Clint Eastwood van A tot Z

4. G - H - I

The Gauntlet
Een fijne actiefilm uit 1977 waarin oorspronkelijk Marlon Brando en Barbra Streisand de hoofdrol zouden vertolken. Brando haakte al snel af en werd vervangen door Steve McQueen, maar nadat bleek dat de hoofdrolspelers de neuzen niet dezelfde kant op kregen mochten Clint Eastwood en zijn toenmalige liefje Sondra Locke opdraven in de door Eastwood geregisseerde rolprent. In de film draait het om een alcoholistische politieagent die een hoertje van Las vegas naar Phoenix moet brengen om te getuigen tegen de mafia. Uiteraard zijn er heel wat mensen die hun uiterste best doen om het tweetal tegen te houden. The Gauntlet was de eerste door Eastwood geregisseerde politiefilm. Later zouden Sudden Impact (1983), Tightrope (1984), The Rookie (1990) en Blood Work (2002) volgen.

Clint Eastwood in The Gauntlet
Clint Eastwood in The Gauntlet

Honkytonk Man
Elke acteur heeft wel eens een zwak moment waarop hij een film maakt waar hij later vast niet met al te veel plezier naar terugkijkt. In het geval van Clint Eastwood is de film Honkytonk Man uit 1982 dan ook een grote kanshebber. Man man man. Wat is dat een tenenkrommend gedrocht! Eastwood speelt de rol van Red, een oudere countryartiest die de kans krijgt om bij de Grand Ole Opry op te treden. Het probleem is alleen dat dat een reis van honderden kilometers is en Red niet kan autorijden. Met zijn 14-jarige neefje (Kyle Eastwood) achter het stuur begint het tweetal aan de lange avontuurlijke reis. Eastwood maakte in 1982 2 films. Firefox was een kaskraker. Honkytonk Man daartegen was een enorme flop.

Kyle en Clint Eastwood in Honkytonk Man
Kyle en Clint Eastwood in Honkytonk Man

In the Line of Fire
Een ijzersterke thriller van regisseur Wolfgang Petersen. Eastwood is Frank Horrigan, een agent van de geheime dienst die destijds niet wist te voorkomen dat president Kennedy werd vermoord. Als Horrigan ontdekt dat men de huidige president wil ombrengen gooit hij alles in de strijd om dat te voorkomen. Wat volgt is een ijzingwekkende strijd op leven en dood. Let ook even op als Eastwood plaats neemt achter de piano. Naast Acteur en regisseur blijkt de man ook een prima jazzpianist te zijn. We horen hem namelijk zelf spelen in de film!

Clint Eastwood in In the Line of Fire
Clint Eastwood in In the Line of Fire