FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 17 april 2018

Barcelona morst punten in Vigo

Barcelona heeft na twee competitiezeges op rij punten laten liggen bij Celta de Vigo. In de slotfase ging het met tien man mis.

Barça verscheen met een veredeld B-team aan de aftrap. De Catalanen spaarden onder meer Lionel Messi, Luis Suarez, Andrés Iniesta en Gerard Piqué voor de finale van de Copa del Rey, aanstaande zaterdag tegen Sevilla. Messi en Suarez begonnen wel op de bank en de Argentijn zou uiteindelijk ook invallen.

De voorhoede van Barcelona werd gevormd door Philippe Coutinho, Paco Alcácer en Ousmane Dembélé. Het was laatst genoemde die na 36 minuten de score opende. Een goal van Jonny Castro, in de slotminuten van de eerste helft, zorgde er echter voor dat de bezoekers niet met een voorsprong gingen rusten.

Ook in de tweede helft ging de wedstrijd gelijk op. Barça nam via Paco Alcácer opnieuw een voorsprong, maar na 71 minuten werd Sergi Roberto van het veld gestuurd. De invaller kreeg rood voor een overtreding op Iago Aspas. Diezelfde Aspas tekende in de slotfase voor de 2-2, waardoor Barcelona nog twaalf punten boven Atlético Madrid staat. De Madrilenen kunnen het gat donderdag verkleinen tegen Real Sociedad (uit).

Uitslagen La Liga:
Deportivo la Coruna - Sevilla 0-0
Celta de Vigo - Barcelona 2-2
Villarreal - Leganés 2-1

Uitslag sc Heerenveen - ADO Den Haag

Sc Heerenveen heeft in de strijd om de tickets voor de playoffs in de Eredivisie uitstekende zaken gedaan. De Friezen wonnen in eigen huis met 2-0 van directe concurrent ADO Den Haag en schoven bovendien door naar de zesde plek op de ranglijst met 46 punten uit 32 duels.

Voor rust waren Beugelsdijk en Immers namens ADO gevaarlijk, terwijl Kobayashi een poging namens Heerenveen deed. Pas na rust kregen de toeschouwers iets noemenswaardig voorgeschoteld. Rojas kopte raak uit een voorzet van Van Amersfoort. Invaller Zeneli zorgde er daarna voor dat de thuisclub de gevaarlijkste bleef en uit een van zijn voorzetten maakte Rojas de 2-0.

sc Heerenveen

2 - 0

ADO Den Haag

53' Rojas
74' Rojas
   
 
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 18.730
Arbiter: Van den Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Dumfries
Höegh
Bulthuis
Pierie
Kobayashi
Van Amersfoort
Thorsby
Rojas (Schmidt/76)
Ghoochannejhad (Veerman/74)
Vlap (Zeneli/55)
  Groothuizen
David (N.Kuipers/72)
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Immers
El Khayati
Bakker
Goppel (Lorenzen/65)
Johnsen
Hooi (Falkenburg/65)

Bayern München naar finale DFB Pokal na ruime zege op Bayer Leverkusen

Bayern München heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de finale van de DFB Pokal. De Duitse kampioen nam na rust afstand van Bayer Leverkusen.

Bayern, dat eerder in het toernooi bekerhouder Borussia Dortmund al uitschakelde, had binnen tien minuten namelijk al een comfortabele voorsprong te pakken. Javi Martínez opende de score in de BayArena al na drie minuten. In zijn vorige duel met Leverkusen, toen in competitieverband, was de Spanjaard ook al trefzeker.

Amper zes minuten later stond het door een goal van Robert Lewandowski al 0-2. De Pool kon afronden na goed voorbereidend werk van Franck Ribéry. Leverkusen was door die twee snelle goals even van slag, maar de thuisploeg deed al snel iets terug. Lars Bender bracht met een kopdoelpunt de spanning terug in de wedstrijd.

Sven Ulreich zorgde er vervolgens voor dat Bayern de voorsprong vasthield. De keeper hield zowel voor als na de pauze Karim Bellarabi van scoren af en met name de tweede redding was uitstekend. Bovendien wist Bayern even later de score weer uit te breiden naar twee doelpunten. Dit keer was het Thomas Müller die scoorde, op aangeven van Thiago.

Daarna was het verzet van Bayer Leverkusen gebroken en ging het hard. Uit een combinatie via Ribéry en Arjen Robben was Thiago trefzeker en na 64 minuten gaf Müller het laatste zetje bij een poging van Robben: 1-5. Leon Bailey deed met een mooie vrije trap iets terug, maar het slotakkoord was voor Müller, die zijn hattrick compleet maakte. De Rekordmeister staat op zaterdag 19 mei in Berlijn in de eindstrijd tegenover Schalke 04 of Eintracht Frankfurt. Zij spelen woensdagavond hun halve finale.

Minister wil miljoen terug van organisatie Mali

Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) eist bijna een miljoen euro subsidie terug van een organisatie in het Afrikaanse Mali. De organisatie kon niet aantonen wat er met het geld is gebeurd.

Kaag spreekt over bewezen malversatie door een niet aan de overheid verbonden instantie, die van midden 2012 tot eind 2015 ruim 1,6 miljoen euro ontving. Nederland verbrak ook de samenwerking met deze non-gouvernementele organisatie. De aanklacht wordt deze week ingediend, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Nederland is in het onrustige Mali actief in een VN-vredesmissie en steunt ook hulpprojecten voor de bevolking.

Minister wil miljoen terug van organisatie Mali
Minister wil miljoen terug van organisatie Mali (Foto: ANP)

'Gratis hoeren voor bejaarde biatlonbaas'

Het grote corruptieschandaal in het biatlon begint alsmaar groter te worden. Afgelopen week werd bij het hoofdkantoor van wereldbiatlonbond IBU in Salzburg een inval gedaan, net als in het huis van de Noorse IBU-president Anders Besseberg.

In het kort: Besseberg en secretaris-generaal Nicole Resch zouden 65 dopingdossiers van Russische atleten verduisterd hebben, waardoor veel Russen in de afgelopen jaren fris en fruitig en met een gezonde dosis doping aan de start konden verschijnen van World Cups, WK's en de Olympische Spelen. 

Besseberg is inmiddels opgestapt vanwege de beschuldigingen, maar uit een uitgelekt rapport van wereldantidopingautoriteit WADA blijkt nu dat de omkoping zich niet alleen beperkte tot de 65 dopingdossiers, en dat het ook niet alleen met geld werd gedaan.

In september van 2016 zou Besseberg van de Russen honderdduizend euro hebben gekregen om IBU-leden om te kopen, zodat ze ervoor zouden stemmen het WK van 2021 toe te wijzen aan het Russische Tyumen. Dat kwam precies in een periode waarin de Russische sportwereld enorm onder vuur lag en waarin sportbonden besloten geen evenementen toe te wijzen aan Rusland.

De IBU had hier lak aan en prompt werd het WK inderdaad aan Tyumen geschonken. Uit het nieuwe WADA-rapport blijkt waarom Besseberg zich hier wel even voor in wilde zetten: de 72-jarige geile beer zou van de Russen niet alleen een jachtreisje, maar ook een stel gratis hoeren tot zijn beschikking hebben gekregen, als dank.

Mogelijk deden de dames van plezier hun werk overigens niet helemaal juist, want in februari besloot de IBU om het WK toch maar weer van Tyumen af te nemen: de druk vanuit het publiek en de politiek werd te hoog. Het onderzoek naar Besseberg en Resch loopt nog volop, de Noor ontkent uiteraard alles.

'Call of Duty: Black Ops 4 heeft geen single-player'

Call of Duty: Black Ops 4 zou volgens Polygon geen single player-modus met een verhaallijn hebben. Polygon heeft dit volgens anonieme bronnen hebben vernomen. De singleplayer zou simpelweg niet op tijd klaar voor de launch op 12 oktober.

Om te zorgen dat het multiplayer-gedeelte wel op tijd af is, heeft game-ontwikkelaar Treyarch alle resources op de multiplayer. Als goedmakertje zou er meer tijd gestopt worden om in de Zombie-modus, om toch maar een gevoel te geven dat er een single-player is. Op 17 mei weten wij echter meer, dan wordt er een presentatie gegeven over de nieuwe game.

Spaanse rugbyers lang geschorst wegens aanvallen scheids

Een aantal Spaanse rugbyers heeft zware straffen gekregen voor het aanvallen van een scheidsrechter tijdens een wedstrijd in de WK-kwalificatie voor volgend jaar. Spanje verloor zeer verrassend van België en daardoor plaatste Roemenië zich voor het WK.

Spanje was en is nogal boos, want de wedstrijd die van groot belang was voor Roemenië werd gefloten door Vlad Iordachescu, inderdaad, een Roemeen. Die leek nogal wat dubieuze beslissingen te maken, waardoor de wedstrijd geheel toevallig in het voordeel van België - en dus ook Roemenië - uitviel.

De Spanjaarden waren woest en vielen de scheidsrechter aan. Voor vijf van hen levert dat nu straffen op: de broers Sebastien en Guillaume Rouet moeten 43 en 36 weken toekijken, drie andere spelers hebben veertien weken aan de broek gekregen.

Overigens is de Europese rugbybond een onderzoek gestart naar de gang van zaken rondom de Roemeense scheidsrechter. De hele Europese WK-kwalificatie ligt voorlopig stil, want het is één grote puinhoop: Spanje, België en ook Roemenië zouden minstens één speler opgesteld hebben die niet mochten spelen. Welk land naar de play-offs gaat is nog totaal onduidelijk, net als de datum waarop die play-offs gespeeld worden.

Vliegtuigmotor ontploft, passagier overlijdt

Bij een noodlanding van een vliegtuig op de luchthaven van de Amerikaanse stad Philadelphia is een passagier om het leven gekomen. Dat heeft een vertegenwoordiger van de Amerikaanse Nationale Autoriteit voor Transportveiligheid op een persconferentie gezegd.

Volgens de brandweer raakten zeven inzittenden lichtgewond, maar hoefde niemand naar het ziekenhuis.

Het vliegtuig van Southwest Airlines moest dinsdag in Philadelphia plotseling landen vanwege motorschade. Op sociale media zijn foto's te zien van het vliegtuig met een beschadigde motor en een kapot raam. Volgens de luchtvaartmaatschappij waren 143 passagiers en 5 bemanningsleden aan boord van het vliegtuig. Het toestel was op weg van New York naar de stad Dallas in Texas.

Volgens het AD is de motor van het vliegtuig tijdens de vlucht ontploft en is de vrouwelijke passagier toen gedeeltelijk door een gesprongen ruit naarbuiten gezogen, waardoor zij overleed.

Passagier overlijdt bij noodlanding in VS

Passagier overlijdt bij noodlanding in VS (Foto: ANP)

Duitse boeren willen einde jachtverbod wolven

Duitse boeren vinden dat het tijd is om het jachtverbod op wolven in te trekken. Reden is dat de dieren sinds de herintroductie in Duitsland in 2000, na een afwezigheid van 130 jaar, een steeds grotere bedreiging vormen voor kuddes schapen en andere landbouwhuisdieren.

Joachim Rukwied, voorzitter van de Duitse landbouworganisatie DBV, zei dat Duitsland op dit moment ruim duizend wolven telt en zijn leden jaarlijks meer dan 1500 boerderijdieren aan wolven verliezen.

"Het is dramatisch ... Het is onaanvaardbaar", aldus Rukwied. ,,Elk dier dat wordt afgevoerd, is een verlies voor de boer, niet alleen financieel, maar ook emotioneel."

.

Duitse boeren willen einde jachtverbod wolven
Duitse boeren willen einde jachtverbod wolven (Foto: ANP)

8000 Starbucks dicht om training tegen racisme

Koffiewinkelketen Starbucks gaat volgende maand op de Amerikaanse thuismarkt ruim 8000 vestigingen tijdelijk sluiten om personeel te trainen op het gebied van racismebestrijding. Het bedrijf zet die stap na de arrestatie van twee zwarte mannen bij een Starbucks-vestiging in Philadelphia. Een werknemer belde toen de politie nadat die mannen bij een tafel wachtten zonder een bestelling te doen.

De vestigingen gaan op 29 mei tijdens de middag allemaal dicht voor de training. Er doen in heel de Verenigde Staten bijna 175.000 werknemers van Starbucks mee. Het lesmateriaal zal ook gebruikt worden bij het opleiden van nieuwe werknemers.

Starbucks is vanwege de grote publieke ophef in ernstige verlegenheid gebracht door het incident in Philadelphia. Topman Kevin Johnson bracht een bezoek aan Philadelphia en bood zijn excuses aan voor de zaak.

8000 Starbucks dicht om training tegen racisme
8000 Starbucks dicht om training tegen racisme (Foto: ANP)

Blu-ray: Suburbicon

George Clooney is een van de bekendste namen in hedendaags Hollywood. Nadat hij in 1994 doorbrak met zijn rol als Doug Ross in de ziekenhuisserie ER heeft hij maar liefst twee Oscars mogen winnen. Nu probeert de 56-jarige Amerikaan al een tijdje aan de weg te timmeren als regisseur, zo zijn de politieke thriller The Ides of March (2011) en de oorlogsfilm The Monuments Men (2014) beide door hem geregisseerd. De kers op de taart zou het nieuwste Suburbicon moeten worden dat sinds kort te verkrijgen is op blu-ray. Het is een satirische misdaadkomedie waarvan het script al in 1986 werd geschreven door de Coen Brothers, de mannen achter toppers als Fargo en The Big Lebowski. Helaas weet Suburbicon de verwachtingen niet waar te maken doordat er te veel onderwerpen worden aangekaart die vervolgens slordig worden afgewerkt.

