De Jeugd Van Tegenwoordig - Ook Maar Mensen

Drank uit kleedkamer jatten, kapotte microfoons, op tijd op de plek van bestemming zijn: in hun jeugdige enthousiasme konden de heren van de JvT zich niet altijd even goed gedragen. Dat leidde tot de nodige klagende zaaleigenaren. Het boek begint dan ook met een mailtje van de toenmalige manager die het nodig vond om de regels eens flink aan te scherpen.

Ondanks de stroeve start werd het een zegetocht. 'Sterrenstof' en 'Get Spanish' werden grote hits, albums scoorden hoog in de verkooplijsten, diverse awards werden gewonnen met als absoluut hoogtepunt de Popprijs van 2012. Ze braken de tent af in menig discotheek, poppodium en festival, waaronder Lowlands, Pinkpop en het Hongaarse Sziget. Ondanks dat zijn Willie, Freddy, Pepijn en Bas Ook Maar Mensen. Mensen met organen waar je medelijden mee mag hebben. Want die organen hebben flink wat te verduren gehad. De alcoholische versnaperingen vliegen je om de oren; praktisch de hele slijterij passeert de revue. Dan hebben we het nog niet eens over de drugs gehad, want daar zijn de heren ook niet vies van. Geen blad voor de mond wat dat betreft, al valt er opvallend weinig te lezen over spannende avonturen met groupies.

JvT Live

Het boek is desondanks een bonte verzameling van foto’s, mailtjes, knipsels, stills uit videoclips, lijstjes en verhalen van én over de Jeugd van Tegenwoordig gedurende de afgelopen tien jaar. Hoogtepunt is een dagboek van Faberyayo over een tripje door België. Ze zouden er eigenlijk een beat onder moeten zetten … Niet alleen komen de mannen zelf aan het woord, maar ook vrienden, familie, collega's en anderen uit de omgeving van de groep.

Het geeft een mooi kijkje in de artiestenwereld en het leven van deze Nederlandse succesformatie. De ups en downs, zowel voor en achter de schermen. Hoe De Jeugd van Tegenwoordig transformeerde naar een volwassen groep. Nou ja, op hun manier dan. Het zijn tenslotte Ook Maar Mensen.