FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 19 juni 2023

Gedenkplaats KWF Dronten vernield

Vrijwel alle gedenkplaten in het Koningin Wilhelminabos in Dronten van mensen die aan kanker zijn overleden, zijn in de nacht van zondag op maandag vernield. "Dit is echt in- en intriest", verzuchtten politiemensen die maandagmiddag de ravage in ogenschouw namen.

Het bos in de noordpunt van het Roggebotzand bij Dronten is een ere-monument voor mensen die aan kanker zijn overleden. Het bos herbergt inmiddels de namen van duizenden mensen. Elke naam op een glaspaneel bij de gedenkplek is een klein monumentje. Vrijwel alle 67 glaspanelen zijn met vermoedelijk een hamer kapot geslagen.

Pure vernielzucht’, zeiden politiemensen die maandagmiddag ter plaatse waren. "We vermoeden dat de glasplaten, met vermoedelijk een hamer, kapot zijn geslagen." Niet te bevatten. Door KWF kankerbestrijding wordt aangifte gedaan van de vernielingen. "De namen van dierbaren zijn op een brute manier weggeslagen. Dat is echt vreselijk. Wie doet zo iets," aldus woordvoerster Annebel Schipper van KWF Kankerbestrijding. "Het is gewoon niet te bevatten dat een gedenkplaats waar nabestaanden en lotgenoten zo veel steun aan hebben, op een dergelijke manier kapot wordt gemaakt."

(foto: politie)
(foto: politie)

Heeft u iets gezien of gehoord? De politie neemt deze zaak hoog op. Heeft u in de nacht van zaterdag op zondag iets gezien of gehoord bij of in de buurt van het Koningin Wilhelminabos, bel dan met 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem. Uw hulp om deze zaak zo snel mogelijk op te lossen, wordt zeer op prijs gesteld.

Voor Beter OV: 'Bij1 aanjager agressie in de trein'

Reizigersclub Voor Beter OV is geschokt door het gedrag van politieke partij BIJ1, dat uitnodigt tot agressie in en om de trein. Bij1-partijvoorzitter Rebekka Timmer reageerde op Twitter met “Poortjesspringer confronteren? Klassenverraad begint bij jou!” op een wervingsposter voor Medewerker Veiligheid en Support van de NS. Op die poster is te zien hoe twee beveiligers een zwartrijder aanspreken. Timmer roept met haar uitspraak impliciet op tot zwartrijden.

Juist confrontaties met zwartrijders zorgen in treinen voor veel agressie. Afgezien van het feit dat -tenzij een vervoerder probeert de reiziger een te hoog bedrag te laten betalen- gewoon voor het OV betaald dient te worden, heeft zwartrijden niets met een vermeende klassenstrijd te maken. Een zwartrijder is wat anders dan een strijder tegen onderdrukking, aldus de reizigersclub.

Voor Beter OV-voorzitter Rikus Spithorst: “Naast de impliciete oproep tot zwartrijden, met alle gevolgen van dien, maakt BIJ1 ook geen bezwaar tegen de hand over hand toenemende agressie in onder meer het OV, waarvan conducteurs en andere functionarissen meermaals het slachtoffer worden. Samen met andere racistische partijen in de Tweede Kamer weigerde BIJ1 het manifest tegen agressie te ondertekenen. Dat spreekt boekdelen.”

Voor Beter OV vindt dat ook de vervoerders, met NS voorop, zich dienen uit te spreken over de reactie van BIJ1-voorzitter Timmer op de wervingsposter voor service- en veiligheidspersoneel.

30 procent werknemers gebruikt ChatGPT zonder dat de baas het weet

Een derde van de Nederlandse werknemers maakt gebruik van de AI-gedreven bot ChatGPT op het werk, vaak zonder toezicht van hun leidinggevenden. Dit is de conclusie van een onderzoek onder 1.000 werkende Nederlanders uitgevoerd door PanelWizard voor het freelanceplatform Contentoo.

De bot wordt voornamelijk ingezet voor het schrijven van marketingteksten, e-mails en brainstormsessies. Opmerkelijk is dat twee derde van de gebruikers geen toestemming vraagt aan hun werkgever om de AI-tool te gebruiken, ondanks de risico's zoals onjuiste informatie en - in sporadische gevallen - mogelijke plagiaat. Bovendien kan het delen van gevoelige bedrijfsinformatie met ChatGPT leiden tot datalekken indien er geen gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om het leren via jouw eigen invoer uit te schakelen.

Hoewel 80% van de respondenten aangeeft geen instructies te hebben ontvangen over het zakelijk gebruik van ChatGPT, is de meerderheid zich bewust van de risico's. Desondanks is er een hoog vertrouwen in de kwaliteit van de door ChatGPT gegenereerde teksten, waarbij 30% van de gebruikers deze zelfs beter vindt dan hun eigen schrijfsels.

"Overijssel zet rem op stroomaansluitingen: capaciteitsproblemen te groot"

Het stroomnet in Overijssel is zo overbelast dat netbeheerder Enexis een tijdelijke stop heeft ingevoerd voor nieuwe bedrijven die een aansluiting willen. Ook kunnen sommige bedrijven voorlopig niet uitbreiden. Ondernemers in de provincie krijgen vandaag een brief met uitleg.

