Ed Kowalczyk (LIVE): 'Muziek moet uit het hart komen'

Ed Kowalczyk is samen met zijn band een van de hoofdgasten op Pinkpop 2017. En ze zijn er om te knallen. Wij spraken hem vlak voordat de band het hoofdpodium mocht betreden over het succes van LIVE en ook heeft hij nog een advies voor beginnende muzikanten.

Na al die jaren van succes zijn er dingen die een band graag doet, maar zeker ook dingen die een vand liever vermijd: "Optreden voor de fans zou ik daar wel uit willen lichten, maar het hele pakket is opwindend; het reizen, de muzikanten en daarna de muziek live brengen aan de fans. Het is daarbij dan wel steeds weer een uitdaging, maar de genoegdoening die je eruit krijgt is fantastisch." Pinkpop was het enige festivaloptreden in Europa, en dat is best wel bijzonder, want de tour is groots: "Dit jaar bestaat bijna volledig uit festivals. Volgend jaar willen we nieuwe muziek gaan uitbrengen en daarna willen we de locaties aandoen om die nieuwe muziek te kunnen touren. Ik hoop overigens dat ik nooit tussen de twee hoef te kiezen, want een eigen show of een festivalshow, ze blijven allebei geweldig om te mogen doen. Als je je eigen show doet is er natuurlijk de mogelijkheid om je eigen setlist helemaal te maken, en op festivals ben je misschien iets meer gelimiteerd in je tijd. Tegelijkertijd is het publiek op festivals er altijd in hele grote aantallen. Daar kun je ook nieuwe fans maken. Dat is voor ons een grote reden geweest om festivals te gaan doen dit jaar, we wilden ons graag opnieuw voorstellen aan de mensen".

LIVE (Foto: Douglas Sonders)
LIVE (Foto: Douglas Sonders)

Het rondreizen met de muziek is de heren inmiddels niet meer vreemd: "Onderweg zijn het de muziek en de fans die ons blijven motiveren. Toen we terugkwamen met de band waren de reacties zo overweldigend. Het is een lange tijd geleden, maar het blijft net zo spannend als dat het in het begin was". En dat de band aan die fans denkt, is duidelijk. Er werden twee platen opnieuw uitgebracht, speciaal voor de vinylfans: "We hebben Secret Samadhi en The Distance to Here opnieuw uitgebracht op vinyl. Ook komt er een speciale editie uit voor het 25-jarig jubileum van ons eerste album. Heel veel speciaals dus voor de vinylfans. Ik heb zelf ook een kleine collectie vinyl, maar lang niet zo veel als sommige mensen thuis hebben. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik een groot verzamelaar ben, maar wat ik er tof aan vind is de grootte van de collector's vinyl en een hoop van de fans hebben de versies al die we hebben uitgebracht. Voor ons was het daarom extra tof om iets speciaals uit te brengen voor hen"

Er zit ook achter elk optreden een gedachte, iets wat de band wil brengen aan het toegestroomde publiek: "Het hoofddoel is altijd om dat podium op te gaan en iedereen een emotionele ervaring te geven, iets wat ze meenemen naar huis en over kunnen zeggen dat ze juist dat verwachtten en het nooit zullen vergeten. In die shows zou ik het persoonlijk leuk vinden om alle nummers te kunnen spelen, maar 'Lightning Crashes' is altijd een speciaal nummer voor mij geweest om live te spelen, vooral omdat het heel klein begint en dan opbouwt naar iets enorms aan het einde. De inspiratie om die muziek te maken is vooral om goed te kijken naar wat we zelf voelen. Als muziek, en daarbij maakt het niet uit wat voor soort muziek het is, uit het hart komt, dan is het speciaal".

 LIVE (Foto: Douglas Sonders)
LIVE (Foto: Douglas Sonders)

Ten slotte heeft Ed nog wel een advies voor beginnende muzikanten die tegen bepaalde struikelblokken aanlopen: "Neem geen genoegen met 'nee'. Dat is wat je in het begin altijd te horen zal krijgen. Als je daar naar gaat luisteren, dan kan je net zo goed stoppen, want dan ben je klaar. Ik denk dat dat geldt voor elke kunstvorm; wees altijd op je hoede voor de twijfelaars en zorg dat je zelf geen twijfelaar wordt"