FOK!filmchicks: Ode aan Gerard Butler

Een acteur als mister Gerard James Butler verdient een eigen special, zo vonden de Filmchicks! Charismatisch, zelfverzekerd, prettige looks en veelal gewaardeerd door zowel de dames- als heren filmkijkers, omdat hij zowel te zien is in chickflicks als in mannelijker films met actie en avontuur, dus voor elk wat wils in heel uiteenlopende rollen. Tijd dus om eens een Filmchicks spotlight op hem te richten.

Geboren (1969) en getogen in Schotland debuteert hij al op 12-jarige leeftijd in het theaterstuk Oliver in het beroemde Kings Theatre in Glasgow. Als student zet hij 7 jaar lang zijn acteerambities in de koelkast om rechten te studeren. In 1996 krijgt hij de hoofdrol in de theaterbewerking van Trainspotting. Daarna volgen nog diverse andere theaterstukken.

Wanneer Butler zich daarna ook op de filmwereld richt, valt zijn professionaliteit op en dit wordt zeer gewaardeerd. Hij krijgt de hoofdrol in Mrs. Brown (1997) en in datzelfde jaar wordt hij gecast voor de Bond-film Tomorrow Never Dies. In 2003 is hij zowel te zien in Timeline als naast Angelina Jolie in Tomb Raider, The Cradle of Life.
Hij krijgt veel erkenning door zijn heroïsche vertolking van koning Léonidas in de film 300. In het openingsweekend breekt de film alle records en levert in totaal 450 miljoen dollar op.

Hoewel vooral bekend door door zijn actie- en avonturenfilms, kan heer Butler ook prima uit de voeten met romantische, komische en dramatische rollen, zoals onder andere te zien in P.S. I Love You (2007) en in Nim's Island (2008), een avonturenfilm voor kinderen.

En dan hebben we nog lang niet elke film genoemd waarin Gerard te zien was. Weet je wat? We lichten er een paar voor je uit!

300 (geschaalde kopie)

Wat: 300 (2006)
Butler speelt: dappere held met harnas.
Stoer in de rol van koning Léonidas, die het met 299 net zo stoere Spartanen opneemt tegen een enorm Perzisch leger met als doel hun geliefde Sparta en families uit handen van Koning Xerxes te houden. Visueel zeer aangename film en niet alleen al door de prominente aanwezigheid van Butler, maar zeker ook doordat de landschappen, de gevechten en personages op een bijzonder mooie manier in beeld worden gebracht. De kleuren zijn aangepast (op sommige momenten zelfs bijna zwart-wit met daarin knallend rode Spartaanse gewaden) en digitale ruis is toegevoegd om het tijdsbeeld realistischer te doen lijken.
.. en wie mocht er met hem zoenen? Lena Headey was de gelukkige, als 'Queen Gorgo'.

PS (geschaalde kopie)

Wat: P.S. I Love You (2007)
Butler speelt: dode stoere maar romantische Ierse zingende leukerd.
Butler heeft voor zijn personage 'Gerry', een Ierse zanger, zijn eigen Schotse accent wat omgebogen. Als overleden grote liefde van Holly (Hilary Swank) laat hij haar na zijn dood op regelmatige basis brieven bezorgen. Gerard heeft ook enkele zangscenes in deze film. Dat hij kan zingen bewees hij al eerder als zanger van het Schotse rockbandje Speed en ook in de film The Phantom of the Opera (2004) mocht hij zijn zangkunsten ten gehore brengen.
.. en wie mocht er met hem zoenen? Tijdens de opnames van P.S. had ze wel enkele hechtingen nodig omdat de bretels van Butler tegen haar hoofd sloegen tijdens een scene waarin hij voor haar stripte, maar dat had Hilary Swank er vast graag voor over.

LawAbidingCitizen (geschaalde kopie)

Wat: Law Abiding Citizen (2009)
Butler speelt: sadistische, wraakzuchtige moordmachine.
Butler speelt 'Clyde Shelton'. Shelton heeft een prettig leventje met vrouw en dochtertje, tot zijn gezin wordt afgeslacht tijdens een inbraak in zijn huis. Door een falende rechter en een advocaat die kiest voor een deal met de verdachte komt de dader er met een te lichte straf vanaf.
10 Jaar na de moord op vrouw en dochter laat Shelton, zwaar getraumatiseerd door de gang van zaken, met een meesterlijk masterplan het gehele gerechtelijke systeem en iedereen die iets met zijn zaak te maken had gruwelijk boeten voor deze gang van zaken.
.. en wie mocht er met hem zoenen? Het is voornamelijk boeten in plaats van bekken.

UglyTruth (geschaalde kopie)

Wat: The Ugly Truth (2009)
Butler speelt: Botte maar loveable lul.
In deze vrij standaard chickflick - die ook niet pretendeert meer te zijn dan dat - is Butler te zien als 'Mike Chadway'. Mike heeft is een soort relatiegoeroe in een show voor een kwakkelende tv-zender en zegt exact te weten hoe het allemaal werkt betreffende relaties tussen mannen en vrouwen. Zijn vrouwelijke producent echter vindt alles wat Mike te melden heeft over vrouwen onzinnig en goor.
Butler komt prima weg met deze rol in een op zich vrij niemendallerige film, welke hij het aanzien waard maakt door het humoristisch spelen van een behoorlijk extreme macho. De likeable bruut, je kent het wel...
.. en wie mocht er met hem zoenen? Zij-van-Grey's-Anatomy, die blonde.