Lowlands 2017

3. Zaterdag

Ochtendzonnetje op de tent en dat betekent vroeg wakker worden. De zaterdag belooft een hoop goeds dus het is ook een mooie dag om er een beetje betijds op uit te trekken. Of niet, want het blijft natuurlijk wel de Free State of LLow. 

De dag kan begonnen worden bij de ISH Dansworkshop, waar het publiek in iets meer dan een half uur opgeleid wordt om goed te kunnen dansen. Dat is ook Lowlands, de interactie met het toegestroomde publiek wordt vaak gezocht in de programmering of wordt er op de een of andere manier wel ingepast. Er kan overigens daarna ook gewoon gedanst worden in de Bravo bij Ronnie Flex. De haat die deze jongen over zich heen krijgt af en toe is verre van terecht want hij zet een heel leuk optreden neer waarin hij goed bij stem is. Ook is hij een stuk oprechter dan een aantal van zijn college-rappers een geeft gewoon toe dat hij stikzenuwachtig was voor het optreden. Het enige dat niet werkt is de tropische versie van 'Drank & Drugs'. Zijn Deuxperience doet erg haar best om er het beste van te maken, maar dat is een segment wat simpelweg niet van de grond komt. Wat wel werkt is 'Energie', die Ronnie zelfs twee keer speelt omdat hij het zelf ook zo'n leuk nummer vindt. En dat is het ook gewoon, het is een nummer dat ruimte biedt voor alles wat je nodig hebt op zaterdagmiddag.

ISH Dansworkshop (Foto: Michella Kuijkhoven)
ISH Dansworkshop (Foto: Michella Kuijkhoven)

Tijdens dit jubileum valt op dat Lowlands niet bepaald sentimenteel was wat betreft het 25-jarig bestaan. Iggy Pop was misschien een van de knipoogjes naar de eerste editie in 1993. Maar in de Alpha is het wel degelijk feest, bij de 25 Jaar LL Show. Het publiek wordt door Dolf Jansen meegenomen op een muzikale reis langs de meest memorabele momenten en artiesten die hebben gespeeld op het festival. Maar ook de schillengevechten of het modderglijden tijdens voorgaande edities komen voorbij, inclusief de beelden die een lach op het gezicht toveren bij de meeste vaste bezoekers. Het is hun festival en dat festival brengt ook hun herinneringen mee. De uptempo klanken van Tove Lo in de Bravo, de elektronische soul van Sampha in de Heineken of de knallende rock van Black Foxxes is wat er te kiezen valt na deze show. Tove Lo weet het publiek jammer genoeg niet 100% vast te houden en de krachtige boodschap die achter het nummer 'Talking Body' en het uittrekken van haar kleding komt niet echt goed over. Wel zit er enorm veel power in de manier waarop ze op het podium staat en dat redt haar uiteindelijk. 

De Grote 25 Jaar A Campingflight to Lowlands Paradise Greatest Hits Sing-along (Foto: Michella Kuijkhoven)
De Grote 25 Jaar A Campingflight to Lowlands Paradise Greatest Hits Sing-along (Foto: Michella Kuijkhoven)

"Op deze datum gaan we weer stemmen met z'n allen". Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen wordt je er dood mee gegooid, dat spotje. Maar als er goed geluisterd wordt is er tot de conclusie te komen dat het nummer dat heel zachtjes meespeelt in het spotje een geniaal stukje muziek is. Het is 'New Slang', de grootste hit van The Shins, die plaats mogen nemen in de Heineken. De muziek laat heel erg denken aan grootheden als Simon & Garfunkel of Cat Stevens. Het publiek geniet er met volle teugen van, want de tent is afgeladen en dat komt ook binnen bij de band, die niet genoeg 'dankjewel' kunnen zeggen. The Shins is een band die in de gaten gehouden moet worden, want als de band op dit tempo doorgroeit is de kans groot dat 'New Slang' straks klinkt vanaf de heuvels van het Alpha-gebied. Na dit indrukwekkende optreden is de voor de hand liggende move om even langs de nieuwe locatie van de Lima te lopen, waar Yungblud dan inmiddels is begonnen met zijn optreden. Het ene nummer dat hem viral liet gaan klinkt fantastisch. 'King Charles' kan veel waardering van het publiek genieten en het is dan ook de vraag hoe snel Dominic Harrison gaat doorgroeien, want dat er doorgroei mogelijk is, daar is geen twijfel over mogelijk. 

Yungblud (Foto: Michella Kuijkhoven)
Yungblud (Foto: Michella Kuijkhoven)

Ze cancelden al twee keer eerder hun optreden op Lowlands vanwege stemproblemen bij zangeres Hannah Reid: London Grammar. En als er goed geluisterd wordt naar het optreden is het dan ook logisch dat ze zouden cancelen. Buiten de fantastische visuals die de band begeleiden, draait een optreden van London Grammar vrijwel volledig om de stem van Hannah. En wat is die stem toch allemachtig mooi. Er moest vier jaar worden gewacht op een nieuw album na het succes van If You Wait, maar de opvolger Truth Is A Beautiful Thing staat vol met kippenvelmomentjes en het is dan ook fantastisch om te horen dat de band dezelfde impressie kan geven tijdens een festivaloptreden.  En dan zit het dagprogramma voor de zaterdag er al weer bijna op. Maar niet voordat er veilig gecrowsurfd kan worden bij Frank Carter & the Rattlesnakes in de India, intens genoten kan worden in de Bravo van de troubadourskunsten van Guy Garvey, die elke keer weer dat publiek meeneemt op die fijne reis langs het oeuvre van Elbow. Na al dit moois is er nog één optreden over in het Alpha-gebied.

London Grammar (Foto: Michella Kuijkhoven)
London Grammar (Foto: Michella Kuijkhoven)

Al vier keer eerder stonden ze op Lowlands, dus dat er vertrouwen is in de kunsten van de band van frontman Tom Smith is een understatement. En alles wat er ook daadwerkelijk verwacht wordt van de heren, brengen ze op het podium. Een indrukwekkende headlinershow van een zeer groot formaat, natuurlijk met de knallers 'Munich', 'Ocean of Night', en als afsluiter een nummer dat veel mensen zouden noemen als er gevraagd werd naar een Lowlands-anthem, namelijk 'Papillon'. Editors bewijst met deze show dat ze nog lang niet klaar zijn op het pad dat ze zijn ingeslagen, en laat tegelijkertijd zien dat ze weten hoe ze een show moeten aanpakken. Een knallende afsluiter van een mooie dag, wat willen we nog meer.

Editors (Foto: Michella Kuijkhoven)
Editors (Foto: Michella Kuijkhoven)