FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 30 juni 2020

Belgische moeder doodt haar twee jonge kinderen

In het Belgische Erquelinnes, tegen de Franse grens aan, heeft een moeder haar twee kinderen gedood. Zij zouden volgens Belgische media 22 maanden en zeven jaar oud geweest zijn. Een derde kind van acht jaar verkeert in kritieke toestand, laat de burgemeester weten.

Dit meld het AD op hun site. Waarom de vrouw dit heeft gedaan is nog niet bekend.

Amsterdam wil influencers op Instagram inzetten tegen lachgasgebruik

Met influencers op Instagram, ouderbijeenkomsten en een flyer wil de gemeente de strijd aangaan met lachgasgebruik onder jongeren.

Dat schrijven burgemeester Femke Halsema en wethouder Simone Kukenheim (Zorg) in een brief aan de gemeenteraad. Aanleiding zijn de uitkomsten van het rapport van het Coördinatiepunt Assesment en Monitoring nieuwe drugs (CAM), dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een risicobeoordeling van lachgas heeft uitgevoerd.

Hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen
Daaruit blijkt dat het niet eenvoudig is een grens aan te geven waaronder recreatief lachgasgebruik veilig zou zijn. 'Eén op de drie gebruikers meldt acute ongewenste effecten zoals hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen in handen en voeten. Deze gebruikers geven aan vijf tot tien ballonnen te hebben gebruikt.'

Daarbij wordt lachgas veel gebruikt, door verschillende bevolkingsgroepen. 'Jonge en onervaren gebruikers en mensen met een laag vitamine B12-niveau, zoals vegetariërs, zijn gevoeliger voor schadelijke effecten. Er is ook een toename in het gebruik van grote hoeveelheden lachgas. Dat lijkt verband te houden met de beschikbaarheid van cilinders van het middel.'

Lachgasgebruik in verkeer
Het risico van gebruik van lachgas in het verkeer is volgens het rapport groot doordat het reactievermogen afneemt. Geschat wordt dat aantal verkeersincidenten waarbij vermoedelijk lachgas in het spel was, in de eerste helft van 2019 is toegenomen tot duizend. 'Ook kunnen handelingen met ballonnen in de auto de aandacht van het verkeer afleiden.'

Influencers op Instagram
Reden voor het stadsbestuur om extra maatregelen te treffen, zoals het inzetten van influencers met een goed bereik onder de groepen jongeren waar frequent, riskant, gebruik relatief veel voorkomt. De gemeente verwacht dat de online interventie in november online gaat. 'Doelstelling is een realistisch besef van de risico's te bevorderen en vroegtijdig zoeken van hulp te verbeteren.'

Daarbij wil de gemeente het komende schooljaar vijftien ouderbijeenkomsten organiseren in West, Nieuw-West en Zuidoost in samenwerking met Jellinek. Het idee daarvan is dat ouders in een vroeg stadium lachgasgebruik herkennen en zij handvatten krijgen hoe zij erover in gesprek kunnen gaan met hun kind. Tevens wordt een flyer ontwikkeld voor professionals die veel met jongeren werken, zoals docenten, politieagenten, zorgcoördinatoren en jongerenwerkers.

Revalidatieklinieken
Uit cijfers van het OLVG en revalidatiecentrum Reade blijkt dat er het afgelopen jaar fors meer mensen zijn behandeld voor neurologische klachten na lachgasgebruik dan in het jaar ervoor. In 2018 zijn er vier patiënten in het OLVG behandeld met neurologische klachten na lachgas gebruik; in 2019 waren dit 28 patiënten. De klachten van acht van hen waren zo ernstig dat ze zijn doorverwezen naar revalidatieklinieken. Het gaat hierbij om jong volwassenen, de gemiddelde leeftijd is rond de 20.

Door de overheid wordt ondertussen gewerkt aan een wet om recreatief lachgasgebruik te verbieden. Staatssecretaris Blokhuis zei vandaag in de Tweede Kamer dat die wet volgend jaar in zou kunnen gaan. Toch is nog niet zeker of de wet ook wordt aangenomen, de VVD is nog niet zeker of het de wet wil steunen.

FOK! F1-manager 2020 bijgewerkt voor herstart seizoen

Door corona is ook het Formule 1-seizoen uitgesteld en ingekort. De eerste acht ronden van het 'nieuwe' seizoen zijn bekend en daarom bijgewerkt in de FOK! Formule 1-manager 2020, waardoor we volgend weekend als vanouds de F1-manager starten! Als er meer nieuwe data bekend worden van de overige rondes zullen deze zo snel mogelijk in de manager aangepast worden.

Van de eerste acht ronden is al een nieuwe datum en locatie bekend, waarvan er een aantal op hetzelfde circuit plaatsvinden. Om het overzichtelijk te houden geven we deze dubbele rondes aan met een (1) en een (2) achter de rondenaam.

Voor degenen die voor het eerst mee doen met de manager een korte uitleg. Net als de voorgaande edities kan je weer een team bestaande uit twee coureurs, een chassis en een motor samenstellen. Daarmee kun je punten halen voor de plek waarop die onderdelen in een F1-grandprixweekend zijn geëindigd. Voor die punten wordt budget uitgekeerd, waarmee je je team kunt verbeteren.

De onderdelen variëren in waarde, al naar gelang ze beter of slechter gepresteerd hebben in een raceweekend. Naarmate het F1-seizoen vordert zal de waarde van de onderdelen steeds geleidelijker veranderen. Hierbij geldt dat de recente prestaties wel degelijk nog enkele schommelingen in de waarde van een onderdeel teweeg kunnen brengen. Lees meer hierover in de speluitleg.

Heb je je nog niet ingeschreven voor deze editie, doe dat dan meteen via de volgende link. Kijk ook bij de speluitleg of de puntentelling, en als je nog andere vragen hebt, kun je terecht bij de FAQ. Je kunt ook een pm sturen aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een bericht achterlaten in het speciale F1-manager 2020-topic in het Formule 1-forum.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Let op! De eerste managerronde sluit op vrijdag 3 juli 2020 om 23:59 uur. Zorg dat je voor die tijd je het door jou samengestelde team hebt opgeslagen voor de Grand Prix van Oostenrijk.

We wensen je ondanks alles veel plezier met het seizoen 2020 van de FOK! Formule 1-manager!

FOK! F1-manager 2020 bijgewerkt voor herstart seizoen (Red Bull Content Pool)
FOK! F1-manager 2020 bijgewerkt voor herstart seizoen (Red Bull Content Pool)

Dreams ontvangt in juli VR-ondersteuning

Dreams krijgt eindelijk VR-ondersteuning. Media Molecule maakt bekend dat de beloofde update op 22 juli wordt doorgevoerd. De update is gratis, waardoor iedereen met een VR-set aan de slag kan.

De update komt met nieuwe content (gemaakt door Media Molecule) die laat zien wat er mogelijk is met Virtual Reality. Daarnaast is er een introductie tot VR en zijn er tutorials te bekijken die je helpen betere creaties te maken.

Het 'nieuwe normaal': coronatoeslag in horeca

Restaurants in België zijn na de voorzichtige opening van de horeca begonnen met het verrekenen van een 'coronatoeslag'. Bij restaurants in de Belgische hoofdstad, maar ook in het noordelijke Antwerpen wordt een extra vijf à zes euro aan de klant gevraagd om mee te helpen het hoofd boven water te houden.

De restaurants Danieli Il Divino, Maven en Umami in Antwerpen vragen zes euro extra, het Brusselse restaurant VIVA M’Boma rekent vijf euro extra per klant om het verlies aan inkomsten te compenseren. In Spanje rekenen sommige restaurants een bijna symbolische één euro.

Alhoewel deze toeslag de restauranteigenaren op veel kritiek komt te staan, zelfs een Belgische minister meende zich ten faveure van de klant in de strijd te moeten werpen, vragen de eigenaren om wat respect.

"Ik vind dat er wat meer respect mag komen voor de horecasector, wij proberen vanuit een zeer moeilijke toestand ons hoofd boven water te houden. Twintig procent van de faillissementen valt in de horeca, maar dat is iedereen precies al vergeten", aldus Wim Van der Borght van Shrimp Tempura.

De directie van VIVA M’Boma reageerde ook op alle ophef. "Omdat we niet wisten wat de door de regering opgelegde anti-coronamaatregelen zouden kosten, besloten we een extra toeslag van 5 euro euro per klant toe te passen. We brachten elke tafel hiervan op de hoogte, en tien dagen lang begrepen de klanten onze positie."

De meningen onder de gasten zijn echter wel degelijk verdeeld, maar velen kunnen de extra toeslag ook wel begrijpen. Bij het exclusieve VIVA M'Boma zijn in de drie maanden bijvoorbeeld geen ontslagen gevallen. "Want we zijn één team, in goede en slechte tijden", aldus de directie. Daarnaast kunnen zij op dit moment slechts vijftig procent van hun capaciteit benutten.

