PvdA wil 17 miljard extra investeren

De PvdA wil in de komende kabinetsperiode in totaal ongeveer 17 miljard gulden extra uitgeven aan in het de zorg, het onderwijs en verbetering van de werkgelegenheid. Dat staat in het ontwerp-verkiezingsprogramma dat de partij zaterdag heeft gepresenteerd.

In het programma pleit de PvdA onder meer voor een diploma-bonus voor leerlingen die hun beroepsopleiding met succes hebben afgerond. Daarmee wil de partij voorkomen dat leerlingen voortijdig en zonder diploma de school verlaten. Verder meent de partij dat snel meer rechters moeten worden aangesteld. Om kunst en cultuur toegankelijker te maken wil de PvdA alle rijksmusea 1 dag per week gratis open.

Om de lagere inkomensgroepen te steunen, pleit het concept-programma voor gerichte lastenverlichting. Werkenden moeten worden beloond met een belastingkorting. In elk geval moeten mensen met lage inkomens en middeninkomens profiteren van de arbeidskorting. Met behulp van speciale premies en belastingkortingen moet het verder voor bijvoorbeeld vrouwen, arbeidsongeschikten en ouderen extra aantrekkelijk worden gemaakt aan de slag te gaan.

In het openbaar vervoer moet de reiziger weer centraal komen te staan, vindt de PvdA. Daarom moet een onafhankelijke toezichthouder in de toekomst de Nederlandse Spoorwegen rechtstreeks kunnen aanspreken op de geleverde, danwel de niet geleverde prestaties.

Twijfel
D66-fractieleider De Graaf betwijfelt of de uitgaven die de PvdA voorstelt in haar zaterdag gepubliceerde concept-verkiezingsprogramma wel goed zijn gedekt. "Het lijkt erop dat de PvdA voor een deel op de pof wil leven", aldus De Graaf zaterdag in een reactie. Ook VVD heeft moeite met de financiële onderbouwing van het programma. "Ik vind het verder riskant dat ze de scheiding tussen de inkomsten en uitgaven bij de overheidsfinanciën willen loslaten", aldus VVD-topman Dijkstal in een reactie.

Het congres van de PvdA bespreekt in december het concept-verkiezingsprogramma. Pas als het congres akkoord gaat, is het definitief.