FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 3 september 2001

Walvissen te koop

Vier levensgroot nagebouwde walvissen, tientallen replica's van vogels en vissen en de binnenkant van een schip: curator J. Lensink van de failliete Ocean Warrior BV gaat proberen deze artikelen te slijten.

De schuldeisers van het bedrijf hebben bijna 9 miljoen gulden van de onderneming tegoed. Eind juli kwam met het faillissement van de BV een einde aan de productie van Ocean Warrior, een film over het leven van Greenpeace-oprichter Paul Watson. In februari werden de opnamen stilgelegd omdat van de beloofde 72 miljoen gulden van investeerders nog niet de helft binnen was.

Nederlanders houden van spam

Junkmail is wereldwijd één van de grootste ergernissen die internetgebruikers hebben aangaande het gebruik van e-mail. Nederlanders hebben echter geen grondige hekel aan junkmail. Nederland loopt voorop wat betreft de acceptatie van e-mail voor marketingactiviteiten. Dat wijst een onderzoek van Chordiant Software uit.

Uit het onderzoek dat in verschillende landen, waaronder Nederland, werd gehouden blijkt dat Nederlanders e-mail prefereren als communicatiemiddel voor het ontvangen van informatie, na direct mail. Meer dan 52 procent van de uit ons land afkomstige ondervraagden zegt bereid te zijn het e-mailadres te geven aan organsaties waarmee men geen enkele relatie heeft. In andere landen zijn internetgebruikers hier een stuk terughoudender in.

Niet alleen de grote internetbedrijven en de porno- industrie maken gretig gebruik van bulkmail. Veel spam is ook afkomstig van financiële dienstverleners als hypotheek- en leningenverstrekkers en banken, die via direct mail en e-mail contact met de klanten zoeken.

Ook Jesse Jackson wil compensatie slavernij

De Amerikaanse dominee Jesse Jackson heeft zich maandagochtend gevoegd bij de groeiende roep om compensatie voor de slavenhandel. Excuses alleen zijn niet genoeg, zei Jackson in het Zuid-Afrikaanse Durban tijdens de VN-racismeconferentie.

"Nadat de Iraakse president Saddam Hoessein Koeweit binnenviel, namen we ook geen genoegen met een verontschuldiging. We zeiden dat hij de schade moest vergoeden'', legde Jackson uit. "En daarom is het redelijk te verwachten dat die landen die het slachtoffer van slavernij zijn geweest, compensatie willen.''

Tijdens de conferentie zijn steeds meer Afrikaanse en Caribische landen gaan roepen om een schadevergoeding wegens slavernij en kolonialisme. De Verenigde Staten en Europese landen zijn niet ingegaan op die oproep.

Minister van Boxtel (Grootesteden- en Integratiebeleid) heeft namens de Nederlandse regering heeft zondagavond op de racisme-conferentie 'diepe spijt' betuigd over de slavernij en de slavenhandel door de Nederlanders.

Henk Westbroek stapt uit de politiek

Henk Westbroek wil na de volgende gemeenteraadsverkiezingen niet terug in de Utrechtse gemeenteraad. De voorman van Leefbaar Utrecht en mede-oprichter van Leefbaar Nederland zegt dat in een artikel op de site van E-zine Onlijn.

Westbroek stelt dat hij niet gelukkig is geworden van het bedrijven van politiek. ,,Het is vervelend en dom. Voor die tijd was ik gelukkiger, ik verdiende leuk, was niet de slaaf van bazen. In elk wereldje heb ik vrienden opgedaan, maar in de politiek bezit ik er geen.''

Westbroek zegt het karwei af te willen maken en kondigt aan daarna te gaan tuinieren. ,,Dat is wel zo lekker rustig.'' Westbroek liet eerder weten niet actief politiek te gaan bedrijven voor Leefbaar Nederland. Hij legde onlangs het bestuurslidmaatschap van die partij neer en is alleen nog actief als mede-opsteller van het verkiezingsprogramma.