Binnenkort worden de regels voor horeca weer versoepeld en de restaurants melden allemaal dat dan de coronatoeslagen zullen verdwijnen.

Bij 'Horeca Brussel' reageren ze verbaasd dat restaurants een toeslag rekenen. "De federale overheid heeft ons een btw-verlaging toegekend om wat meer ademruimte te geven", aldus een woordvoerder. "Het verwondert mij dan ook dat restaurants hier bovenop ook nog eens een toeslag aanrekenen. Commercieel gezien vind ik dat geen goeie zet."

Proef met treinen op biodiesel

De provincies Groningen en Friesland gaan een proef doen met treinen op biodiesel. Arriva gaat vanaf september 2020 met bestaande treinen op deze brandstof rijden. Als deze proef slaagt, kunnen ook andere treinen gebruikmaken van deze schonere brandstof.

Nieuwe treinen
De overstap van gewone diesel naar biodiesel (Hydrotreated Vegetable Oil, HVO) zorgt voor 89 procent minder CO2-uitstoot. Het gaat om een proef van twee jaar. In december van dit jaar start een nieuw contract tussen de twee provincies en vervoerbedrijf Arriva Nederland. Arriva blijft ook de komende vijftien jaar met treinen rijden in Groningen en Friesland. Belangrijke afspraken zijn vernieuwing van de huidige vijftig treinen en uitbreiding met achttien nieuwe treinen, de zogeheten 'WINK’s'. Deze WINK’s rijden vanaf het voorjaar 2021. Deze treinen hebben onder andere batterijen om energie op te slaan die vrijkomt tijdens het remmen. Daarnaast rijden ze op schonere diesel. De bestaande treinen gebruiken nu nog gewone diesel, maar als de proef slaagt schakelen die alle vijftig ook over op schonere diesel.

Gemoderniseerd
De eerste twee bestaande treinen zijn al omgebouwd. De rood-witte buitenkant is nu blauwgroen. Ook van binnen zijn de treinen gemoderniseerd. Reizigers hebben dit uitgezocht. Zo komen er klaptafels, mogelijkheden om je laptop of mobiele telefoon op te laden en stiltecoupés.

Van Helvert trekt zich alweer terug uit CDA-strijd, 0% kiezers steunde hem

Martijn van Helvert trekt zich alweer terug uit de strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA. De kans dat de Limburger de lijst van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 aan zou gaan voeren leek sowieso al nihil. Van Helvert ziet nu ook zelf in dat hij kansloos is tegen Hugo de Jonge, Mona Keijzer en Pieter Omtzigt.

"Hoewel ik uit vele regio's van vele leden en niet-leden zeer warme en enthousiaste steunbetuigingen heb ontvangen, constateer ik dat de verkiezing tussen de andere kandidaten zal gaan", aldus Van Helvert in een verklaring.

De Limburger kiest ervoor om partij te kiezen voor één van de resterende kandidaten. "Veel dank en succes aan de kandidaten. Zoals gezegd: Hugo, Mona en Pieter zijn alle drie hele sterke CDA-politici", zo schrijft hij op Facebook.

Partijvoorzitter Rutger Ploum bedankte de Limburger voor zijn bijdrage. "Ik heb begrip voor zijn besluit en heb hem bedankt voor zijn positieve opstelling", zo laat de partijvoorzitter op Twitter weten.

Het moet voor Van Helvert pijnlijk zijn geweest dat 0% van de CDA-kiezers het in hem zag zitten:

Zwolle krijgt grootste drijvende zonnepark van Europa

Op 30 juni verwerft een consortium bestaande uit Energiefonds Overijssel, Blauwvinger Energie en een private investeerder, ondersteund door financiering van ASN Groenprojectenfonds, de aandelen in het Bomhofsplas zonproject. Zij nemen de aandelen over van GroenLeven, de bouwer van dit zonnepark. De aankoop van het grootste drijvende zonnepark is hiermee rond en wordt de dag daarna, op 1 juli, op het elektriciteitsnet aangesloten.

Het park zorgt voor groene stroom voor zo’n 7200 huishoudens in Zwolle en is met haar ruim 18 hectare en 72.000 panelen de grootste drijvende zonne-energie installatie in Europa en de grootste buiten China wereldwijd. Er wordt duurzame energie opgewekt waarbij tegelijk rekening gehouden is met behoud en stimulans van biodiversiteit.

Met dit project zet Zwolle een grote stap in het behalen van de klimaat- en energiedoelstellingen. Burgerparticipatie vormt een belangrijk onderdeel van dit zonnepark, na de zomer wordt het publiek de mogelijkheid geboden om een aandeel in het park te nemen en via obligaties te participeren.

Lokale energie en lokale participatie
Zonnepark Bomhofsplas is gelegen op een zandwinplas van Dekker ten noorden van Zwolle. Uniek aan het park is dat de opgewekte stroom via lokale coöperatie Blauwvinger Energie, in samenwerking met Greenchoice, direct aan Zwolse huishoudens en bedrijven aangeboden wordt.

GroenLeven CFO Siebren Zijlstra zegt hierover: ”Geweldig dat we het grootste drijvende zonnepark van Europa overdragen aan de lokale gemeenschap. Dit zonnepark is dé verwezenlijking van het Klimaatakkoord. Enerzijds de dubbelfunctie die wordt toegepast door industriewater te combineren met zonnepanelen mét aandacht voor ecologie en anderzijds het lokale eigenaarschap. Dit sluit perfect aan bij de filosofie van GroenLeven. Ik ben dan ook zeer trots op deze stap. Het zonnepark is nu zowel het grootste als het meest lokale drijvende zonnepark van Europa.”

Zwollenaren en andere geinteresseerden kunnen straks ook zelf financieel participeren in het park, zij krijgen na de zomer de mogelijkheid om een aandeel in het park aan te kopen en via obligaties te participeren.

Gedeputeerde Tijs de Bree voor energie van de provincie Overijssel: “De aansluiting van het zonnepark op het elektriciteitsnet is een mijlpaal voor de opwek van nieuwe energie in de regio Zwolle. Ik ben trots dat we hier via Energiefonds Overijssel een belangrijke bijdrage aan hebben kunnen leveren. Ik ben ook blij dat de initiatiefnemers er in zijn geslaagd een impuls te geven aan de natuur in en om de plas. Daardoor bereiken we dus meerdere provinciale doelen in één project. Financieel komt het park door de overdracht van de aandelen, en de participatie van het publiek straks ook echt in lokaal eigendom, een belangrijke randvoorwaarde in het klimaatakkoord.”

Overdracht aandelen en opbrengst park
Op 30 juni 2020 zetten de betrokken partijen hun handtekening onder de overdracht van de aandelen. Daarmee is een volgende stap gezet in de realisatie van zonnepark Bomhofsplas. Het park heeft een capaciteit van 27,4 MW en een verwachte productie in het eerste volledige jaar van 25.018 MWh. Hiermee kan het park 7200 huishoudens van stroom voorzien.

Vanwege de grootschalige opwekking en het lokale eigendom zijn de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle ook bij het project betrokken. 

Ecologie en biodiversiteit
De Bomhofsplas is industriewater, er wordt zand gewonnen. Inmiddels zit er na zo’n 30 jaar zeker onder- en bovenwaterleven in en rondom de zandwinplas. Hier wordt met het drijvende zonnepark een verdere stimulans aan gegeven.

Het systeem is door GroenLeven met veel aandacht voor ecologische aspecten ontwikkeld en de biodiversiteit wordt op verschillende manieren gestimuleerd. Zo maakt het systeem gebruik van glas-glas panelen en brede lichtstraten waardoor licht het water blijft raken en doordat de panelen boven het water liggen vindt er goede luchtcirculatie plaats.

De omvormers en de transformatorhuizen drijven, dit zorgt ervoor dat er maar één kabel naar land gaat waardoor de impact van het zonnepark op de flora en fauna in de oevers minimaal is. In totaal is maar 30 procent van de oppervlakte van de plas voorzien van panelen.

Recentelijk zijn biohutten geïnstalleerd. Dit zijn kooien die bestaan uit 3 compartimenten. In het middelste compartiment zit schelpmateriaal en aan beide kanten zitten “lege” manden. Het schelpmateriaal in deze middelste mand biedt een schuilplaats en voedsel voor kleine visjes en kleine gewervelde diertjes. De “lege” manden dienen als bescherming tegen te grote vissen zodat de kleine visjes veilig in en rondom het schelpmateriaal kunnen bewegen.

