Interviews: sterren vermaken zich op Dutch Comic Con

4. Billy Dee Williams (Lando Calrissian, Star Wars)

Het is nog steeds een rol die hem zal blijven achtervolgen, en waar hij voor altijd mee geassocieerd zal worden: Lando Calrissian. Billy Dee Williams, die ook de rol van Harvey Dent speelde in Batman (1989) en genomineerd werd voor een Emmy voor zijn rol in Brian's Song, is een bekende gast op Cons over de hele wereld en schoof dan ook even aan om het te hebben over zijn carrière.

Allereerst stipt Williams aan dat het niet zijn eerste keer is dat hij op de beursvloer van een Comic Con staat: "Ik doe er zoveel, en het is wel een mooie manier om in contact te komen met zoveel verschillende mensen. Het is ook een goede manier om in contact te komen met de fans." En waar de fans van Star Wars natuurlijk naartoe renden was de nieuwe film, The Force Awakens: "Ja, die heb ik gezien. Wat ik vooral goed vond was de setdressing, er was een goed script en het acteerwerk was geweldig. Het was in deze Episode vooral geweldig om de nieuwe generatie te zien, filmmaken blijft geweldig op zoveel niveaus. Daarom is in films spelen ook zo leuk." Williams heeft ook nog geen afscheid genomen van de rol, want stemmenwerk is er nog steeds voor het personage: "Dat is iets wat iets wat ik nog wel doe." Ook een toekomstige verschijning van Lando sluit Williams niet uit: "Dat is wel iets waar ik in voor zou zijn, maar het is niet echt aan mij om dat te bepalen." Met fantheorieën heeft de acteur niet zoveel: "Dat is ook niet echt iets wat aan mij is." Cameo's is wel iets waar de acteur iets over te zeggen heeft: "Dat is iets wat een leuke oefening blijft en omdat ik er zoveel heb gedaan is het soms ook lastig om te onthouden welke ik allemaal heb gedaan." Over zijn Star Wars-ervaring is hij nog steeds duidelijk: "Het werken met George Lucas was iets in die tijd waar ik heel erg naar uitkeek en ik vond dat dan ook fantastisch omdat hij deel was van een hele nieuwe generatie filmmakers, en om dat op je CV te kunnen zetten was wel iets."

Williams heeft nooit de kans gekregen om zijn rol van Harvey Dent uiteindelijk uit te breiden naar Two Face: "Dat had wel iets kunnen worden, maar ze veranderden van richting. Er is geen twijfel over mogelijk dat dat iets heel interessants had kunnen worden, ik ben een goede acteur. Mensen huren mij ook niet in om de kleur van mijn huid maar om wat ik kan, wat mijn kunst teweegbrengt. Dat is ook veel interessanter en veel leuker om het op die manier te doen." Williams is ook een begenadigd schilder: "Ook in mijn schilderijen probeer ik dit terug te brengen, en daarom beoordelen mensen ook mijn schilderijen niet om hoe ik er uit zie, maar om wat ze losmaken bij iemand. Ik heb veel meegemaakt in mijn leven, al vanaf dat ik een kind was en die ervaringen breng ik terug in mijn schilderijen. Ik probeer naar alles te kijken als groter dan het leven. En dat probeer ik in alle personages terug te brengen die ik speel, die zijn episch."

Over zijn eigen prestaties is Williams dus vastberaden: "Je zal nooit bij een film waar ik in speel denken dat mijn personage niet goed was, de film kan dan misschien niet goed zijn maar ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat mijn personage niet goed was. Het moet op z'n minst interessant zijn." Daar ziet hij ook wel een reden toe: "Ik denk dat ik het respect dat ik krijg verdiend heb. Ik heb gedaan wat ik graag wilde doen. Ik heb een lange tijd geleden besloten dat het niet genoeg zou zijn om gewoon een goede acteur te zijn. Elke situatie moet je benaderen als een merk dat verkocht moet worden. Het merk zal veel langer voortbestaan. Anders gaan mensen je vergeten, en door mijn talent heb ik voor elkaar gekregen dat dat niet zo is. Dat is ook met meer acteurs zo, het zijn misschien niet de beste acteurs, maar ze hebben er wel voor gezorgd dat mensen ze onthouden."

Star Wars: The Force Awakens is vanaf 16 april te koop op blu-ray en dvd.