Eerder kondige Westbroek al aan te gaan stoppen als DJ bij de Vara! op Radio3.

VWN en FNV: Laat asielzoekers werken

Het kabinet moet asielzoekers met en zonder verblijfsvergunning meer mogelijkheden geven om te werken. Dit stellen VluchtelingenWerk Nederland en de FNV maandag in een brief aan het kabinet.

Asielzoekers die een verblijfsvergunning in Nederland hebben gekregen, moeten door een immense papierwinkel heen voordat zij eventueel aan het werk kunnen gaan. Bovendien duurt het vervolgens weken voordat zij de benodigde documenten in handen hebben. Zo gaat een heel arsenaal aan arbeidskrachten verloren.

Het is ,,onbegrijpelijk'' dat het kabinet deze kans laat lopen, maar wel speciaal buitenlandse arbeidskrachten naar Nederland wil halen. Er zitten immers al heel veel hoog opgeleide vluchtelingen in Nederland.

Vermeend: ''Te weinig steun''

Ook asielzoekers van wie het asielverzoek nog in behandeling is, zouden meer ruimte moeten krijgen om te werken, vinden de organisaties. Nu kan er veel te weinig, stellen VluchtelingenWerk en de FNV. Asielzoekers zonder verblijfsvergunning mogen in Nederland namelijk geen langdurig betaald werk doen. Zij mogen twaalf weken per jaar werken. Minister Vermeend (Sociale Zaken) voelt er best voor om asielzoekers langduriger te laten werken, maar krijgt daarvoor te weinig steun in de Tweede Kamer.

Hardnekkige lingeriedief aangehouden

De Groningse politie heeft zondag in het Oost-Groningse dorpje Muntendam een hardnekkige lingeriedief aan kunnen houden. De man heeft bekend zeker zevenmaal lingerie te hebben ontvreemd in Muntendam en omgeving. De politie sluit echter niet uit dat de man meer gevallen op zijn naam heeft staan.

Buurtbewoners merkten de 36-jarige man op nadat hij zondagochtend in verscheidene tuinen de waslijnen had staan bestuderen. Naderhand bleek dat de man op zoek was naar dameslingerie. Tot een diefstal kwam het echter niet. Toen de man de waakzame buurtbewoners opmerkte, zette hij het op een lopen. Na een korte achtervolging kon de politie de dief aanhouden.

Wat de man precies met de lingerie deed, kon de politie niet vertellen. De man is nadat proces-verbaal was opgemaakt weer op vrije voeten gesteld.

Ben en Lotto introduceren mobiel gokken

dEj@vU had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Telefoonbedrijf Ben claimt samen met De Lotto als eerste mobiel gokken aan te bieden. Via SMS kunnen Ben-bellers een keer per dag aan Lucky Day meedoen, de dagelijkse loterij van De Lotto.

Door een SMS te sturen naar een bepaald nummer te sturen, krijgen deelnemers overdag een tekstbericht op hun mobiele telefoon met daarin hun 10 geluksgetallen. Ze horen dan nog niet of ze iets gewonnen hebben. Na de trekking ontvangen zij die hun geluk mobiel beproeven een SMS met de melding of ze al dan niet gewonnen hebben.

De inkomsten van het mobiele kansspel bestaan uit de opbrengsten van de twee SMS'jes die op een dag verstuurd worden naar de deelnemers.

Bier gekruid met dierenmest

ainab@home.se>Zabke had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zelfs de meest ruimdenkende bierproever zal even twijfelen voor hij van een nieuwe Schotse ale drinkt. Historici hebben een bier gebrouwen op basis van een recept dat ze vonden in een 5.000 jaar oude pub en brouwerij op de Orkney Eilanden. Het bier wordt gekruid met dierenmest.