Geruchten gaan dat Barbara Bush overleden is

Op internet gaan diverse geruchten rond dat de voormalige first-lady Barbara Bush op 92-jarige leeftijd zou zijn overleden. Deze berichten worden  echter even hard weersproken met de boodschap dat het een hoax zou zijn. 

Barbara Bush liet onlangs bekend maken dat ze uitbehandeld was en dat ze rustig in het bijzijn van haar familie naar het einde van haar leven uitkeek. Inmiddels lijkt twitter te exploderen van de geruchten rondom de vermeende dood van de ex-firstlady. 

Sneller toegang tot 'e-bewijs' in EU

De openbaar aanklager in Nederland, of een andere EU-lidstaat, moet bij serieuze terreur- of misdaadzaken rechtstreeks bij buitenlandse internetbedrijven gegevens van hun gebruikers kunnen opvragen. De bedrijven zijn verplicht binnen tien dagen, of in noodgevallen binnen zes uur, de gevraagde elektronische data aan te leveren.

Met dit volgens vicevoorzitter Frans Timmermans "ongekende voorstel" voor directe toegang tot digitaal bewijsmateriaal in het buitenland, wil de Europese Commissie snellere opsporing en strafvervolging van verdachten in de EU mogelijk maken. Het gaat bijvoorbeeld om e-mailverkeer en boodschappen van verdachten via Twitter of Whatsapp, of om te achterhalen wie er achter een bepaald IP-adres schuilt. "We kunnen niet toestaan dat misdadigers en terroristen moderne technologieën voor elektronische communicatie misbruiken om criminele acties te verbergen en vervolging te ontlopen", stelt Timmermans.

De plicht om gegevens voor politie-onderzoek te leveren moet ook gaan gelden voor techbedrijven die in de EU actief zijn maar hun data buiten de EU, of in een cloud, hebben opgeslagen.

Procedures

In de EU werken de autoriteiten van verschillende landen nu via bepaalde procedures samen om bewijsmateriaal uit te wisselen, maar een lidstaat kan niet rechtstreeks bij een bedrijf in een ander land digitale gegevens opvragen. Daardoor kan het vier tot tien maanden duren voor het materiaal binnen is. In die tijd kunnen bewijsstukken ook verloren raken, bijvoorbeeld omdat gegevens gewist worden. Daardoor kan nu twee derde van zware zaken niet naar behoren worden afgehandeld, meent Brussel.

Om fundamentele rechten van internetgebruikers te beschermen wordt in de nieuwe regelgeving wel een aantal veiligheidsgaranties ingebouwd.

Brussel: sneller toegang tot 'e-bewijs' in EU
Brussel: sneller toegang tot 'e-bewijs' in EU (Foto: BuzzT)

Reddingsbrigade waarschuwt voor koud water

De Reddingsbrigade Nederland verwacht dat veel mensen aankomende dagen aan of op het water zullen doorbrengen vanwege het voorspelde mooie weer. De Reddingsbrigade attendeert mensen nog wel op de lage temperatuur van het water, het water heeft namelijk nog niet de aangename zomerse waarde en dat geeft kans op onderkoeling en kramp. Door die verschijnselen kunnen mensen snel in de problemen komen in het water.

Tips van de Reddingsbrigade om de komende zomerse dagen veilig van het water te kunnen genieten: "De Reddingsbrigade is blij met het mooie weer, en men moet daar ook vooral van genieten. Jaarlijks moet de Reddingsbrigade echter nog vaak in actie komen om mensen met kramp en onderkoeling te helpen. Met onderstaande tips hoopt de Reddingsbrigade ongelukken te voorkomen en mensen veilig van het water te laten genieten".

Geadviseerd wordt om het water in te gaan op plaatsen waar de Reddingsbrigade toezicht houdt. Op sommige plaatsen zijn de reddingsbrigades al actief, maar nog niet overal. Watersporters wordt geadviseerd beschermende wetsuits te dragen wat de kans op onderkoeling verkleint. Ook adviseert de Reddingsbrigade zonaanbidders om zich goed in te smeren. De voorjaarszon kan snel tot verbranding leiden.

Reddingsbrigade waarschuwt voor te koud water (Foto: Reddingsbrigade Nederland)
Reddingsbrigade waarschuwt voor te koud water (Foto: Reddingsbrigade Nederland)

Manchester City ontsnapt aan mogelijk transferverbod

Manchester City hoeft niet langer te vrezen voor een transferverbod. Dat hing de club boven het hoofd na het aantrekken van een zeer jonge speler.

De Argentijnse club Velez Sarsvield sleepte City en de FIFA voor de rechter na de transfer van Benjamin Garre in 2016. Hij was toen net zestien en zou volgens zijn voormalige club al benaderd zijn toen hij zelfs nog een jaar jonger was. Het internationale sporttribunaal CAS heeft die beschuldiging echter verworpen, zo heeft Goal begrepen.

The Citizens hadden een transferban van twee transferperiodes kunnen krijgen als ze wel strafbaar waren bevonden. Na maanden van wachten heeft de club dinsdag echter gehoord dat ze onschuldig is. Officiële bevestiging van het CAS volgt vermoedelijk snel. Velez heeft overigens nog wel het recht om in beroep te gaan.

De Argentijnse club is van mening dat ook het benaderen op zestienjarige leeftijd een overtreding is, omdat spelers officieel pas vanaf achttien jaar en ouder mogen overstappen van continent. City bestrijdt die lezing omdat Garre ook een Italiaans paspoort heeft, waarmee hij op zijn zestiende dus een legale overstap heeft gemaakt.

Met deze uitspraak ontkomt de ploeg van Pep Guardiola aan een transferverbod waar Barcelona, Atletico Madrid en Real Madrid de laatste jaren wel mee te maken hebben gehad. Er wordt verwacht dat binnen enkele weken al versterkingen worden gepresenteerd in het Etihad Stadium. Na de grote kwaliteitsimpuls van vorige zomer komt er bij City nu waarschijnlijk slechts een paar spelers bij.

Monster Hunter: World introduceert Kulve Taroth

De volgende update van Monster Hunter: World verschijnt op 19 april en zal de nieuwe Elder Dragon, Kulve Taroth, introduceren. Kulve Taroth is de tweede monster die wordt toegevoegd aan de game sinds launch en is onderdeel van een limited-time event.

Spelers zullen kennis maken met Kulve Taroth middels een Siege quest die maar tijdelijk live zal zijn. In deze quest is het de bedoeling dat meerdere hunting party's van dezelfde Gathering Hub samenwerken om Kulve Taroth tegen te houden. Maar liefst 16 spelers, opgedeeld in party's van vier hunters, kunnen meedoen aan deze Siege quest. Iedere party heeft ook een verschillende taak in het bestrijden van Kulve Taroth.

Het strijden tegen Kulve Taroth zal plaatsvinden in een nieuwe map genaamd 'The Caverns of El Dorado'. Verder zal de update ook nieuwe wapens en armor sets bevatten. Het is nog onduidelijk hoe lang deze limited-time event speelbaar zal zijn en of je nog kunt vechten tegen Kulve Taroth nadat de Siege quest voorbij is.

Uitslag FC Twente - PEC Zwolle

FC Twente heeft dinsdag één van de laatste strohalmen, om directe degradatie te voorkomen, gepakt. De ploeg van interim-trainer Marino Pusic wist PEC Zwolle met 2-0 te verslaan. De goals kwamen van Jeroen van der Lely en Michaël Maria, die beide nog niet in het shirt van de Tukkers wisten te scoren.

Ondanks de zege staat FC Twente nog wel op de laatste plaats, al heeft het de achterstand met naaste concurrent Sparta Rotterdam voor nu verkleind naar één punt. De club uit de Rotterdamse wijk Spangen speelt morgenavond thuis tegen NAC Breda. Bij winst doen de Spartanen goede zaken, aangezien zij de Bredanaars dan tot op één punt naderen.

FC Twente

2 - 0

PEC Zwolle

21' van der Lely
35' Maria
   
 
Gele kaart: Lam, (FC Twente), van den Berg, Mokhtar, van Polen, Thomas (PEC Zwolle)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 24.900
Arbiter: van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
van der Lely
Bijen
Thesker
Maria
Maher
Lam
Holla
Tighadouini (van der Heijden/85)
F. Jensen (Slagveer/75)
Assaidi (El Hamdaoui/88)
  Boer
Ehizibue
van den Berg (Marcellis/57)
Sandler
van Polen
Thomas
Dekker
Saymak
Namli
Parzyszek (Menig/46)
Mokhtar (Ondaan/68)

KNSB richt trainingsgroep op voor topschaatsers zonder sponsor

De KNSB richt in samenwerking met NOC*NSF een trainingsgroep op. In deze Topsport Trainingsgroep kunnen topschaatsers die nog geen sponsor hebben gevonden in een volwaardige topsportomgeving hun voorbereiding op het nieuwe seizoen beginnen.

De trainingsgroep krijgt een eigen coach en zal gebruik maken van faciliteiten van het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) in Heerenveen. De rijders kunnen schaatsen op het ijs van stadion Thialf, waar ze ook hun krachttraining kunnen doen. Het CTO biedt de schaatsers bovendien (para)medische begeleiding.

“Met deze Topsport Trainingsgroep bieden wij een vangnet voor schaatsers die nog geen team hebben gevonden”, zegt technisch directeur van de KNSB Arie Koops. “Het gaat echt om een tijdelijke voorziening.”

KNSB richt trainingsgroep op voor topschaatsers zonder sponsor
KNSB richt trainingsgroep op voor topschaatsers zonder sponsor (Foto: ANP)

In de trainingsgroep is plaats voor acht tot twaalf topschaatsers. De criteria: schaatsers moeten een A- of HP-status van NOC*NSF hebben, of ze moeten recent een podiumplaats bij een World Cup-wedstrijd hebben behaald. De KNSB zal begin mei gesprekken voeren met potentiële rijders, waarna de gezamenlijke trainingen snel kunnen beginnen.

De trainingsgroep zal maximaal een jaar bestaan, en wordt opgeheven zo gauw ze niet meer nodig is. Dat is het geval als schaatsers onderdak hebben gevonden bij een gesponsord topteam. “Wij hebben er ook het volste vertrouwen in dat dat gaat lukken”, zegt Koops. “Wij geloven nog altijd in het huidige topsportmodel. Met de TTG ontstaat meteen een groep schaatsers die voor potentiële sponsors heel interessant kan zijn.”

Met 32 tot 36 schaatsers, verdeeld over vier topteams, was de onderlinge concurrentie de voorbije jaren groot. Die rivaliteit draagt ertoe bij, dat alle 20 rijders die Nederland naar de Olympische Spelen mag afvaardigen serieuze medaillekandidaten zijn. De langebaanschaatsers wonnen in PyeongChang weer 16 medailles. Maar ondanks dat succes zijn diverse topschaatsers nog wel op zoek naar een sponsor.

“Wij zijn dan ook blij dat de KNSB en NOC*NSF met deze Topsport Trainingsgroep komen”, zegt Freddy Wennemars, voorzitter van de Atletenvereniging KNSB. ”Het is toch eigenlijk onvoorstelbaar dat zelfs olympisch kampioenen, zoals Ireen Wüst en Esmee Visser, nog zonder sponsor zitten? Schaatsen is een fantastische sport met mooie persoonlijkheden en goede kijkcijfers. Ik zou willen zeggen: Bedrijven, kom op, steun die schaatsers!”

Feyenoord geeft spelers rust in aanloop naar bekerfinale

Giovanni van Bronckhorst geeft woensdag minimaal vier Feyenoorders rust tegen tegen Willem II. Hij wil vermoeide spelers sparen voor de bekerfinale.

Die wordt zondag in De Kuip afgewerkt tegen AZ. Het competitieduel in Tilburg is wat de Rotterdammers betreft van ondergeschikt belang. "Sven van Beek, Karim El Almdi, Jean-Paul Boëtius en Sam Larsson zullen niet starten", verklapt de oefenmeester alvast aan RTV Rijnmond.

Die luxe kan Van Bronckhorst zich naar eigen zeggen permitteren omdat zijn team op de ranglijst al goed staat. "Ik ga wel een elftal opstellen wat kan winnen. We hebben morgen de kans om ons te plaatsen voor Europees voetbal via de competitie. Daar moeten we voor gaan."

Ook Robin van Persie begint tegen Willem II op de reservebank. Hij gaat binnenkort met de directie in gesprek over zijn toekomst bij de club. Van Bronckhorst hoopt dat hij blijft. "Het is belangrijk hoe Van Persie zich voelt. Ik sta er positief in, maar we gaan na de competitie praten of hij verder gaat."

Over zijn eigen toekomst is de trainer eveneens helder. Hij wil door om nog meer prijzen aan zijn palmares toe te voegen. "Dat wil je elk jaar voelen. We hebben dit seizoen al de Johan Cruijff Schaal gewonnen en zondag misschien de beker. Dat is wat je wilt voor je club."

Laura P. kan hack nog niet afsluiten

Laura P. wie kent haar niet?

Laura Ponticorvo is blij dat pornohacker Mitchell van der K. is opgepakt, maar kan het uitlekken van haar naaktbeelden "helaas" nog steeds niet afsluiten. Dat vertelde de vlogster in RTL Boulevard.

