FOK!filmchicks: Beroepen in films

Naast de voorbeelden op de vorige pagina..

..heb je natuurlijk ook nog de rollen waarbij de slechte kwaliteit van het uitgeoefende beroep inherent is aan het verhaal. Zo draait het in Training Day (2001) bijvoorbeeld om het feit dat Denzel Washington's personage corrupt is. Was hij een braverik geweest dan had de film van geen kant geklopt. In welke films zijn goede slechte beroepen te zien?

Zij laten een knap staaltje acteerwerk zien

Komedies putten er al jaren uit: mensen die zo slecht zijn in hun werk dat het grappig is. Zo heeft iedereen wel eens te maken gehad met een oersaai baantje. Kantoorbaan, een 9 tot 5-baan of net zoals onze grote anti-helden in Clerks (1994): werknemers van een winkel. De meest briljante discussies over Star Wars en over totaal zinloze zaken zijn hier aan de orde, terwijl het hoofdpersonages Dante en Randall werkelijk geen reet zal interesseren of er klanten in de winkel sterven en of er dealers voor de deur staan te handelen. Interesse tonen in de klant, wat was dat ook alweer? Dit duo lijkt de twee grootste knurften die ooit in een winkel hebben gestaan, maar eerlijk is eerlijk: ze zetten de laksheid van winkelpersoneel ijzersterk neer.

Als je baan niet bij je past heb je grofweg twee keuzes: je blijft doorzwoegen of je zoekt wat anders. In het echte leven is optie B misschien een langetermijnplan, in films gelukkig niet. Ook niet in American Beauty(1999), waar Kevin Spacey's personage laat zien hoe je ontslag neemt als een baas. Afgaande op Lester Burnham's productiviteit was hij niet echt geschikt voor zijn baan, maar hij nam gelukkig het heft in eigen handen en ging voor die carrièreswitch. Goede vent, die Lester. Daar kun je nog een voorbeeld aan nemen!

Niet alleen mensen kunnen hun beroep slecht uitoefenen, ook machines lusten er wel pap van. Zo was de Ford Anglia van de Weasleys niet echt goed in onzichtbaar blijven, zoals je kunt zien in Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002). Maar okee, dat was eigenlijk ook een menselijke fout. Wat te denken van Eddie the Computer? In The Hitchhiker's Guide To The Galaxy (2005) is te zien dat hij altijd optimistisch is. Maar kom op, een zuchtende schuifdeur..

We kunnen zelf nog wel even doorzuchten, maar liever horen we van jullie welke filmberoepen jullie zo slecht vonden dat ze goed waren. Of gewoon slecht natuurlijk.