Pinkpop 2023: een terugblik

4. Zondag: de dag om trotse Nederlander te zijn

Het is alweer tijd voor de laatste dag en die begint... bewolkt? Huh! De hele dag blijft het broeierig maar komt de zon eigenlijk niet door; een welkome afwisseling na een weekend dat records verbrak en zorgde voor historische maatregelen. Maar ook al pakken wolken zich samen boven Landgraaf, er is een festivalpubliek dat weer hongerig is naar vermaak!

Dat vermaak krijgen ze direct in de vorm van de goedlachse rapper Donnie, die zijn opwachting mag maken op het tweede podium. De artiest heeft met zijn 'kibbelingsound' definitief gekozen voor een product dat het erg goed doet bij de massa. Het is wansmaak, maar met een brede glimlach en een hele dikke knipoog. Het werkt, dus waarom zou je iets anders doen? Nummers als 'Frans Duijts', maar ook 'Bon Gepakt' zijn hits en als bij die laatstgenoemde ook René Froger zelf nog een stukje mee komt zingen terwijl Donnie de grootste polonaise ooit in zet is het feest compleet. Chantal Janzen heeft helaas moeten afzeggen, maar op dit moment heeft zij ook weer een knaller te pakken met Donnie met het belachelijke 'Schultenbräu', dat de rapper speciaal voor het Foute Uur van Q-Music maakte. De set wordt afgesloten met een gastoptreden van een andere rapper, de Friese Joost, die tijdens een hardstyle remix van 'Bon Gepakt' zijn vriend bedankt dat hij hem leerde rappen. Ohja, en of 3VOOR12 wel even een goede recensie zou willen schrijven, want dat verdient hij volgens Joost. Het kan vanmiddag allemaal. De positieve recensie van FOK! heeft Donnie in ieder geval ook te pakken, want het is gewoon lachen geblazen.

Pinkpop 2023: Donnie
Pinkpop 2023: Donnie (Foto: Bart Heemskerk)

Zijn we daarna klaar voor wat female empowerment? Dan moet je bij de Amerikaanse GAYLE zijn. Haar leven werd in één klap veranderd toen ze het aanstekelijke powernummer 'ABCDEFU' uitbracht. Nu mag ze de hele zomer zo'n beetje alle festivals af, maar heeft ze eigenlijk wel genoeg materiaal om drie kwartier te vullen? Het antwoord is.. niet echt, maar daar is ze zich zelf dan ook erg goed van bewust. Mensen komen voor dat ene nummertje, maar worden ook nog getrakteerd op wat "rock and roll, fuck yeah!" Alles wijst op een beginnend artiest waar heel veel potentie in zit, want ze geeft letterlijk alles. Wel mag ze op zoek naar een andere geluidsman, want die bass staat werkelijk bij elk nummer veels te hard. Er mag ook even kritisch gekeken worden naar de setlist, want voor nu is echt nog te ondoordachtzaam. En toch lijkt er hier een ster geboren te zijn. Opvallend hoe deze contrasten soms naar voren kunnen komen in een festivalset van (uiteindelijk) nog geen drie kwartier. 

Een groter contrast kan er overigens niet zijn met de volgende act, aangezien die inmiddels zo gevestigd is dat het geen vraag is óf ze of het hoofdpodium van een Nederlands festival staan, maar wanneer. Gekleed in wederom een opvallende jas en hoed komt Marcel Veenendaal het podium op paraderen. Het is alleen al een genot om een uur naar zijn podiumkunsten te kijken, want hij levert nooit, maar dan ook nooit half werk. Dat het oeuvre van DI-RECT zelf voor soms wat verslapping kan zorgen is helemaal geen probleem, het geeft Veenendaal even de tijd om weer op adem te komen. Ze zetten een mooie show neer die bestaat uit vele hoogtepunten, maar waar niets écht uitspringt. Dat hoeft deze band ook helemaal niet meer te doen, ze hebben zich al vaak genoeg bewezen en laten zien dat zelfs een wisseling van de wacht niet hoeft te betekenen dat een band stopt met succesvol te zijn. Chapeau.