"We waren meteen opgelucht dat we een gezicht hadden", zei Laura. "Maar ik kan het helaas niet afsluiten." De vlogster vertelde dat ze de hoop had opgegeven dat de dader zou worden gevonden. "Ik dacht: een hele goede hacker, die vind je niet terug. Dus ik was wel verrast dat het was gelukt."

Hoewel ze alle gebeurtenissen van "een heel heftig jaar" nog niet achter zich kan laten, denkt Laura dat de ontmaskering van Mitchell van der K. haar wel gaat helpen. "Doordat ik hem heb gezien en een gezicht heb bij een naam. Dat gaat me helpen bij het verwerkingsproces."

Het leven van Laura werd vorig jaar maart op zijn kop gezet toen naaktbeelden van haar uitlekten. De vlogster was er kapot van dat ze was gehackt en dat privébeelden op straat lagen. Misdaadjournalist John van den Heuvel ontmaskerde Ponticorvo's hacker. Het bleek om de Almeerse VVD-politicus Mitchell van der K. te gaan. Hij hackte niet alleen de vlogster, tientallen vrouwen werden slachtoffer van hem. Ook foto's van Fatima Moreira de Melo werden op Van der K.'s computer gevonden.

Laura Ponticorvo kan hack nog niet afsluiten
Laura Ponticorvo kan hack nog niet afsluiten (Foto: BuzzE)

Pusic: "Zolang er kansen zijn, zijn er kansen"

Marino Pusic gaat met FC Twente tot de laatste snik strijden om rechtstreekse degradatie uit de Eredivisie te ontlopen.

FC Twente is met nog drie wedstrijden te spelen hekkensluiter, waarbij de achterstand op nummer zeventien Sparta Rotterdam vier punten is en nummer zestien Roda JC heeft zes punten meer. "Ik begrijp wel dat mensen denken: dat is over en sluiten, een mission impossible", vertelt Pusic in gesprek met de NOS. "Ik heb het al eerder gezegd: zolang er kansen zijn, zijn er kansen. Hoe groot ze zijn, weet je niet van tevoren. Maar ik vind dat we het verplicht zijn aan elkaar, de club en de supporters om tot de laatste snik door te vechten."

Zaterdagavond gingen de Tukkers met 2-1 onveruit bij ADO Den Haag, nadat het met 0-1 de voorsprong had genomen. "Zoiets is zwaar. Dat is simpel zat. Want het was een wedstrijd waar meer in had gezeten voor ons. Je hebt daarna korte tijd om te rouwen en dat hebben we ook gedaan. Maar daarna moet je snel verder."

In Enschede is men ervan bewust dat ze het ontlopen van degradatie niet in eigen hand hebben, maar er ook gekeken moet worden naar de resultaten van Sparta. "Dat is altijd frustrerend. Maar je moet, vind ik, in eerste instantie de focus hebben op je eigen prestatie en je eigen wedstrijd. Dat is het enige waar je wel invloed op hebt." FC Twente neemt het dinsdagavond op eigen veld op tegen PEC Zwolle.

Koeman: "Ik vind het jammer dat Dost stopt"

Bas Dost heeft besloten zijn interlandcarrière bij het Nederlands elftal te beëindigen. Een beslissing die Ronald Koeman betreurt maar ook respecteert
De spits van Sporting Portugal dacht lang na over zijn beslissing en besloot uiteindelijk de knoop door te hakken, nadat hij vond dat het niet werkte tussen hem en het Nederlands elftal.

"Bas heeft me het persoonlijk verteld, dat vind ik zeer netjes", vertelt Koeman op de officiële website van de KNVB. "Ik vind het jammer dat hij stopt, ik zag zeker nog een rol voor hem bij het Nederlands elftal."

"Bij mijn start als bondscoach heb ik gezegd dat ik de eerste vier interlands wil gebruiken om spelers en speelwijzen uit te proberen, dus in die zin ligt veel nog open. Maar ik respecteer de keuze die hij maakt, ook omdat ik begrijp dat hij het gevoel al langer heeft."

Dost speelde uiteindelijk achttien interlands, waarin hij tot één treffer kwam.

Wizards-basketballer Meeks betrapt op doping, maar ontloopt zware schorsing

Basketballer Jodie Meeks van de Washington Wizards is betrapt op doping. De 30-jarige shooting guard heeft positief getest op het gebruik van verboden groeihormonen en is door de NBA lopende het onderzoek geschorst.

Meeks komt wel relatief goed weg, zoals meestal als een sporter in de Amerikaanse sporten betrapt wordt op doping: de NBA heeft hem voor 25 wedstrijden geschorst. Hij mist daardoor sowieso de play-offs en moet de rest van de straf uitzitten tijdens het volgende seizoen. 

In de NBA bestaat het reguliere seizoen uit 82 wedstrijden, dus een zware schorsing is het bepaald niet - buiten de VS staat er over het algemeen minstens twee jaar voor dopinggebruik. Meeks speelde dit seizoen 77 van de 82 wedstrijden en maakte gemiddeld iets meer dan zes punten per duel.

Meeks zelf ontkent overigens: "Ik heb nooit iets genomen wat prestatiebevorderend werkt", aldus de basketballer. "Ik ben er kapot van en snap er niks van." Zijn advocaat heeft laten weten in beroep te gaan.

Wizards-basketballer Meeks (nr. 20) betrapt op doping, maar ontloopt zware schorsing (Pro Shots / Action Images)
Wizards-basketballer Meeks (nr. 20) betrapt op doping, maar ontloopt zware schorsing (Pro Shots / Action Images)

Europese landen tegen uitbreiding WK 2022

De vereniging van Europese voetbalcompetities ziet niets in het plan om het WK van 2022 uit te breiden zodat maar liefst 48 landen mee kunnen doen. Dat werd onlangs geopperd door de Zuid-Amerikaanse federatie Conmebol en ook FIFA-voorzitter Gianni Infantino zag het voorstel wel zitten: "Als het mogelijk is, waarom niet?" vroeg hij zich hardop af.

De vereniging van Euro Leagues, waar ook de Eredivisie bij hoort, is echter faliekant tegen het idee. "We accepteren geen langere duur van het WK", aldus voorzitter Lars-Christer Olsson. "De spelers hebben tijd nodig om te herstellen", citeert onder meer de NOS.

De federatie is van mening dat ze al heel flexibel is geweest door het WK 2022 in de winter te laten afwerken. Dat is nodig vanwege de extreme hitte die Qatar 's zomers teistert. De beslissing om het eindtoernooi in november en december te spelen, vergt ingrijpende aanpassingen in de Europese competities.

Een uitbreiding van het deelnemersveld zou zorgen voor extra wedstrijden en een langere duur van het toernooi. Met 48 landen groeit het aantal duels van 64 naar tachtig en dat is tegen het zere been van de Europeanen. "We zijn niet bereid om onze kalender nog verder aan te passen", aldus een felle Olsson. "Het kan niet zo zijn dat financiële aspecten bepalen hoe het voetbal wordt georganiseerd."

Ook Hans Teeuwen 'door het stof' in video

Hans Teeuwen heeft Dotan flink op de hak genomen. De cabaretier nam een excuusvideo op die lijkt op die van de singer-songwriter, die maandag sorry zei nadat hij het publiek jarenlang met nepaccounts had bedrogen op social media.

"Aan het begin van mijn carrière, en ook halverwege en nu, op het eind, heb ik af en toe gebruikgemaakt van sociale media om een bepaald imago te creëren", zegt Hans met een snik in zijn stem. "Ik heb daar achteraf ontzettende spijt van. Ik schaam me heel erg voor de dingen die niet helemaal eerlijk en helemaal waar waren." De cabaretier, die net als Dotan in een zwarte trui voor een witte muur zit, stipt een verhaal over een uitje met een groep reumapatiënten naar de Euromast aan. "Er was geen busje en ze hadden ook geen reuma. Er was helemaal niemand. De reden dat ik dat heb gedaan is omdat ik niets liever wil dan overkomen als iemand met een sociaal hart en iemand die mensen wil helpen die het moeilijk hebben."

Hans benadrukt dat hij "omdat ik nu die verhalen heb verzonnen" niet negatief tegenover het Reumafonds staat. "Ik zal mijn hele leven het Reumafonds een warm hart toedragen en hopen dat ze er iets op vinden. Want mensen moeten kunnen knijpen."

Smerige lei

De cabaretier geeft ook toe dat "ook deze boodschap niet helemaal oprecht is". "De tril die u nu hoort in mijn stem is geacteerd. En in alle eerlijkheid zeg ik: het is nu februari 2017, ik weet niet wanneer ik dit ga uitbrengen, gewoon als de tijd er rijp voor is. Maar er ligt ook al een video klaar om te verontschuldigen voor de onoprechtheid van déze video. En ik heb het gevoel dat ik terecht ben gekomen in een spiraal van excuusvideo's, waarbij de ene video een excuus uitlokt, en die weer één, en die weer één... En ik ben bang dat ik de rest van mijn leven bezig zal zijn om excuses aan te bieden."

Hans zegt net zo lang sorry te blijven zeggen tot "het publiek mij weer omarmt". "En we hopen maar dat niet te veel journalisten in mijn verleden gaan graven. En als ze dat wel doen, dan wil ik nu al mijn excuses aanbieden voor wat ik mensen dicht bij mij heb aangedaan en nog ga doen." Volgens de cabaretier is het "tijd om met een schone lei te beginnen, of desnoods met een smerige lei, maar in elk geval opnieuw."



Ook Hans Teeuwen 'door het stof' in video
Ook Hans Teeuwen 'door het stof' in video (Foto: BuzzE)

Bonifazio sprint naar zege in openingsetappe Ronde van Kroatië

Niccolo Bonifazio heeft de openingsetappe van de Ronde van Kroatië gewonnen. De Italiaan van Bahrain Merida was na 227 kilometer in de regen de snelste in de straten van Koprivnica. Tweede werd zijn landgenoot Andrea Guardini, voor de Roemeen Eduard Michael Grosu.

Vier renners ging in het begin van de etappe in de aanval. Vijf minuten was de maximale voorsprong van het viertal, maar met tien kilometer te gaan werd Jon Bozic als laatste vluchter van de dag teruggepakt.

In het slot van de etappe was het vooral Bahrain Merida die het tempo bepaalde voor hun sprinter. De ploeg zette Bonifazio uitstekend af voor de sprint. Even leek het erop dat Guardini hem ging kloppen, maar in de laatste meters bleek Bonifazio toch de snelste.

López pakt de zege op Alpe di Pampeago in Tour of the Alps, Sosa nieuwe leider

Miguel Ángel López heeft de tweede etappe in de Tour of the Alps. De Colombiaanse klimmer van Astana was met aankomst op de Alpe di Pampeago de beste van een select groepje. Thibaut Pinot werd tweede, voor Ivan Ramiro Sosa. De Colombiaan van Androni - Sidermec - Bottecchia neemt wel de leiderstrui over van Pello Bilbao.

In het begin van de etappe ontstond er een kopgroep van zes renners. De maximale voorsprong van het zestal was ruim vier minuten op het peloton, waar Astana de leiding nam in dienst voor Miguel Ángel López.

Met nog tien kilometer te rijden had de kopgroep nog twee minuten op het peloton, waar ondertussen Sky en Groupama-FDJ de leiding hadden overgenomen van Astana. Op de slotklim van negen kilometer aan 9,3 procent bleek Quentin Jauregui de sterkste in de kopgroep. De Fransman reed weg bij zijn medevluchters, maar op vier kilometer van de streep werd ook hij teruggepakt door de voorwacht van het peloton.

Groupama-FDJ bleef een stevig tempo aanhouden op de klim. Chris Froome leek moeite te hebben om het tempo bij te kunnen houden, maar zoals zo vaak kwam hij toch weer terug. Dat was ook het sein voor Sky om het tempo nog eens te gaan verhogen. Kenny Elissonde in dienst van Froome dunde het groepje steeds verder. Fabio Aru en George Bennet konden de Fransman niet volgen, en met nog één kilometer te gaan was het Froome die het zelf probeerde. De Brit kreeg Pinot en Domenico Pozzovivo meteen met zich mee. Ook Ook Lopez, Iván Ramiro Sosa en Giulio Ciccone wisten aan te haken bij de eersten.

Froome zette aan om de sprint te beginnen, maar kwam nooit in aanmerking voor de dagzege. Het was López die vrij gemakkelijk de sprint won voor de Fransman Pinot en de Colombiaan Sosa.

Russen: onderzoek gifgas Douma woensdag

Een internationaal team deskundigen dat de mogelijke gifgasaanval in het Syrische Douma wil onderzoeken, kan woensdag aan de slag. Die verwachting uitte de Russische ambassadeur bij de organisatie tegen chemische wapens (OPCW) in Den Haag.

Volgens de Russen zelf heeft er helemaal geen gifgasaanval plaatsgevonden. Hun experts waren donderdag en vrijdag in Douma en zouden geen bewijs hebben aangetroffen.

Een team onderzoekers van de OPCW wil zelf kijken of er daadwerkelijk een gifgasaanval was en welk gas is gebruikt. Het Westen denkt dat het Syrische regime, dat wordt gesteund door de Russen, achter de aanval op het rebellenbolwerk zat. De missie van de OPCW kreeg nog geen toegang tot het gebied in Douma dat zou zijn getroffen.

Volgens de Russen is de missie vertraagd door de vergeldingsactie van de Amerikanen, Britten en Fransen afgelopen vrijdagnacht.

Update 17-04 17:55.

Onderzoekers van de internationale Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) zijn dinsdag de voorstad Douma bij Damascus binnengegaan, meldde de Syrische staatstelevisie. Ze moeten proberen vast te stellen of er 7 april een gifgasaanval in deze grotendeels verwoeste stad is geweest.

