Blu-ray: Ted 2

Weet u het nog? John Bennet (Mark Wahlberg) was acht jaar toen hij wenste dat zijn teddybeer tot leven kwam. En zie daar: Ted kon praten, lopen en vrijwel al het andere dat wij mensen ook kunnen. Volwassen worden zat er niet in. Ted sloeg schunnige taal uit, was niet vies van drank en drugs en had het naar zijn zin met hoeren. Zijn vriend John deed het echter niet veel beter, tot grote frustratie van diens vriendin Lori. Gelukkig komt alles goed en trouwt Ted met Tami-Lynn (Jessica Barth).

Deel 2 speelt zich een jaar later af. Het huwelijk loopt niet echt lekker meer, maar gelukkig heeft Ted een oplossing bedacht. Het is tijd voor een baby! Eén probleempje: Ted is een teddybeer en kan zichzelf dus niet voortplanten. Adopteren dan maar! Helaas, ook dat zit er niet in. Teddyberen hebben tenslotte niet dezelfde rechten als mensen. Dus gaan Ted en John de strijd aan met het rechtssysteem om het alsnog voor elkaar te krijgen. Daarbij krijgen ze hulp van een advocate, gespeeld door Amanda Seyfried.

Tot zover het plot. Klinkt geinig, zeker in een tijd waarin regelmatig om gelijke rechten gestreden wordt. Maar de invulling van het verhaal is vaak ronduit zwak. De grappen zijn te makkelijk en voorspelbaar, de grove opmerkingen gaan op den duur ook wat vervelen en het verhaal kabbelt maar wat voort. Echt leuk wordt het pas op de Comic-Con, al moet daar wel weer teruggegrepen worden op een verhaallijn uit het eerste deel. Leuke toevoegingen zijn de aanwezigheid van onder anderen Morgan Freeman, Jay Leno en Liam Neeson. Maar ook zij weten het niveau van de film niet verder omhoog te tillen.

De blu-ray bevat naast de film een aantal extra’s. Zo kun je de film kijken met audiocommentaar van de schrijvers (zijn er mensen die dat überhaupt doen?), ontbreken de bloopers natuurlijk niet en krijg je een kijkje achter de schermen. Altijd leuk voor de liefhebber.

Ted was briljant. Het vervolg is grotendeels weinig verrassend en dat is jammer. De harde humor zit er zo nu en dan nog steeds in en biedt het platte en simpele vermaak tijdens het bankhangen. Maar toch: Seth McFarlane kan veel beter. Dat bewijst hij met vrijwel elke aflevering van Family Guy en American Dad. Dat niveau weet Ted 2 helaas niet te halen.