Interviews: sterren vermaken zich op Dutch Comic Con

5. Peter Shinkoda (Nobu, Daredevil)

Nog vers van zijn verjaardag schuift de acteur uit Marvel's Daredevil aan tijdens de zaterdag van Dutch Comic Con. Na een aantal kleine rollen naast onder andere Jason Statham, Will Smith en Ben Affleck was het voor Shinkoda tijd om door te breken. Dat gebeurde in de vorm van zijn rol als de ninja Nobu in de Netflix hitserie. Naar aanleiding hiervan vliegt hij nu de hele wereld over om met fans te spreken en vooral te horen hoe tof ze de serie vinden. En dat hij daar dankbaar voor is, is een understatement.

"Ik vond het al geweldig om in deze serie te mogen spelen, en het succes dat die heeft is alleen maar een bonus. Je kunt eigenlijk niet méér vragen, dan dat mensen het leuk vinden. Ook als fan van Daredevil zelf, is het super om eraan mee te mogen werken." Wel moest Shinkoda de slechterik spelen, iets wat misschien als comicsfan niet meteen het fijnste is: "Als een fan van Daredevil had ik vooral de strips waarin juist die ninja's voorkwamen en omdat ik zelf van Japanse komaf ben vond ik het fantastisch om juist die rol te mogen spelen. En er is om eerlijk te zijn toch geen kind ter wereld dat niet van ninja's hield? Ik wist trouwens nog niet dat ik echt die ene slechterik speelde, het was vooral door productiedesign en mijn rode pak dat ik er achter kwam dat ik de specifieke rol van The Hand speelde." Het succes was hoe dan ook onverwacht voor hem: "Het is een geweldige show door het team dat erachter zit en ik denk dan ook dat hij nog wel een tijd in ieders herinnering zal blijven."

Shinkoda zou eerst helemaal geen acteur worden, maar deed een studie civiele techniek; iets wat volgens hem misschien wel een van de slechtste keuzes is geweest in zijn leven: "Ik deed het vooral voor mijn ouders, zodat ik een studie zou hebben gedaan en een papiertje op zak zou hebben. Ik had nooit er verder in willen gaan, daarom ben ik er ook na twee jaar mee gestopt. Ik voelde niet meer de behoefte om me te bewijzen voor m'n familie, aangezien daar al 5 dokters en 2 mensen in zaten die dezelfde studie hadden gedaan. Toen ben ik naar Los Angeles gegaan en dat werkte goed." Dat zijn ouders het niet helemaal eens waren met zijn keuze, daar had Shinkoda niet zo'n boodschap aan: "Tijdens de première van Spielberg's Falling Skies heb ik mijn vader gedwongen mij zijn excuses aan te bieden. Hij was het er namelijk totaal niet mee eens geweest en zag nu dat ik succes had. Dat gaf eigenlijk best een goed gevoel." Hij heeft nu ook al aan de zijde van grote sterren mogen werken: "Ik heb kleine rollen gespeeld, en de mogelijkheid om naast die mensen te mogen werken zorgt er hopelijk voor dat ik groei als acteur; ik heb daar vooral heel veel van geleerd. Ben Affleck is een van de meest professionele mensen die ik ken en ik heb er vooral veel advies door gekregen, zonder hem al te veel te stalken met mijn vragen. Ik kijk ook op tegen zoveel acteurs: DeNiro, Sam Rockwell en nog zoveel meer, ik zou er niet echt een uit kunnen kiezen, als ik er maar veel van kan leren en dat is ook het geval bij die acteurs. Een voorbeeld is ook Joseph Gordon Levitt, die zowel een begenadigd acteur als regisseur is." En dat hierdoor de groei als acteur tot grotere ideeën leidt is ook duidelijk: "Ik wil heel graag groeien als een acteur en niet dezelfde rollen blijven spelen, niet altijd de slechterik bijvoorbeeld; ik wil zo veel rollen spelen als ik kan, groot en klein. Dat ik nu een ninja speel is gewoon een once in a lifetime mogelijkheid en dat is ook het spelen in een Marvel productie misschien ook. Dat is ook gekomen door hard werken, en dat is ook wat ik iedereen kan meegeven, dat hard werken zich terugbetaalt. Anders was ik hier waarschijnlijk ook niet geweest." Nobu zou volgens Shinkoda misschien nog wel eens gezien mogen worden in andere Marvel-creaties: "Ik weet natuurlijk niet waar Marvel mee bezig is, want ze zijn heel erg beschermend over de scripts. Ik vind het vooral geweldig om te mogen spelen in iets waar ik stapels van in huis heb."

Het stuntwerk in Daredevil is indrukwekkend te noemen en dan is natuurlijk altijd de vraag of de acteur zelf daar überhaupt aan te pas komt: "Ik probeer het meeste zelf te doen, want we hebben ook echt opgenomen op een flatgebouw in de kou. Er komt bij de vechtscènes in seizoen 1 haast geen greenscreen aan te pas. Wel is het zo dat ze me niet alles laten doen in verband met productierisico's. Als ik of mijn tegenstander in het gevecht gewond zou raken, zou de productie moeten worden stil gelegd en verliezen we miljoenen, dat wil je altijd zien te voorkomen. In het tweede seizoen is het dan ook zo dat als er een acteur in de scène te zien is, de tegenstander wordt gedubbeld. Maar ze doen het zo goed dat ik zelfs soms moet kijken welke deel van de scène ik nou gedaan heb of mijn geweldige stuntdouble. We hebben dan ook de grap op de set dat ik de stuntdialoog doe en zij doen het harde werk. Daar heb ik ook heel veel respect voor. Kom een keer naar de set, dan kun je zien hoe onwijs tof het is."

Het tweede seizoen van Daredevil is nu te zien op Netflix.