Russen: onderzoek gifgas Douma woensdag
Russen: onderzoek gifgas Douma woensdag (Foto: ANP)

Kritisch rapport over EU-toetreding Turkije

Turkije raakt steeds verder verwijderd van de Europese Unie. De toetredingsonderhandelingen blijven dan ook in de ijskast, maar de Europese Commissie adviseert in haar jaarlijkse voortgangsrapport niet om de gesprekken definitief te staken. Wel moet Ankara "zonder uitstel" de noodtoestand opheffen.

Na de verijdelde staatsgreep van 2016 ging het in Turkije fors achteruit met basisvrijheden, onafhankelijke rechtspraak en de hervorming van het openbaar bestuur, aldus de commissie. De massa-ontslagen en arrestaties van vermeende tegenstanders van de regering baren grote zorgen, evenals de inperking van basisrechten. Turkije krijgt wel een pluim voor de economische prestaties en de opvang van bijna 4 miljoen vluchtelingen.

"Turkije is een echte partner en een belangrijke regionale speler", zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini. De EU blijft Ankara bijstaan om te voldoen aan de criteria, vulde EU-commisssaris Johannes Hann (Uitbreiding) aan.

Signaal

De lidstaten zijn niet bereid definitief de stekker uit de onderhandelingen te trekken, mede vanwege het belang van Turkije op het vlak van migratie en terrorismebestrijding. Het Europees Parlement wil dat wel, als de grondwetswijziging waardoor president Erdogan meer macht krijgt wordt doorgevoerd. De bevolking stemde daar vorig jaar voor in een referendum.

Het signaal van het parlement zou aanzienlijk versterkt worden als de commissie en lidstaten zich erachter zouden scharen, reageerde Turkije-rapporteur Kat Piri (PvdA). Haar D66-collega Marietje Schaake noemt het rapport ,,een schrijnend verslag van achteruitgang. Een heldere boodschap is daarom broodnodig: met zijn dictatoriale koers slaat Erdogan de deur naar Europa voor de Turkse bevolking dicht."

Kritisch rapport over EU-toetreding Turkije
Kritisch rapport over EU-toetreding Turkije (Foto: ANP)

Hond na scheiding meestal naar vrouw

Dat kinderen meestal aan de vrouw worden toegewezen na een echtscheiding, is reeds bekend. Maar wat gebeurt er eigenlijk met de huisdieren na een (v)echtscheiding? Gecertificeerde Mediators besloot precies dit te onderzoeken. De landelijke organisatie voor mediation maakte daarbij gebruik van de database met rechterlijke uitspraken op rechtspraak.nl, en bestudeerde alle 127 rechtszaken over huisdieren bij echtscheidingen.

Toename aantal rechtszaken over huisdieren vanaf 2014
Het aantal rechtszaken over de bestemming van de honden na de scheiding neemt vanaf 2014 sterk toe. Vanaf dat jaar worden er ieder jaar tussen de 7 en 9 rechtszaken gevoerd over het lot van de honden en hun baasjes. Bij katten is er sprake van een vergelijkbare trend, alhoewel er minder zaken zijn gevoerd over katten. Na jaren van jaarlijks geen of maximaal 1 rechtszaak over katten, piekte de grafiek in 2015 plotseling met 4 rechtszaken en bleef het ook in 2016 en 2017 hoger dan de periode daarvoor.

“We hadden dit wel een klein beetje verwacht.”, zegt Guido Bakker van Gecertificeerde Mediators. “De meeste echtscheidingen komen namelijk niet tot een rechtszaak omdat partijen onderling tot afspraken zijn gekomen, bijvoorbeeld via mediation. Van dat soort zaken behandelen wij er jaarlijks zo’n 1.500 en we zien dat afspraken over wie welk huisdier krijgt, steeds gangbaarder worden. Dieren zijn nou eenmaal belangrijk voor mensen.”

Vrouw krijgt meestal de hond na scheiding
In de regel krijgen vrouwen de hond toebedeeld na een echtscheiding; of hier nu een juridische strijd over wordt gevoerd of niet. In 40 gevallen ging de hond namelijk “volledig” naar de vrouw; in slechts 6 gevallen naar de man. Aanvullend op deze getallen, is er 4 keer een regeling getroffen. Toch trokken, ook in deze vier zaken, de vrouwen aan het langste einde: zo kreeg een vrouw twee van de drie honden waar haar voormalig echtgenoot enkel de derde kreeg; en zo kreeg een andere vrouw de hond 5 dagen in de week en haar ex-man slechts twee dagen per week.

Bakker: “Het beeld dat de vrouw na een scheiding niet alleen het vaakst de zorg voor de kinderen maar ook voor de huisdieren op zich neemt, zien wij terug in onze eigen praktijk. In situaties waar er zowel kinderen als huisdieren zijn, wordt er bijna altijd voor gekozen om kind en dier bij elkaar te houden.”

Waar de strijd precies over gevoerd wordt in de rechtszaal, is echter niet altijd wie de trouwe viervoeter na de scheiding mag gaan verzorgen, blijkt nu. Bij 14 zaken (24,6%) was de inzet namelijk wie het dier zou krijgen. Bij 27 zaken (47,4%) - bleek het te gaan over de hoogte van de alimentatie die ontleend kon worden aan de hond. Duidelijk is dat financiën nog steeds het grootste motief zijn bij rechtszaken over honden.

Hond uitlaten cruciaal bij aantonen van ‘samenwonen als waren zij getrouwd’
Wie alimentatie ontvangt en een nieuwe partner heeft, kan maar beter niet samen de hond uitlaten. Opvallend feit uit het onderzoek is namelijk dat het gezamenlijk uitlaten van de hond met de nieuwe partner, al dan niet geconstateerd door een privé detective, maar liefst 12 keer is aangevoerd als bewijs dat men met een nieuwe partner ‘samenwoont als waren zij getrouwd’. Dit is een belangrijke term uit Burgerlijk Wetboek 1 artikel 116, waarmee het recht op het ontvangen van alimentatie van de voormalig partner komt te vervallen. In 7 gevallen werd de alimentatie inderdaad ook stopgezet.

Tbs moordenaar Maartje Pieck versoepeld

De rechtbank Overijssel heeft dinsdag besloten dat de tbs-behandeling van Jan H. kan worden versoepeld. De man die in 2000 Maartje Pieck (15) uit Kampen verkrachtte en vermoordde, krijgt vanaf nu een ambulante behandeling. Dat betekent dat hij, weliswaar onder strikte voorwaarden, op vrije voeten komt.

Maartje Pieck, kleindochter van Anton Pieck, werd in 2000 het huis van H. binnengesleurd tijdens het lopen van haar folderwijk. Nadat hij haar verkrachtte en wurgde, legde H. het naakte lichaam in het bos. Hij kreeg daarvoor 15 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd. Aan die dwangverpleging komt nu een einde. Wel moet H. zich houden aan een alcoholverbod en binnen Nederland blijven. Daarnaast mag hij voorlopig niet in Kampen komen.

Tbs moordenaar Maartje Pieck versoepeld
Tbs moordenaar Maartje Pieck versoepeld (Foto: ANP)

Eis 15 maanden in beroepszaak monstertruck

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep vijftien maanden celstraf geëist tegen de 53-jarige Mario D., de chauffeur van de zogeheten monstertruck die op 28 september 2014 tijdens een evenement in Haaksbergen op het publiek inreed. Het dramatische ongeval kostte drie mensen het leven. 23 mensen raakten gewond, veelal ernstig.

De rechtbank legde D. eveneens vijftien maanden celstraf op. Het OM had destijds anderhalf jaar cel geëist. D. ging in hoger beroep. Hij vindt de straf te zwaar en meent dat het incident niet zijn schuld is. Volgens D. bleef het gas hangen. Het OM bestrijdt dat, onder meer op basis van bevindingen van deskundigen. Het ongeval is niet aan een technisch mankement maar aan fouten van D. te wijten, aldus het OM.

Het OM wil ook dat D. vijf jaar lang een verbod krijgt om op te treden als (professioneel) stuntman. D. zei dinsdag ter zitting dat hij zijn stuntbedrijf inmiddels heeft opgedoekt. Het drama in Haaksbergen heeft bij hem geleid tot aanzienlijke psychische problemen.

De dodelijke slachtoffers waren een 5-jarig kind, een 73-jarige vrouw en een 50-jarige man. Een aantal betrokkenen - mensen die gewond zijn geraakt dan wel een naaste zijn verloren - gaf dinsdag in de rechtszaal te kennen dat zij er moeite mee hebben dat D. tegen zijn straf protesteert en hoger beroep heeft aangetekend. "Het had allang klaar kunnen zijn, voor hem en voor ons", aldus een dochter van de 50-jarige man in haar slachtofferverklaring. "Op deze manier blijft het een open wond."

Eis 15 maanden in beroepszaak monstertruck
Eis 15 maanden in beroepszaak monstertruck (Foto: ANP)

Busch wint door regen geteisterde race in 'Last Great Colosseum'

NASCAR-coureur Kyle Busch heeft zijn tweede opeenvolgende zege te pakken. Na winst op de Texas Motor Speedway won de coureur van Joe Gibbs Racing ook op de korte baan van Bristol, ook wel The Last Great Colosseum genoemd.

De race werd geteisterd door de regen in Tennessee. Oorspronkelijk stonden 500 ronden gepland, waarbij de uitslag officieel genoemd kon worden als men na minstens 250 ronden de boel moest staken. Dat lukte net niet: de regen kwam een klein kwartiertje te vroeg en de race werd zondag na iets meer dan 200 ronden stilgelegd.

Zondag was het al na krap een minuut fout gegaan: Michael McDowell ging in de rondte en onder meer Chase Elliott en kampioen Ryan Truex Jr liepen dusdanig veel schade op dat ze vrijwel kansloos waren. Een later incident zorgde er voor dat Ricky Stenhouse Jr spinde, maar hij kon zijn weg zonder schade vervolgen en bleek in het latere deel van de race nog zeer competitief. Ryan Blaney reed ondertussen sterk, maar terwijl hij op kop lag crashten een aantal achterblijvers en Blaney was de sjaak.

De race werd een paar keer onderbroken en uiteindelijk wat zondag betreft helemaal gestopt. Maandag kon men dan weer verder, hoewel de dreiging van de regen continu in de lucht bleef hangen. Dit keer was Kyle Larson erg sterk, net als Brad Keselowski, Stenhouse Jr en Kyle Busch. In de slotfase leek Larson goede kans te maken, maar Busch was in de laatste ronden te sterk en won voor Larson en zevenvoudig kampioen Jimmy Johnson, die eindelijk weer eens een goed resultaat neer kon zetten.

De hoogtepunten van de race (Bron: YouTube)

Kunstenaar Rob Scholte wordt pand uitgezet

Kunstenaar en museumhouder Rob Scholte wordt zijn pand in Den Helder uitgezet. Hij moet per direct het voormalige postkantoor verlaten. De deurwaarder is dinsdagmiddag bezig het pand te ontruimen.

De gemeente heeft laten weten dat Scholte de tijd krijgt om persoonlijke spullen te verzamelen die hij en zijn gezin willen meenemen. De sloten van het pand worden vervangen.

Scholte weet al sinds juni vorig jaar officieel dat hij het pand moet verlaten, stelt de gemeente. Dit is vorige maand nogmaals door de rechter bevestigd.

Bruikleen
Scholte moest uiterlijk afgelopen vrijdag vertrekken uit het pand, dat hij in bruikleen had van de gemeente. De kunstenaar vestigde er een museum en atelier in en woonde er ook met zijn gezin.

De gemeente Den Helder wil het pand verkopen. Twee jaar geleden wilde de gemeenteraad het aan Scholte verkopen, maar daar ging het college van B en W niet in mee. De partijen liggen sindsdien met elkaar in de clinch.

Kunstenaar Rob Scholte wordt pand uitgezet
Kunstenaar Rob Scholte wordt pand uitgezet (Foto: ANP)

Dark Souls Remastered voor Switch uitgesteld

Bandai Namco heeft de Nintendo Switch-versie van Dark Souls Remastered uitgesteld. Voorheen stond de release date voor alle platforms op 25 mei, maar de Switch-versie is nu uitgesteld tot in de zomer.

Een reden is niet gegeven, behalve dat dit komt door 'de natuur van causaliteit', wat dat ook betekent. Ook de Solaire of Astora amiibo is uitgesteld. Het uitstel komt enigszins uit het niets, aangezien de game in speelbare vorm aanwezig was op PAX East.

Jos over Max: "Niks mis met rijstijl, maar soms beter nadenken"

Jos Verstappen vindt dat zijn zoon Max onder een vergrootglas ligt na een turbulente start van het seizoen. Zijn rijstijl moet de jonge Formule 1-coureur zeker niet aanpassen volgens zijn vader, maar soms zou hij wat meer na moeten denken.

"Ik zie Max morgen en we gaan er over praten. Afgelopen weekend heeft veel pijn gedaan en hier moet over gesproken worden. Max moet in sommige omstandigheden meer nadenken. Ik wil echter niet dat hij zijn rijstijl aanpast, want laten we eerlijk zijn: de start, waarbij hij twee man inhaalde, was perfect. Dat willen we allemaal zien. De andere acties niet en dat moet hij onder controle krijgen. We gaan op een normale manier analyseren wat er gebeurd is. Hij weet het zelf namelijk donders goed. Ik hoef het hem zelf ook eigenlijk niet meer uit te leggen." Zo vertelde vader Jos gisteravond in Peptalk van Ziggo Sport.

