en VT4 (alwaar het flopte). Hiermee zijn ze in Nederland het eerste koppel uit een reality soap dat de stap zet naar een huwelijk. De meeste relaties die in het Big Brother-huis en in de Bus ontstonden, verwaterden achteraf wanneer de betrokkenen weer in het gewone leven terechtkwamen.

Bart was vijfde in de einduitslag van 'De Bus'. Zoë was derde. Met het prijzengeld hebben ze in Brugge een huis gekocht. Het bruidspaar had aan alle andere busbewoners een aankondiging gestuurd van hun huwelijk, maar alleen de buschauffeur was welkom op het huwelijksfeest.

onenigheid om geld

Ex-buspassagier Ruth Pos uit Zaanstad (leraar en kunstschilder) leeft nog steeds in onmin met Bart. Volgens Ruth is Bart een financiële afspraak die ze in de Bus hadden gemaakt niet nagekomen. Toen Ruth De Bus moest verlaten gaf hij zijn populariteits-bonus door aan Bart, die daarop, min of meer gedwongen, zou hebben beloofd een gedeelte van het geld na afloop aan Ruth te doneren. Inmiddels heeft Bart zo'n 16.000 gulden overgemaakt aan Ruth. Dat wordt door deze laatste ook bevestigd maar de Zaankanter laat weten dat hij eigenlijk recht had op 18.750 gulden. Hij vindt dus dat hij zo'n 2750 gulden te weinig heeft gehad van Bart.
Zoë

Politie Den Haag schiet man neer na wilde rit

Een agent van de politie Haaglanden heeft afgelopen nacht in Den Haag een man in zijn bovenbeen geschoten, na een wilde achtervolging door de Schilderswijk. De identiteit van de man is nog niet bekendgemaakt.

Hij sloeg vannacht met een kleine vrachtwagen op de vlucht, na een opzettelijke aanrijding met een politiewagen. Tijdens een dollemansrit bracht de man andere weggebruikers in gevaar en ramde hij een personenwagen. Uiteindelijk reed hij zich klem, maar hij kon pas worden aangehouden na een schot in zijn bovenbeen. De politie vermoedt dat de man onder invloed was van drugs of alcohol.

Gierige Egyptenaar moet scheiden

Een Egyptische rechter heeft een man gedwongen zich van zijn vrouw te laten scheiden. De vrouw had de zaak aanhangig gemaakt omdat haar man haar in een vervallen pension in Caïro had ondergebracht.

De rechter beriep zich volgens de krant Al-Gumhuria op een wet uit 1929. De vrouw had het sjofele pension verlaten, waar zij de badkamer met andere gasten moest delen, en was naar haar ouders gevlucht. Daar klaagde zij haar man aan.

De rechter was het met haar eens en beval haar man een echtscheiding aan te vragen. Als de vrouw zelf de scheiding had aangevraagd, had zij van een schadevergoeding moeten afzien of had zij een jarenlang proces voor lief moeten nemen.

F1 : zware crash Luciano Burti

Lord GRiM had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Grand Prix van België Formule 1 is in de vijfde ronde ontsierd door een zwaar ongeluk. De Braziliaan Luciano Burti raakte op het circuit van Spa-Francorchamps van de baan en ging met 300 km per uur in de bandenstapels. Burti is inmiddels weer bij bewustzijn.

Burti wilde op een van de snelste gedeelten van de baan de Jaguar van Eddie Irvine inhalen, maar had te weinig ruimte voor de manoeuvre. Beide wagens raakten van de baan. Irvine bleef ongedeerd. Burti's wagen was stuurloos en ramde de banden frontaal.

De start van de Grand Prix kende al incidenten. Juan Pablo Montoya (Williams) trainde naar de pole position, maar kwam niet weg. Hij moest achteraan beginnen, net als de Prost van Heinz-Harald Frentzen die niet wegkwam van de vierde startpositie. Op het moment dat de wedstrijd werd stilgelegd, had wereldkampioen Michael Schumacher (Ferrari) de leiding.

