Trackmania

In mijn preview ben ik al uitgebreid ingegaan op nieuwe aspecten van Trackmania, de feeling van de game en het bouwen van tracks. In de review ga ik hier nog kort op in, maar voornamelijk op aspecten die in de bèta niet beschikbaar waren.

Trackmania Review 1

In tegenstelling tot de preview-versie waren nu alle features beschikbaar. Online competities, clubs, het aanpassen van wagens en meer. Gelukkig is het ook mogelijk om designs te delen, dus het duurde niet lang voor ik in een schitterend gekleurde DOGE-auto rondreed. Het racen in de game is voor mij nog altijd het sterkste punt. De mechanics onder de knie krijgen en steeds je eigen toptijden verbeteren (en die van anderen) geeft nog steeds een goed gevoel. Zeker nu er weer nieuwe racetracks zijn die allemaal anders functioneren is er weer genoeg te leren. Een race waarin meerdere tracks in elkaar overgaan en waar stunts bij komen kijken zijn een genot om te leren. Dit geheel wordt ondersteund dankzij het sound design. De auto's klinken ruw, snel en luid. Rijden op ijs klinkt anders dan op zand en anders dan op een normale baan. Het is niet hyperrealistisch, maar het past precies bij de stijl van de game.

Online races maken het geheel interessanter, want je wilt natuurlijk ook van elkaar winnen. Door de a-synchome gameplay leg je een parcour niet op dezelfde manier en tegelijkertijd af, maar juist los van elkaar. Het leuke hiervan is dat je anderen kunt zien falen wanneer je ze inhaalt, dat aantoont dat je goed bezig bent. Ook kun je door middel van ghosts afkijken hoe je specifieke bochten wellicht beter kunt nemen of welke hoek je op een ramp moet pakken. Clubs maken dit nog beter. Clubs zijn, nou ja, clubs. Je kunt zoveel clubs joinen als je wil, waarin je met een groep mensen samenkomt om samen designs uit te wisselen, te racen en aan events mee te doen. Ideaal voor vriendengroepen of om specifieke speelstijlen op te zoeken.

Trackmania Review 2

Wat wel jammer is aan de online competities is de tijdslimiet. Het is logisch dat een match op gegeven moment klaar is, maar de uitwerking moet beter. Momenteel is het zo dat een match stopt op het moment dat de tijdslimiet is bereikt. Dit betekent dat elke speler niet meer verder kan en er een winnaar wordt gekozen. Mijn probleem hiermee is dat als een track bijvoorbeeld een minuut kost om te voltooien en je hebt nog maar 40 seconden, je dan nooit meer je poging kunt afmaken. Of beter: je hebt 40 seconden van non-gameplay, want wat je ook doet: het maakt niet uit. Het zou beter zijn als je na de tijdslimiet je poging nog kan afmaken in een poging je snelste tijd te verbeteren.

Naast online kun je natuurlijk ook solo aan de slag. Hier vind je ook de tracks of the day, the campaign en veel campaigns die door andere spelers zijn gemaakt. Het voordeel van solo spelen is dat je niet in de door tijd beperkte lobbies zit en dus eindeloos kunt oefenen en grinden voor een toptijd. In termen van content kun je doorgaan en doorgaan zolang je wilt, zeker wanneer de spelersbase uiteindelijk losgaat met de game.

Trackmania Review 3

Ik heb wel mijn vraagtekens bij het verdienmodel van de game. Je koopt namelijk de game niet, maar neemt een abonnement af op de game. Tenminste, je betaalt om de game één of meerdere jaren te kunnen spelen, waarna je opnieuw moet betalen als je wil blijven spelen. Volgens Ubisoft is dit geen abonnement, maar het lijkt me vrij duidelijk dat dit het wel is. Er is een gratis versie waarmee je toegang hebt tot de seizoenstracks en creaties van anderen. Voor 9,99 euro per jaar krijg je toegang tot de 'track of the day', replay editor en track editor. Voor 29,99 euro per jaar (of 59,99 euro voor drie jaar) krijg je Club Access, toegang tot customization en rooms. Of dit het waard is hangt helemaal af van de speler, maar liever had ik dan gewoon een eenmalige vaste prijs gezien.

Uiteindelijk is Trackmania weer een vermakelijke game geworden. Hoewel het op sommige punten tekort schiet, is de core-gameplay nog steeds zo verslavend als altijd en vormen de nieuwe toevoegingen daadwerkelijk een toegevoegde waarde. Het is typisch zo'n game die je de komende jaren makkelijk steeds blijft spelen om weer eens wat te racen of te ontwerpen, dat laatste natuurlijk alleen met je abonnement.

Trackmania komt morgen uit op pc.