De komst van de biohutten betekent een stimulans voor de vispopulatie en ecologie in het water. Ook doet een ecologisch bureau bij het zonnepark onderzoek naar hoe de ecologie rondom drijvende zonneparken verder gestimuleerd kan worden. Voor ASN Groenprojectenfonds waren deze maatregelen een belangrijke drijfveer om in dit zonnepark te participeren.

Fondsmanager Rosemarijn van der Meij zegt hierover: “Voor het ASN Groenprojectenfonds is dit de eerste financiering van zon op water. Deze variatie van mogelijkheden binnen de zonne-energie is belangrijk om deze vorm van energie optimaal te benutten. We verwachten dat dit project een opmaat is naar meer financieringen van zon op water, waarbij we ook de ontwikkeling kunnen financieren.”

Verstappen: "Sinds karten nog nooit zo lang niet geracet"

'Het zijn bijzondere tijden' is misschien wel de meest gehoorde zin deze coronatijd, en dat geldt dus ook voor Max Verstappen. De jonge Nederlander maakte nooit zo'n lange periode zonder racen mee sinds hij achter het stuur van een kart kroop.

"Het is erg vreemd dat ik zo’n lange periode niet heb kunnen rijden en sinds ik begon met karten, is het ook de langste periode. Gelukkig heb ik thuis een simulator, zoals je waarschijnlijk wel gezien hebt. Die heb ik veel gebruikt toen het stil lag. Ik ben blij dat we weer kunnen gaan racen, maar deze periode is wel voor heel veel mensen erg zwaar geweest, dus wij hebben niets om over te klagen", zo vertelt de Red Bull-coureur op Verstappen.nl.

Verstappen kijkt er naar uit om eindelijk te beginnen met het seizoen. "Absoluut. Het zal raar zijn zonder fans, maar ik wil erg graag weer in de auto kruipen en zo hard mogelijk gaan. Mijn trainingen ter voorbereiding op de race zijn beter dan ooit, omdat ik zoveel vrije tijd had. Ik heb zo’n zes volle weken getraind en ben beter in vorm dan voordat we naar Australië gingen. Het is ook geweldig dat we de eerste twee races van het seizoen op ons thuiscircuit in Oostenrijk rijden en dat zal zeker een speciaal moment worden."

De Red Bull-coureur vertelt op zijn website dat de afwezigheid van zijn fans uiteraard een gemis is. "Natuurlijk zal het heel anders zijn zonder m’n oranjefans en het zal wat vreemd zijn. Normaal zijn er zo veel geweldige Nederlandse fans in Oostenrijk. Ik heb er goede herinneringen: ik herinner me alle fans die vorig jaar na de race stonden en juichten, het was een gekkenhuis. Dat gaf me na mijn winst een zelfs nog grotere glimlach. Het is jammer dat we dat dit jaar niet zullen zien, maar we gaan proberen er een mooie show van te maken voor iedereen die thuis tv kijkt."

Aanstaande vrijdag mag Verstappen zijn bolide om 11.00 in de ochtend voor het eerst de baan op sturen.

Verstappen: "Sinds karten nog nooit zo lang niet geracet" (Red Bull Content Pool)
Verstappen: "Sinds karten nog nooit zo lang niet geracet" (Red Bull Content Pool)

OM eist 24 jaar en TBS met dwangverpleging tegen Thijs H.

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een forse straf tegen moordverdachte Thijs H. geëist. De 28-jarige Haagse student uit Limburg wordt ervan verdacht drie personen te hebben vermoord. De officieren van justitie vinden een celstraf van 24 jaar en tbs met dwangverpleging gepast. Verdachte hoorde de eis op de derde dag van de inhoudelijke behandeling.

Onderzoek
Op 4 mei 2019 wordt het levenloze lichaam van een 56-jarige vrouw in de Scheveningse Bosjes in Den Haag gevonden. Zij is door tientallen messteken om het leven gebracht terwijl zij haar hondjes uitliet. Drie dagen later treffen wandelaars op de Brunsummerheide in Brunssum de lichamen van een 63-jarige vrouw en een 68-jarige man aan. Ook zij zijn door messteken om het leven gebracht.

Al snel blijkt er een verband tussen de moorden. Op 8 mei bericht de politie dat Thijs H. wordt gezocht voor de moorden op de Brunsummerheide en in de Scheveningse bosjes. Hij kwam bij de politie in beeld door een melding van de Mondriaan Kliniek in Maastricht. De verdachte wordt diezelfde avond nog aangehouden. Eind augustus wordt hij ter observatie in het Pieter Baan Centrum opgenomen.

‘Opdrachten en berichten in codetaal’
In eerste instantie ontkent verdachte dat hij verantwoordelijk is voor de dood van de drie personen, maar vlak voor de eerste zitting op 16 augustus, legt hij een bekennende verklaring af bij de politie. Gedurende het hele verdere proces geeft verdachte aan dat hij ‘opdrachten of berichten in codetaal’ kreeg om mensen te vermoorden. Hij is bereid mee te werken aan het onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum blijkt uit dat onderzoek dat Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar was.

Visie OM
Voor het Openbaar Ministerie is die ontoerekeningsvatbaarheid altijd twijfelachtig geweest in het proces. Het beeld dat het PBC kreeg was onvolledig; zij hadden nog niet het hele dossier. Ook wordt getwijfeld aan de betrouwbaarheid van verdachtes verhaal en dat van zijn familie. Er zijn namelijk geen objectieve gegevens die dat verhaal bevestigen. Het PBC had dus niet alleen een incompleet verhaal, maar in onze ogen ook een onbetrouwbaar verhaal. Bovendien heeft verdachte op zijn minst zelf de hand gehad in het ontstaan van een eventuele psychose, omdat hij ondanks waarschuwingen veelvuldig drugs gebruikte en medicatie gebruikte die hem niet was voorgeschreven door een arts.

Fikse eis
Dit leidde tot de fikse eis die dinsdag tijdens het requisitoir werd uitgesproken. De officieren van justitie zijn van mening dat verdachte verminderd ontoerekeningsvatbaar was ten tijden van de moorden. ‘Zijn psychische toestand was verre van gezond. Daarnaast is die toestand, in onze ogen, ook te danken aan zijn eigen toedoen door het gebruik van drugs en medicatie. We gaan niet voor de maximale straf, want die zou passend zijn voor drievoudige moord, maar gezien de combinatie van zijn verminderde ontoerekeningsvatbaarheid, de gruwelijkheid van de manier waarop hij de daden heeft gepleegd en het leed dat hij de nabestaanden heeft aangedaan, voor een celstraf van 24 jaar en tbs met dwangverpleging.’ Naast de eis verzoekt het OM de rechter de vorderingen van de nabestaanden en een schadevergoedingregeling toe te wijzen.

Woensdag is de laatste zittingsdag van de inhoudelijke behandeling. Op 30 juli sluit de rechter het onderzoek en doet aansluitend uitspraak.

Nieuwe clubs voor doelmannen Van Leer en Lamprou

Benjamin van Leer maakt de overstap van Ajax naar Sparta Rotterdam. De 28-jarige doelman heeft in Rotterdam een contract getekend voor twee seizoenen. De transfervrije Kostas Lamprou is volgend seizoen in dienst van RKC Waalwijk.

Van Leer stond de afgelopen drie seizoen onder contract bij Ajax. Voor de hoofdmacht van de Amsterdammers kwam hij slechts een keer in actie tijdens een wedstrijd van de KNVB Beker. Bij Jong Ajax kwam hij niet verder dan twee duels. In het seizoen 2017/18 was hij verhuurd aan NAC Breda.

Bij Sparta moet Van Leer het vertrek van Ariel Hush en de zwaar geblesseerde Tim Coremans opvangen.

Na een seizoen verlaat Lamprou Vitesse alweer en stapt transfervrij over naar RKC Waalwijk. De 28-jarige doelman stond eerder onder contract bij Feyenoord, Willem II en Ajax. In Waalwijk heeft de Griek een contract voor een jaar getekend.

"Met een beetje geluk gaan we er allemaal aan voor die vreselijke Sinterklaastijd"

Marcel van Roosmalen maakt van zijn hart geen moordkuil.

Nieuwe ontwikkelingen in autonome zone CHAZ-Seattle en meer

In mijn bericht van gisteren werd het al kort aangestipt en er zijn nieuwe ontwikkelingen vanuit het 'front' van de 'Capitol Hill Autonomous Zone' (CHAZ) te Seattle te melden. Als visuele ondersteuning gebruikte ik een filmpje van Cody Garrett, beter bekend onder zijn YouTube-naam 'Donut Operator'. Hij is een oud-SWAT medewerker dus weet waar hij over praat als het over politie-gerelateerde zaken gaat.