De race is inmiddels hervat.

Ruim 3 miljoen kijkers zagen de 'verliespartij'

Meer dan drie miljoen televisiekijkers hebben zaterdag het Nederlands elftal ten onder zien gaan in de strijd tegen de Ieren.

Uit cijfers van de afdeling kijk- en luisteronderzoek van de NOS blijkt dat 2,7 miljoen kijkers de eerste helft hebben gevolgd. In de tweede helft kwamen er nog een kleine miljoen bij. Het gemiddelde over de hele wedstrijd is een kleine 3,2 miljoen kijkers. Dat maakt de wedstrijd Ierland - Nederland tot de op een na best bekeken kwalificatiewedstrijd uit poule 2. Alleen het duel Portugal - Nederland op 28 maart trok meer kijkers.

De waardering voor de wedstrijd is gemiddeld 6,6. Gezien de afloop is het niet verwonderlijk dat de kijkers de eerste helft waardeerden met 6,9 en de tweede met 6,4.

Het marktaandeel van het duel is 85 procent. Dat betekent dat van iedere honderd televisiekijkers gisteren tussen 16.00 en 18.00 uur er 85 afstemden op Nederland 2 om rechtstreeks het Nederlands elftal zien te verliezen.

Diepvrieskippen vliegen rond bij aanhouding

Bij de aanhouding van vier vrouwen uit Den Bosch, rolden in een winkel aan de Vasco da Gamalaan in Utrecht de diepgevroren kippen uit de geprepareerde jurken van de dames over de grond.

Na hun aanhouding kwamen vervolgens nog pakken gyros, kebabvlees, waspoeder en andere levensmiddelen te voorschijn. Bij controle in de auto van het viertal, kwamen nog meer winkelgoederen boven water. De winkeliers uit het winkelcentrum herkende de winkelwaar die niet was afgerekend.
Het viertal, in de leeftijd van 21 tot 30 jaar is voor nader onderzoek ingesloten.

'Oudste boot ter wereld gevonden'

Bulgaarse vissers hebben de vermoedelijk oudste boot ter wereld aan wal gebracht. Het schip is naar schatting achtduizend jaar oud, en lag op de bodem van de Zwarte Zee, op enkele tientallen kilometers van de havenplaats Sozopol.

Bulgaarse archeologen spreken van een sensationele vondst; vergelijkingen met de Ark van Noach zijn niet van de lucht. De boot is indertijd gemaakt uit één stuk iepenhout, en behoorde waarschijnlijk toe aan bewoners van een nederzetting uit de oudheid die 15 jaar geleden in de omgeving van Sozopol werd ontdekt.

'Nieuwe migrantenpolitiek Vlaams Blok facade'

Het verwerpen van het zeventig-puntenplan voor migranten door het extreem-rechtse Vlaams Blok in België is slechts een ,,facade''. Dat stelt voorzitter De Gucht van de Vlaamse liberalen (VLD), de grootste Belgische regeringspartij. De Gucht ziet in een nog te presenteren nieuwe Blok-politiek ten aanzien van migranten geen enkele reden ooit met extreem-rechts te praten over regeringsdeelname.

immigratiestop en uitoefening islam verbieden

Het Vlaams Blok kondigde vorige week aan het zeventig-puntenplan uit 1992, dat onder meer uitgaat van gedwongen terugkeer van migranten, te zullen afzweren. Later deze maand volgt een nieuw plan dat het Vlaams Blok acceptabel moet maken voor aarzelende rechtse kiezers. Vorig jaar paste de partij het zeventig-puntenplan al lichtjes aan.

Volgens Blok-voorman Dewinter gaat het plan wel uit van een immigratiestop en gedwongen aanpassing aan de Belgische of Vlaamse cultuur voor leden van de derde of vierde generatie migranten uit Noord-Afrika. Uitoefening van godsdiensten als de islam zou in België niet mogelijk moeten zijn. Verder zal het Blok een specifieke politiek voorstellen voor migranten uit Oost-Europa.