Een geschiedkundige van de universiteit van Manchester noemt de drank heerlijk. Het bier wordt gebrouwen in potten uit klei, waarin de resten van gebakken uitwerpselen te zien zijn.

Liefst ontbijten met Robbie of J-LO

DaFunLovinCriminaL had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Britse onderzoekers hebben onderzocht welke bekende ster mannen en vrouwen 's morgens aan hun bed willen zien met een vers ontbijt. Vrouwen kiezen resoluut voor Robbie Williams, terwijl mannen niet kunnen kiezen tussen Jennifer Lopez en Catherine Zeta Jones. Helemaal onderaan de lijst staan Victoria Beckham en Camilla Parker Bowles. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 1000 volwassenen in opdracht van Kellogs.

Jomanda: ''Millecam had geen kanker''

Jomanda, die al vele jaren tienduizenden Nederlanders in haar 'helende gaven' doet geloven, heeft actrice Sylvia Millecam voorgehouden dat zij niet aan (borst)kanker leed. Zij bevestigde dit in het tv-programma Nova, dat het afgelopen weekeinde werd uitgezonden. Sylvia Millecam stierf zondag 19 augustus jongstleden, 45 jaar jong, in het Universitair Medisch Centrum Sint Radboud te Nijmegen.

Het 'medium' beaamde, desgevraagd, dat zij tegen de uit alle macht naar genezing zoekende comédienne gezegd zou hebben: "Volgens mij is dit geen kanker." Jomanda zei in Nova: "Sylvia reageerde daar heel positief op. Ook volgens haar eigen gevoel was het geen kanker." Sylvia Millecam bezocht enkele 'healings' van Jomanda, die er aan toevoegde: "Ik blíjf het woord kanker bestrijden. Absoluut! Uit 'de andere wereld' heb ik inmiddels doorgekregen dat het toch iets anders was."

Bij de actrice werd in september 1999 een knobbeltje in de rechterborst ontdekt, dat door artsen van zowel het Kennemer Gasthuis te Haarlem als het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis te Amsterdam als kanker werd gediagnostiseerd. Jomanda: "Op een gegeven moment weet je dat het niet anders kan gaan dan het gegaan is. Ik heb er ook heel erg vrede mee. Heb inmiddels bepaalde berichten doorgekregen uit de andere wereld dat het goed is zoals het is. Het is de juiste weg voor haar ziel geweest."

Het is de tweede keer dat Jomanda, die geen enkele medische opleiding heeft, geneeskundige adviezen geeft. Mei vorig jaar kwam zij in opspraak na de verspreiding via het internet van een recept dat kanker zou kunnen genezen. Het betrof een mix van levertraan, honing en salieblaadjes waarmee de ziekte onder controle kon worden gekregen. Via, aldus Jomanda, de natuurlijke aanmaak van de stof linol konden tumoren konden bestreden. Het kwam haar op zware kritiek vanuit de reguliere medische wereld te staan. Jomanda verdedigde zich door te verklaren dat zij per ongeluk een recept van een aanhangster op haar internet-website had gezet.

pure misleiding, crimineel, misdadig

De handelwijze van Jomanda in relatie tot Sylvia Millecam wordt door oncologisch chirurg dr. Emiel Rutgers van het in de behandeling van kanker gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis als "pure misleiding, crimineel, misdadig" gekenschetst. Jomanda was niet voor nader commentaar bereikbaar.

In de twee jaar dat Sylvia Millecam ziek was negeerde zij de reguliere geneeskunst volkomen en wendde zich tot tal van alternatief therapeuten. Zij bezocht, samen met haar vriend Nol, een magnetiseur in Zwitserland, slikte ruim twee maanden zogenaamd kankerremmende capsules met keukenzout ('een lichaamseigen stof') van de eveneens omstreden Hilversumse 'therapeut' Kees Boegem en kreeg 'natuurgeneesmiddelen' tegen een bacteriële infectie van de homeopaat Broekhuizen uit Haarzuilens. Hij overtuigde haar eveneens dat het 'geen kanker' was.

