FOK!filmchicks: Favo Kerstfilms

Bad Santa (2003)
Voor degenen die écht kotsen op kerst hebben we deze aanrader voor je. Deze kerstman heeft seks in paskamers, bekt schattige kindjes af - "I don't know you, dumb fuck!" - en hangt stomdronken lallend in een bar. Kortom, lekker banaal en cynisch. Kerst is al zoet genoeg, over het algemeen. Willie (Billy Bob Thornton) is een dief die elk jaar in kerstmannenoutfit het warenhuis berooft waar hij werkt. Hij doet dit samen met zijn als elf verklede partner in crime Marcus (Tony Cox). Zijn zelfmoordneigingen en drankverslaving maken dat het Willie elk jaar zwaarder valt om de rol van kerstman te vervullen en dagen achterelkaar de cadeauwensen van kinderen aan te moeten horen. Wanneer Willie voor de zoveelste keer op de kerstmannentroon zit, wachtend op het volgende zeikende kind, staat er ineens een dik joch voor zijn neus. Het leven van deze Bad Santa neemt een rigoureuze wending. De film is geproduceerd door de Coen broertjes (o.a. The Big Lebowski) en vooral Thornton en 'het dikke joch' spelen de sterren van de hemel.

National Lampoon's Christmas Vacation (1989)
Wie denkt dat hij verschrikkelijke feestdagen tegemoet gaat, heeft duidelijk de rampenkerst van de Griswolds nog niet meegemaakt. Onverbeterlijke kerstaanbidder (Chevy Chase) wenst dit met zijn familie te delen en dit gaat natuurlijk mis. Behoorlijk mis. Je ziet de problemen al van mijlenver aankomen maar dit maakt de film niet minder amusant. Persoonlijk hoogtepunt: de scene waarin neef Eddie het toilet van zijn camper aan het legen is. Where's the Tylenol?

E.T. (1982)
E.T., wie kent hem niet. Het schattige buitenaardse wezentje dat per ongeluk verdwaalt op aarde en liefdevol opgevangen wordt door de kinderen Elliot, Michael en Gertie. In hun pogingen E.T. te redden en weer naar zijn eigen planeet te sturen moeten ze het opnemen tegen de overheid en enge mannen in witten pakken die E.T. als proefdier willen gebruiken. De ideale film voor een kerstdag met weinig verplichtingen; na de gourmet op de bank met E.T. en een doos tissues. Simpel en succes verzekerd! Al heb je hem al 14 keer gezien, je blijft toch altijd even slikken bij het bloem-bloei-momentje...

The Polar Express (2004)
Ouderwets genieten van een Amerikaans kerstavontuur in een modern jasje. Op kerstavond ontwaakt een jongen door een heleboel lawaai. Hij kijkt uit het raam en nee, geen Cola Cola truck, maar een enorme stoomtrein staat voor de deur. De norse conducteur vraagt de jongen mee te gaan. De trein gaat richting Noordpool, waar de kerstman woont, en de jongen wordt vrienden met de andere kinderen in de trein. Na een spannende reis komt de `Polar Express` eindelijk aan op de plaats van bestemming: Noordpool Stad. Alle karakters (waaronder Tom Hanks) in The Polar Express zijn erg realistisch. De details, de mimiek, sommige bewegingen... door de animatietechniek, waarbij acteurs hun rollen spelen in een studio waarna de animators gaan tekenen, lijkt het allemaal veel meer 'echt'. Prima after-gourmet-materiaal!

Love Actually (2003)
Een film waarin de dagen afgeteld worden tot het kerst is hoort natuurlijk in dit rijtje. En wat voor een film! Een cast vol wereldberoemde sterren (zelfs voor de kleinste rolletjes!) en diverse elkaar kruisende verhaallijnen; als je wakker genoeg bent om alles te blijven volgen is het een kwestie van smullen maar! Buitenechtelijke relaties, beginnende verliefdheden van celibrities, kalverliefde, verliefd zijn op de nieuwbakken vrouw van je beste vriend of een vakantieliefde die misschien wel voor altijd zal gaan duren; dit alles zit er in en nog veel meer! DE ultieme zwijmel-kerstfilm.