Geen inhoudelijke verandering

De Gucht spreekt van een ,,nieuwe Hollywood-film'' die het Blok aan het monteren is. ,,Inhoudelijk zal er niets veranderen'', aldus de liberale leider zondag in een uur durend televisiedebat met Dewinter. Het was overigens voor het eerst dat Dewinter op een Vlaamse televisiezender zoveel tijd kreeg om zijn standpunten uiteen te zetten. De liberale partijvoorzitter was als enige politicus bereid het debat met Dewinter aan te gaan ,,om het Blok te ontmaskeren''.

Volgens De Gucht houdt de Blok-leiding er op de achtergrond veel scherpere en racistische standpunten op na. ,,Daarmee bedriegt u feitelijk de 600.000 kiezers of ruim 15 procent van de Vlamingen die op u hebben gestemd. Ik ontken niet dat er problemen zijn ten aanzien van migranten, maar uw visie ten aanzien daarvan blijft verwerpelijk.'' Hij noemde de Blok-politici ,,mestkevers'' en Dewinter is volgens hem de ,,oppermestkever''.

'Holocaust-ontkenners'

De Gucht wees er zondag op dat de partijleiding voor een groot deel bestaat uit negationisten, die de joodse holocaust ontkennen. Voormalig ondervoorzitter van het Vlaams Blok Raes moest aftreden nadat hij in het televisieprogramma Netwerk de holocaust had geminimaliseerd. Raes is echter nog steeds lid van de partijraad van het Vlaams Blok, die over het nieuwe vreemdelingenprogramma moet oordelen.

Dewinter is volgens De Gucht een ,,goed acteur'' die de fellere standpunten van het Vlaams Blok ten aanzien van migranten goed kan verhullen. Dewinter repliceerde door te zeggen dat ,,Ronald Reagan ook een goed acteur was, die president van de Verenigde Staten werd''. ,,Als ik u was zou ik maar op uw tellen passen.''

Dewinter betuigde verder dat de volgens hem overwegend rechtse liberale kiezers de paars-groene regering-Verhofstadt eigenlijk niet zien zitten. ,,U bent de gevangene van groen en links, terwijl de meeste kiezers een rechts beleid willen. Dat gaat u nog opbreken.''

Drankzuchtige dieven

Een groep dieven heeft ingebroken in een pub in Portsmouth en heeft de voorraad op drank grotendeels opgedronken, twee dagen voordat de pub feestelijk geopend zou worden.

De dieven dronken grote aantallen bierflesjes leeg tijdens de nachtelijke inbraak en gingen ervandoor met meer dan 100 flessen sterke drank.

De eigenaresse van de pub, Lynn Garnish, verklaarde dat ze na de inbraak honderden halfvolle bierflesjes moest leeggooien na de inbraak en dat de schade in de duizenden engelse ponden loopt.

Man steekt zichzelf in brand na doden sheriff

De voormalige agent die vrijdag een deputy sheriff heeft doodgeschoten, is zaterdag dood aangetroffen in de resten van zijn huis in het Californische Santa Clarita.

James Beck, die eerder veroordeeld werd wegens diefstal en ontslagen was als agent, schoot de deputy vrijdag dood toen die hem wilde arresteren wegens illegaal wapenbezit. Daarna barricadeerde hij zichzelf in zijn woning en opende hij met diverse wapens het vuur op de politie.

Toen de agenten traangas op het huis afvuurden stak Beck zijn eigen woning in brand en kwam om in de vlammen. Hij werd zaterdag onder het puin gevonden, liggend op een geweer. Om hem heen lagen nog meer wapens.

Hoofdje en romp zijn van hetzelfde meisje

Het kinderhoofdje dat donderdag in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland is gevonden, hoort bij de romp van een meisje die drie dagen eerder op het strand Nulde bij Putten is aangetroffen. De politie heeft dit zondag bekendgemaakt.

Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) blijkt dat het DNA-materiaal van beide lichaamsdelen met overeenkomen.