Seattle's CHAZ
Enfin, Seattle's 'bevrijde' zone dus. Een gedeelte van zes of zeven huizenblokken in de hyper-progressieve stad Seattle gelegen in de hyper-progressieve staat Washington in het uiterste noordwesten van de Verenigde Staten. Activisten/oproerkraaiers/Black Lives Matters-figuren/Antifa-terroristen, laten we het gewoon gemakshalve op 'extreem-links tuig' houden, had dit gebied enige tijd geleden 'bevrijd' en omgedoopt tot de Captiol Hill Autonomous Zone, kortweg 'CHAZ'. Zij zouden wel even laten zien dat ze hun eigen boontjes konden doppen en niet die oh, zo racistische overheidsinstituten, 'Da Police' natuurlijk voorop! Nou, dat heeft men geweten aldaar!

Al direct na de 'bevrijding' kwam het tuig bij de bevolking bedelen om 'levensnoodzakelijke' middelen zoals ijs en sigaretten. Zo autonoom was hun opgezette ideaalwereld dus al niet! De bezetting van het politiehoofdkwartier in deze wijk, en het daaruit volgende vertrek van de agenten uit de wijk, zorgde voor een machtsvacuüm dat direct werd opgelost door een eigen 'security-service' op te zetten. Plunderingen en mishandelingen waren/zijn er aan de orde van de dag. Mensen, gewond geraakt bij deze onrusten, konden geen ambulancehulp krijgen aangezien de medewerkers daarvan het, geheel begrijpelijk, vertikten om zich in dit anarchistische wespennest te begeven zonder de nodige politiebescherming. Moorden werden er ook al gepleegd. Over het laatste 'incident' op dit vlak wilde ik het dus hebben.

Gisteren werden in de wijk schoten gehoord. Blijkbaar reed er een SUV rond die lukraak om zich heen vuurde. Zie hiervoor ook het eerder geplaatste filmpje hier. Waarschijnlijk ten gevolge van dit lukraak schieten werden er drie zwarten geraakt en, God mag weten hoe, naar het hospitaal gebracht. Twee van hen overleden aan de gevolgen van de schietpartij, de derde, een jongen van slechts veertien jaar oud (!) vecht op het moment voor zijn leven! Duidelijk alles prima onder controle daar bij die 'CHAZ-police'! Toen er uiteindelijk een forensisch team onderzoek ging doen naar de moorden, want daarvoor mocht de 'evil outsider' toch wel komen opdraven in de 'Autonome wijk', bleek dat de SUV, waarin de gedode mannen zaten, al volledig te zijn ontdaan van de inhoud. Veel succes met je onderzoek dan hé! En het is dan natuurlijk weer de schuld van 'Da Police' dat ze geen daders kan vinden want 'RACIST POLICE'!

Blijkbaar vindt de politiecheffin van Seattle nu ook wel dat het genoeg is geweest en komt er eindelijk wat schot in de zaak. Een grote menigte probeert de politie te hinderen en wordt op een partijtje 'peper' getrakteerd. Eens zien hoe het verder gaat verlopen daar in die Anarchistische Zone.

Detroit (Oh, no! Not Detroit!)
Uit het eens zo mooie en moderne 'Motown' volgt het volgende deel van het filmpje. Een menigte brengt de agent in zijn auto zodanig in problemen (achterruit ingeslagen, omsingelen van zijn auto, slaan op de auto) dat hij de situatie op een wel heel 'stevige' manier oplost. Heel deugend Amerika scheurt natuurlijk compleet uit de broek want de agent had zich natuurlijk gewoon lekker moeten laten lynchen! Dat er toch enig leervermogen bij dat tuig zit blijkt wel uit het feit dat de volgende politiewagen ongestoord zijn weg kan vervolgen. Blijkbaar beseft dat schorriemorrie dat het weleens 'genoeg is genoeg' kan zijn en er vervelende consequenties kunnen zijn bij vervelend optreden.

Ken and Karen
Uiteindelijk een nog wat uitgebreider deel over het heldhaftige optreden van 'Ken and Karen' gisteren. Hierin wordt de situatie nog eens duidelijk uitgelegd, dat de route van het tuig bijvoorbeeld rechtstreeks door de 'Gated Community' voerde, en dat de poort gewoon met bruut geweld geforceerd was. Ik zou als bewaker ook 'even een rondje gaan doen'. Ik ben tenslotte Chuck Norris niet!

Fortnite Save the World niet meer free to play

Fortnite staat grotendeels bekend vanwege de Battle Royale-modus, maar begon ooit als PvE-game met tower defense elementen. Deze modus, Save the World, zou na de Early Access gratis speelbaar worden.

Vandaag maakt Epic Games echter bekend dat Save the World niet free-to-play wordt. De game gaat wel uit Early Access, maar wordt dus een betaalde game. Tegelijkertijd maakt Epic bekend dat de ontwikkeling van nieuwe content op een (nog) lager pitje komt te staan. Ook gaat de Early Access-noemer weg bij de Battle Royale- en Creative-modi.

Save the World krijgt binnenkort wel seizoenslange uitdagingen in de vorm van 'Ventures'. Ventures plaatsen je in een seizoenszone met unieke modifiers. Door meer uitdagingen te voltooien, worden missies moeilijker en ontvang je aan het einde van een seizoen meer beloningen.

Ter compensatie krijgen Founders een niveau hoger toegewezen. Er bestonden meerdere Founder's Packs met elke hogere tier meer rewards erin.

Fortnite Save the World Ventures

Rijinstructeur krijgt celstraf voor aanranden van leerlingen

Een 63-jarige man uit Helmond is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De man randde 4 meisjes aan die autorijles van hem kregen. De man werkte als rijinstructeur en maakte tussen juni 2016 en juni 2017 misbruik van die positie. Dat deed hij tijdens de rijles. Hij legde bij de meisjes tijdens het rijden zijn hand op hun been en betastte onder meer het kruis en de borsten. Ook kuste hij ze.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte veel ouder was dan zijn minderjarige slachtoffers, die bovendien aan zijn opleiding waren toevertrouwd. De meisjes konden zich niet aan zijn handelingen onttrekken, omdat zij ondertussen de auto moesten blijven besturen. Hun jonge leeftijd, afhankelijke positie en beperkte bewegingsvrijheid maakten hen minder weerbaar. Dit moet de verdachte zich hebben gerealiseerd toen hij daar misbruik van maakte. Hij bekommerde zich ook niet om de schadelijke gevolgen van zijn handelen. Bovendien nam hij geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn gedrag en ziet hij het verwerpelijke karakter daarvan niet in.

Al met al vindt de rechtbank een celstraf van 10 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, op zijn plaats. Het voorwaardelijke deel dient als een stok achter de deur om de verdachte ervan te weerhouden opnieuw in de fout te gaan. Omdat de redelijke termijn waarbinnen het Openbaar Ministerie de zaak voor de strafrechter bracht is overschreden, legt de rechtbank een maand extra van de straf voorwaardelijk op.
Naast de celstraf moet de verdachte de meisjes schadevergoedingen betalen van in totaal 3.700 euro.

Rode Kruis: Ergste economische crisis in Syrië sinds start conflict

Syrië kampt met de ergste economische crisis sinds de start van het conflict. Miljoenen Syriërs hadden al te kampen met armoede en honger. Nu komen daar nog eens honderdduizenden nieuwe mensen bij. De impact van de coronapandemie en maanden van financiële onrust in buurland Libanon hebben geleid tot stijgende prijzen en het instorten van de Syrische pond, met desastreuze gevolgen voor de werkgelegenheid. Bijna 90% van de huishoudens, waarmee het Internationale Rode Kruis in contact staat, geeft de afgelopen maanden aan inkomen te zijn misgelopen. Van hen heeft 70% geen spaargeld om deze periode te overbruggen.

Mensen in het hele land hebben meer dan ooit behoefte aan onafhankelijke humanitaire hulp. Het Internationale Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan schalen de komende tijd de hulp in Syrië nog verder op. Ze gaan kwetsbare groepen ondersteunen de ergste klappen van de economische crisis op te vangen. Daarnaast zetten zij hun huidige levensreddende hulpverlening voort. Denk aan het uitvoeren van spoedreparaties aan bijvoorbeeld drinkwatervoorziening, het uitdelen van voedsel en ondersteuning van de medische hulpdiensten in gemeenschappen en kampen.

Toegang
Het Rode Kruis roept alle betrokkenen van het conflict dringend op zich te houden aan het humanitair oorlogsrecht en toegang te verlenen aan hulpverleners. Hulpverleners mogen nooit doelwit zijn en moeten altijd hun neutrale, onafhankelijke en onpartijdige hulp kunnen verlenen. De noodlijdende bevolking heeft deze hulp nu harder nodig dan ooit.