"Ik vind ook nog steeds dat de inhaalactie op Hamilton in Bahrein een goede was. Max zette zijn RB14 er netjes langs en liet hem mooi langs de Mercedes van Hamilton rollen. Hij moet ook wel wat meer risico nemen, omdat de Red Bull qua topsnelheid wat minder is dan Mercedes. Achteraf gezien had hij Hamilton bij het uitkomen van de bocht iets meer ruimte kunnen geven. Hamilton had dat echter ook bij Max kunnen doen, daarom noemen ze het ook een race-incident en hebben ze allebei schuld." Zo analyseerde de oud Formule 1-coureur de actie van zijn zoon in Bahrein.

Over de wedstrijd in China was vader Jos kritischer. "Max wordt echter onder een vergrootglas gelegd en omdat hij zo jong is wordt er nog meer naar hem gekeken. Als je bijvoorbeeld naar het gevecht tussen Alonso en Vettel tijdens de laatste race in China kijkt, merk je dat daar gewoon niet over gesproken wordt. Over de poging van Max bij Hamilton tijdens dezelfde race wordt wel weer veel over gepraat. Ik vind het niet kunnen dat Max zo wordt afgemaakt in de pers. Ik vond die actie op Hamilton nog helemaal niet zo verkeerd. Wat wel helemaal verkeerd was, was de poging bij Vettel. Dat kon gewoon niet en dat was een inschattingsfout."

Jos over Max: "Niks mis met rijstijl, maar soms beter nadenken" (Pro Shots / Action Images)
Jos over Max: "Niks mis met rijstijl, maar soms beter nadenken" (Pro Shots / Action Images)

PVV stelt kamervragen over politie-iftars

De PVV-leden Helder en Beertema hebben kamervragen gesteld aan de minister van Justitie en Veiligheid over de 'Politie-iftar 2018'. Ze halen artikel 3 van de politiewet aan waarin de taakomschrijving van de politie wordt vermeld: "De politie heeft tot taak in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven."

Volgens Helder en Beertema vallen het organiseren van religieuze / ideologische activiteiten hier niet onder. Verder hebben ze kritiek op de tekst op de website van de politie waar gezegd wordt dat de politie-iftar "zich in de afgelopen jaren bewezen heeft als een uitstekend en sterk werkend verbindingsmiddel". Ze vragen zich af waar dat uit blijkt en waarom het liquidatie-geweld door de mocro-maffia niet aan het afnemen is. 

Ook over het instagrambericht van Jeugdagent Apeldoorn, waarin de jeugd wordt opgeroepen om een lokale iftar georganiseerd door de politie bij te wonen met de klas,  worden vragen gesteld.  Hiervan vinden ze dat de politie een neutrale houding aan dient te nemen en zich aan haar taken, opsporing en handhaving van de openbare orde, dient te houden.

Hiebij passen volgens de PVV geen religieuze of ideologische uitingen. Ze zijn dan ook van mening dat het zeer kwalijk is omdat kinderen nog geloven in de neutraliteit van de politie en ver horen te blijven van een feest van een ideologie die strijdig is met onze vrijheid en gelijkwaardigheid. 

Masturberende man blijkt chocomelk te schudden

In Schagen is altijd wat te beleven, zo ook maandag: twee dames zagen een man in een publieke ruimte furieus zijn hand op en neer bewegen onder de tafel en men alarmeerde direct de lokale politie.

Agent Kees Hol arriveerde om de vuige masturbeerder aan de tand te voelen...tot bleek dat hij net even iets anders aan het doen was: meneer wilde slechts een lekker blikje chocolademelk drinken en schudde dat voor gebruik.

Oom Agent kon weer inrukken, op naar het volgende avontuur in Schagen.

Dronken drugsgebruiker bedreigt hulpverleners

Een agressieve man veroorzaakte maandagmiddag op de Aveling in Hoogvliet een opstopping en sloeg uit het niets een ambulancemedewerker. Bij de aanhouding even later ging hij nog steeds door het lint. Hij gaf een agent een kopstoot, en probeerde een ander, die hem zijn veiligheidsgordel wilde omdoen, te bijten. De 42-jarige Rotterdammer bleek al om 14.30 uur onder invloed van alcohol en harddrugs.

Volgens getuigenverklaringen reed de verdachte die middag samen met een vrouw stapvoets over de Aveling en stopte zijn auto plotseling midden op de weg. Achter hem stroopte het verkeer direct op en ontstond een file. Op het getoeter van de auto’s achter hem, stapte de bestuurder uit en begon tegen hen te schreeuwen. Daarna richtte hij zijn agressie op een ambulance die met een patiënt achterin stond te wachten om de rotonde op de rijden. Hij liep heftig gebarend naar de chauffeur, maande hem zijn raampje open te doen en sloeg de geschrokken ambulancemedewerker de zonnebril van zijn neus. Vervolgens ging hij er in zijn auto weer vandoor.

Na de melding ging de politie direct op zoek naar de auto waarin de verdachte reed. In de Dorpsstraat spraken getuigen agenten aan, dat verderop in de straat een vrouw werd mishandeld in een auto. Het bleek om dezelfde verdachte te gaan.

Agenten lieten hem uitstappen, arresteerden hem en zetten hem geboeid in het politiebusje, maar de man besloot dat het daarmee voor hem nog niet klaar was. Hij probeerde geboeid de autodeur te openen, en toen een politieman dat verhinderde, gaf hij hem een kopstoot. Er ontstond een worsteling om hem weer terug op zijn plek te krijgen, waarbij hij letterlijk van zich af probeerde te bijten. Onafgebroken schold hij op en bedreigde hij de politiemensen. Uiteindelijk kregen ze hem onder controle en werd hij onder luid verzet naar het bureau gebracht.

Hij had bijna vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed en een speekseltest wees op sporen van harddrugs. De man zit nog vast.

Dronken drugsgebruiker bedreigt hulpverleners (Foto: stockfoto politie.nl)
Dronken drugsgebruiker bedreigt hulpverleners (Foto: stockfoto politie.nl)

Ook in Rotterdam woning vernield door explosief

Was het eerder in de nacht al raak in Den Bosch, rond 04:15 uur werd ook de pui van een woning in Rotterdam vernield door een, vermoedelijk zelfgemaakt, explosief. De deur en kozijnen van het pand raakten zwaar beschadigd. Ook was er schade aan de deur van de woning ernaast, de ruit van een woning aan de overzijde was kapot en enkele auto’s raakten beschadigd.

De politie komt graag in contact met getuigen van deze zeer ernstige vernieling van een woning in de Oostendamstraat. Volgens een getuige renden twee mannen weg na de harde knal. Agenten die direct begonnen met een onderzoek vonden het tweetal niet meer. De recherche is een onderzoek gestart naar de verdachten en waarom deze woning het doelwit was. De politie zoekt getuigen die iets hebben gezien van de explosie.

Fatima blij dat 'pornohacker' is opgepakt

Fatima Moreira de Melo is opgelucht dat de man die computers van tientallen vrouwen hackte op zoek naar naaktfoto's en video's is opgepakt. Op de computer van VVD'er Mitchell van der K. zijn foto's van onder meer de ex-hockeyinternational en de bekende vlogster Laura Ponticorvo gevonden, meldde De Telegraaf maandag.

"Het nieuws dat ik slachtoffer ben geweest van dezelfde hacker als Laura Ponticorvo lijkt gelukkig heftiger dan het is", schrijft Fatima op Twitter. "Hij had foto's van mij op zijn computer(s), maar die stonden ook al openbaar op mijn twitter. Hij heeft wel wat geprobeerd, maar is er óf niet in geslaagd om in mijn account te komen, óf hij kon niks sappigs vinden."

Van der K., die in het dagelijks leven tekstschrijver is, is gearresteerd door de politie en inmiddels aangeklaagd voor computervredebreuk. Hij neust volgens de verdenking al jarenlang in computers van vrouwen op zoek naar seksueel getint beeldmateriaal. De VVD heeft hem inmiddels geroyeerd.

Fatima blij dat 'pornohacker' is opgepakt
Fatima blij dat 'pornohacker' is opgepakt (Foto: BuzzE)

3e aanhouding na terrasliquidatie Amsterdam

Dinsdagochtend heeft een arrestatieteam in Diemen een derde verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij de liquidatie van Ergin Başakçi. Eerder werden al twee Amsterdammers aangehouden. Die zijn beiden voorgeleid en voor 14 dagen in bewaring gesteld.

De derde verdachte, een eveneens 25-jarige man, werd dinsdagochtend vroeg van zijn bed gelicht van zijn woning in Diemen. Net als de andere twee mannen wordt ook hij verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Başakçi, die op 28 augustus werd doodgeschoten op het terras van een café op de Prins Hendrikkade.

Huiszoeking
De woning van de verdachte is na zijn aanhouding doorzocht. Net als bij de voorgaande doorzoekingen zijn er verschillende telefoons in beslag genomen. De telefoons worden, net als de eerder in beslag genomen auto’s, onderzocht.

Afgaande op camerabeelden en bewegingen van de betrokken auto’s vermoedt het onderzoeksteam dat er bij de liquidatie van Basakci drie verdachten direct betrokken zijn. Met deze drie aanhoudingen denkt het team een belangrijke slag geslagen te hebben. De eerste aanhouding was vrijdag 6 april in de Amsterdamse wijk Zeeburg.

Vrijdag 13 april werd in Amsterdam-Oost de tweede verdachte aangehouden. Beiden verdachten zijn voorgeleid aan een rechter-commissaris en voor 14 dagen in bewaring gesteld. Na deze termijn zal opnieuw getoetst worden of de mannen nog langer vast moeten blijven zitten. De verdachten zitten in beperkingen en mogen alleen met hun advocaat spreken.

20.000 euro beloning
Het is nog steeds onduidelijk wat het motief is voor de moord op Başakçi. De politie is nog steeds op zoek naar informatie die meer duidelijkheid kan geven over het leven en de contacten van Başakçi. Ook ligt er nog steeds 20.000 euro beloning voor de gouden tip.

3e aanhouding na terrasliquidatie Amsterdam (Foto: Politie.nl)
3e aanhouding na terrasliquidatie Amsterdam (Foto: Politie.nl)

Politie maakt einde aan ontvoering

De politie heeft een ontvoering in een woning aan de Entrepotstraat in Rotterdam beëindigd en de gegijzelde bevrijd. Drie verdachten zijn gearresteerd. Het onderzoek begon op maandagmorgen en liep door tot in de nacht

Maandagmorgen waarschuwde familie van het 34-jarige slachtoffer uit Solingen (Duitsland) dat de man gegijzeld werd. Direct begon een groot onderzoek dat leidde naar een pand in de Entrepotstraat. Politiemensen gingen de woning in en vonden daar het gewonde slachtoffer. Hij is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. In het pand werd een verdachte aangehouden.

Later hielden de agenten nog twee mannen aan. Eén probeerde nog te ontkomen aan de politie en verstopte zich in een vrachtwagen. De aangehouden verdachten zijn drie mannen van 32 (Rotterdam), 35 en 42 (Capelle aan den IJssel) jaar. Agenten doorzochten verschillende woningen en vonden daar onder andere een vuurwapen en een nepvuurwapen. De wapens zijn in beslag genomen. Het onderzoek naar de ontvoering en de exacte achtergrond worden voort gezet.

Politie maakt einde aan ontvoering (Foto: Stockfoto politie.nl)
Politie maakt einde aan ontvoering (Foto: Stockfoto politie.nl)

Roemeense bende gepakt in Amsterdam

Bij een politieactie in het Amsterdamse Westelijk Havengebied is dinsdagochtend vroeg een groep Roemenen aangehouden op verdenking van diefstallen in het hele land. De verdachten maken volgens de politie deel uit van een criminele organisatie, die in wisselende samenstellingen misdrijven plegen.

De politie lichtte drie personen van hun bed op een terrein met vervallen caravans. Drie anderen konden later worden gepakt op de snelweg bij Volendam en rond het middaguur werd nog een persoon aangehouden in zijn auto in Amsterdam.

De verdachten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan diefstal van koper en edelmetalen, witwassen en heling. Het is de eerste keer dat zo'n groep zogenoemde mobiele bandieten, internationaal rondreizende dadergroepen, als criminele organisatie wordt aangemerkt, zegt een woordvoerder van de politie.

Roemeense bende gepakt in Amsterdam
Roemeense bende gepakt in Amsterdam (Foto: ANP)

Voetbalsters bovenaan op UEFA-ranglijst

De Nederlandse voetbalsters hebben de eerste plek overgenomen op de ranglijst van de Europese voetbalbond UEFA. Door goede prestaties in de kwalificatie voor het WK van volgend jaar is Engeland gepasseerd.

Nederland boekte twee zeges: 7-0 tegen Noord-Ierland en 0-2 in en tegen Ierland. De prestaties in de WK-kwalificatie tellen voor veertig procent mee, net als de prestaties in de EK-kwalificatie en het EK van vorig jaar. Het WK van 2015, net als de kwalificatie daarvoor, telt voor twintig procent mee.

Achter Nederland en Engeland maken Frankrijk, Duitsland en Zwitserland de top-5 compleet. Nederland staat zevende op de FIFA-ranglijst, waar de laatste resultaten nog niet meegenomen zijn. De VS, Engeland, Duitsland, Canada, Frankrijk en Australië staan daar boven Nederland.