De identiteit van het slachtoffer, dat door geweld om het leven is gekomen, is nog niet bekend. Ook de doodsoorzaak staat nog niet vast. Het NFI doet hiernaar nader onderzoek. Eerder werd al gemeld dat het meisje waarschijnlijk jonger dan zeven jaar is.

Zondagmorgen is het zoeken met bootjes op het Nuldernauw, waar de romp is gevonden, hervat. De zoekaktie op het land is zaterdag afgerond, maar zonder direct resultaat. Wel zijn enkele voorwerpen meegenomen voor nader onderzoek. De bootjes worden met name ingezet om te zoeken in moeilijk toegankelijke rietkragen.

De zoekaktie op het land is zaterdag afgerond, maar zonder direct resultaat. Ook in Hoek van Holland zijn geen andere ledematen gevonden. Wel zijn zowel in Putten als in Hoek van Holland enkele voorwerpen meegenomen voor nader onderzoek. Om welke voorwerpen dat gaat, wil de politie niet zeggen.

Het onderzoek wordt voorlopig gedaan door de politieregio Noord- en Oost-Gelderland, in samenwerking met de recherche van de regio Rotterdam-Rijnmond. In het tv-programma Opsporing Verzocht wordt maandag aandacht besteed aan de zaak.

Feest ontaardt in knokpartij

Een feest van tweehonderd autocrossers in het Noord-Hollandse Middenbeemster is in de nacht van zaterdag op zondag ontaard in een massale knokpartij. Rond één uur raakten de gemoederen zo verhit dat zo'n 150 mensen op straat met elkaar op de vuist gingen.

Vier mensen moesten met gebroken ledematen worden opgenomen in het ziekenhuis. Vuurwapens of messen werden niet gebruikt.

De opgetrommelde politie Zaanstreek-Waterland haalde met twintig man de vechtersbazen uit elkaar. Tegen twee uur keerde de rust terug, aldus de voorlichter. Arrestaties zijn niet verricht, maar de politie sluit niet uit dat alsnog te gaan doen.

De aanleiding van de knokpartij is nog onduidelijk. Het feest werd gehouden in een sporthal.

Williams-bolides op eerste startrij

vleermuis had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Juan Pablo Montoya start zondag vanaf pole-position tijdens de de Grote Prijs van België. De Colombiaan profiteerde van het snel opdrogende circuit en reed op 'droog-weer'-banden in de laatste twee minuten van de kwalificatie de tot dan toe snelste tijd van Michael Schumacher aan flarden. Teamgenoot Ralf Schumacher nestelde zich met dezelfde bandenstrategie op de tweede plaats.

Jos Verstappen, die de 19de tijd reed, leek het slachtoffer van de oprisping van Montoya te worden. De tijd van de Limburger, gereden op een nat circuit, was plots niet meer voldoende voor kwalificatie voor de race van zondag. De achterstand van een coureur mag niet groter zijn dan 7% en aan dat percentage kon de Arrows-troef niet voldoen. De Formule 1-directie nam de bijzondere weersomstandigheden echter in acht en toonde clementie voor Verstappen. Ook teamgenoot Enrique Bernoldi en de Minardi-rijders Fernando Alonso en Tarso Marques profiteerden van de coulante opstelling van de F1-leiding.

Wellicht koninklijke tweeling in België

De Belgische prinses Mathilde, echtgenote van troonopvolger prins Filip, is in verwachting van een tweeling. Dat heeft althans het Vlaamse ochtendblad Het Laatste Nieuws zaterdag gemeld. Het Paleis van Laken weigert deze informatie te bevestigen.
Wel heeft de Belgische minister Verwilghen (Justitie) volgens diens woordvoerder laten onderzoeken wie recht heeft op de troon als Mathilde een tweeling op de wereld zou zetten. Dat zou de eerstgeborene zijn.

