Zeven filmtips voor de maand augustus

Filmtip 5: Borgman

Releasedatum: 29 augustus 2013
Genre: Thriller
Regisseur: Alex van Warmerdam
Acteurs: Jan Bijvoet, Hadewych Minis en Eva van de Wijdeven
IMDb

Plot
Camiel Borgman (Jan Bijvoet) betreedt als rondtrekkende zwerver de villa van een arrogant, welgesteld echtpaar. Zijn aanwezigheid leidt tot verschillende alarmerende gebeurtenissen die het leven van het echtpaar veranderen in een psychologische nachtmerrie.

Verwachtingspatroon
Tot ieders verbazing werd bekend dat Borgman van Alex van Warmerdam (De Noorderlingen, Ober) mocht meestrijden om een Gouden Palm tijdens het Filmfestival van Cannes. Voor een Nederlandse film is dit heel bijzonder en daarom mag de internationaal nietszeggende Nederlandse filmindustrie de markante regisseur dankbaar zijn met deze prestatie. De film kon, geheel volgens verwachting, rekenen op zeer wisselende kritieken. Ieder die bekend is met het werk van Van Warmerdam, weet in ieder geval dat alles kan gebeuren in zijn films.

 

Filmtip 6: Metro Manila

Releasedatum: 29 augustus 2013
Genre: Drama/Thriller
Regisseur: Sean Ellis
Stemmen van: Jake Macapagal, Althea Vega en John Arcilla
IMDb

Plot
Op zoek naar een betere toekomst, verruilen Oscar Ramirez (Jake Macapagal) en zijn familie de rijstvelden gelegen in het noorden van de Filippijnen voor de gigantische hoofdstad Manilla. Ze worden overdonderd door de intense omstandigheden op de straten van Manilla waar zij worden gemanipuleerd door de lokale bevolking. Hoewel Oscar vast werk krijgt bij een geldtransportbedrijf, twijfelt hij ten zeerste of zijn familie de juiste keuze heeft gemaakt om het platteland te verlaten.

Verwachtingspatroon
Met zijn imponerende debuut Cashback, maakte de Britse regisseur Sean Ellis in 2006 veel indruk. Hoewel deze visueel ingestelde filmmaker die lijn niet geheel kon doortrekken met het duistere The Brøken, bleek desondanks wel dat dit een man is om rekening mee te houden in de toekomst. Nu is hij een terug met Metro Manila, een misdaadthriller die op basis van de trailer zonder twijfel een bijzonder intense filmervaring gaat opleveren.

 


Filmtip 7: This is the End

Releasedatum: 29 augustus 2013
Genre: Actie/Komedie
Regisseur: Evan Goldberg en Seth Rogen
Acteurs: James Franco, Jonah Hill en Seth Rogen
IMDb

Plot
Na een serie van vreemde, catastrofale gebeurtenissen die Los Angeles verwoest hebben, zit een zestal vrienden noodgedwongen opgesloten in een huis. In deze claustrofobische situatie wordt de onderlinge vriendschap, mede door de snel afnemende voorraden, hevig op de proef gesteld.

Verwachtingspatroon
Waar de Britten, onder leiding van Edgar Wright (Shaun of the Dead), in september komen met The World’s End, zijn hier de Amerikanen met This Is the End. Gezien de namen die zich verbonden hebben aan dit project, dat geschreven is door het inmiddels ervaren koppel Evan Goldberg en Seth Rogen (Superbad), kan het niet anders dan dat de opnames van deze apocalyptische film een bijzondere ervaring zijn geweest. Of dat een geslaagde film heeft opgeleverd is uiteraard de vraag, maar een film waar zoveel gevestigde namen zichzelf op de hak nemen zal in ieder geval leiden tot een geslaagd avondje uit. En mocht dat niet het geval zijn, dan kan nog altijd het aantal cameo’s van bekende namen als Emma Watson en Rihanna geteld worden.