Met deze middelen zou Sylvia Millecam 'binnen zes weken' genezen zijn, aldus deze therapeut. Inmiddels ongeneeslijk ziek woonde zij de laatste twee maanden van haar leven in huis bij de homeopathisch arts Jos Koonen in Millingen bij Nijmegen. Hij paste de 'papimi-behandeling', een vorm van magneetveldtherapie, op haar toe.

Posh Spice geeft eetstoornis toe

Ex-Spice Girl Victoria Beckham heeft voor het eerst toegegeven dat zij jaren leed aan een eetstoornis. Zij heeft dat altijd ontkend, hoewel ze - vooral na de geboorte van haar zoon - wel erg mager werd.

Vooral in de begindagen van de succesband The Spice Girls zette het management de meiden onder druk om af te vallen. Victoria beschuldigt nu haar oud-collega Geri Halliwell ervan om het diëten aan te moedigen. Mel C zou haar hebben aangezet tot joggen en het consumeren van vloeibare maaltijdvervangers. Daarna volgde een periode van extreme eetbuien.

In een voorproefje van haar binnenkort te verschijnen autobiografie geeft 'Posh Spice' nu toe dat zij lange tijd geobsedeerd was door haar uiterlijk.
,,In de sportzaal was ik constant bezig met de afmeting van mijn billen en mijn onderkin.'' In het boek vertelt ze ook over de bedreigingen tegen Victoria en haar man, voetballer David Beckham.

KPN maakt enorme verliezen bekend

KPN heeft over de eerste helft van dit jaar een verlies geleden van ruim 1 miljard euro. Vorig halfjaar bedroeg het verlies slechts 19 miljoen euro.

Deze enorme toename is het gevolg van meer afschrijvingen en meer financieringskosten door de aankoop van het Duitse E-Plus en UMTS-licenties. Dat bleek vandaag bij de presentatie van de cijfers van KPN over het tweede kwartaal. Het kwartaalverlies komt uit op 48 miljoen euro. De omzet in het tweede kwartaal steeg met 17,5 procent tot 3,2 miljard euro.

Vorige week had het veelgeplaagde telecombedrijf nog te kampen met de mislukking van een fusie met Belgacom.

'Iedereen automatisch orgaandonor'

Nederlanders die niet hebben aangegeven of hun organen na hun dood voor donatie beschikbaar zijn, moeten automatisch orgaandonor worden, vinden de Nederlandse Transplantatiestichting en Eurotransplant.

Zo kan het tekort aan donatieorganen worden gereduceerd. De organisaties pleiten voor aanpassing van de Wet op Orgaandonatie uit 1998, die binnenkort wordt geevalueerd. Het doel van de wet is volgens hen niet gehaald. Slechts 33% van de Nederlanders heeft het registratieformulier teruggezonden. Er zijn wel meer weefseldonoren maar niet meer orgaandonoren.

Minister Borst wil de wet vooralsnog handhaven.

Big-Brother Ruud schrijft auto-biografie

Ruud uit Big Brother komt met een autobiografie, dat heeft uitgever Bruna bevestigt.
Ruud Benard schrijft de autobiografie, die in maart in de winkels moet liggen, samen met ghostwriter Ed van Eeden.

,,Er is heel veel gebeurd en het was niet alleen maar rozegeur en maneschijn. Dat wil ik van me afschrijven.'' De masseur van wielerploegen heeft naar eigen zeggen een redelijk voorschot gekregen. Hij mag van Bruna niet zeggen hoeveel hij ontvangt. ,,Het hangt er van af hoe het boek verkoopt, maar het kan in de tonnen gaan lopen.

Boonstra per direct weg bij Ahold

Cor Boonstra is per direct afgetreden als commissaris bij Ahold. De raad van commissarissen en de raad van bestuur bij Ahold hebben het besluit van de oud-Philips-topman aanvaard.

