FOK!filmchicks: Favo Kerstfilms

The Nightmare before Christmas (1993)
Deze film werd (terecht!) genomineerd voor een Oscar voor de visuele effecten. Het gaat om Jack Skeleton, de pompoenkoning van Halloween Town, die het saai begint te vinden om elk jaar hetzelfde te doen (namelijk Halloween vieren). Per ongeluk komt hij in Christmas Town terecht, en dat idee spreekt hem wel aan. Hij probeert met de inwoners uit zijn stad kerst te (re)organiseren dat jaar, maar uiteraard loopt dat niet helemaal volgens plan. Zal Kerstmis nog te redden zijn?

Home Alone (1990)
Op reis gaan met kerst is altijd leuk. Tenzij je hele familie op reis gaat naar Frankrijk en jij (per ongeluk) in je eentje thuis achtergelaten wordt... Uiteraard lijkt dat in het begin vooral leuk; geen ouders, geen regels en dus lekker doen (en laten) wat je wilt. Dat gaat natuurlijk vervelen op den duur, helemáál als blijkt dat je huis het doelwit is van een stel gemene inbrekers. Gelukkig is Kevin een pienter joch dat alles uit alle kasten haalt om zijn huis en de inhoud ervan te beschermen tegen de snode plannen van dit duo. En het zou geen goede kerstfilm zijn als aan het eind de hele familie niet net op tijd thuis zou zijn om met zijn allen kerst te vieren.

Ernest Saves Christmas (1988)
Een simpele feel-good film over de kerstman die door ernstige vergeetachtigheid eigenlijk wel met pensioen moet. Hij wordt simpelweg te oud (151 is natuurlijk een respectabele leeftijd, zelfs voor de kerstman). Maar hoe vindt je een opvolger, en nog moeilijker; hoe overtuig je deze opvolger van de echtheid van je verhaal? Intussen moet Kerstmis wel doorgaan natuurlijk, en wonderbaarlijk genoeg wordt het familiefeest gered door anti-held Ernest. Uiteraard moet de opvolger eerst nog even overtuigd worden van de waarheid achter de woorden van de kerstman. Maar hey, een witbaardige man die een stel ruige bajesklanten "The Twelve Days of Christmas" kan laten zingen, wie gelooft daar nou NIET in?

Tot slot:
Bovenstaande is uiteraard maar een kleine greep uit het grote aanbod kerstfilms door de jaren heen. Heb jij favorieten die er niet bij staan maar ons toch aan wilt raden? We horen het heel graag!

Er is er trouwens nog eentje die we graag al bij bovenstaand overzicht hadden gevoegd omdat het ons een ultieme kerstfilm lijkt, echter komt hij pas op 10 januari 2013 in de Nederlandse bioscopen. Mweh!

Les Misérables (2012)
De verfilming van één van de meest geliefde verhalen en musicals ooit. De musical is wereldwijd al door meer dan zestig miljoen mensen gezien. De filmversie is gemaakt door Tom Hooper en alle bekende nummers (“I dreamed a Dream,” “One Day More” en “On My Own,”) werden live op de set vertolkt door o.a. Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Amanda Seyfried, Sacha Baron Cohen en Helena Bonham Carter. Ex-gevangene Jean Valjean wordt na zijn vrijlating achtervolgd door de meedogenloze agent Javert. Valjean's leven neemt een drastische wending wanneer hij de zorg op zich neemt van Cosette, dochter van alleenstaande moeder Fantine. All we wanted for Christmas was een zingende Hugh! Pruil. Nou vooruit, dan wachten we nog wel even...