Blu-ray: Suburbicon

George Clooney is een van de bekendste namen in hedendaags Hollywood. Nadat hij in 1994 doorbrak met zijn rol als Doug Ross in de ziekenhuisserie ER heeft hij maar liefst twee Oscars mogen winnen. Nu probeert de 56-jarige Amerikaan al een tijdje aan de weg te timmeren als regisseur, zo zijn de politieke thriller The Ides of March (2011) en de oorlogsfilm The Monuments Men (2014) beide door hem geregisseerd. De kers op de taart zou het nieuwste Suburbicon moeten worden dat sinds kort te verkrijgen is op blu-ray. Het is een satirische misdaadkomedie waarvan het script al in 1986 werd geschreven door de Coen Brothers, de mannen achter toppers als Fargo en The Big Lebowski. Helaas weet Suburbicon de verwachtingen niet waar te maken doordat er te veel onderwerpen worden aangekaart die vervolgens slordig worden afgewerkt.

Het Amerikaanse stadje Suburbicon is de perfecte plek om te wonen als gezin: het is een vredelievende, idyllische samenleving waar de woningen prachtig zijn en iedereen netjes zijn tuin bijhoudt. Gardner en Rose Lodge (Matt Damon en Julianne Moore) wonen er dan ook dolgelukkig met hun tienjarige zoon Nicky. Maar schijn bedriegt, nadat er in de zomer van 1959 een gewelddadige overval plaatsvindt in Huize Lodge, blijkt dat het modelgezin al een tijd een groot geheim schuilhoudt …

Als kijker volg je dus grotendeels de familie Lodge, maar dit is niet het enige gezin dat voor oproer zorgt in de modelwijk Suburbicon. Slechts een huis verderop is namelijk een Afro-Amerikaans gezin de wijk in getrokken. Dit zorgt voor een enorme shock in de exclusief blanke wijk en hun entree wordt dan ook niet zomaar getolereerd. Wantrouwige blikken escaleren al gauw tot extreme intimidatie. Alles wordt eraan gedaan om het gezin uit Suburbicon te verdrijven.

suburbicon 1

Regisseur Clooney probeert deze twee verhalen met elkaar te combineren, maar helaas weet hij ze niet op elkaar aan te sluiten. Dit komt omdat het eerste plot rondom de perikelen van familie Lodge – dat dus geschreven is door de gebroeders Coen – bedoeld is als een satire op de buitenwijken in Amerika zoals we die kennen van series als Desperate Housewives. Het tweede plot is echter een waargebeurd verhaal over de familie Mayers: een Afro-Amerikaans gezin dat in de jaren ’50 onophoudelijk racistisch werd behandeld door hun blanke medebewoners in Levittown, Pennsylvania.

Het is begrijpelijk waar de wens van Clooney vandaan komt om deze twee verhalen samen te voegen. Het is als het ware zijn maatschappelijk kritiek op iedereen in Amerika die alle problemen in het land maar afschuift op bevolkingsgroepen van een andere huidskleur, terwijl er misschien veel minder pluis is in een modelgezin wat op het eerste gezicht als onschuldig overkomt. Toch werkt het niet: de toon die wordt aangeslagen in de scènes rondom het Afro-Amerikaanse gezin zijn veel serieuzer dan wanneer de kijker wordt meegenomen in het disfunctionele huishouden van de familie Lodge. Daarnaast krijgt de Afro-Amerikaanse familie Mayers veel minder zendtijd dan de familie Lodge waardoor hun verhaal slechts oppervlakkig wordt belicht. Hierdoor vraag je je als kijker af waarom Clooney er überhaupt voor heeft gekozen om het gezin Mayers hun intrede te laten maken.

suburbicon 2

Ondanks Clooney’s goede bedoelingen had hij er waarschijnlijk beter aan gedaan om beide verhaallijnen een eigen film te geven. Toch betekent dit niet dat de film alle negatieve kritieken verdient. Zo is de sterrencast een genot om naar te kijken, vooral Julianne Moore die de belichaming vormt van de stereotype huisvrouw in de jaren ’50 en Oscar Isaac (A Most Violent Year, Star Wars: The Last Jedi) die een hilarische intrede maakt als verzekeringsagent. Ook is er meer dan voldoende moeite gestopt in de set van het plaatsje Suburbicon. De inwoners, huizen en auto’s slaan allemaal de spijker op de kop waardoor kijkers zich echt wanen in een blanke buitenwijk uit de jaren ’50.

De blu-ray uitgave van Suburbicon is daarnaast prima, maar niet bijzonder. De film wordt afgespeeld op het originele beeldformaat van 16:9 met een resolutie van 1080p. De soundtrack wordt ondersteund door DTS-HD Master Audio 5.1 wat zorgt voor heldere en uitgebalanceerde tonen. Helaas staan er verder geen extra’s op de disc.