Ultimate Ears Wonderboom 3

De portable speaker Wonderboom is al aan zijn derde generatie toe. De ontwikkelaar, Ultimate Ears, heeft deze generatie gedacht “laten we ons vooral niet te moe maken”.

De Wonderboom 3 is een kleine draagbare luidspreker. In vergelijking met de Wonderboom 2 krijg je een iets beter bereik en een iets langere batterijduur, maar voor de rest is er geen enorme verandering te vinden. Dat ze niet zijn overgestapt naar USB-C om de speaker weer op te laden is een gemiste kans.

De Ultimate Ears Wonderboom 3 nog steeds een mooie optie voor degenen die op zoek zijn naar een robuuste, goed klinkende compacte luidspreker die bestand is tegen de elementen en een prima geluid levert. De speaker is licht genoeg om gemakkelijk mee te nemen, zo’n 420 gram, en is waterdicht, wat betekent dat je hem in een zwembad naast je luchtbed zou kunnen laten drijven. Nu is het warme weer helaas weg, maar nu valt er dan weer genoeg regen om blij te zijn dat ie waterdicht is.

Wonderboom 3 (Foto: Ultimate Ears)

Qua uiterlijk is deze derde generatie nog steeds identiek aan de eerdere Wonderbooms. Dat betekent dus wederom met stof bekleed, en dan plastic aan de boven- en onderkant. Aan de zijkant heb je de twee grote knoppen om het volume te regelen. Op de bovenkant zitten nog wat knoppen zoals de aan-uitknop en de pairknop. En weer is er een lus zodat je het aan bijvoorbeeld je fietsstuur kan hangen. Aan de onderkant van de luidspreker vinden we ondertussen een LED-verlichte buitenmodusknop. Er zijn deze keer nieuwe kleuren om uit te kiezen, waaronder de Vivid Pink.

Qua geluid is er ook niet veel veranderd. De Wonderboom 3 klinkt net als zijn voorgangers prima. Het stuurt het geluid 360 graden om zich heen uit zoals voorheen. De bass die uit het kleine speakertje komt is indrukwekkend, er zijn grotere speakers die minder presteren. Het geluid raakt er niet door verstoord, het blijft goed klinken.

De batterijduur is nu verbeterd na 14 uur op een volle lading. Ter vergelijking, de tweede Wonderboom kon 13 uur achter elkaar spelen. De afstand tussen speaker en Bluetooth-bron is 40 meter, een verbetering van tien meter ten opzichte van de Wonderboom 2. Je kunt twee Wonderbooms met elkaar combineren zodat je stereogeluid kunt krijgen. Wat ik jammer vind is dat je dan wel twee derde generatie speakers moet hebben, want je kunt dus niet een Wonderboom 3 met een eerdere Wonderboom koppelen.

De Ultimate Ears Wonderboom 3 is op zich een prima portable speaker. Mocht je al een Wonderboom hebben dan is upgraden zinloos, daar zijn de aanpassingen te miniem voor. Hadden ze nog gezorgd dat je ook oude generaties kon pairen voor stereo dan was daar nog iets voor te zeggen, maar ondanks dat de generaties onderling zo goed als hetzelfde zijn is dat niet mogelijk. De adviesprijs is 100 euro.