Ook ombudsman onderzoekt inburgering

Ook de Nationale ombudsman gaat onderzoek doen naar de problemen waar inburgeraars tegenaan lopen. Aanleiding zijn klachten over wachttijden bij inburgeringsexamens, gebrek aan inzage in examens en slechte informatieverstrekking. Ook hebben vreemdelingen moeite met het vinden van de juiste cursus.

VluchtelingenWerk Nederland concludeerde maandag al dat vluchtelingen wel willen inburgeren, maar dat ze in de praktijk te maken hebben met allerlei belemmeringen. Volgens de hulporganisatie gaat het vooral om ingewikkelde regels en problemen met het voldoen aan de inburgeringsplicht binnen de gestelde termijn van drie jaar. Daarbij komt dat nieuwkomers veel zorgen en stress hebben door hun vlucht en over hun achtergebleven familieleden.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) gaf eerder al aan dat het niet goed gaat met de inburgering van nieuwkomers en dat het stelsel op de schop moet. Hij wil in juni plannen presenteren voor een nieuw inburgeringsstelsel. Zo zouden gemeenten weer meer regie moeten krijgen en moeten inburgeraars zo snel mogelijk beginnen met taallessen. Ook moet inburgering meer gericht zijn op werk.

De ombudsman verwacht zijn onderzoek in september af te ronden.

Ook ombudsman onderzoekt inburgering
Ook ombudsman onderzoekt inburgering (Foto: ANP)

MLB: Gregorius helpt Yankees met twee homeruns naar winst

Honkballer Didi Gregorius heeft weer een prima wedstrijd afgeleverd. De Nederlander van de New York Yankees hielp zijn ploeg in de Bronx aan een ruime 12-1 zege op de Miami Marlins.

De Yankees scoorden al vijf runs in de eerste drie innings, waaronder één voor Gregorius. In de vierde inning sloeg de Amsterdammer een homerun, waarmee hij ook Giancarlo Stanton over de thuisplaat sloeg. 

De Yankees bleven de baas in de wedstrijd en in de zevende inning kwam de tweede homerun voor Gregorius, waarmee de thuisploeg al op 12-0 kwam. Eén run in de achtste inning redde de eer van de Marlins nog een beetje, maar kon niet meer voor gevaar zorgen.

Bij de Atlanta Braves werd Ozzie Albies één keer over de thuisplaat geholpen, op weg naar een 2-1 zege op de Philadelphia Phillies. Jurickson Profar kwam voor de Texas Rangers niet tot scoren en de ploeg verloor met 8-4 van de Tampa Bay Rays. 

Uitslagen MLB maandag
New York Yankees - Miami Marlins 12-1
Pittsburgh Pirates - Colorado Rockies 2-6
New York Mets - Washington Nationals 6-8
Tampa Bay Rays - Texas Rangers 8-4
Atlanta Braves - Philadelphia Phillies 2-1
Milwaukee Brewers - Cincinnati Reds 4-10
Oakland Athletics - Chicago White Sox 8-1
San Diego Padres - Los Angeles Dodgers 3-10
Seattle Mariners - Houston Astros 2-1

Yankees - Marlins (Bron: YouTube)

Bryce Harper slaat zijn knuppel aan gort, maar het is wel een homerun (Bron: YouTube)

7 arrestaties na homomishandeling Dordrecht

Met zeven nieuwe aanhoudingen denkt het rechercheteam alle verdachten binnen te hebben. Maandag werden vijf jongens aangehouden, dinsdag volgden de laatste twee arrestaties. Het gaat om zes Dordtse jongens in de leeftijd van 15 tot 21 jaar en een jongen van 17 uit Harreveld.

In totaal zijn nu dertien jongens opgepakt voor mishandeling en openlijke geweldpleging. Die vonden plaats op 31 maart en 1 april. In beide gevallen maakten de slachtoffers een afspraak via Grindr, een dating-app. Eenmaal op de afgesproken locatie werden zij belaagd door een grote groep.

De politie onderzoekt het motief van de groep. Van de dertien verdachten zijn inmiddels zes jongens voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Alle jongens zitten nog vast.

Dost stopt als Oranje-international

Bas Dost zal niet meer voor het Nederlands elftal uitkomen, dat heeft de 28-jarige aanvaller aan bondscoach Ronald Koeman laten weten. Dost scoorde de afgelopen jaren aan de lopende band bij Sporting Portugal maar werd bij het Nederlands elftal nooit een vaste waarde in de basisopstelling, zo ook niet in de eerste interlands onder de nieuwe bondscoach Koeman.

"Het gevoel dat ik ermee wilde stoppen, heb ik heel lang weggedrukt. Zoiets doe je niet, vond ik", aldus Dost, zo lezen we op Sportwereld.nl. Na een slechte wedstrijd tegen Engeland kwam hij in de daaropvolgende interland tegen Portugal niet van de bank.

"Dat ik me een week lang echt verrot gevoeld heb, heeft de doorslag gegeven." Zo blikt de lange aanvaller terug op de tijd na de interlands tegen Engeland en Portugal.

"Het is niet goed gelopen bij het Nederlands elftal. Om wat voor reden dan ook. Ik ben op het moment gekomen dat ik zeg ‘tot hier en niet verder.’ Het werkt gewoon niet." Zo vulde Dost, die debuteerde in Oranje op 28 maart 2015 in de interland tegen Turkije, aan. In de jaren die volgden speelde hij achtienmaal voor het Nederlands elftal waarin hij éénmaal tot scoren kwam. Nooit werd hij echter een vaste waarde in Oranje.

De spits heeft zelf geen idee waarom hij bij het Nederlands elftal nooit echt slaagde. "Het is gewoon moeilijk te begrijpen dat het er nooit uitkomt. Dat is ook frustrerend. De week voor de wedstrijd tegen Engeland geef ik tegen Rio Ave een assist en scoor ik. Als je dat vergelijkt met die interland, dan zie je een heel andere speler."

"Zo’n keuze maak je niet als je even een slecht moment hebt. Dat bespreek je met de mensen die dichtbij je staan. Het is ongelooflijk ongelukkig wat er allemaal gebeurd is. En er komt gewoon geen einde aan." Zo besloot Dost tegenover de Rotterdamse krant.

Dost stopt als Oranje-international (Pro Shots / Henk Jan Dijks)
Dost stopt als Oranje-international (Pro Shots / Henk Jan Dijks)

Jongerenraad Politie geïnstalleerd in Den Haag

Van de ruim vijfhonderd jongeren die zich aanmeldden, zijn zestien geselecteerd voor de eerste Jongerenraad in de geschiedenis van de Nederlandse politie. Gisteren was hun installatie in Den Haag.

Ze zijn de getuigen, slachtoffers, daders én agenten van de toekomst. Niet zo vreemd dus dat de politie veel energie steekt in de communicatie met deze doelgroep. Via www.vraaghetdepolitie.nl, Instagram, slachtofferzorg, maar ook in de wijk en op school hebben ze dagelijks contact met jongeren. Wat voegt de Jongerenraad hieraan toe?

Zoals Tessa van Werven aangaf in haar aanmelding: "Als jongere sta je langs de kant, maar ik wil nú beginnen met helpen van de maatschappij waarin ik leef en deel van uitmaak." Volgens Liesbeth Huyzer, die als lid van de korpsleiding de installatie verzorgt, denken jongeren anders dan volwassenen. "Ik ben bijvoorbeeld benieuwd hoe jongeren aankijken tegen de toekomst. In wat voor maatschappij leven we over een jaar of tien? Wat wil die van de politie? En hoe ziet ons werk er dan uit?" Huyzer vindt dat de politie zich hier nu al op moet voorbereiden.

Om te voorkomen dat de blik van de jongeren te ‘blauw’ wordt, zitten ze maar een jaar in de Jongerenraad. In zes bijeenkomsten kijken ze niet alleen vooruit, maar bespreken ze ook actuele vraagstukken, zoals cybercriminaliteit. "Hoe kan de politie jongeren helpen om veilig te internetten? Kennen ze leeftijdsgenoten die handig zijn op het web? En wat moet de politie doen om een interessante werkgever voor deze jongeren te zijn?"

Met een eerste belangrijk maatschappelijk onderwerp ging de Jongerenraad na de installatie direct aan de slag: onpartijdig handelen. ‘"Agenten moeten uit de auto stappen. Een praatje maken. In de klas komen vertellen over hun ervaringen. Een balletje meetrappen als we aan het voetballen zijn, al is het maar vijf minuten. Zo winnen ze het vertrouwen van jongeren." Ook op andere vraagstukken zal de Jongerenraad haar licht laten schijnen in de geplande bijeenkomsten voor dit jaar.

Jongerenraad Politie geïnstalleerd in Den Haag (Foto politie.nl)
Jongerenraad Politie geïnstalleerd in Den Haag (Foto politie.nl)

Gerichte aanslag met explosief op woonhuis

Een hevige explosie vernielde maandagmorgen rond 01:50 uur de voorgevel van een woning aan de Amsterdamstraat in Den Bosch. Ook een nabij geparkeerde auto raakte beschadigd door de ontploffing. De bewoner van het huis bleef ongedeerd.

Onderzoek van de politie heeft inmiddels uitgewezen dat het vermoedelijk om een gerichte actie gaat. Hoewel het technisch onderzoek nog loopt, lijkt het er sterk op dat iemand een explosief tegen de gevel van de woning heeft geplaatst. De politie doet uitgebreid onderzoek naar de aanleiding van het incident.

Daarvoor wordt onder andere gesproken met betrokkenen, een buurtonderzoek gedaan en gekeken of er camerabeelden beschikbaar zijn die gebruikt kunnen worden bij het onderzoek.

Gerichte aanslag met explosief op woonhuis (Foto: Stockfoto politie.nl)
Gerichte aanslag met explosief op woonhuis (Foto: Stockfoto politie.nl)

Films Spielberg brengen 10 miljard op

De films van Steven Spielberg hebben wereldwijd meer dan 10 miljard dollar (8 miljard euro) opgeleverd. Hij is de eerste regisseur die die mijlpaal heeft bereikt.

Op de omzetcijfers van de films van Spielberg, die al bijna vijftig jaar werkt als regisseur, is nog geen inflatiecorrectie toegepast. Zou dat wel gebeuren, dan zouden volgens Huffington Post alleen al de Amerikaanse box office-resultaten goed zijn voor de 10 miljard. In dat geval zouden Jaws uit 1975 en E.T. uit 1982 de grootste geldmachines zijn.

De volgende twee meestverdienende regisseurs zijn Peter Jackson en Michael Bay. Zij wisten ieder zo'n 6,5 miljard voor inflatiecorrectie binnen te harken in de wereldwijde bioscopen.

Films Spielberg brengen 10 miljard op
Films Spielberg brengen 10 miljard op (Foto: BuzzE)

'Je recht halen is voor velen niet te betalen'

Steeds meer mensen zien af van een gang naar de rechter omdat ze het niet kunnen betalen. Daarom moeten de kosten om een rechtszaak te voeren, de griffierechten, drastisch omlaag. Daarvoor pleit Frits Bakker, de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak.

Het aantal rechtszaken nam vorig jaar bij vrijwel alle rechtsgebieden flink af, een trend die al een paar jaar doorzet. Vooral de afname van het aantal zaken met een klein financieel belang (civiele kantonzaken) baart zorgen. Een belangrijke reden om niet naar de rechter te stappen zijn volgens Bakker de hoge kosten.

Als iemand een conflict heeft over een onbetaalde rekening van 700 euro, kost een gang naar de rechter ruim 200 euro aan griffierechten. Bij verlies van de zaak verdubbelt het bedrag omdat dan ook de griffierechten van de andere partij moeten worden betaald. Bakker: ,,Hoge griffierechten zijn voor veel mensen een reden om niet te procederen, en om de - in hun ogen misschien onterechte - rekening toch maar te betalen uit angst voor mogelijke extra kosten."

'Je recht halen is voor velen niet te betalen'
'Je recht halen is voor velen niet te betalen' (Foto: ANP)

Armeniërs: 'kwestie' moet weg bij Armeense genocide

Als het kabinet blijft spreken over 'de kwestie van de Armeense genocide' en de historische gebeurtenissen niet aanduidt voor wat het was, namelijk 'de Armeense genocide', dan houdt zij "uitsluitend rekening met Turkije, het land dat de genocide ontkent en waar deze heeft plaatsgevonden, in plaats van rekening te houden met de gevoelens van de Armeniërs".

Die boodschap brengen de Samenwerkende Armeense Organisaties (SAO) dinsdag per brief over aan premier Mark Rutte.

De SAO wil dat de door het kabinet gehanteerde begrip "van tafel" gaat, omdat "internationale wetenschappelijke consensus" bestaat dat er sprake was van een genocide. Om 12.30 uur was er in Den Haag een demonstratie, georganiseerd door de SAO.

Armeniërs: woord 'kwestie' moet van tafel
Armeniërs: woord 'kwestie' moet van tafel (Foto: ANP)

Gewonden door brand inlichtingendienst AIVD

Bij de inlichtingendienst AIVD is dinsdagochtend brand uitgebroken. Daarbij heeft een persoon brandwonden opgelopen en heeft een persoon te veel rook ingeademd. Later is de brand geblust.

De melding van de brand kwam rond 11.45 uur bij de brandweer binnen, aldus een woordvoerder. Waar de brand is ontstaan en wat de oorzaak is niet bekend. 

Er is een traumahelikopter naar de locatie gevlogen, maar het is onduidelijk of die is ingezet. Onduidelijk is ook of de gewonden overgebracht worden naar het ziekenhuis.

