Vijf Filmtips voor de maand April

Scream 4

Releasedatum: 14 april 2011
Genre: Horror/Thriller
Regisseur: Wes Craven
Cast: Neve Campbell, David Arquette en Courtneney Cox

Plot
Sidney Prescott (Neve Campbell) is na tien jaar terug in haar oude dorpje Woodsboro. Zij komt langs als auteur, met als doel de promotie van haar zelfverdedigingboek. In Woodsboro komt zij het inmiddels getrouwde koppel Sheriff Dewey (David Arquette) en Gale (Courteney Cox) tegen. Helaas voor de inwoners van Woodsboro, betekent de terugkeer van Sidney ook de terugkeer van de gemaskerde moordenaar Ghostface, die wederom de lokale bevolking van Woodsboro in gevaar brengt.

Andere inwoners van Woodsboro worden gespeeld door opkomende acteurs als Hayden Panettiere, Emma Roberts, Rory Culkin en Adam Brody.

Verwachtingspatroon
De eerste Scream kwam uit in 1996. In de jaren die daarop volgden werd duidelijk dat de eerste film uit de reeks zich ontpopte tot een mijlpaal binnen het horrorgenre. De twee vervolgfilms werden een stuk minder positief ontvangen, maar de reeks behield desondanks zijn populaire status. Met dit vierde deel lijkt het alsof alle succesvolle ingrediënten uit het eerste deel wederom aanwezig zijn. De cast is deels hetzelfde, en ook is het opnieuw een samenwerking tussen regisseur Wes Craven met scriptschrijver Kevin Williamson.

Toch is het maar de vraag of een film zoals Scream tegenwoordig nog succesvol kan zijn. Het genre is de laatste jaren dusdanig veranderd, dat een standaard ‘slasher-film' zoals Scream nogal gewoontjes lijkt. Films als The Blair Witch Project, de expliciete Saw-reeks en de psychologische horror uit Frankrijk (Martyrs, À l'Intérieur) hebben het genre schijnbaar voorgoed veranderd.

Hopelijk richt Scream 4 zich op zijn eigen sterke punten. Dit zou betekenen dat Scream 4 uiteindelijk een bloederige maar spannende thriller wordt, die naast deze elementen ook een flinke dosis zwarte komedie bevat.