Boonstra had tegen de regels in als commissaris van Ahold transacties laten uitvoeren in aandelen en obligaties van het fonds. Bovendien had hij verzuimd om die transacties aan te melden bij de beurstoezichthouder en bij het concern. Volgens Boonstra gebeurde dat onbewust.

Boonstra was wegens een onderzoek in verband met handel met voorkennis in aandelen Endemol tijdelijk al niet meer welkom bij de Ahold-vergaderingen.

Singh Varma als theaterstuk

TRiggA_ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

John Leerdam, black theater-regisseur en artistiek directeur van het multiculturele Cosmic Theater in de Amsterdamse Nes, wil een theaterstuk maken over de opkomst en ondergang van voormalig GroenLinks-politica Tara Singh Varma. Leerdam - tot voor kort zelf ernstig ziek - vindt het 'verschrikkelijk' dat Varma haar omgeving ten onrechte heeft laten geloven dat zij kanker heeft, maar heeft 'ook medelijden'. Hij ziet in het verhaal vooral het 'Shakespeariaanse drama'. ''Het wordt hartverscheurend,'' zegt hij vandaag in deze krant.

Leerdam kent Varma al twintig jaar, vrijwel vanaf het moment dat hij van Curaçao naar Nederland kwam om te gaan studeren op de theaterschool. Hij was daar de enige zwarte student. Varma behoorde tot een groepje mensen dat hem hielp actie te voeren om meer allochtone studenten naar de school te krijgen. Leerdam: ''Ik heb gezien hoe ze heeft gevochten om de positie te behalen die ze heeft behaald. En ik heb gezien hoeveel liefde ze gaf aan mensen. Het is precies waar mijn stukken altijd over gaan: macht en liefde.''

Over drie tot vier jaar moet het stuk af zijn. ''Ze moet nu eerst maar even alleen zijn om tot zichzelf te komen,'' zegt Leerdam. ''Over een tijdje zoek ik haar wel op. Het is shocking, omdat je bijna niet kunt geloven dat de mens zo ingewikkeld in elkaar zit.''

Leerdam overweegt ook om de politiek in te gaan voor zijn partij, de PvdA. Hij denkt aan de gemeenteraad van Amsterdam, de Tweede Kamer of het kabinet van de Antillen. Verkiezingen voor de parlementen van Nederland, de Antillen en die voor de gemeenteraad vinden volgend jaar ongeveer gelijktijdig plaats.

Bezoekers mishandeld wegens fooi weigeren

Pienokio had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft twee portiers van een café aan de Grotestraat in Valkenburg opgepakt wegens ernstige mishandeling van gasten die weigerden een fooi aan hen te geven.

De portiers, een 26-jarige man uit Ohé en Laak en een 24-jarige Roermondenaar, sloegen daarbij een 14-jarige meisje de tanden door de lip en trapten een man, nadat ze hem tegen de grond hadden geslagen, tegen zijn hoofd. Beide portiers zijn wegens het plegen van buitensporig geweld ingesloten in het politiebureau van Maastricht.

De portiers weigerden twee personen de toegang, omdat die hen eerder op de avond bij het verlaten van het café geen fooi hadden gegeven. Daarop ontstond een woordenwisseling, waarbij beide portiers op tilt sloegen. Ook mensen die te hulp snelden, kregen klappen. Een van de portiers liep een gekneusde oogkas op, toen kennissen een door de portiers mishandelde man wilden ontzetten.

Kort geding Davids-Blatter uitgesteld

Het kort geding van voetballer Edgar Davids tegen FIFA-voorzitter Sepp Blatter is opnieuw uitgesteld. De zaak die donderdag zou dienen voor de president van de rechtbank in Amsterdam is verschoven naar vrijdag 12.00 uur. Ook dan wordt de zaak nog niet behandeld, meldt de kort-gedinggriffie van de rechtbank.

