Mortal Kombat 11 Aftermath

Mortal Kombat heeft al heel wat uitbreidingen gehad als je denkt in extra personages en extra kostuums, maar nu komt Netherrealm Studios met een heuse verhaal-uitbreiding. Daarnaast zijn er personages toegevoegd, waaronder Robocop. Arcadestick weer uit de kast, we gaan weer vechten.

Mortal Kombat 11 Aftermath gaat meteen verder na de gebeurtenissen van het originele spel. Liu Kang heeft als de Fire God Kronika verslagen. Net wanneer hij bezig gaat alle tijdslijnen te repareren verschijnen Shang Tsung, Fujin en Nightwolf uit een portaal. Ze blijken gevangen te zijn genomen door Kronika en in The Void geplaatst te zijn. Nu ze verslagen is verzwakt The Void en kunnen ze ontsnappen om Liu Kang te waarschuwen. De Hourglass waarmee hij de tijdslijnen kan fixen is breekbaar en alleen met de kroon van Kronika kan deze veilig gebruikt worden. Een probleem: Liu Kang heeft Kronika in duizenden stukjes geslagen en zoveel Bisonkit hebben ze niet. Er zit niets anders op dan weer terug in de tijd te gaan en de kroon te stelen. Dat gaan Fujin, Nightwolf en Shang Tsung doen. En die laatste heeft vast geen kwade bedoelingen, echt niet!

Mortal Kombat 11 Aftermath - Robocop (Foto: Warner Bros Interactive)

Het verhaal is nou niet geniaal in elkaar gezet, je ziet natuurlijk al vanaf de eerste dialoog dat Shang Tsung iets van plan is. Het is echter vermakelijk genoeg, maar dat komt meer door de corny dialogen dan wat anders. De vloeiende overgangen van dialoog naar gevechten zijn bewaard gebleven, waardoor je wel het idee hebt in een verhaal te zitten, in plaats van continu laadtijden te hebben.

Mortal Kombat 11 Aftermath voegt maar drie personages toe aan het roster. Robocop is natuurlijk een gastoptreden, en samen met de Terminator die al eerder is verschenen heb je een throwback 80’s movie clash. Leuk is ook dat Peter Weller, de originele Robocop, zijn stem heeft geleend voor de digitale agent. Sheeva is de tweede personage. Met haar vier armen slaat ze maar al te graag en met haar sprong om zo boven haar tegenstander te verschijnen wil ze vooral hard stampen. De laatste personage in het rijtje is Fujin, de God van Wind. Voor mensen die Mortal Kombat 4 hebben gespeeld: een van zijn wapens is de kruisboog waarmee hij spelers toentertijd gek heeft gekregen. Ik kreeg alweer zenuwtrekjes.

Mortal Kombat 11 Aftermath - Friendship (Foto: Warner Bros Interactive)

Naast wat nieuwe arena’s zijn er ook weer arena fatalities. Je hebt dus naast je eigen fatalities van jouw gekozen personage nog meer keus om je tegenstander vreselijk uit zijn lijden verlossen door objecten te gebruiken in specifieke arena’s. Het hoeft niet altijd bloederig te zijn, want de friendships zijn ook terug van weggeweest. Een setje nieuwe kostuums maakt de DLC kompleet. Overigens zijn de fatalities en friendships ook beschikbaar voor mensen die deze Aftermath kopen, ze worden ook toegevoegd in de basisgame, net zoals een paar arena’s.

Het is heel aardig dat de makers dat doen, maar dat betekent ook dat er voor bestaande spelers maar weinig extra content is. De losse uitbreiding kost namelijk 40 euro. Er is nog een bundel te koop waarmee je voor een tientje extra ook nog zes eerder verschenen vechters kan krijgen, met daarin The Joker, Sindel, Terminator, Spawn, Shang Tsung en Nightwolf. Ze voegen allemaal wel wat unieks toe, dat is het probleem niet. Het probleem is dan ook eigenlijk alleen de prijs. Deze is gewoonweg te hoog. Voor nieuwe spelers is er een complete editie voor 60 euro en daar is weinig op aan te merken. Maar spelers van het eerste uur worden hard genaaid. Mortal Kombat 11 Aftermath is uit op PlayStation 4, Xbox One, pc en Switch.