Gevaarlijke terugkeer
Binnen Syrië zijn de afgelopen jaren minimaal zes miljoen mensen één of meerdere keren op de vlucht geslagen. Twee miljoen daarvan bevinden zich in de regio Idlib. Nog eens miljoenen bevinden zich in de buurlanden of verder weg. Zo’n 500.000 mensen van binnen en buiten Syrië zijn de afgelopen twaalf maanden teruggekeerd naar huis. Dit is niet zonder gevaar: de grond zit vol met overblijfselen van landmijnen en andere explosieven. Vaak is cruciale infrastructuur verwoest op de plekken waar ze vandaan komen. Zij hebben langdurig ondersteuning nodig voor duurzame wederopbouw van het land.

Michael van der Mark vertrekt bij Yamaha

Pata Yamaha heeft vanochtend laten weten dat Michael van der Mark na dit seizoen niet meer bij hen zal terugkeren. Na vier jaar samenwerking houdt de Rotterdamse coureur het in 2021 voor gezien bij het fabrieksteam uit het WorldSBK-kampioenschap.

Volgens de renstal koos de Nederlander er zelf voor om zijn dienstverband te beëindigen omdat hij op zoek is naar een 'nieuwe uitdaging'. Van der Mark behaalde met Yamaha zijn grootste successen in de World Superbikes, waaronder drie overwinningen. In 2018 eindigde hij als derde in het kampioenschap en lag op koers om dit in 2019 te herhalen totdat een blessure roet in het eten gooide. Vorig jaar moest de coureur het doen met een vierde positie in de WK-stand.

Het ligt voor de hand dat de 27-jarige racer de overstap maakt naar een andere fabriek. De Duitse motorsportsite speedweek suggereert dat de Nederlander bij BMW zal tekenen en teamgenoot wordt van Tom Sykes of Eugene Laverty. Zo zijn bij Kawasaki de zitjes al gevuld door Jonathan Rea en Alex Lowes, en schijnt er weinig interesse te zijn vanuit Honda en Ducati.

Er is nog niet bekend wie de plaats van de Rotterdammer in gaat nemen bij team Pata Yamaha.

CDA en D66 profiteren van lijsttrekkersverkiezingen in laatste peiling

D66 en het CDA lijken te profiteren van alle aandacht rond hun interne lijsttrekkersverkiezingen. In de kersverse peiling van Ipsos en EénVandaag stijgen beide partijen. VVD, GroenLinks en Forum voor Democratie leveren zetels in ten opzichte van de laatste peiling.

VVD torent nog altijd ver boven de andere partijen uit met 41 virtuele zetels, drie minder dan de vorige keer. De PVV en het CDA winnen beide twee zetels en komen op 16 plekken in de Tweede Kamer uit, waarmee ze samen strijden om de tweede plek.

De vrijwel zekere kandidatuur van Sigrid Kaag lijkt D66 goed te doen, de democraten winnen maar liefst vier zetels en stijgen naar 14 virtuele Kamerleden. GroenLinks lijkt minder gebaat bij de aanstelling van Kaag, de partij van Jesse Klaver levert twee plekken in en komt uit op 13 zetels. Ook de PvdA levert één plekje in om op 12 zetels uit te komen.

De SP komt op 10 zetels uit met een plusje van één. De FVD levert weer flink in levert een kwart van de virtuele zetels in, in deze peiling. De partij van Thierry Baudet zakt van 12 naar 9 zetels. Daarmee is Forum inmiddels de achtste partij van het land, tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van ruim een jaar geleden was de partij nog de grootste van het land. De ChristenUnie stijgt één zetel om op 7 uit te komen.

In het achterveld blijven de Partij voor de Dieren en de SGP stabiel op respectievelijk 5 en 3 zetels. Ook DENK lijkt met de teruggevonden rust het verlies te kunnen beperken en blijft op twee zetels staan.

Onderaan vinden we het slagveld van de ouderenpartij. 50PLUS verliest wederom en staat nu op 1 schamel zeteltje en lijkt in dit tempo vermorzeld te worden door de interne chaos. Tenslotte resteert er nog één zeteltje 'anders' waar Henk Krol met zijn Partij voor de Toekomst graag aanspraak op zou willen maken. Zo groot lijkt zijn achterban echter nog niet.

'Verplicht helm voor iedereen die op elektrische fiets rijdt'

Mobiliteitsbeleid zou zich moeten richten op stedelijke bereikbaarheid, verkeersveiligheid, luchtkwaliteit en de klimaatopgave, naast het aanpakken van de drukte in de spits. De meeste oplossingen zijn echter niet eenvoudig en vergen politieke keuzes. Dat stellen het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving in de studie Kansrijk Mobiliteitsbeleid, die vandaag uitkomt.

Drukte in spits verlichten
Een effectieve manier om de drukte in de spits te verlichten zou het aanpassen van de huidige prijsprikkels zijn. Zolang auto- of OV-kosten worden vergoed voelen mensen geen stimulans om op een ander moment te reizen dan op het drukste stuk van de dag. Een gerichte en ‘slimme’ spitsheffing kan files tegengaan, waar een algemene kilometerheffing in de uitvoering veel duurder is en grotere nadelen heeft voor de arbeidsmarkt.

In het openbaar vervoer kan de drukte in de spits worden verlaagd met een aanpassing van de OV-studentenkaart, bij voorkeur in combinatie met enige aanpassing van onderwijstijden.

Steden beter bereikbaar
Stedelijke bereikbaarheid kan verbeterd worden door betere verbindingen, met kortere reisafstanden door ruimtelijk bundelingsbeleid, en een betere benutting van bestaande infrastructuur.

Ook investeren in de fiets (fietspaden, stallingen) helpt; dat heeft bovendien voordelen voor de verkeersveiligheid, maar kan ten koste gaan van de ruimte voor de auto. Om de verkeersveiligheid verder te vergroten zal een verplichte fietshelm voor kinderen tot 12 jaar en voor berijders van elektrische fietsen veel schelen: jaarlijks 7% verkeersdoden minder. Dat is een relatief groot effect, tegen beperkte kosten.

Klimaatopgave
Voor de klimaatopgave kan de overgang naar elektrisch rijden een belangrijke bijdrage leveren. Fiscale stimulering van het bezit van een elektrische auto versnelt deze overgang, maar tegen aanzienlijke kosten voor de overheid. Voor de samenleving als geheel zijn de meerkosten van elektrisch rijden beperkt. Omdat elektrische auto’s relatief goedkoop zijn in gebruik, kunnen op termijn extra congestieproblemen optreden.

Voor de luchtvaart is het klimaatvraagstuk extra nijpend. Voor deze sector is de uitstoot groot, maar de overstap op hernieuwbare energie lastig en de internationale concurrentie hevig. Denkbare maatregelen zijn het beprijzen en normeren van emissies.

Investeren in hogesnelheidsspoorlijnen als alternatief is kostbaar en heeft alleen positieve klimaateffecten als de vrijgekomen capaciteit niet met extra vluchten wordt opgevuld.

Om uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden tegen te gaan (voor het verbeteren van de luchtkwaliteit en verminderen van de stikstofdepositie) is adoptie van nieuwe technologie en handhaving van regels het meest effectief. Zo kan bij dieselmotoren door correct gebruik van de schone technologie die voor nieuwe motoren verplicht is, de uitstoot van stikstof voor 80% en de uitstoot van fijnstof vrijwel volledig worden weggenomen.

Gezien de lange levensduur van motoren is het belangrijk dat nieuwe aankopen op de korte termijn, de invulling van klimaatambities op de langere termijn niet belemmeren.

COVID-19: 57 nieuwe besmettingen en 6 doden, totaal 50.273 en 6053

Tot en met 30 juni 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 50.273 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 57 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.877 (+3) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 6 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6113 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dagelijkse update stopt
Dit was voorlopig de laatste dagelijkse update over de toename van het aantal positief geteste COVID-19 patiënten, het aantal in het ziekenhuis opgenomen en aantal overleden COVID-19 patiënten. Hiervoor in de plaats komt een wekelijkse update op dinsdag. Op 7 juli verschijnt de eerste wekelijkse update.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt.

Vrijspraak ouders overleden baby blijft in stand

De vrijspraak van de ouders wegens betrokkenheid bij de dood van hun acht maanden oude zoontje in Arnhem in 2010 blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.

De zaak
Op 29 augustus 2010 overleed het jongetje. Zijn ouders werden voor zijn dood verantwoordelijk gehouden en zijn als verdachten vervolgd wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, dood door schuld en het in hulpeloze toestand achterlaten van de baby.

Rechtbank en hof
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de vader aangewezen als verantwoordelijke voor het toegebrachte letsel en de dodelijke afloop daarbij, omdat hij vaak alleen thuis was met zijn zoon. De moeder zou de baby niet de juiste zorg en bescherming hebben gegeven. De rechtbank veroordeelde de vader wegens mishandeling met de dood tot gevolg tot een gevangenisstraf van 46 maanden en sprak de moeder vrij.