Het gaat om een zogenoemde pro-formazitting. Partijen kunnen laten weten wat zij met de zaak willen, maar leggen de kwestie nog niet voor aan de rechtbankpresident.

Davids eist van Blatter dat hij in het openbaar zijn excuses aanbiedt voor uitspraken over de international. De FIFA-voorzitter zei eerder in Amsterdam voor de televisie dat er in de dopingaffaire van Davids ,,meer aan de hand is'' dan alleen een te hoge concentratie nandrolon.

Het kort geding stond aanvankelijk vorige week woensdag gepland. Een dag eerder maakte de Italiaanse voetbalbond bekend Davids voor de duur van vijf maanden te schorsen. De straf ging met terugwerkende kracht in op 17 mei, toen de speler van Juventus voorlopig werd geschorst wegens een te hoog nadrolongehalte in zijn urine.

Vertragingen NS blijven

De talrijke vertragingen bij de Nederlandse Spoorwegen gaan nog jaren duren. Onderzoeksbureau Twynstra Gudde zegt dat het doel van de NS om 92 procent van alle treinen in 2005 op tijd te laten rijden, te hoog gegrepen is. Het bureau trekt deze conclusie op basis van de zogenaamde punctualiteitsontwikkeling sinds 1995 en de terugval hierin in de eerste helft van 2001.

Volgens opgave van de NS reed vorige week 80,7 procent van de treinen op tijd. Van de NS zelf mag slechts 12 procent van de treinen te laat vertrekken.

Het grote aantal is des te opmerkelijker omdat de NS deze zomer driehonderd treinen op de drukste routes heeft geschrapt. Dit zou de NS meer lucht moeten geven, maar daar is weinig van te merken. Dagelijks vallen er gemiddeld nog steeds tien treinen uit. Dat is wel minder dan voor de zomerdienstregeling, toen er iedere dag zo'n honderd treinen uitvielen.

De NS verklaart de vertragingen vooral uit een gebrek aan personeel. Twynstra Gudde wijst op een ander euvel. De budgetten voor het onderhoud van de rails zijn de laatste jaren gestaag gedaald. Dat kwam vooral doordat veel geld werd opgeslokt door de peperdure aanleg van de hogesnelheidslijn en de Betuwelijn.

De dagstaten van de verkeersleiding van de spoorwegen van de afgelopen weken bevestigen de visie van Twynstra Gudde. Nog altijd vallen treinen uit omdat er geen machinist of conducteur aanwezig is. Zo was een trein naar Utrecht flink vertraagd omdat een conducteur naar het toilet moest.

Twynstra Gudde verrichtte het onderzoek in opdracht van de Tweede Kamer. Komende maand moet het parlement beslissen over een nieuwe 10-jarige concessie die minister Netelenbos van Verkeer wil verlenen aan de NS voor het rijden op het intercitynet.

Het onderzoeksbureau adviseert de Kamer vooral te letten op de handhaving van de doelstellingen van de NS. Om dat te bereiken, wil Twynstra Gudde de consumentenorganisaties meer inspraak geven in de kwaliteit van de dienstverlening. De regering en de Kamer moeten zich meer dan tot nog toe met het NS-beleid bezighouden.

Zakenmannen pleiten voor behoud 'Pond'

Ongeveer zevenhonderd Britse zakenmensen hebben een advertentie ondertekend waarin wordt opgeroepen het pond-sterling te behouden. De advertentie is maandag verschenen in de Britse krant The Times.
De actie is gericht tegen invoering van de Europese eenheidsmunt. De advertentie bestaat uit twee delen. Links staat een foto van de Britse minister van Financiën Gordon Brown, rechts staat te lezen dat ,,als het Verenigd Koninkrijk de euro invoert hij (minister Brown) de controle over de Britse economie verliest''.

