Zeven filmtips voor de maand augustus

Filmtip 2: Le Passé

Releasedatum: 8 augustus 2013
Genre: Drama
Regisseur: Asghar Farhadi
Acteurs: Bérénice Bejo, Tahar Rahim en Ali Mosaffa
IMDb

Plot
Na jaren van ruzie besluit Ahmad (Ali Mosaffa) zijn Franse vrouw Marie (Bérénice Bejo) en twee kinderen te verlaten. Hij trekt van Frankrijk terug naar zijn geboorteland Iran. Wanneer zijn vrouw verliefd wordt op een andere man en Ahmad vraagt om een scheiding, besluit hij terug te keren naar Frankrijk.

Verwachtingspatroon
De Iraanse regisseur Asghar Farhadi brak wereldwijd door met de veelvuldig bekroonde dramafilm A Separation uit 2011. Hoewel dit succes moeilijk te evenaren lijkt, doet hij met Le Passé een goede poging. De film, waar net als bij A Separation het onderwerp echtscheiding een prominente rol inneemt, is tot nu toe overal massaal bejubeld. Daarnaast toont Farhadi zijn groei als filmmaker door zijn thuisland te verlaten om de film in Parijs op te nemen. Met als grote ster de Franse actrice Bérénice Bejo (The Artist) in de hoofdrol en naar verwachting een uitmuntend plot, is Le Passé een film die normaal gesproken hoog in de eindejaarslijstjes zou kunnen eindigen.

 


Filmtip 3: Elysium

Releasedatum: 15 augustus 2013
Genre: Drama/Fantasie
Regisseur: Neill Blomkamp
Acteurs: Matt Damon, Jodie Foster en William Fichtner
IMDb

Plot
In het jaar 2154 bestaan er een tweetal klassen. Er is een groep rijke mensen die op een ruimtestation genaamd Elysium leeft en dan zijn er nog de gewone mensen die verplicht zijn om te wonen op de overbevolkte aarde. Secretaris Rhodes (Jodie Foster) schuwt geen middelen om ervoor te zorgen dat deze twee werelden gescheiden blijven. Ondanks strenge immigratieregels, proberen de Aardbewoners toch Elysium binnen te dringen. Het is aan de uitverkoren Max (Matt Damon) om gelijkheid te brengen tussen deze twee werelden.

Verwachtingspatroon
De politiek getinte sci-fi actiefilm District 9 liet in 2009 een zeer frisse indruk achter en mede door het succes van de film duurde het niet lang voordat de relatief jonge Zuid-Afrikaanse regisseur Neill Blomkamp een nieuw project aankondigde. Inhoudelijke details bleven lange tijd onduidelijk, hoewel al wel snel bekend werd gemaakt dat de hoofdrol in Elysium was weggelegd voor niemand minder dan Matt Damon en dat de film wederom een mengeling zou zijn tussen de eerder genoemde genres.

Na het zien van de trailer en het lezen van de plotbeschrijving wordt duidelijk dat Blomkamp ook dit keer niet de politieke metaforen schuwt. De film lijkt namelijk een directe verwijzing te maken naar de klassenstrijd die speelt in Zuid-Afrika. Afgezien van de politieke discussies die dit ongetwijfeld op gaat leveren, is het de vraag of Elysium zich kan onderscheiden van eerder uitgekomen tegenvallende sci-fi films Oblivion en met name After Earth. Aan de ene kant ziet de trailer er zoals verwacht uitstekend uit, maar aan de andere kant is het zorgwekkend dat de film al een aantal keer is uitgesteld en dat enkele scènes opnieuw opgenomen moesten worden.

 

Filmtip 4: Mud

Releasedatum: 15 augustus 2013
Genre: Drama
Regisseur: Jeff Nichols
Stemmen van: Matthew McConaughey, Reese Witherspoon en Tye Sheridan
IMDb

Plot
De tieners Ellis (Tye Sheridan) en Neckbone (Jacob Lofland) vinden in het bos de voortvluchtige Mud (Matthew McConaughey). Hoewel de beide jongens sceptisch zijn wanneer Mud hun vertelt over Juniper (Reese Witherspoon), de liefde van zijn leven, besluiten zij hem toch te helpen bij zijn ontsnapping.

Verwachtingspatroon
Mud is massaal omarmd door de Amerikaanse pers. Daarmee bewijst regisseur Jeff Nichols dat hij na het uitstekende Take Shelter uit 2011 geen eendagsvlieg is en de veelvuldig bespotte hoofdrolspeler Matthew McConaughey geeft nogmaals aan dat hij het deel van zijn acteerleven waarin hij voornamelijk te zien was in inhoudsloze films als Sahara en Failure to Launch voorgoed heeft afgesloten. De film wordt geprezen voor zijn herkenbaarheid, uitstekende acteerprestaties en de knappe wijze waarop de film doet denken aan de coming-of-age klassieker Stand by Me.