In hoger beroep zijn beide verdachten vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. Er zijn geen getuigen van de feitelijke mishandelingen en de ouders hebben zelf de feiten ontkend en/of gezwegen. Daarom kan niet met voldoende zekerheid worden vastgesteld wie van de twee verdachten de feiten heeft begaan. Volgens het hof houdt de redenering van het Openbaar Ministerie (OM) en de rechtbank geen stand dat de vader verantwoordelijk is voor de mishandeling. Het enkele gegeven dat de moeder vier dagen per week (acht uur per dag) aan het werk was, kan haar niet als dader uitsluiten. Het hof constateerde dat uit het dossier niet blijkt wie op welk moment, welk letsel aan de baby heeft toegebracht en verder ook niet of en zo ja in hoeverre de niet voor de mishandelingen verantwoordelijke ouder op de hoogte moet zijn geweest van de hulpeloze toestand van de baby. Het dossier bevat ook niet het bewijs dat de verdachten de feiten samen hebben begaan.

Cassatie(klachten)
Het OM is het niet eens met deze vrijspraken en stelde beroep in cassatie in. Het OM zet in de cassatieklachten vraagtekens bij de motivering van de vrijspraken van het hof en vindt ook dat het hof de wet niet goed heeft toegepast.

Advies advocaat-generaal
Volgens de advocaat-generaal (AG) in zijn advies d.d. 3 maart 2020 heeft het hof in dit geval de verdachten kunnen vrijspreken en zijn de vrijspraken ook voldoende gemotiveerd. De AG wijst erop dat in de cassatieprocedure de feiten niet opnieuw worden onderzocht en beoordeeld. De redenering van het hof over het gebrek aan bewijs laat geen juridische fouten zien en is ook niet onbegrijpelijk. Hij adviseert de Hoge Raad dan ook om de cassatieberoepen van het OM te verwerpen.

Oordeel Hoge Raad
De Hoge Raad oordeelt dat de cassatieklachten van het OM niet slagen. Hij heeft die klachten zonder inhoudelijke motivering afgedaan omdat deze ongegrond zijn en geen juridisch belangrijke nieuwe vragen oproepen.

Met de uitspraak van de Hoge Raad zijn de vrijspraken definitief.

Strafrechtadvocaat Weski tweede zomergast nieuwe seizoen

Nadat gisteren bekend werd dat rapper Typhoon het nieuwe seizoen van Zomergasten zal openen, heeft de VPRO vandaag onthuld dat strafrechtadvocaat Inez Weski de tweede gast zal zijn. De uitzending met Weski zal op 26 juli te zien zijn.

"Ik hoop de kijker mee te kunnen nemen op een trektocht, soms sluiproute, als woudloper door de oneindige met kreupelhout bezaaide oerbossen van de oorsprong van het recht, van de rede, van de hoop, dwars door de moerassen en mijnenvelden van de bevochten belangen, de wraak, de onlusten en haat", aldus de markante advocate.

"Het recht, niet van de sterkste, niet van de meest kleinzielige of boekverbrander, maar van de empathische rede, een in de geschiedenis van de mensensoort steeds bevochten prooi. Een tocht, begeleid door nostalgie, relativiteit en de troost van kunst, muziek en de schoonheid en kracht van de natuur. Wellicht toon ik zelfs de hoop van het recht op de vrije gedachte", zo blikt Weski vooruit.

Tabak en rookwaren in alle supermarkten uit het zicht

Supermarkten moeten er voor zorgen dat tabaksproducten, dampwaren (e-sigaretten) en voor roken bestemde kruidenproducten vanaf 1 juli 2020 niet meer zichtbaar zijn voor klanten. In plaats van open schappen moeten deze producten worden opgeborgen achter (schuif) deuren, gordijnen of in dichte laden die alleen even open gaan als een klant de producten koopt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert vanaf 1 juli 2020 of supermarkten zich houden aan dit uitstalverbod.

Op weg naar een rookvrije generatie
De regels waar de kast of een ander opbergmiddel aan moet voldoen staan op de website van de NVWA. Zo moet het middel sober en neutraal zijn en gelden er eisen voor het aanduiden van de tabaks- en rookwaren.

Het uitstalverbod (ook wel displayverbod genoemd) geldt vanaf 1 januari 2021 ook voor andere verkooppunten zoals tankstations, bepaalde tabak- en gemakszaken, drogisterijen, horeca, avondwinkels en kiosken. In webshops is het vanaf dan ook niet meer toegestaan om deze rookwaren af te beelden. Alleen voor fysieke speciaalzaken die aan specifieke eisen voldoen en die zich bij de NVWA hebben geregistreerd geldt een uitzondering. Vanaf 1 juli 2020 kunnen deze speciaalzaken zich registreren via de website van de NVWA.

Aanpassing interventiebeleid
De NVWA heeft het interventiebeleid voor de Tabaks- en rookwarenwet aangepast in verband met het van kracht worden van het uitstalverbod. In het interventiebeleid staat welke maatregelen de NVWA neemt bij overtredingen. De bestuurlijke boete voor het overtreden van het uitstalverbod varieert van 450 tot 4.500 euro. Verder kan de NVWA bij overtredingen een onderzoek instellen naar betrokkenheid van de tabaksindustrie. Boetes voor het overtreden van het reclameverbod uit de Tabaks- en rookwarenwet (waar het uitstalverbod ook onder valt) door de tabaksindustrie variëren van 45.000 tot 450.000 euro. Het aangepaste interventiebeleid is op 30 juni gepubliceerd in de Staatscourant.

Defensie ondersteunt autoriteiten Curaçao

Op verzoek van de autoriteiten op Curaçao zorgen Nederlandse militairen de komende tijd voor extra ondersteuning. Dat gebeurt omdat het eerder onrustig was op het eiland. Er waren brandstichtingen, plunderingen en barricades. De Nederlanders staan de Curaçaose militairen (CURMIL) bij. Die helpen de politie inmiddels ook om de orde te bewaren en te zorgen voor veiligheid.

De militairen van de CURMIL zijn de komende periode zichtbaar aanwezig op straat. Door de omstandigheden is er tijdelijk een dubbel aantal landmachtmilitairen op het eiland. Zaterdag arriveerde een rotatie van zo’n 120 militairen.

Vanwege de coronamaatregelen en de bijbehorende quarantaineperiode is de nieuwe rotatie eerder ingevlogen. Dit voorkomt een gat in de bezetting. Binnenkort lost de nieuwe compagnie de oude af. Beide eenheden zijn van 11 Luchtmobiele Brigade en normaal gestationeerd in Schaarsbergen.

Coronavrij
De nieuwe lichting zat in Nederland in quarantaine voordat zij op het vliegtuig stapten. De militairen zorgen de komende tijd voor intensieve controles van de maritieme grenzen. Dit doen ze om drugsverkeer te voorkomen, maar ook om te voorkomen dat vreemdelingen illegaal aan land komen en het coronavirus verspreiden.

Daarnaast ondersteunt het stationsschip Zr. Ms. Zeeland de Kustwacht Caribisch Gebied bij het patrouilleren. Voor deze operaties worden ook snelle FRISC-motorboten en de NH90-boordhelikopter ingezet.

Oorzaak
De huidige onrust ontstond door protesten tegen de maatregelen vanwege de economische crisis door het coronavirus. Zo moeten ambtenaren en semi-ambtenaren per 1 juli voor onbepaalde tijd 12,5 procent van hun loon inleveren. Het ondersteunen van de lokale autoriteiten voor een veilig Curaçao is 1 van de hoofdtaken van Defensie.

Topcrimineel Jan B. van bed gelicht door arrestatieteam

In de vroege ochtend van dinsdag 30 juni 2020 hield het arrestatieteam de 69-jarige wapenhandelaar Jan B. uit Hulten aan. Na de aanhouding is direct een uitgebreid onderzoek gestart op en rondom de verblijfplaats van de man.

Aanwijzingen hebben er toe geleid de 69-jarige Hultenaar vanochtend, rond 04:45 uur met behulp van een arrestatieteam, aan te houden. Direct na zijn aanhouding, startte de recherche haar onderzoek. Bij het uitgebreide onderzoek zijn verschillende diensten van de politie betrokken. Zo zijn er naast een groot aantal rechercheurs ook politiehonden en speciale zoekteams aanwezig.

Het onderzoek vindt plaats op en rondom het perceel waarop de man verbleef. Naar waarschijnlijkheid duurt het onderzoek de gehele dag. De Hultenaar zit vast en wordt door de recherche gehoord.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Crash Bandicoot 4 krijgt microtransacties

Later dit jaar komt Crash Bandicoot 4: It's About Time uit en daar hebben gebruikers iets geks bij gevonden. In de Microsoft Store wordt er namelijk melding gedaan dat het spel in-app purchases bevat. Over het algemeen ook wel bekend als Microtransacties.

