Wie is de Mol?: Terugblik Seizoen 1-4

In het tweede seizoen van het populaire AVRO-programma reisden de ON'ers af naar het land van de haggis, Schotland. De eerste aflevering werd meteen goed bekeken en trok ruim 1 miljoen kijkers. De kandidaten die in Schotland de Mol moesten ontmaskeren waren Björn, Cor, Dan, Doortje, Gerda, Nazife, Nico, Sigrid, Yvonne en Ward. Gerda wist het minst over de Mol en vertrok in de eerste aflevering. 
 
De meeste fans zullen de doedelzakopdracht noemen als ze zouden moeten kiezen wat ze het meest onthouden hebben aan deze serie. In de opdracht moesten de drie overgebleven kandidaten een groep van doedelzakspelers leiden tijdens een tocht over een veld. Tijdens deze tocht moesten de kandidaten vlaggen verzamelen. De opdracht leverde hilarische beelden op. Mol Nico verklaarde achteraf dat hij bij deze opdracht express verkeerd gelopen had: "In dit soort situaties kost het me niet veel moeite om te saboteren want ik heb het ritmegevoel van een manke kat."

Een opmerkelijke kandidate was misschien wel de bikkelharde kapitein van de luchtmacht Yvonne. Ze was bloedfanatiek tijdens de opdrachten en was niet op haar mond gevallen. Leuk detail: voor iedere opdracht trokken de cameramannen lootjes, omdat zij niet met haar mee wilden lopen door haar hoge loopsnelheid. Yvonne redde het tot de finale, maar verloor van winnares Sigrid. Ze won F 70.000 aan prijzengeld.

Hoe hadden we Nico kunnen ontmaskeren? Twee 'simpele' hints: in de leader zag je Nico abseilen, als je alle voorstukjes van Nico aan elkaar plakt kreeg je een mini-filmpje. Tijdens de museumkraakopdracht in aflevering 4 en bij de beelden van het kasteel in aflevering 6 zit een megahint. Helaas iets te ver gezocht, als je beide stukje opneemt en achterstevoren afspeelt, hoor je de zin: "Nico is de Mol.

De terugblik van seizoen 3 staat op de volgende pagina...