Indiana Jones - The Complete Adventures

Begin vorig jaar sjeesde ik in Disneyland Parijs in een karretje door een achtbaan. Niks bijzonders voor een pretpark natuurlijk, ware het niet dat de attractie als thema Indiana Jones had. Die stoere vent die allerlei gave avonturen beleefde, ver weg en lang geleden. Spannende films waren het, stiekem zelfs een beetje eng. Als klein jongentje keek ik de films die toen (halverwege de jaren 90) al 'oud' waren. In 2008 verscheen er na lange tijd weer een nieuwe film van 'Indy', die enigszins tegenviel. Die is nu samen met de drie eerdere films gebundeld op de Blu-rayset Indiana Jones - The Complete Adventures.

De films
Uit de koker van filmgrootheden George Lucas en Steven Spielberg kwam Henry Walton Jones Jr., een rol van Harrison Ford. Jones is een archeoloog en avonturier, geboren in het Amerikaanse New Jersey.

De avonturen van Indiana Jones spelen zich voornamelijk af in de jaren 30. In de eerste film, 'The Raiders of The Lost Ark', gaat 'Indy' op zoek naar de zogenaamde Ark van Verbond in Egypte. Daarin zouden de originele tien geboden van Mozes zitten. Hij is echter niet de enige die op zoek is naar deze mysterieuze kist, ook de nazi's zouden ernaar op zoek zijn. Die maken het hem verdomd lastig. In het vervolg, 'The Temple of Doom', is een sekte zijn grootste vijand. Samen met zijn hulpje, Short Round (Ke Huy Quan), moeten ze kinderen redden uit een grot in India en ook nog voorkomen dat de sekteleider de vijf diamanten vindt waarmee hij de wereld kan overheersen. Spectaculaire reddingsacties zijn nodig om dit voor elkaar te krijgen. Het derde deel begint met een jonge Indiana Jones in 1912 en belandt uiteindelijk in 1938. Hij gaat op zoek naar zijn vader (een rol van Sean Connery) om vervolgens samen op zoek te gaan naar de Heilige Graal. Ook deze keer proberen de nazi's roet in het eten te gooien. Maar als je al niet kunt winnen van één Jones, dan wordt het er tegen twee zeker niet makkelijker op.

Daarna bleef het lang stil. Negentien jaar later verscheen het vierde deel, dat zich dan ook weer in 1957 afspeelt. Jones is een stuk ouder geworden en ontmoet een jonge archeoloog (Shia Labeouf). Samen gaan ze op zoek naar een kristallen schedel, waarmee wederom de wereld overheerst zou kunnen worden. Uiteraard zijn beide heren niet de enigen die van het bestaan op de hoogte zijn: agenten uit de Sovjet-Unie zitten er ook achteraan. Deze laatste film wist echter de hooggespannen verwachtingen niet waar te maken. Het verhaal was rommelig, had rare plotwendingen en miste in grote lijnen het gevoel uit de oude films. Het niveau van de eerste drie haalde het dan ook zeker niet.

Extra's
De discs met de films bevatten allen een aantal trailers, het echte bonusmateriaal vind je op de vijfde schijf. Die hebben ze goed gevuld met zo'n zeven uur aan extra's. Beelden van achter de schermen, making of's en ook een aantal boeiende documentaires die je als kijker meenemen in de historie van de films. Die zijn overigens eerder op oude releases uitgegeven, maar zijn nu dus bij elkaar op een schijfje te vinden.

Beeld en geluid
De films staan op Blu-ray dus is er wel het een en ander opgepoetst aan de oude opnames. Het ziet er dus een stuk moderner en strakker uit. Maar dat neemt eerlijk gezegd wel weer de charme weg van de oude films die ik vroeger op televisie keek. Het is 2012, de techniek staat voor niets, maar toch mist het daardoor wel net dat stukje nostalgie. Ook het geluid heeft een upgrade naar de eenentwintigste eeuw ondergaan. Het is alsof je zelf door een zee van insecten loopt, het gekraak vult je woonkamer...

Dus...
Eindelijk een goede reden om die versleten VHS-banden eens de deur uit te doen! Alle films op topkwaliteit en dat allemaal verpakt in een mooie box die ook nog eens kleiner is dan een videoband. Voldoende uren materiaal om de komende saaie regenachtige herfstzondagen mee door te komen. Hopelijk komt er nog een vijfde film, die er volgens geruchten wel in zit. Moet het alleen niet te lang gaan duren, want Harrison Ford wordt er ook niet jonger op...