Wat dit precies gaat betekenen is nog niet bekend, maar men denkt aan bijvoorbeeld skins. Je krijgt namelijk ook skins als pre-order bonus. Ubisoft komt met battle royale shooter

Battle Royal is hot op het moment en iedere uitgever wil daar wel een graantje van meepikken. Ubisoft is vrij stil geweest in deze, maar daar komt deze week verandering in. Volgens geruchten zou Ubisoft bezig zijn met een shooter genaamd, Hyper Scape.

Ubisoft is zelf via social media druk bezig met het teasen van een nieuwe game. De game met Prisma Dimensions als werknaam. Volgens een insider moet dit een battle royal shooter worden.

scape

Rookverbod geldt ook voor e-sigaretten per 1 juli 2020

Op alle plekken waar een rookverbod geldt – zoals cafés, restaurants, werkplekken en openbare gebouwen – mogen vanaf 1 juli 2020 ook geen e-sigaretten of tabaksverhittingsapparaten meer worden gebruikt. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft het rookverbod uitgebreid, omdat deze producten zelf gezondheidsschade veroorzaken en een opstapje kunnen zijn voor jongeren om gewone sigaretten te gaan roken.

Naar de geschiedenisboeken
Blokhuis: “Roken in een vol restaurant voelt inmiddels aan als iets van heel lang geleden. Om gezondheidsschade te voorkomen en het goede voorbeeld te geven aan jongeren werd het hoog tijd dat we het roken van e-sigaretten in onder andere de horeca ook naar de geschiedenisboeken verwijzen. Ook deze maatregel draagt bij aan stoppen met roken makkelijker maken en beginnen moeilijker.”

Uitstalverbod ook op 1 juli van kracht
Uiterlijk 1 juli 2020 moeten alle sigaretten, shag, sigaren en e-sigaretten uit het zicht zijn bij supermarkten. Een groot aantal supermarkten heeft de afgelopen tijd de producten al afgeschermd. Voor andere winkels geldt dat zij vanaf 1 januari 2021 tabaks- en rookwaren niet meer mogen tonen.

Mini-docu over de e-sigaret
Presentator Edson da Graça onderzocht feiten en fabels over de e-sigaret in een mini-docu en sprak met een jongerenbrein-deskundige, een arts, jonge vapers en een vapeshop-medewerker.

De mini-docu werd gemaakt met ondersteuning van vele maatschappelijke organisaties zoals Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (waar het Longfonds, het KWF en de Hartstichting in zitten), het Trimbos-instituut, het RIVM, Verslavingskunde Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose.

Het is vandaag..

Terwijl de zon zich achter de wolken schuilt, zijn we bij de laatste dag gekomen van het eerste half jaar; 30 juni. Vandaag is het Wereld Planetoïdendag. Op deze dag zijn er natuurlijk ook mensen die hun verjaardag vieren. Mike Tyson, Ralf Schumacher en Jamai Loman zijn onder anderen jarig.

Wereld Planetoïdendag. 
Planetoïden zijn kleine hemellichamen, er zweven er misschien miljarden van rond in het heelal, echter zijn er 750.000 bekend. Deze kleine planeten die in een baan om de zon draaien, zijn op zijn grootst zo'n 1000 kilometer in diameter. De kleinere zijn niet te zien met een telescoop, die vallen als sterren naar de aarde. De bekende planetoïden zijn van samenstelling ijsachtig, steenachtig, of ijzer- en nikkelhoudend en kunnen ons veel leren over hoe planeten ontstaan. Geheel ongevaarlijk zijn deze kleine planeten niet: op deze dag, in 1908 stortte de Tunguska-planetoïden neer in Siberië. De impact hiervan was zo groot, dat men deze datum heeft gekozen voor Wereld Planetoïdendag.

Je ziet ze niet maar zijn er wel, planetoïden. (Foto: Pixabay)
Je ziet ze niet maar zijn er wel, planetoïden. (Foto: Pixabay)

Alcoholgebruik en roken onder scholieren gestagneerd

De dalende trend van alcoholgebruik en roken onder scholieren is gestagneerd. Wat opvalt zijn de grote regionale verschillen in gebruik van alcohol en verschillen tussen opleidingsniveaus qua roken. Dit blijkt uit twee verschillende onderzoeken van het Trimbosinstituut, de  Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De onderzoeken benadrukken het belang van aanvullende maatregelen om de ambitieuze doelstellingen uit het Nationaal Preventieakkoord te realiseren: geen tabak- en alcoholgebruik onder de 18 jaar, met voor tabak als ‘deadline’ 2040.

In het najaar van 2019 heeft het Trimbos-instituut het Peilstationsonderzoek Scholieren uitgevoerd in groep 7/8 van het basisonderwijs en alle klassen van het voortgezet onderwijs. De GGD’en hebben onderzoek gedaan in het kader van de Gezondheidsmonitor Jeugd onder middelbare scholieren in de klassen 2 en 4. Door de gegevens naast elkaar te leggen ontstaat een landelijk beeld van de lange termijn trends en kan tegelijkertijd ingezoomd worden op regionale verschillen.

Ambities Nationaal Preventieakkoord
In november 2018 werd het Nationaal Preventieakkoord ondertekend dat zich richt op het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Voor roken is de doelstelling voor jongeren dat er in 2040 geen enkele jongere meer rookt. Voor alcohol is de doelstelling dat het alcoholgebruik onder jongeren is gedaald tot maximaal een kwart van alle jongeren en het aantal jongeren die te veel (binge) drinkt ook afneemt.
De cijfers van de in 2019 uitgevoerde onderzoeken laten zien dat op beide thema’s verdere stappen gezet moeten worden om de doelstellingen te realiseren, zoals ook geconstateerd werd in de Voortgangsrapportage van het Nationaal Preventieakkoord van 23 juni jl.

NASCAR: Spannende schemering op Tricky Triangle

Afgelopen weekeinde stond er een heuse double header op het schema in de NASCAR Cup Series. Op zaterdag werd er al een race verreden op de Pocono Raceway, ook wel bekend als de Tricky Triangle, zondag stond de tweede race op het programma.

Na een vertraging wegens onweer en regen kon de race dan toch van start gaan met Austin Dillon en Kurt Busch op de eerste rij - zij eindigden als 19e en 18e op zaterdag en vertrokken daardoor nu vooraan, nadat polesitter Ryan Preece wegens een motorwissel achteraan moest starten. Dillon zakte al snel wat terug, Busch en Ryan Blaney namen de leiding over...tot het na vier ronden begon te regenen: caution.

Een kleine anderhalf uur later kwamen de auto's de baan weer op, hoewel meerdere coureurs lieten weten dat het eigenlijk nog niet droog genoeg was. Na welgeteld drie rondjes spinde Michael McDowell vrij stevig de muur in, waardoor de volgende caution alweer een feit was. Vervolgens was Busch toch duidelijk de sterkste in de door hem gewonnen eerste stage, alleen Blaney kon een beetje volgen.

McDowell de muur in

Met nog altijd Busch en Blaney voorop begon stage twee, maar al snel werd het geel weer gezwaaid: rookie Christopher Bell, die zaterdag nog indrukwekkend vierde werd, ging achteruit de muur in. Een kleine ronde na de herstart was het Chris Buescher die de muur in ging en zo alweer een volgende caution veroorzaakte, de vlaggenzwaaier van dienst had het er maar druk mee.

Ook Bell gaat de muur in

Blaney en Busch hadden hun volgende stop nog altijd niet gemaakt en dat gebeurde onder groen, net als bij Martin Truex en Kyle Busch. Denny Hamlin kwam zo naar de leiding, met Matt DiBenedetto, Kevin Harvick en Chase Elliott op enige afstand achter hem aan. Zo ging het gestaag door, tot negen ronden voor het einde van de stage: Kyle Busch ging de muur in, iets wat we niet zo vaak zien gebeuren.

Ook Busch pakte de winst niet

Na de herstart konden we weer ongeveer één ronde aftikken alvorens Preece met een flinke spin voor een caution zorgde. Het groen werd weer gezwaaid voor twee ronden onder de rap ondergaande zon - een probleem, want bij duisternis kan men op het niet verlichtte Pocono niet racen, ook al waren de beelden prachtig. Brad Keselowski nam bij die herstart de leiding over van Almirola en zij eindigden op één en twee in de tweede stage.

Wallace ontsnapt na de spin van Preece

Keselowski behield de leiding tijdens de pitstops en bij de herstart werd het langzaam chaotisch: niemand wist wanneer NASCAR de boel zou stoppen vanwege de duisternis, dus iedereen wilde vooraan rijden. Met minder dan veertig ronden te gaan begon de laatste ronde pitstops, twintig ronden later kwamen de laatsten zo'n beetje binnen: onder meer Hamlin en Almirola moesten nog nieuwe banden halen.