Na een intermezzo van wederom grote contrasten in de vorm van Tash Sultana en I Prevail worden er door sommige mensen na de show van DI-RECT al snel de plaatsen ingenomen voor de volgende Nederlandse knalact op het hoofdpodium. Als er een band hard is gegaan tijdens de afgelopen twee jaar, dan is het Goldband wel. Met hun dansbare tunes en rake teksten die soms een tikkeltje schuren met wat de gemiddelde Nederlander doet op een zaterdagavond is het eigenlijk logisch dat deze jongens hier nu staan. En die spot maken ze vanavond meer dan waar. Ook al is het misschien niet hun beste optreden (dat zal hoogstwaarschijnlijk nog lang Lowlands 2022 blijven), er is nog steeds voor de vaders, moeders en toegestroomde kinderen genoeg te genieten tijdens hun eerste Goldband-show. Hoogtepuntje is wel dat op deze Vaderdag Milo Driessen tijdens 'Dit Is Mijn Stad' erbij haalt om de Scheveningse vlag te zwaaien. Prachtig.

Pinkpop 2023: GAYLE
Pinkpop 2023: GAYLE (Foto: Ben Houdijk)

Terwijl de regendruppels wat frequenter vallen en de programmaboekjes daardoor nat worden kan er worden afgeteld richting de afsluiter, een band die inmiddels misschien wel bijna een recordaantal headlineshows heeft gedaan in Landgraaf. Eerst kan er nog worden genoten van een set van Tom Odell, waarin hij, naast het gevoelige 'Another Love', gekozen lijkt te hebben voor een wat hardere sound, tot de grote schrik van de toegestroomde TikTok-tieners die hem alleen kennen van dat ene nummer door de virale filmpjes waarin dat wordt gebruikt. Gelukkig kan een ieder zijn hart weer ophalen bij Ryan Tedder, die met zijn OneRepublic gekomen is met maar één doel en daarin heel duidelijk is: "We hebben helemaal geen nieuw album uit, we zijn hier alleen maar om te spelen wat jullie willen, we spelen vandaag alleen maar hits." Eerlijkheid, houden we van. Wel jammer dat 'Good Life', een van de meest succesvolle nummers van band in Nederland, wordt overgeslagen. 

Die teleurstelling kunnen we gaan verwerken bij een ster in wording. Ze speelt tegelijkertijd met die band en is zich daar heel erg goed van bewust als ze een halfleeg Stage 4-gebied treft. Het mag voor haar de pret niet drukken, want DYLAN heeft de afgelopen tijd genoeg grote crowds gezien. Zo stond ze in het voorprogramma van Ed Sheeran en verkocht ze in het voorjaar haar hele clubtour binnen no-time uit. DYLAN moet het hebben van het publiek van een man die ze benoemt in een van haar nummers; 'You're Not Harry Styles'. Naast dat nummer doen ook 'Girl Of Your Dreams', 'No Romeo' en 'Nineteen' het erg goed, terwijl het gebied steeds verder volstroomt met nieuwsgierige mensen die zich afvragen waarom ze hier niet eerder op afgekomen zijn. DYLAN is op de sociale media al een wereldster en binnenkort is ze dat ook op de Nederlandse festivalweides. 

Pinkpop 2023: OneRepublic
Pinkpop 2023: OneRepublic (Foto: Martin Hols)

De donkere wolken die zich samenpakken boven Landgraaf zijn misschien wel passend bij de muziek die vanavond als laatste staat geprogrammeerd. Het zal hun vijfde keer Pinkpop worden, nadat ze eerder in 2020 er zouden moeten staan. Die tijd kan rustig vergeten worden tijdens het muzikale geweld van de Red Hot Chili Peppers, ditmaal mét John Frusciante die na tien jaar afwezigheid zich eindelijk weer bij de band heeft gevoegd en nog steeds een van de beste nog levende gitaristen op deze aardkloot is. Die vreugde is waar de Peppers het vandaag van moeten hebben, want ze doen wat ze moeten doen; keihard spelen. Doen ze echt meer dan dat? Nee. Er wordt weinig interactie gezocht met het publiek, maar dit is ook niet echt iets waar ze om bekend staan. Ze staan wel bekend om hun scala aan prachtige muzikale kunstwerkjes, die vanavond vakkundig naar de mensen worden gebracht.

Er kan teruggekeken worden op wederom een mooie editie van Pinkpop. Meer pop dan ooit, maar nog steeds ruimte voor ontdekking. Tot volgend jaar!