Verwilghens woordvoerder zegt ,,niet over de informatie te beschikken'' op wiens verzoek het onderzoek heeft plaatsgevonden. Een woordvoerder van het koninklijk huis heeft ontkend dat het Paleis het ministerie om het onderzoek heeft gevraagd.

Het nieuws over de zwangerschap van Mathilde werd begin mei wereldkundig gemaakt. De geboorte wordt in november verwacht.

'Operatie euro' van start

De grootste geldwisseloperatie aller tijden is begonnen. In Duitsland en België reden zaterdag de eerste transporten van eurobankbiljetten en -munten naar de grote banken. In ons land beginnen de geldauto's met euro's maandag met rijden.
Slechts een minuut duurde het historische moment, zaterdagmorgen in de Duitse stad Dortmund. De zware deuren van de geldopslag gingen open, een witte geldwagen reed, begeleid door een gepantserd voertuig, naar buiten. De vracht was speciaal: euro's. In totaal zes van zulke auto's gingen zaterdag op weg. Ze vervoerden euromunten in grote houten kisten. Voor het eerst worden er euro's naar de bank gebracht.

Ook in België reden de eerste geldwagens met euromunten en -biljetten uit. Vanuit Brussel gingen ze naar enkele grote geldinstanties.

Het is het begin van de enorme logistieke operatie die in alle landen waar de euro wordt ingevoerd de komende maanden zal plaats vinden. Pas vanaf 1 januari 2002 mag de euro in omloop zijn. Dat het geld toch al wordt vervoerd is een concessie aan de grote banken en grootwinkelbedrijven. Ze willen straks op 'E-day' over voldoende geld beschikken.

In Nederland beginnen de transporten van eurobankbiljetten maandag, bij drukkerij Joh. Enschede. De eerste transporten van euromunten gaan dinsdag op weg vanuit het speciale opslag- en distributiecentrum van De Nederlandsche Bank in Lelystad.

Cijfers
De Nederlandse Bank moet in totaal 2,8 miljard euromunten en 360 miljoen eurobiljetten in omloop brengen. Over heel Europa moeten er 15 miljard eurobankbiljetten en 50 miljard euromunten worden verspreid.

Van Gaal: 'Uitschakeling is een ramp'

Bondscoach Louis van Gaal heeft zich neergelegd bij de uitschakeling na het verlies van Oranje tegen Ierland. En die klap kwam hard aan. "Voor het Nederlandse voetbal is dit een ramp", concludeerde de keuzeheer. "Dit is een drama", zei Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB. Hij wil echter niet tornen aan de positie Van Gaal.

In de hectische toestanden na afloop moest Kesler zich in allerlei bochten wringen om vragen over Van Gaal te omzeilen. "Ik begrijp de vragen over de coach, maar in de hitte zo vlak na de wedstrijd ga ik niet mee in de emoties. We laten eerst alles even bezinken. Of Van Gaal wordt ontslagen? Hij heeft nog een contract voor 4 jaar."

"En de KNVB is koninklijk, daarbij hoort: contract is contract. In zijn contract staat inderdaad dat hij zelf aangeeft wanneer er een evaluatie is over zijn functioneren. Dat is nu eenmaal zo afgesproken. De volgende evaluatie is juli volgend jaar."

Afscheid
Door het verlies zal Oranje wellicht afscheid nemen van een generatie voetballers die jarenlang aan de internationale top stond, maar telkens naast een hoofdprijs graaide. "En jongens als Hofland en Van Bommel kunnen die ervaring niet meenemen naar het volgende WK. Dit is heel jammer voor de continuering van het Nederlandse voetbal", zegt Van Gaal.

"Nederland gaat terecht niet naar het WK voetbal", zei Philip Cocu na de cruciale nederlaag van Nederland tegen Ierland (1-0). "In de duels waarin het erop aan kwam - tegen Ierland en Portugal - hebben we het laten liggen. We haalden uit die vier wedstrijden maar twee punten", constateerde Cocu, aanvoerder bij absentie van Frank de Boer.

