Clint Eastwood van A tot Z

9. W - Y - Z

Walt Kowalski
Walt Kowalski is het personage dat Clint Eastwood op indrukwekkende wijze neerzet in zijn eveneens imponerende film Gran Torino. Een chagrijnige en vuilbekkende Korea-veteraan, maar ook een man met het hart op de juiste plaats als een jongen uit zijn buurt zijn geliefde auto probeert te ontvreemden. Gran Torino was Eastwood's meest lucratieve film na de komedies Every Which Way But Loose (1978) en Any Which Way You Can (1980). Lang niet gek voor een film die in slechts 33 dagen werd opgenomen.

Clint Eastwood als Walt Kowalski in Gran Torino
Clint Eastwood als Walt Kowalski in Gran Torino

White Hunter Black Heart
Omdat er geen enkele film met een X is een extra film met de letter W. In White Hunter Black Heart zien we Eastwood namelijk als een filmmaker die niet alleen mooie beelden schiet in Afrika, maar ook graag groot wild in het vizier neemt om deze af te knallen. Er is echter één olifant die zich niet zomaar af laat maken en cineast John Wilson raakt door het dier geobsedeerd. White Hunter Black Heart werd gebaseerd op de avonturen van de Amerikaanse regisseur John Huston gedurende de opnames van de klassieker The African Queen (1951).

Clint Eastwood in White Hunter Black Heart
Clint Eastwood in White Hunter Black Heart

Rowdy Yates
Van 1959 tot 1965 speelde Clint Eastwood één van de hoofdrollen in de geweldige westernserie Rawhide de rol van Rowdy Yates, de voorman van de veeboer Gil Favor (Eric Fleming). Fleming was eigenlijk de hoofdrolspeler, maar gedurende de jaren dat de serie op de Amerikaanse tv te zien was, werd Eastwood steeds bekender en nam zo langzaam de positie over. Rawhide kan eigenlijk wel worden bekeken als de blauwdruk voor alle latere westerns waarin Eastwood te zien zou zijn. Met Eric Fleming liep het helaas niet zo goed af. In 1966 verdronk de toen 41-jarige acteur bij opnames van een tv-show in Peru.

Clint Eastwood als Rowdy Yates in Rawhide
Clint Eastwood als Rowdy Yates in Rawhide

Zanger en componist
Clint Eastwood kennen we uiteraard als acteur en regisseur, maar wat veel minder mensen weten is dat hij ook een prima zanger en componist is. Zo kunnen we Clint horen zingen in films zoals A Fistful of Dollars, Paint Your Wagon, The Beguiled, Bronco Billy, Any Which Way You Can, Honkytonk Man, Mystic River en Trouble With the Curve. Ook schreef hij filmmuziek voor onder meer Million Dollar Baby, Flags of Our Fathers, Changeling en J. Edgar.