In totaal 715 zakenmensen ondertekenden de oproep. Onder hen bevinden zich ook directeuren van grote bedrijven zoals Carphone Warehouse en Compacq. De advertentie is een onderdeel van de 'No-Campaign', de actie van tegenstanders van de euro voor behoud van de Britse munt.

Nieuwe winnaar Living Statues

Roy Tukkers is de nieuwe Nederlands Kampioen Living Statues. Publiek en jury kozen zondag in Arnhem unaniem voor Tukkers' voorstelling De Hoge Constructie. Tukkers is de bedenker van het optreden dat werd uitgevoerd door drie zilverkleurige acrobaten.

Duizenden mensen bekeken de ruim 60 levende standbeelden die de Arnhemse binnenstad bevolkten. De deelnemers bootsten met schmink, kostuums en attributen een standbeeld na. Ze verkenden daarbij de grenzen van mime, beeldende kunst en drama. "De kunst is om een evenwicht te vinden tussen het standbeeld-zijn en de bijbehorende act", aldus de jury.

Die balans was volgens het selectieforum het best bij Roy Tukkers. Hij won 2000 gulden. Joost de Haas behaalde als groen mannetje zonder naam de 1e prijs bij de jeugd. De jury roemde zijn contact met het publiek.

Het Nederlands Kampioenschap Living Statues werd voor de 5e keer georganiseerd.

Londen vraagt sluiting vluchtelingencentrum

Groot-Brittannië heeft Frankrijk gevraagd het opvangcentrum voor vluchtelingen van het Rode Kruis bij de ingang van de Kanaaltunnel te sluiten. Dit meldt de Britse krant The Sunday Times. Beveiligingspersoneel trof in de nacht van zaterdag op zondag weer 100 mensen aan die door de tunnel illegaal van Frankrijk naar Engeland probeerden te komen.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken David Blunkett heeft zijn Franse ambtgenoot Daniel Vaillant verteld dat het kamp in Sangatte de Britse autoriteiten 'niet helpt' de illegale immigratie tegen te gaan. Het kamp ligt maar een kilometer van de Franse ingang van de tunnel onder het Kanaal. Bewoners die bij een poging om de oversteek te maken betrapt worden blijven het keer op keer proberen.

Het zou een hoop schelen als Sangatte, waar tegen de 700 vluchtelingen verblijven, vervangen werd door een reeks kleinere centra dieper in het binnenland, zei Blunkett volgens de Sunday Times tegen Vaillant.

De Kanaaltunnel oefent een grote aantrekkingskracht uit op Afghanen, Koerden en anderen die hopen te profiteren van het relatief liberale Britse asielbeleid. Het Frans-Britse bedrijf Eurotunnel dat de Kanaaltunnel uitbaat, heeft 10 miljoen gulden uitgegeven aan maatregelen om te verhinderen dat illegale migranten door de tunnel naar Engeland gaan.

De onderneming, die voor iedere migrant die door het bewakingsnet heenglipt een fikse boete kan krijgen, is naar de rechter gestapt om sluiting van het opvangcentrum af te dwingen.

Regering betuigt spijt over slavernij

De Nederlandse regering heeft zondag op de anti-racismeconferentie van de Verenigde Naties spijt betuigd voor het slavernijverleden. Minister van Boxtel (Integratiebeleid) verklaarde dat er in het verleden grove fouten zijn gemaakt die hebben geleid tot groot onrecht.

"We betuigen diepe spijt over de slavernij en de slavenhandel die hebben plaatsgehad maar een spijtbetuiging alleen is niet voldoende en kan niet worden gebruikt als een excuus om in het heden geen actie te ondernemen'', aldus de bewindsman zondag in het Zuid-Afrikaanse Durban. "Het is belangrijk structurele maatregelen te nemen voor de nabestaanden van vroegere slaven en voor de volgende generaties.''