De ontgoocheling was niettemin groot bij de speler van Barcelona en zijn teamgenoten. "Dit komt aan als een mokerslag. Ongeloof, woede en boosheid overheersen in de kleedkamer. Voor een hoop spelers was het de laatste kans op een WK. In 2006 ben ik er ook niet meer bij. Ik moet nog eens goed nadenken of ik doorga tot het EK 2004", zei Cocu. Het is de eerste keer in 14 jaar dat Nederland niet zal meedoen aan een belangrijk voetbaltoernooi.

PvdA wil 17 miljard extra investeren

De PvdA wil in de komende kabinetsperiode in totaal ongeveer 17 miljard gulden extra uitgeven aan in het de zorg, het onderwijs en verbetering van de werkgelegenheid. Dat staat in het ontwerp-verkiezingsprogramma dat de partij zaterdag heeft gepresenteerd.

In het programma pleit de PvdA onder meer voor een diploma-bonus voor leerlingen die hun beroepsopleiding met succes hebben afgerond. Daarmee wil de partij voorkomen dat leerlingen voortijdig en zonder diploma de school verlaten. Verder meent de partij dat snel meer rechters moeten worden aangesteld. Om kunst en cultuur toegankelijker te maken wil de PvdA alle rijksmusea 1 dag per week gratis open.

Om de lagere inkomensgroepen te steunen, pleit het concept-programma voor gerichte lastenverlichting. Werkenden moeten worden beloond met een belastingkorting. In elk geval moeten mensen met lage inkomens en middeninkomens profiteren van de arbeidskorting. Met behulp van speciale premies en belastingkortingen moet het verder voor bijvoorbeeld vrouwen, arbeidsongeschikten en ouderen extra aantrekkelijk worden gemaakt aan de slag te gaan.

In het openbaar vervoer moet de reiziger weer centraal komen te staan, vindt de PvdA. Daarom moet een onafhankelijke toezichthouder in de toekomst de Nederlandse Spoorwegen rechtstreeks kunnen aanspreken op de geleverde, danwel de niet geleverde prestaties.

Twijfel
D66-fractieleider De Graaf betwijfelt of de uitgaven die de PvdA voorstelt in haar zaterdag gepubliceerde concept-verkiezingsprogramma wel goed zijn gedekt. "Het lijkt erop dat de PvdA voor een deel op de pof wil leven", aldus De Graaf zaterdag in een reactie. Ook VVD heeft moeite met de financiële onderbouwing van het programma. "Ik vind het verder riskant dat ze de scheiding tussen de inkomsten en uitgaven bij de overheidsfinanciën willen loslaten", aldus VVD-topman Dijkstal in een reactie.

Het congres van de PvdA bespreekt in december het concept-verkiezingsprogramma. Pas als het congres akkoord gaat, is het definitief.

Big Brother ontregelt internet in Zuid-Afrika

Zuid-Afrikaanse internetproviders moesten zaterdag de tol betalen van de populariteit van de realitysoap Big Brother. Het internetverkeer werd ernstig verstoord, omdat te veel mensen inlogden om de laatste ontwikkelingen in het Big Brother huis te volgen.

De Zuid-Afrikaanse versie van Big Brother ging vorige week van start. De show, die op televisie van maandag tot en met vrijdag iedere dag een half uur wordt uitgezonden, was direct enorm populair en zorgde voor verhitte discussies in kranten en tijdschriften. In het weekeinde moeten de fans het doen met verslagen op het internet. Dat zorgde zaterdag dus al voor grote problemen.

Aan de Zuid-Afrikaanse Big Brother doen 12 mensen mee. Diegene die het er 106 dagen uithoudt, krijgt een miljoen rand, ruim 250.000 gulden, mee naar huis.

Duitsland is met 1-5 vernederd door Engeland

Engeland heeft in München de Duitse voetbalploeg totaal vernederd met 5-1. De Engelsen hebben Duitsland daardoor ingehaald in de race om directe plaatsing voor het WK van volgend jaar.