Bijna alle gemeenten in Overijssel kampen met capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet. "We proberen te voorkomen dat het net op sommige plekken uitvalt", zegt directeur Daphne Verreth van Enexis. Afgelopen weekend was er een grote stroomstoring in Twenterand, mogelijk door overbelasting van het net.

Het stroomnet in Nederland staat al langer onder druk door de opkomst van warmtepompen, laadpalen, nieuwe bedrijven en de elektrificatie van de industrie. Ook in Limburg en Brabant was er vorig jaar een stop op stroomaansluiting voor nieuwe bedrijven. Tennet plant een investering van 13 miljard euro in het vernieuwen van het stroomnetwerk.

Flintlock: The Siege of Dawn uitgesteld naar 2024

Flintlock: The Siege of Dawn is uitgesteld naar 2024. Het Nieuw-Zeelandse A44 heeft dat zojuist bekendgemaakt.

De maker van de 'flintlock fantasy' open-wereld action-RPG geeft aan meer tijd nodig te hebben om de kwaliteit van de game zo hoog mogelijk te maken en zo een onvergetelijke ervaring te kunnen bieden. Flintlock: The Siege of Dawn werd in 2022 aangekondigd via de Xbox showcase en wist direct publiek te trekken door zijn unieke gevechtsmechanieken en de prachtige open speelwereld. een exacte releasedatum is nog niet bekend gemaakt.

In Flintlock: The Siege of Dawn speel je als Nor Vanek, een lid van een genootschap dat vecht tegen de oude goden om de ondergang van de mensheid af te wenden. Zij heeft vuursteenpistolen en een bijl tot haar beschikking waarmee ze haar vijanden te lijf gaat. Nor wordt vergezeld door Enki. Een vosachtig wezen dat zorgt voor verschillende magische aanvallen waarmee vijanden kunnen worden verlamd of waarmee Nor over de map geteleporteerd kan worden.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag: ook mannelijke verpleegkundigen krijgen ermee te maken

Nadat verpleegkundestudent Finn Roset (22) tijdens zijn stage in het ziekenhuis te maken krijgt met seksueel grensoverschrijdend gedrag, besluit hij onderzoek te doen naar het onderwerp. Hij ontdekt dat mannelijke verpleegkundigen er veel vaker mee te maken hebben, maar dat er vaak niet over wordt gesproken. Hij pleit daarom nu voor meer aandacht voor het onderwerp.

"Nou mam, twee jongens aan het bed. Dat zal wel een trio worden vanavond." Het was waarschijnlijk grappig bedoeld, maar aan die opmerking hield Roset een naar gevoel over. Een familielid van een oudere dame maakte de opmerking tijdens zijn stage in het ziekenhuis, toen hij met een medestudent bij haar op de afdeling kwam.

De opmerking zorgde ervoor dat hij helemaal geen zin meer had om naar die patiënt toe te gaan. Hij ging nadien met andere verpleegkundigen in gesprek en kwam erachter dat soortgelijke incidenten veel vaker gebeuren. Hij besluit voor zijn studie daarom onderzoek te doen en ontdekt dat er maar weinig bekend is over grensoverschrijdend gedrag bij mannelijke verpleegkundigen.

Roset leest in een wetenschappelijk onderzoek dat veertig tot zestig procent van de mannelijke verpleegkundigen weleens te maken krijgt met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Toch meldt het overgrote deel van hen dat gedrag niet. Hij vraagt zich af hoe het kan dat er niet meer onderzoek wordt gedaan naar het onderwerp.

"Ik denk inderdaad dat daar een taboe omheen zit. Als man hoor je sterk te zijn, je moet tegen een stootje kunnen, dus jij kan geen slachtoffer zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ik heb het idee dat dat stereotype beeld ervoor zorgt dat er heel weinig over gesproken wordt", aldus Roset. "In een situatie waarbij je eigenlijk zorg wilt leveren aan iemand, horen dit soort opmerkingen niet gemaakt te worden."

Anna Reynvaan Studentenprijs
Met zijn onderzoek won hij vorige maand de Anna Reynvaan Studentenprijs. Hij pleit voor meer aandacht rond het onderwerp binnen zijn opleiding. Door zijn verhaal te delen wil hij bijdragen aan een oplossing. Roset: "Als je het met elkaar bespreekbaar maakt dan kunnen we er ook wat aan doen. Als er niet over gesproken wordt, dan kan er niets mee gebeuren."

FOK! Wat een weer: verandering!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Her en der is heel iets neerslag gevallen het afgelopen etmaal, maar echt zoden aan de dijk zette dat niet. In het noordwesten kan een klein buitje vallen vanochtend en verder lijkt het droog te blijven. Er is weer veel zon zowel de ochtend als de middag bij temperaturen tussen de 19 graden op de wadden tot 27 graden in het zuiden, de regionale hittegolven gaan nog even door. 

Ook vanavond is het vrijwel onbewolkt en is er weinig wind. In de nacht naar dinsdag trekken er buien over het land, overdag trekken (onweers)buien over het land. Ook woensdag kan er wat neerslag vallen. Donderdag lijkt er een eind te komen aan de regionale hittegolven met slechts 22 graden in het oosten en een flinke som neerslag.

Tot morgen!

Een insectenhotel voor... Insecten! (Foto: Anouk)
Een insectenhotel voor... Insecten! (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Random Pics van de Dag #965

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.