Keselowski kon het tempo ondertussen niet meer bijbenen en nadat alle toppers hun laatste stop hadden gemaakt reed Hamlin op kop, gevolgd door Harvick - precies de omgekeerde situatie vergeleken met een dag eerder. Net als een dag eerder kwam het niet meer van een écht gevecht, waardoor Hamlin voor de zesde keer de zege pakte op Pocono, voor Harvick en de nog sterk naar voren gekomen Erik Jones.

NS en Albert Heijn verlengen samenwerking

NS en Albert Heijn verlengen de samenwerking: ook de komende jaren zijn de vertrouwde 'Albert Heijn To Go'-winkels op de stations te vinden en kijken de twee bedrijven gezamenlijk naar verdere groeimogelijkheden.

Albert Heijn en NS werken al ruim 20 jaar samen. In 1999 opende de eerste 'Albert Heijn To Go' op station Den Bosch. In de loop der jaren openden tientallen winkels op de NS stations en kreeg de formule een vertrouwde plek in het stationsbeeld. Sindsdien is 'Albert Heijn To Go' voor veel reizigers dé winkel voor lekker, vers eten en drinken voor onderweg.

Marit van Egmond, ceo Albert Heijn: “Wij willen er altijd en overal voor onze klanten zijn. Om de hoek, online en onderweg. NS was de eerste partner waarmee wij een samenwerking zijn aangegaan om het aantal Albert Heijn-winkels te laten groeien en de ‘to go’- formule verder te ontwikkelen. Het is mooi om te zien dat we samen al 20 jaar klanten blij maken met ons assortiment dat naadloos aansluit bij hun behoefte voor onderweg. Ik ben ook blij dat we, zeker na deze impactvolle periode, weer samen winkels kunnen openen zoals onlangs op station Rotterdam Alexander”.

Roger van Boxtel, president-directeur NS: “Het voelt goed dat we de lange samenwerking met Albert Heijn kunnen voortzetten. De winkels zorgen er mede voor dat een bezoek aan het station als een aangenaam onderdeel van de hele reis wordt ervaren.”

Vaccinatiegraad toegenomen

De landelijke vaccinatiegraad is voor het eerst sinds vijf jaar licht toegenomen. Dat concludeert het RIVM in het rapport Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2019. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) schrijft dit vandaag aan de Tweede Kamer.

HPV vaccinatiegraad stijgt 7,5 procent
De vaccinatiegraad van BMR (bof, mazelen en rode hond) en MenACWY (meningokokkenziekte) is gestegen met respectievelijk 0,7 procent (naar 93,6 procent) en 0,6 procent (naar 93,2 procent) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De vaccinatiegraad van het HPV vaccin tegen baarmoederhalskanker steeg 7,5 procent.

Naastenliefde
Blokhuis: "Vaccineren doe je niet alleen voor je eigen gezondheid maar ook voor de gezondheid van anderen. Het is een daad van naastenliefde. Na jaren van daling zagen we vorig jaar een stabilisatie van de vaccinatiegraad. Het is echt goed nieuws dat de vaccinatiegraad nu licht stijgt. Ik voel me hiermee gesterkt om volop door te zetten met de maatregelen die ik in 2018 heb ingezet om meer kinderen en jongeren te vaccineren via het Rijksvaccinatieprogramma."

Vaccinatiealliantie
De Vaccinatiealliantie komt na de zomer weer bij elkaar. De deelnemers blijven zich ondertussen inzetten om het belang van vaccineren te benadrukken en er transparant over te communiceren, zeker ook in deze tijd van COVID-19. Binnen de denktank misinformatie wordt gewerkt aan een gerichte aanpak om het tegengaan van desinformatie te bevorderen, onder andere over de ontwikkeling van mogelijke COVID-19 vaccins. In dit kader heeft Facebook zijn aanpak omtrent medische desinformatie aangescherpt. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft recent boetes uitgedeeld aan bedrijven die reclame maakten voor niet-geregistreerde homeopathische middelen die claimden te helpen tegen verschillende infectieziektes. Lareb ontwikkelt een kennisbank over bekende en vermeende bijwerkingen.

Extra contactmomenten
Alle 16- en 17-jarigen die nog geen BMR en DKTP vaccinatie hebben gehad en alle 16- en 17-jarige meisjes die nog geen HPV vaccinatie hebben gehad, zijn afgelopen jaar opgeroepen om die vaccinaties alsnog te halen. Voor de HPV inhaalmogelijkheid was de opkomst 20 procent. Voor BMR en DKTP ging het om 2 procent. Voor HPV wordt in het voorjaar van 2021 weer zo’n inhaalmoment gepland.

FOK! Wat een weer: wisselvallig

In het midden en noorden is er vrij veel bewolking en valt van tijd tot tijd lichte regen. In het zuiden is het aanvankelijk droog en komt de zon ook af en toe tevoorschijn. In de middag wordt de bewolking van het zuidwesten uit steeds dikker en later volgt in het zuiden en mogelijk ook in het midden regen. De middagtemperatuur ligt tussen 18°C en 21°C. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.

Komende nacht is het bewolkt en zijn er met name in de zuidoostelijke helft van het land perioden met regen. Het koelt af naar een graad of 15. De zuidwestenwind is meest matig.

Morgen overdag is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd regen, met de meeste neerslag in het zuidoosten en de minste neerslag in het noordwesten. In het zuidoosten valt op veel plaatsen 10-20 mm in 24 uur tijd, plaatselijk mogelijk zelfs 30 mm. In de loop van de middag klaart het van het westen uit op en wordt het op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 20°C. De zuidwestenwind is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Ergens in de natuur (Foto: FOK!)
Ergens in ons land. (Foto:Fok!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ook in mei minder immigratie

Net als in april was het aantal immigranten in mei bijna de helft lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Bijna 9.000 immigranten vestigden zich in mei in Nederland. Een vrijwel even groot aantal emigranten vertrok naar het buitenland. Per saldo kwamen er ruim 200 inwoners bij door buitenlandse migratie. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Na de invoering van de coronamaatregelen in maart halveerde het aantal personen dat zich vanuit het buitenland in Nederland vestigde. Het aantal emigranten daalde ook, maar minder sterk. De bevolkingsgroei door buitenlandse migratie kwam daardoor vrijwel tot stilstand. Dit beeld veranderde in mei nog nauwelijks. Er vestigden zich net wat meer mensen dan er naar het buitenland vertrokken. Tot het uitbreken van de coronapandemie was buitenlandse migratie nog de belangrijkste drijver van de bevolkingsgroei.

Lichte toename immigranten uit Europa
Het aantal immigranten met een achtergrond in de EU was in mei licht hoger dan in april. Het aantal emigranten kwam wat lager uit. Per saldo schreven zich daardoor weer wat meer Europeanen in bij een Nederlandse gemeente dan er vertrokken. In april was er nog een vertrekoverschot.

Binnen Europa nam vooral het aantal migranten met een Oost-Europese achtergrond toe. Per saldo kwamen er bijna 1.000 inwoners bij uit een van de Midden- en Oost-Europese landen (MOE-landen). Het aantal migranten met een achtergrond in Zuid-Europa nam net als in april per saldo nog af.

Van migranten met een achtergrond buiten de EU vertrokken er meer dan er zich vestigden. Het aantal immigranten kwam nog wat lager uit dan in april, de emigratie bleef vrijwel gelijk. Per saldo vertrokken er 750 migranten van buiten de EU. Van migranten uit de grote vluchtelingengroepen bleef het aantal inschrijvingen net als in april nog beperkt. De coronamaatregelen hadden ook in mei nog gevolgen voor de asiel- en inschrijvingsprocedures.

Minder Nederlandse migranten
Direct na het invoeren van de coronamaatregelen in de tweede helft van maart keerden relatief veel Nederlanders terug, terwijl het aantal dat naar het buitenland verhuisde juist afnam. Daarna is zowel het aantal Nederlandse immigranten als emigranten gedaald. Vooral de emigratie is laag ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In mei vertrokken bijna 800 Nederlanders, een kleine 1.000 minder dan in mei 2019. Per saldo kwamen er in mei bijna 750 Nederlandse inwoners door buitenlandse migratie bij.

Bevolkingsgroei door natuurlijke aanwas
De totale bevolkingsgroei kwam in mei uit op ruim 1.300 inwoners. In mei werden ruim 1.000 kinderen meer geboren dan er inwoners overleden. In april kromp de bevolking nog met een recordaantal van ruim 5.600 inwoners. In die maand viel de piek van de coronasterfte. In mei daalde het aantal mensen dat overleed, waardoor de sterfte weer lager uit kwam dan het aantal geboorten.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #143 (not very sfw!)
special
Weekend gifdump #104
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #143
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
©FOK.nl e.a.