In zijn toespraak ging Van Boxtel in op de maatregelen van de regering om racisme in Nederland te bestrijden. Ook noemde hij het volgend jaar op te richten slavernijmonument en het opzetten van een nationaal instituut voor het Nederlandse slavernijverleden voor educatie, documentatie en onderzoek.

De minister riep andere landen op het Nederlandse voorbeeld te volgen en zo een internationaal kennisnetwerk over slavernij te creëren.

VS zoekt toenadering China

De Verenigde Staten zullen de Chinese regering meedelen geen bezwaar te hebben tegen haar plannen om het nucleaire wapenarsenaal uit te breiden. Bush hoopt hiermee het bezwaar van China tegen de anti-raketschild-plannen de kop in te drukken. Dit meldt de New York Times zondag.

Volgense de Amerikaanse krant is dit een drastische wijziging in het Amerikaanse buitenlandse beleid. Jarenlang heeft de VS China ontmoedigd haar wapenarsenaal te verbeteren of uit te breiden. De VS wil er nu alles aan doen om China ervan te overtuigen dat het antiraketschild niet tegen de Volksrepubliek is gericht.

De democratische senator Biden van de buitenlandse zaken-commissie vindt het absurd. "Dit laat zien dat deze lui tot het uiterste gaan om een rakettenafweer te bouwen. Deze irrationele wens om dit schild te bouwen zend de verkeerde boodschap naar de Chinezen en de hele wereld."

De veiligheidsaviseur van Bush ontkent een deal en zegt dat de VS geen ruil voorstelt aan China.

Prostituees buiten EU geen Nederlands belang

Vrouwen van buiten de Europese Unie die als zelfstandig prostituee werken, dienen geen wezenlijk Nederlands belang. De staatssecretaris van Justitie mag hen dan ook een verblijfsvergunning weigeren.

Dat heeft de vreemdelingenkamer van de rechtbank in Haarlem bepaald in de zaak van 46 prostituees die op de Achterdam in Alkmaar werken. De vrouwen komen uit voormalige Sovjetrepublieken en verschillende Zuid-Amerikaanse, Oost-Europese en Afrikaanse landen.

De vrouwen zijn naar Nederland gekomen om als prostituee te werken en eisten een verblijfsvergunning. Niet EU-ingezetenen kunnen echter alleen in Nederland aan de slag als daarmee een wezenlijk Nederlands belang wordt gediend. Dat is het geval als er in een bepaalde sector in Nederland te weinig arbeidskrachten zijn.

De prostituees vinden dat ze met hun werk een Nederlands belang dienen, namelijk de bestrijding van de illegale vrouwenhandel. De rechters wijzen dit echter af en stellen de staatssecretaris in het gelijk.

Eerder in de jarenlange procedure wonnen de prostituees omdat de rechtbank vond dat het beleid van de staatssecretaris ten aanzien van zelfstandige prostituees niet duidelijk was. Nu dat inmiddels op papier staat en de Tweede Kamer dat heeft goedgekeurd, is de situatie veranderd, vindt de rechtbank.

Lijk komt tot leven

Jeromeo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Werknemers van een begrafenisonderneming kregen de schrik van hun leven toen een lijk dat ze aan het prepareren waren voor de begrafenis spontaan weer begon te ademen. Iedereen stond perplex toen de 86-jarige vrouw opnieuw tot leven kwam in Tel Aviv, Israel.

Het voormalige lijk werd met een noodgang overgebracht naar de intensive care van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Ze ligt nu aan de beademingsapperatuur. Volgens de dokters is ze in coma maar maakt ze goede kans om bij te komen en één en ander te overleven.

Er is een onderzoek gestart om uit te zoeken hoe het mogelijk is dan de vrouw dood verklaard is. Mogelijke verklaring: Het is mogelijk dat het hart stopt met kloppen en na een poosje spontaan opnieuw begin te kloppen.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.