De melding bij de brandweer betrof een automatische. Dit systeem neemt automatisch contact op met 112 als er brand uitbreekt.

Gewonden door brand inlichtingendienst AIVD
Gewonden door brand inlichtingendienst AIVD (Foto: ANP)

Fiscus stuurt digibeten niet meer naar site

De Belastingdienst verwijst mensen die digitaal minder vaardig zijn niet langer naar een website voor het bestellen van een papieren formulier voor de aanvraag van de voorlopige aanslag. Voortaan worden ze naar de telefonische helpdesk verwezen.

Dat meldt Nationale ombudsman Reinier van Zutphen. Hij drong aan op de aanpassing na een klacht.

De Belastingdienst erkent volgens hem dat het niet handig is mensen die een papieren formulier willen, door te verwijzen naar een digitale omgeving. Het gaat doorgaans om mensen die digitaal minder vaardig zijn en die met zo'n verwijzing niet zijn geholpen. De dienst bekijkt of in andere brieven hetzelfde speelt. Als dat zo is, volgen ook daar aanpassingen.

Fiscus stuurt digibeten niet meer naar site
Fiscus stuurt digibeten niet meer naar site (Foto: BuzzT)

Agenten verwond bij vechtpartijen

Het afgelopen weekeinde bleek voor sommige agenten in Hendrik-Ido-Ambacht en Rotterdam politie niet geheel gladjes te verlopen. In Hendrik-Ido-Ambacht keerde een vechtend stel zich tegen de dienders en in Rotterdam werden een paar flinke klappen geïncasseerd.

Op 14-april werden twee agenten er in de avond op uitgestuurd in Hendrik-Ido-Ambacht omdat daar een man en een vrouw met elkaar op de vuist waren gegaan. Eenmaal ter plaatse zagen zij inderdaad een man en een vrouw die met elkaar gevochten hadden. Het ging mis toen één van de dienders de man wilde fouilleren want daar had de agressieveling geen zin in waarop een worsteling ontstond.

De agent zag zich genoodzaakt om wat pepperspray in te zetten, helaas op een wat onhandig manier want hij kreeg het goedje zelf ook in zijn oog. Ondertussen had de andere agent ook de nodige problemen want de vrouw was hem aan het slaan. De brute dame wist hierbij de kaak van de agent uit de kom te slaan. Zelf hield zij er een flinke kneuzing aan haar arm aan over, en daarnaast brak zij waarschijnlijk één of meerdere botjes in haar pols.

Omdat er inmiddels ook wat omstanders op het tumult waren afgekomen en de agenten het niet voor elkaar kregen om de boel zelf te sussen werd versterking ingeroepen om het strijdvaardige tweetal op te pakken en de omstanders op afstand te houden.

Diezelfde avond verliep het voor meerdere agenten in Rotterdam ook niet geheel vlekkeloos. Op de Tonnekreek was een vechtpartij uitgebroken waar zij op af werden gestuurd. Toen de agenten de situatie eindelijk in kannen en kruiken had rende er een man de straat in, liep op één van de agenten af, gaf een beuk in zijn gezicht om vervolgens weer weg te rennen.

Heel ver kwam de drive-by-beuker niet omdat de resterende agenten hem al snel te pakken kregen maar hij bleek het niet zomaar op te geven. De man leek immuum voor de wapenstok en ook pepperspray haalde weinig uit. Uiteindelijk maakte een taser korte metten met het opvliegend stuk vreten. Tijdens deze worsteling kreeg één van de agenten ook een stomp in het gezicht waar hij een blauw oog aan overhield.

De politie vindt agressie en geweld tegen haar medewerkers onacceptabel. Zij hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en dienen ongehinderd en met wederzijds respect hun werk te kunnen doen. Dit geldt voor iedereen die bij de politie werkt.

Agenten verwond bij vechtpartijen (foto: Politie.nl)
Agenten verwond bij vechtpartijen (foto: Politie.nl)

Castlevania: Grimoire of Souls aangekondigd

Castlevania keert terug, maar ongetwijfeld niet in de vorm die iedereen zou willen. Konami heeft Castlevania: Grimoire of Souls aangekondigd voor iOS. Geen andere platforms zijn aangekondigd.

Naast de keuze van het platform blijkt ook uit de gameplay dat dit geen traditionele Castlevania wordt. De game is speelbaar in vierspeler co-op en kent een PvP-modus voor vier tegen vier spelers. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat is nog niet helemaal duidelijk. De eerste screenshots van de game zijn in ieder geval hieronder te bekijken.

Een releasedate voor Castlevania: Grimoire of Souls is nog niet bekendgemaakt.

Castlevania: Grimoire of Souls

Castlevania: Grimoire of Souls 2

2e aanhouding voor dood Martin Kok

De politie heeft op dinsdag 17 april een tweede man aangehouden die verdacht wordt betrokken te zijn bij de dood van Martin Kok. Op 8 december 2016 werd de toen 49-jarige Martin Kok in zijn auto op de parkeerplaats van een horecagelegenheid in Laren doodgeschoten. De politie startte daarop direct een grootschalig onderzoek.

Eerder werd al een 24-jarige man uit Utrecht aangehouden in de Penitentiaire Inrichting in Alphen, waar de man voor een ander strafbaar feit gedetineerd zat. Dinsdagmorgen 17 april is in Den Bosch een tweede verdachte, een 25-jarige man uit Utrecht aangehouden. Ook hij wordt verdacht betrokken te zijn bij de dood van Martin Kok

De politie zet het onderzoek voort en kan lopende het onderzoek geen verdere mededelingen doen. De verdachte zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

2e aanhouding voor dood Martin Kok (Foto: stockfoto Politie.nl)
2e aanhouding voor dood Martin Kok (Foto: stockfoto Politie.nl)

30 ton chemicaliën en 7 arrestaties bij drugsactie

Een grote drugsactie in het zuiden van het land heeft zeven aanhoudingen opgeleverd en de ontmanteling van meerdere drugslabs en opslagplaatsen van chemicaliën. Daarnaast zijn er diverse vuurwapens aangetroffen waaronder een riotgun. De politie is onder leiding van het Landelijk Parket sinds zes uur vanochtend op tientallen locaties in Zuid-Nederland bezig geweest met het doorzoeken van woningen en bedrijfspanden vanwege een onderzoek naar synthetische drugs.

In Eindhoven, Venlo, Zaltbommel en Weert zijn in totaal zeven verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij drugshandel. In de woningen van de verdachten werd beslag gelegd op onder andere vuurwapens en telefoons.

Daarnaast viel de politie binnen bij panden in Uden, Odiliapeel, ’s-Hertogenbosch, Son, Best, Oss en Schijndel. In Echt is een ‘groothandel’ voor grondstoffen aangetroffen waar meer dan 30 ton aan chemicaliën lag opgeslagen. In Venlo, Zaltbommel en Weert trof de politie drugslabs aan. In Waalre zijn diverse aanhangwagens met daarin materiaal om drugslabs op te bouwen aangetroffen.

30 ton chemicaliën en 7 arrestaties (Foto: Stockfoto politie.nl)
30 ton chemicaliën en 7 arrestaties (Foto: Stockfoto politie.nl)

NBA: Heat trekt stand gelijk, Warriors naar 2-0

De basketballers van de Miami Heat hebben de stand in de eerste ronde van de play-offs gelijk kunnen trekken tegen de Philadelphia 76ers. In Philly won de thuisploeg de eerste wedstrijd, maar maandagavond sloeg Miami terug.

Met name in het tweede kwart kwamen de Sixers er nauwelijks aan te pas: 13-34. Het zorgde ervoor dat de Heat constant een voorsprong had die rond de tien à vijftien punten bleef schommelen en dat bleef tot het einde van de wedstrijd zo: 103-113.

De Golden State Warriors wonnen na de eerste ook de tweede wedstrijd in eigen huis tegen de San Antonio Spurs. Kevin Durant en Klay Thompson waren beiden goed voor net boven de dertig punten namens de Warriors, die na een moeizame eerste helft - waarin de Spurs de leiding namen - het heft in handen pakten en de wedstrijd naar zich toe trokken: 116-101.

Uitslagen NBA maandag, eerste ronde play-offs
Philadelphia 76ers - Miami Heat 103-113 (1-1 in best-of-7)
Golden State Warriors - San Antonio Spurs 116-101 (2-0 in best-of-7)

Warriors - Spurs (Bron: YouTube)

NHL: Sharks vreten Ducks op, Avalanche slaat terug

In de play-offs van de NHL hebben de ijshockeyers van de San Jose Sharks stevig uitgehaald. De ploeg won in Anaheim al beide wedstrijden tegen de Ducks, maar in het eigen SAP Center werd pas echt huisgehouden door de Sharks.

Een vroege goal door Logan Couture kon nog goedgemaakt worden door Rickard Rakell van de Ducks, maar vanaf de tweede periode gaven de Sharks gas. Joonas Donskoi, Marcus Sorensen, Eric Fehr en Tomas Hertl zorgden voor 5-1 na de tweede periode. Joe Pavelski, Evander Kane en Timo Meier scoorden allemaal in de derde periode, waardoor alle acht Sharks-goals door verschillende spelers werden gescoord: 8-1.

De Nashville Predators wonnen in eigen huis twee keer van de Colorado Avalanche, maar in Denver sloegen de Avs terug. Blake Comeau scoorde al snel de openingstreffer, Gabriel Bourque en captain Nathan MacKinnon tekenden voor 3-0. Dankzij MacKinnon werd het zelfs nog 4-0, alvorens Ryan Johansen en Colton Sissons wat terug konden doen. Gabriel Landeskog besliste het duel met een empty netter, Austin Watson scoorde nog de 5-3.

Uitslagen NHL maandag, eerste ronde play-offs
Toronto Maple Leafs - Boston Bruins 4-2 (1-2 in best-of-7)
New Jersey Devils - Tampa Bay Lightning 5-2 (1-2 in best-of-7)
Colorado Avalanche - Nashville Predators 5-3 (1-2 in best-of-7)
San Jose Sharks - Anaheim Ducks 8-1 (3-0 in best-of-7)

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Man verdacht van fraude bij natuurorganisatie

Een medewerker van natuurorganisatie Landschap Noord-Holland (LNH) wordt verdacht van een grote fraude. De organisatie bevestigt dit dinsdag op haar website.

De man zou volgens dagblad De Gooi- en Eemlander bijna drie ton hebben laten overmaken aan zijn eigen bedrijf. Hij is op staande voet ontslagen, aldus de krant.

De man werkte als projectleider bij LNH. Vanaf 2013 liet hij stelselmatig kleinere bedragen tot 10.000 euro overmaken aan zijn eigen bedrijf voor werkzaamheden die niet verricht werden. Tegen de man is aangifte gedaan bij de politie.

Volgens LNH kwam de medewerker hier 41 keer mee weg, maar liep hij bij zijn 42e poging tegen de lamp. "We stelden vorige week vast dat er iets mis was met een factuur en toen we het bedrijf belden, bleek dat het een bedrijf was van een medewerker van ons", aldus directeur Ernest Briët in De Gooi- en Eemlander.

Man verdacht van fraude bij natuurorganisatie
Man verdacht van fraude bij natuurorganisatie (Foto: ANP)

Korea's willen einde aan oorlog maken

Zuid- en Noord-Korea willen deze maand tijdens hun gezamenlijke top een einde maken aan het militaire conflict tussen de twee landen. De twee naties zijn officieel nog in oorlog, wel is er sinds 1953 een wapenstilstand. De landen zouden voorafgaand aan de top al overleg voeren, zo melden Zuid-Koreaanse media.

Een van de stappen zou het terugbrengen van de DMZ (Demilitarized Zone) in de oorspronkelijke staat zijn. De vier kilometer brede zone niemandsland loopt langs de lijn waar de Koreaanse Oorlog eindigde in een wapenstilstand. De gedemilitariseerde zone ligt vol met landmijnen en prikkeldraad en wordt van beide kanten bewaakt door militairen.

De ontmoeting tussen de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en Kim Jong-un staat gepland voor 27 april.

Een succesvolle top zou de weg plaveien voor een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider.

Korea's willen einde aan oorlog maken
Korea's willen einde aan oorlog maken (Foto: ANP)

Open Beta voor Naruto to Boruto: Shinobi Striker

Bandai Namco gaat een tweede open beta voor Naruto to Boruto: Shinobi Striker organiseren. Dat zal van eind juli tot begin augustus zijn en alleen op PlayStation 4. De uitgever had nog meer te melden. Sarada en Mitsuki komen erbij en als arena is er een vernieuwde Hidden Leaf Village.

Noriaki Niino, de producer van Naruto to Boruto: Shinobi Striker liet dat weten middels een videoboodschap. Sarada en Mitsuki zijn daarin ook aangekondigd. Sarada past goed in een team want ze kan teamgenoten helen terwijl ze de tegenstanders aanvalt met Uchiha Shuriken Jutsu Spring Storm. Mitsuki is meer defensief. Zijn Sage Mode laat zijn krachten toenemen maar dan kan hij geen Ninjutsu-technieken gebruiken. Er is ook een nieuwe master aangekondigd. Boruto zelf leert spelers de kneepjes van Ninjutsu en andere technieken. De nieuwe Hidden Leaf Village is een arena die geschikt is voor beginnende spelers omdat het zo makkelijk te leren is.

In Naruto to Boruto: Shinobi Striker ga je in een team van vier spelers tegen een ander team vechten. Er zijn verschillende modi, zoals een capture the flag. De personages kunnen door hun training ook over muren lopen, zodat de gevechten in de arena's op verschillende hoogtes plaatsvinden.