Door de nederlaag loopt Duitsland wellicht de eerste plaats in de poule mis. De ploeg moet zijn WK-ticket dan in een play-off tegen een andere nummer 2 verdienen. Voor Engeland is de werderopstanding onder de nieuwe coach Sven Göran Eriksson nagenoeg compleet. Het team leek vorig jaar het WK mis te gaan lopen, maar kan aanstaande woensdag met een thuisoverwinning op Albanië de leiding nemen in de poule.

Historische zege
Het betekende voor Duitsland de 2e thuisnederlaag ooit tijdens een WK-kwalificatie. De ploeg verloor 16 jaar geleden voor het laatst, toen Portugal te sterk was. Engeland bereikte de historische zege mede dankzij 3 treffers van een bescheiden Michael Owen. "Een uitwedstrijd tegen een Europees team met 5-1 winnen, dat is ongelooflijk", jubelde hij. "Maar dat komt niet alleen dankzij mijn doelpunten. Denk maar bijvoorbeeld aan de belangrijke redding van Seaman bij 1-1. Had Duitsland toen gescoord, dan hadden we een heel andere wedstrijd gezien."

Bondscoach Eriksson leek zich zelfs een beetje te schamen voor de 'strafexpeditie' van zijn spelers: "Misschien was 5-1 iets te veel van het goede. Zo groot was het verschil ook weer niet."

Onoplettendheid
De ploeg van bondscoach Rudi Völler begon goed aan het duel. Al na 6 minuten profiteerde Carsten Jancker van een onoplettendheid in de Engelse defensie, waardoor de spits van Bayern München eenvoudig doel trof, 1-0. Lang hadden de Engelsen echter niet nodig om van de schrik te bekomen. Amper 6 minuten later toonde 'wonderkind' Michael Owen zijn kwaliteiten door de gelijkmaker voor zijn rekening te nemen.

Diep in de extra tijd van de eerste helft kwamen de Engelsen op voorsprong door een treffer van Steven Gerrard. De middenvelder van Liverpool schoot vanaf 22 meter snoeihard raak, 1-2. De tweede helft was nauwelijks begonnen of - weer - Owen rondde een mooie Engelse combinatie met Beckham en Ferdinand af, 1-3. De Britten genoten van een onverwachte vrijheid en strooiden met twee doelpunten (Owen en Heskey) nog wat zout in de Duitse wonden.

NOS verliest rechtszaak over stukken Peper

De NOS krijgt de KPMG-stukken in de zaak-Peper niet in te zien. De omroeporganisatie heeft het kort geding hierover bij de Rotterdamse rechtbank verloren, zo meldde het Rotterdams Dagblad vrijdag.

Rechtbankpresident mr. P. van Zwieten heeft zich bij zijn oordeel mede laten leiden door de brief van het college van procureurs-generaal. Dat liet kort voor de zitting weten grote bezwaren te hebben tegen openbaarmaking van de banden en verslagen van de gesprekken met de betrokkenen in de affaire, omdat de zaak-Peper nog onder de rechter is.

De procureurs-generaal wezen daarbij op de klaagschriftprocedure, die bij het Gerechtshof in Den Haag in werking is gezet, omdat Peper niet door het Openbaar Ministerie in Breda wordt vervolgd. Die procedure kan leiden tot aanvullend justitieel onderzoek. Openbaarmaking van stukken kan dat proces doorkruisen, zo vreest de justitietop.

Staalharen in Riox Melk Chocolade Hagel

Producent Delicia haalt 10.000 pakken Riox Melk Chocolade Hagel terug omdat daar haren van staalborstels in kunnen zitten. De pakken zijn in heel Nederland verkocht door onder meer de winkelketens Jumbo, Coop, SRV, Jan Linders, De Oude Molen, De Nieuwe Weme en Poiesz Supermarkt. De fabrikant heeft telefoonnummer 0800-0233567 opgesteld voor vragen.

Consumenten kunnen de blauwe pakken Riox Melk Chocolade Hagel met een 'ten minste houdbaar tot' datum van 11/06/2002 terugbrengen naar de supermarkt. Daar krijgen ze hun geld terug.

