Lokale interruptie: Fractie interactie

Even voorstellen. Ik ben Rogier Verkroost. 28 jaar en sinds 2010 heb ik een zetel in de gemeenteraad van Eindhoven namens D66. Op de FOK! weblog wil ik jullie graag inzicht geven in het reilen en zeilen van een lokaal politicus. Van werkbezoek tot partijcongres.

Fractie interactie

Als gekozen vertegenwoordiger ben je binnen D66 automatisch voor altijd lid van de bestuurdersvereniging. Deze vereniging organiseert activiteiten om politici te ondersteunen maar ook om kennis uit te wisselen. Dat is een behoorlijke klus wanneer je honderden functionarissen hebt. Een van de dingen die ervoor wordt georganiseerd is de fractie-interactie dag. Alle raadsleden, wethouders, statenleden en anderen zijn uitgenodigd op deze dag om te praten met de leden van de Kamerfractie. Dit om mee te geven wat er op lokaal niveau speelt en wat de fractie daarmee kan doen. Maar ook de vooruitzichten van de landelijke politiek en de invloed die het gaat hebben op de gemeenten.

Op vrijdagochtend om heb ik met mijn fractiegenoot Bram Bonsen op het perron afgesproken van het station van Eindhoven. Van de zeskoppige fractie mogen wij in Den Haag het verhaal doen. Al snel komt er op het perron nog een partijgenoot naar os toe gelopen. Richard Schoffeleers uit Maastricht herkent me van eerdere bijeenkomsten en komt al snel het reisgezelschap versterken. Tijdens de treinreis gaan eigenaardigheden en anekdotes van de Eindhovense en de Maastrichtse politiek over en weer. Een leuk tijdverdrijf voor een treinrit die lang duurt. Gelukkig zijn geen vertragingen vanwege het weer.

Om kwart voor één betreden we het binnenhof waar de dag zal plaatsvinden. Na een beveiligingscheck lopen we de oude zaal binnen waar de tweede kamer tot 1992 vergaderde maar die duidelijk te krap was. Prachtige zaal. Ik was er nog nooit eerder geweest. Het is behoorlijk druk. Tweehonderd functionarissen hebben zich voor de dag ingeschreven. Er is een openingswoord door Alexander Pechtold. Die kan echter niet lang blijven want hij mag nog twee interviews gaan geven over zijn boek. De rest van de dag is onder leiding van de kamerleden Wouter Koolmees, Kees Verhoeven, Gerard Schouw en europarlementariër Marietje Schaake.

De groep wordt in drieën gesplitst. Daarbij blijft de groep waarin ik zit in de oude zaal. De kamerleden rouleren over drie sessies die ieder van de drie groepen krijgt.. Gerard Schouw komt vertellen over de bestuurlijke ontwikkelingen. Over de weinig succesvolle provinciale herindelingen van dit moment. En over de verdeelsleutel van het geld over de gemeenten. Al snel ontstaat er de nodige interactie vanuit de zaal. Ook Marietje Schaake doet verslag. Met name het ACTA-verdrag is een hot issue. Net als natuurlijk de eurocrisis.

Na drie kwartier vertrekken Gerard en Marietje en komt Kees Verhoeven de zaal binnen. Het woningmarktbeleid is het belangrijkste gespreksitem hier. De schandalen bij Vestia en het financiële debacle in Apeldoorn zijn hete discussie-items. Evenals de leegstand van kantoren. Er wordt benadrukt dat herbestemming de komende tijd meer prioriteit dan bouwen zal moeten hebben. Na Kees Verhoeven komt Wouter Koolmees voor de laatste sessie. Hierbij gaat het met name om de bezuinigingen en de mogelijke extra miljarden die daar bovenop komen. Dit zal ook voor de gemeenten een nieuwe opgave betekenen. Hier is iedereen het wel eens dat het aangewend moet worden om zaken te hervormen en niet om met de kaasschaaf te gaan bezuinigen.

Het is een leuke dag. Al is het door de opkomst toch nog lastig om genoeg mensen aan het woord te laten. De dag wordt afgesloten met een bescheiden borrel. Handig om bij te praten met leden die ik de afgelopen jaren heb leren kennen. Dat zijn er bij elkaar opgeteld al heel wat. Maar ik ontmoet ook enkele nieuwe mensen. Zo had ik vreemd genoeg nog nooit gesproken met de fractievoorzitter van onze buurgemeente Veldhoven. Om half zes wordt de bar gesloten. Bram en ik besluiten naar Eindhoven terug te reizen. Daar kan ik snel wat eten en me dan klaarmaken voor het carnavalsfeest van de gemeente Eindhoven.