Naruto to Boruto: Shinobi Striker komt ooit uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

FOK! Wat een weer: badpakweer

Vandaag is het zonnig met slechts hier en daar wat sluierbewolking en landinwaarts in de loop van de dag enkele kleine stapelwolken. De temperatuur loopt op naar waardes rond 20°C, vlak aan zee wordt het een graad of 16. De zuid- tot zuidoosten wind is zwak tot matig. Vanmiddag wordt de wind zuid- tot zuidwest.

Komende nacht is het onbewolkt. De minimumtemperatuur varieert van 6°C landinwaarts tot 10°C aan zee. De zwakke wind wordt zuidoostelijk.

Woensdag overdag heeft de zon vrij spel en loopt de temperatuur in de middag op naar 22 tot 25°C, met de hoogste temperaturen in het zuidoosten. Op de Waddeneilanden wordt het ongeveer 20°C. De wind is zuidoostelijk en zwak tot matig. In de middag kan er op de stranden een koele wind van zee opsteken.

De dagen daarna droog, zonnig en warm weer. Je zelfgemaakte badpakfoto's ontvangen we dus graag op weer@fok.nl . In het weekend minder warm en zondag mogelijk regen of een bui. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Handig gebouw, er onderdoor kun je zien wat voor weer het is..  (Foto: Interpretatie)
Handig gebouw, er onderdoor kun je zien wat voor weer het is.. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wegrotten in My Hero One's Justice

Bandai Namco heeft na de officiele titel nieuwe informatie bekendgemaakt over My Hero One's Justice. Verrassing, Tomura Shigaraki de grootste schurk in de manga is ook aanwezig op klappen uit te delen. Met het Sidekick-systeem kan hij dat met twee andere hulpjes.

De leider van de League of Villains is Tomura Shigaraki. Met zijn quirk, 'Decay' genaamd, laat hij zijn tegenstanders rotten. Als hij vier keer achter elkaar met zijn speciale kracht slaat is de tegenstander dood. Voor zijn tegenstanders dus zaak om zijn speciale slagen te mijden, willen ze Shigaraki overleven.

Het Sidekick-systeem is niets anders dan een tag-systeem. Je kunt twee personages meenemen als sidekicks. Met een druk op de knop kun je een van de twee oproepen je te helpen met bijvoorbeeld een nog pijnlijkere combo.

My Hero One's Justice komt dit jaar uit op PlayStation 4, Xbox One, Switch, en pc.

My Hero One's Justice - Shigaraki (Foto: Bandai Namco)

My Hero One's Justice - Shigaraki Countdown 3 (Foto: Bandai Namco)

My Hero One's Justice - Shigaraki Countdown 2 (Foto: Bandai Namco)

My Hero One's Justice - Shigaraki Countdown 1 (Foto: Bandai Namco)

My Hero One's Justice - Shigaraki Countdown 0 (Foto: Bandai Namco)

Gastrol Mark Hamill in The Big Bang Theory

Mark Hamill maakt zijn opwachting in The Big Bang Theory. De Star Wars-ster is te zien in de laatste aflevering van het huidige seizoen van de serie.

Die finale staat in het teken van de bruiloft van personages Sheldon en Amy. Ook Kathy Bates heeft een rol als een van de bruiloftsgasten. Laurie Metcalf en Courtney Henggeler, die vaker in de serie opduiken als de moeder en tweelingzus van Sheldon, zijn ook van de partij op de trouwerij. Eerder werd al bekend dat Jerry O'Connell dit seizoen een rol krijgt als de oudere broer van Sheldon.

Het is niet bekend welke rol Hamill zal spelen in de aflevering. De kans is groot dat hij als zichzelf te zien zal zijn, net als dat eerder gebeurde met onder andere Stan Lee, Stephen Hawking, Elon Musk, Bill Gates en Hamills Star Wars-collega Carrie Fisher.

Gastrol Mark Hamill in The Big Bang Theory
Gastrol Mark Hamill in The Big Bang Theory (Foto: BuzzE)

Winkeliers: niet overdrijven met laadpalen

Detailhandel Nederland roept de politiek in Den Haag op om Europese regels over laadpalen niet heel streng uit te voeren. Het gaat om een verplichting voor ondernemers tot het plaatsen van een minimum aantal elektrische laadpalen op hun parkeerterreinen.

De brancheorganisatie vindt die verplichting "overbodig" en wijst op de ruimte van lidstaten om de doelstellingen op nationaal niveau op een eigen manier in te vullen. De winkeliers zien het liefst dat de kwestie zo veel mogelijk aan de markt wordt overgelaten. Ook pleiten ze er onder meer voor kleine en middelgrote bedrijven uit te zonderen van de verplichting.

"Laten we niet overdrijven in het opleggen van een verplichting van het plaatsen van laadpalen, maar inzetten op maatwerk", zegt Thomas da Silva Rosa, secretaris Europa bij Detailhandel Nederland. "De aanschaf, installatie en het onderhoud van meerdere laadpalen kost al snel tienduizenden euro's, terwijl klanten vaak niet lang genoeg in de winkel blijven om een elektrische auto voldoende bij te laden."

Winkeliers: niet overdrijven met laadpalen
Winkeliers: niet overdrijven met laadpalen (Foto: ANP)

'Fokke & Sukke worden vrouwvriendelijker'

De strip Fokke & Sukke is door de jaren heen vrouwvriendelijker geworden. Dat heeft Bastiaan Geleijnse, een van de drie makers, dinsdag gezegd tijdens een interview op NPO Radio 2.

"We zeggen altijd dat er geen onderwerpen zijn die we niet behandelen, maar dingen veranderen", vertelt Gelijnse. "Foute grappen over vrouwen of over zwart zijn, maak je omdat mensen als ze het lezen 'oooow' zeggen. Maar op een gegeven moment weet je het wel." De regel voor de strips van Fokke & Sukke is dat het drietal een cartoon zelf leuk moet vinden. "Vrouwonvriendelijke grappen zijn een tijdje stout en leuk. Maar na verloop van tijd wordt het gewoon stom en treedt er een zekere vermoeidheid op."

Om diezelfde reden besloot het driemanschap zo'n tien jaar geleden ook te stoppen met het maken van cartoons voor studentenbladen. "Het had iets belachelijks dat wij op ons veertigste nog steeds bezig waren met corpsballen met gescheurde jasjes. Dat geloofden de studenten ook niet meer." Soms zijn actuele onderwerpen ook te grappig om een strip over te maken. "Zoals Dotan en trollengate: dat is van zichzelf al zo grappig, daar hoeven wij niets meer mee te doen."

Geld

In de beginjaren van Fokke & Sukke is er één keer ruzie geweest over geld, bekende Gelijnse ook tijdens het gesprek. "Dat was in de periode dat er eigenlijk nog geen geld binnenkwam. We deelden toen de inkomsten - die we niet hadden - door drieën. Jean-Marc van Tol vond dat niet eerlijk; hij tekent alle stripjes en heeft er veel meer tijd in zitten dan John Reid en ik." De samenwerking strandde toen bijna. "Maar dat hebben we toen heel goed uitgepraat. Sindsdien is het nooit meer een issue geweest."

De strip viert binnenkort haar 25-jarig bestaan. Ter gelegenheid van dit jubileum zijn de bekende eend en kanarie nu vereeuwigd op een postzegel.

'Fokke & Sukke worden vrouwvriendelijker'
'Fokke & Sukke worden vrouwvriendelijker' (Foto: BuzzE)

Zaak tegen Facebook om gezichtsherkenning

Een rechter in de Verenigde Staten heeft bepaald dat een collectieve rechtszaak de beste manier is om een geschil tussen Facebook en veel gebruikers van het sociale medium over het gebruik van software voor gezichtsherkenning te beslechten. Volgens de gebruikers, die de zaak op 6 april hebben aangespannen, wordt de software onrechtmatig gebruikt zonder dat ze daarvoor toestemming hebben gegeven.

De software wordt gebruikt bij het zogeheten taggen van mensen in foto's. Facebook kan door de software suggesties doen voor mensen die op de foto staan. Dit is sinds 2012 in Europa verboden en volgens de Amerikanen die de zaak hebben aangespannen overtreedt Facebook ook in de VS de regels.

Facebook zit momenteel middenin een schandaal doordat het bedrijf Cambridge Analytica via het sociale medium gegevens van 87 miljoen gebruikers heeft verkregen. Die gegevens zijn onder meer gebruikt voor politieke berichten rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. De CEO van Facebook Mark Zuckerberg werd vorige week twee dagen gehoord door het Huis van Afgevaardigden over de zaak.

Zaak tegen Facebook om gezichtsherkenning
Zaak tegen Facebook om gezichtsherkenning (Foto: BuzzT)

Syrië meldt neerhalen afgevuurde raketten

Het Syrische ministerie van Defensie heeft naar eigen zeggen in de nacht van maandag op dinsdag ingegrepen na een raketaanval die gericht zou zijn op de vliegbasis Shayrat in de buurt van de stad Homs.

Volgens de Syrische televisie zijn de raketten door het luchtafweergeschut onschadelijk gemaakt. Wie de raketten heeft afgevuurd, is nog niet bekend.

De Verenigde Staten hebben gereageerd op het incident. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse ministerie van Defensie zit de VS niet achter de aanval. "Er zijn op dit moment geen Amerikaanse militaire activiteiten in het gebied gaande", aldus het Pentagon.

Syrië meldt neerhalen afgevuurde raketten
Syrië meldt neerhalen afgevuurde raketten (Foto: ANP)

11% statushouders aan het werk

Anderhalf jaar na het verkrijgen van een verblijfsvergunning in 2014 had gemiddeld 4 procent van de 18- tot 65-jarige asielzoekers werk. Een jaar later was dat opgelopen naar 11 procent. Veel statushouders zijn dan nog aan het inburgeren. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, dat in opdracht van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Justitie en Veiligheid, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft onderzocht hoe het asielzoekers vergaat die vanaf 2014 in Nederland zijn aangekomen.

In 2014 kregen 20.000 asielzoekers een verblijfsvergunning. Bijna driekwart van deze statushouders komt uit Syrië (10.000) of Eritrea (4.000). Na het verkrijgen van de vergunning moeten de statushouders binnen drie jaar slagen voor het inburgeringsexamen. Op 1 oktober 2016 was dat nog maar gemiddeld 6 procent gelukt. Van de statushouders uit Syrië en Eritrea was dat nog iets lager (5 procent en 4 procent).

11% is aan het werk
Tweeënhalf jaar na het krijgen van een verblijfsvergunning in 2014 had gemiddeld 11 procent van de 18- tot 65-jarige statushouders werk, als werknemer of zelfstandige. Er zijn wel duidelijke verschillen naar herkomstland, uiteenlopend van 6 procent werkenden bij de Eritreeërs tot 29 procent van de (relatief kleine groep) Afghanen. Ook onder vluchtelingen die in de jaren negentig naar Nederland kwamen, bleken Afghanen relatief vaker aan het werk te zijn dan andere herkomstgroepen.

Van de statushouders die in 2014 een vergunning kregen en 18 maanden later een baan hadden, werkte bijna de helft in de horeca. Daarnaast komen banen in de uitzendbranche en de handel veel voor. Na 30 maanden werkte nog 36 procent in de horeca, het aantal werkenden in de uitzendbranche nam toe van 17 procent naar 24 procent. Meestal gaat het om een contract voor bepaalde tijd en om deeltijdwerk. Van de statushouders die werken, werkte na 18 maanden 6 procent als zelfstandige. Na 30 maanden is dit gedaald naar 1 procent.

Uitkeringsafhankelijkheid neemt licht af
Anderhalf jaar na het verkrijgen van de verblijfsvergunning in 2014 ontving gemiddeld 90 procent van de 18- tot 65-jarigen een uitkering, in de meeste gevallen bijstand. Een jaar later was dit gedaald naar 84 procent. Analoog aan het hogere aandeel werkenden zijn Afghanen het minst afhankelijk van een uitkering. Van de Syriërs en Eritreeërs kreeg na tweeënhalf jaar nog steeds bijna 90 procent bijstand.

In de eerste maanden na het verkrijgen van de vergunning verblijven veel statushouders nog in de asielopvang, waar zij geen uitkering ontvangen, maar leefgeld. Pas wanneer statushouders de asielopvang hebben verlaten, komen ze in aanmerking voor een bijstandsuitkering.

Voor de statushouders die in 2015 een verblijfsvergunning kregen, geldt een vergelijkbaar beeld als voor de statushouders uit 2014. Anderhalf jaar na het verkrijgen van de verblijfsvergunning had 4 procent van de 18- tot 65-jarigen werk en had 90 procent een bijstandsuitkering. Voor werkende statushouders uit 2015 is het beeld ook vergelijkbaar met dat van de werkende statushouders uit 2014: 41 procent werkte in de horeca, 90 procent werkte in deeltijd en 89 procent had een contract voor bepaalde tijd.

Vrouwen en kinderen
In 2016 en 2017 In 2014 en 2015 kregen naar verhouding veel jonge mannen een verblijfsvergunning. In 2016 en 2017 is de samenstelling van de instroom evenwichtiger en zijn er meer vrouwen en kinderen onder de nieuwe statushouders. Voor een deel zijn dat nareizende gezinsleden van de eerder gearriveerde mannen, maar er zijn ook meer asielzoekers direct als gezin naar Nederland gekomen.

Van de statushouders is 11% aan het werk
Van de statushouders is 11% aan het werk

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.