Delicia uit Tilburg heeft tot de terugroepactie besloten nadat 3 consumenten hun pakje melkchocoladehagel naar de fabrikant hadden teruggestuurd. "Maar we hebben gelukkig geen berichten ontvangen van letsel", zegt een woordvoerder. Volgens haar zijn de draden makkelijk te herkennen aan de grootte. "Het ging om nieuwe staalborstels, dus de draden zijn met ongeveer anderhalve centimeter een stuk groter dan de hagelslag".

Het bedrijf denkt dat de fout is ontstaan tijdens een schoonmaakactie in de voorraadsilo's. Zilverkleurige metaaldraadjes van anderhalve centimeter zijn na de reiniging achtergebleven en konden op die manier in de pakken terechtkomen. TNO-onderzoek bevestigt deze lezing.

Delicia heeft de Keuringsdienst van Waren ingelicht. De schoonmaakprocedure is inmiddels aangescherpt.

Actie tegen 'besmettelijke ziekte' racisme

De vroegere Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela heeft de deelnemers aan de conferentie van de Verenigde Naties over racisme opgeroepen de "besmettelijke ziekte" van het racisme met wortel en tak uit te roeien. "Racisme is een aandoening van de geest en de ziel", stelde hij vast.

Mandela is door zijn behandeling voor prostaatkanker niet in staat de conferentie in Durban bij te wonen. Hij richtte zich daarom via een dinsdag opgenomen video tot de afgevaardigden. Volgens hem doodt racisme veel meer mensen dan welke ziekte ook. "Ze ontmenselijkt iedereen die ze besmet. De tragedie is dat genezing binnen ons bereik ligt, maar dat die toch niet is gelukt. Om racisme te overwinnen moeten wij een alles omvattende en holistische behandeling ontwikkelen", aldus de vroegere Zuid-Afrikaanse president.

Mandela zat wegens zijn verzet tegen het apartheidsbewind in Zuid-Afrika 27 jaar vast. Zijn grote prestige en charisma en zijn onverzettelijk streven naar verzoening met de blanke heersers die hem gevangen namen, maakten de weg vrij voor de overgang van een politiek systeem dat op rassenscheiding was gebaseerd naar een samenleving waarin ieder mens gelijkwaardig is. Mandela zei trots te zijn op de ontwikkeling die Zuid-Afrika sinds de afschaffing van de apartheid heeft doorgemaakt.

Nieuw virus valt exe.-bestanden aan

De antivirusleverancier Central Command heeft een nieuwe worm ontdekt, die bestanden met de extensie .exe onbruikbaar maakt. Dat meldde het Amerikaanse ICT-magazine Infoworld vrijdag.

Het virus vermomt zich als beveiligingswaarschuwing van Microsoft en verstuurt zichzelf massaal naar gebruikers. Eenmaal in werking gesteld vanuit een attachment neemt het programmabestanden met de extensie .exe onder handen, waardoor deze onbruikbaar worden.

De worm, genaamd Win32.Invalid.A@mm, kan computers besmetten die draaien op Windows, Windows NT en Windows 2000. Volgens Ryan Rusell, analist bij SecurityFocus.com, zit het virus nu nog in de eerste fase, maar kan het een serieuze bedreiging vormen.

Het virus verifieert eerst of er een internetverbinding is. Als die is gevonden, dan zoekt het naar alle bestanden met de extensie '.ht*' in de map 'Mijn Documenten'. Hieruit filtert het alle e-mailadressen, waar vervolgens een boodschap namens Microsoft naar toe wordt verstuurd.

De e-mail lijkt te worden verstuurd namens 'support@microsoft.com' en roept gebruikers op om een patch te downloaden om buffer overruns door ongeldige SSL certificaten in Internet Explorer te voorkomen.
Laatste reviews en specials
review
Tales of Kenzera: ZAU
special
Random Pics van de Dag #1261
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
©FOK.nl e.a.