CD: Thunderdome - 25 Years of Hardcore

Eind 2012 vond de laatste editie van Thunderdome plaats. Met The Final Exam werd een tijdperk afgesloten dat in 1992 startte. Althans, dat dacht men toen. Maar het 25-jarig jubileum van het bekendste hardcoreconcept ter wereld kon men niet ongemerkt voorbij laten gaan. Tot grote vreugde van veel gabbers werd bekend dat op 28 oktober 2017 een nieuwe editie van Thunderdome een feit zou zijn. Uiteraard kan een compilatie-cd niet ontbreken, for old times sake!

De vier schijfjes herbergen 96 tracks uit het volledige hardcorespectrum. Van melodieuze mainstream tot millennium hardcore, van early rave tot terror. Van pompende 909's en scheurende synths tot aan op hol geslagen heipalen. Daarbij had men simpelweg kunnen kiezen voor een hitjesparade, iets wat je op een compilatie als deze wellicht zou verwachten. Het moet gezegd: dat valt mee! Tuurlijk, tracks als ‘Young Birds’, ‘Name Of The DJ’, ‘Rainbow In The Sky’ en ‘Nobody Said It Was Easy’ komen regelmatig op verzamelcd’s voorbij. Maar zo zijn er ook platen die in het collectieve geheugen wellicht al onder een laagje stof verdwenen waren. ‘Cameltoe’ (Nosferatu), Art of Fighters – Earthquake en ‘Bombing Eardrums’ van DJ Paul Elstak & The Stunned Guys, om er maar een paar te noemen. Wie op zoek is naar de hardere kant kan zijn geluk op met tracks van onder andere Dr. Peacock, Akira en Noisekick. Uw reviewer wordt daar overigens iets minder enthousiast van.

Uiteraard ontbreekt ook het officiele anthem van Thunderdome 2017 niet: Our Legacy van Guerillas. Een snoeiharde plaat voorzien van allerlei oude sounds waardoor het een perfecte track is om het 25-jarig jubileum muzikaal te omlijsten. Het is een van de recentere releases die je op deze cd's terughoort.

De vier mixen zitten prima in elkaar, waarbij het bpm langzaam maar zeker verder opgeschroefd wordt. Toch is het ergens wel jammer dat hier geen bekende dj’s verantwoordelijk voor zijn. Genoeg keuze in DJ’s voor het samenstellen en mixen van zo’n cd’tje zou je toch zeggen ...

Veel mensen noemen hardcore simpele “boemboemboemmuziek” die allemaal hetzelfde klinkt (Oké, soms is dat ook wel waar …). Vaak zijn het dezelfde mensen die denken dat hardcore dood is. Thunderdome bewijst met het feest en de bijbehorende compilatie dat beiden niet het geval zijn. 25 Years of Hardcore neemt je als luisteraar mee op een muzikale reis door een kwart eeuw Thunderdome. Gezien het succes van 28 oktober kan een vervolg niet uitblijven. Op naar nog 25 jaar gebeuk!