Interviews: sterren vermaken zich op Dutch Comic Con

3. Ian McElhinney (Barristan Selmy, Game of Thrones)

Al meer dan dertig jaar actief op het witte doek en op het toneel. Maar toen kwam in 2011 een van de meest bekende televisieshows van de afgelopen tien jaar, Game of Thrones. Inmiddels geliefd door een miljoenenpubliek; voor dat publiek mocht Ian McElhinney de rol van zwaardmeester Ser Barristan Selmy vertolken. Aan de zijde van zowel de regerende kracht in King's Landing als in de warme gebieden van Khaleesi Daenerys Targaryen. Nu daar (spoiler) in het vijfde seizoen een einde aan gekomen is kijkt de Ier terug op een geslaagde periode uit zijn leven en schuift meer dan graag aan.

En dat hij graag terugkijkt, blijkt al heel snel: "Ik denk dat het spelen in deze serie voor elke acteur als voordeel heeft dat je er gewoon gelijk een stuk bekender door wordt en dat dit deuren opent. Als er gekeken wordt naar wat een acteur of actrice gedaan heeft en de makers van een film of serie zien dat Game of Thrones op het lijstje staat dan is er gewoon een grotere kans dat ze nog eens naar je zullen kijken en je ook uiteindelijk uitnodigen voor een auditie, dat is nu eenmaal hoe de industrie werkt. Zelfs hier komen is een voordeel dat de serie me gebracht heeft; ik heb heel veel gedaan maar niets vóór Game of Thrones heeft ervoor gezorgd dat ik naar dit soort evenementen zou kunnen komen, dat is gewoon geweldig." Dat is uiteraard ook te zien aan de Nederlandse acteurs in de series: "Ik heb begrepen dat Michiel Huisman al een kindster hier was, maar dat het spelen in deze serie ervoor gezorgd heeft dat hij een rol kreeg in andere Amerikaanse televisieseries en films."

Vanaf het moment dat het personage de serie verliet was er al direct de vraag of er een terugkeer mogelijk zou zijn: "Ik heb echt geen idee waar de geruchten vandaan komen, maar niemand heeft het in ieder geval aan mij voorgesteld. Het is wel terecht denk ik dat de geruchten er zijn, aangezien Ser Barristan op een andere manier aan zijn einde komt in de boeken dan dat hij deed in de serie. Ook is hij een van de weinige oprechte goede personages, dus mensen willen hem gewoon terughebben. Ook ik heb het wel mezelf afgevraagd of de makers er wel goed aan hebben gedaan om hem te laten sterven. Het gaat er misschien wel om dat de makers zichzelf constant uitdagen om de kijkers meer te schokken dan de aflevering ervoor en daarom denk ik ook dat het zesde seizoen enorm gaat worden met heel veel doden." Ian zelf heeft ook zijn theorieën wat betreft de sterfgevallen in de serie: "Ik zet nog steeds vraagtekens bij de dood van The Hound, we hebben hem namelijk nooit echt dood zien gaan. We hebben alleen gezien dat hij vroeg om gedood te worden na het hevige gevecht met Brienne. Ik zou het geweldig vinden als hij weer terug zou komen." Over zijn eigen dood is hij dus vrij zeker: "Ik heb dus echt op een tafel moeten liggen om mijn dode ik te spelen. Gelukkig is het niet zo heftig als dat het eruit ziet, zo zijn de periodes dat je echt volledig stil moet liggen niet langer dan dertig seconden. Dat is de tijdsperiode waarin de camera's echt aan het draaien zijn."

McElhinney heeft ook nog wel zijn ideëen over het zevende seizoen: "Ik ben benieuwd of het tot acht seizoenen gaat komen, maar mocht zeven het laatste seizoen zijn, dan is er al gezegd dat er één personage is dat een hele andere reis zal gaan afleggen dan dat het doet in de boeken, dus dat is al iets wat heel interessant is. Ook is het zo dat de serie natuurlijk de boeken gaat inhalen en dat het laatste boek uitgegeven gaat worden na dat seizoen." Maar Ian denkt ook terug aan de moeilijkheden van het spelen van het personage: "Het pak viel op zich mee want dat was allemaal van fiberglas, maar de rok was letterlijk een 'pain in the ass', soms na een hele lange dag zat die verschrikkelijk, ook omdat hij heel zwaar was en het gewicht trekt je letterlijk naar beneden. Helemaal als je ook nog eens het zwaard moet dragen. Dat wordt gelukkig wel weggenomen zodra je het niet meer nodig hebt. Je zult niet zo snel iemand met zijn zwaard over de set zien lopen. Wel hielp het kostuum om een idee te geven van het personage dat je speelt."

Voor McElhinney zit zijn tijd er dus op en het is dan ook de vraag na zo'n lange periode in een televisieshow waar de meest waardevolle herinnering ligt: "Wat betreft de actie zijn de gevechten mij het meeste bijgebleven, het blijft natuurlijk altijd 'boys met hun toys', en het was in ieder geval heel fijn om een gevecht te doen tijdens mijn tijd in de show. Over het geheel genomen was het een heerlijke cast om mee te werken, met fijne mensen, gewoon goede acteurs die er waren om goed werk af te leveren; en door al die dingen, ook waar het je allemaal naartoe bracht, een heerlijk iets om te mogen doen. Het rare is ook dat ik door dit soort evenementen andere acteurs uit de show tegenkom die ik nog nooit gezien heb op het gedeelte van de set waar wij opnamen." In tegenstelling tot Seth Gilliam heeft McElhinney geen slechte herinneringen aan fans: "Ik heb nog nooit iets geks meegemaakt met fans, dat komt ook omdat Ser Barristan een personage is waar de fans van houden. Ze komen echt naar je toe omdat ze iets positiefs willen zeggen over het personage. Mensen moeten ook gewoon wijs genoeg zijn om het personage los te zien van de acteur."

En dan bleek het toch uiteindelijk voor Ian onvermijdbaar; hij moest de serie gaan verlaten: "Ik wist het dus niet echt ver van tevoren, ik had het pas door toen ik mijn opnameschema kreeg. De verwachting die ik had was 7 of 8 weken en toen ik het kreeg stonden er 5 weken gepland. Dat snapte ik niet helemaal en toen begon het wel te dagen bij me. Ik kreeg ook pas nadat ik het script had gezien een telefoontje met het nieuws. Als ik eerlijk mag zijn hadden ze het wel wat eerder bekend mogen maken aan me, zodat ik me er gewoon een beetje op voor had kunnen bereiden. Maar uiteindelijk heb ik het dus zelf geraden. En voor de kijkers is dat ook een beetje zo; uiteindelijk moet je de serie ook gewoon week voor week kijken, anders gaat het voor je verklapt worden."

Het vijfde seizoen van Game of Thrones is nu op blu-ray en DVD verschenen en het zesde seizoen gaat vanaf 25 april van start op HBO.