FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 22 augustus 2017

Ozzy Osbourne blaft naar de maan (en de verduisterde zon)

Als je de laatste paar dagen niet onder een steen hebt geleefd kan het je niet zijn ontgaan dat er een volledige zonsverduistering heeft plaatsgevonden in de Verenigde Staten van Amerika. Zelden was er een geschikter moment voor zangeres Bonnie Tyler om haar wereldhit 'Total Eclipse Of The Heart' te kunnen vertolken en zo was de zangeres te zien op een cruiseschip vol met mensen die eveneens op een gedenkwaardige wijze een zonsverduistering mee wilden maken.

Nog veel epischer was het optreden van de legendarische Ozzy Osbourne. De oude rocker was te zien op het vierdaagse Moonrock Festival in Carterville in de Amerikaanse staat Illinois en zong op het moment van de 'eclips van de eeuw' zijn klassieker 'Bark At The Moon'. Naast Ozzy Osbourne waren ook onder meer Black Stone Cherry, Saliva, Halestorm en Five Finger Death Punch te zien.

Hockeysters winnen met 10-0 van TsjechiŽ

Na de plaatsing voor de halve finale was het duel tegen Tsjechië een ideale wedstrijd om vertrouwen te tanken. Waar de Oranje Dames eerder dit toernooi moeite hadden met scoren, was het dit keer prijsschieten. Alleen wel tegen een land dat geen enkele tegenstand bood.

Overal hadden de speelsters van Oranje na de wedstrijd tegen België moeten teruglezen dat ze zoveel moeite hadden met scoren. Na twee wedstrijden hadden nog maar drie speelsters het net gevonden: Margot van Geffen, Lidewij Welten en Frédérique Matla (twee keer).

Dat is na het duel tegen Tsjechië wel anders. Midden in het toernooi speelde Nederland een veredeld oefenpotje tegen een ploeg die de deur wagenwijd open zette. De bondscoach van Tsjechië had geen woord te veel gezegd toen hij voorspelde dat het duel tegen Oranje wel eens een ramp zou kunnen worden.

Caia van Maasakker was één van de vele speelsters die dit EK nog niet had gescoord. Ze moet zich op een trainingsveld hebben gewaand waar toevallig zo’n 9000 supporters bij aanwezig waren. Nederland kreeg in totaal elf strafcorners. Na vier mislukte pogingen, waarvan twee van Van Maasakker, koos Oranje voor een variant. Ireen van den Assem legde de bal na een pirouette terug om Van Maasakker, die raak pushte. Haar eerste doelpunt van het toernooi was binnen. Een mooie opsteker met het oog op de halve finale donderdag tegen Engeland. Niet meer, niet minder. In de laatste minuut van het tweede kwart sleepte de speelster van Stichtsche haar tweede goal tegen de plank.

Ook Kelly Jonker maakte haar eerste treffer van het EK. Na een mooie dribbel over de achterlijn van Xan de Waard stond Jonker op de goede plek voor het doel opgesteld om de bal simpel binnen te schieten. Ook voor de spits van Amsterdam moet het een bevrijdende treffer zijn geweest, nadat zij vanwege een schouderblessure maandenlang was uitgeschakeld.

Laurien Leurink gaf de Tsjechen kort voor rust een masterclass afronden. Zondag tegen België had ze uit kansrijke positie nog hoog over geschoten. Nu jaste ze kort voor rust de 5-0 snoeihard in de linkerbovenhoek.

Voor de rest viel er voor Oranje weinig eer te behalen. Na treffers van Laurien Leurink, Ireen van den Assem en Lidewij Welten was het Marloes Keetels die drie minuten voor tijd het publiek gaf waar het om vroeg: de 10-0. Het was een mooi moment voor de supporters, waar ze al ruim een kwartier naar uitkeken. Maar de speelsters zullen er weinig waarde aan hechten. Donderdag treden de Oranje Dames in de halve finale aan tegen titelverdediger Engeland. Dan zijn ze dit potje tegen Tsjechië al lang weer vergeten. Dan begint het toernooi pas echt.

Nederland – Tsjechië 10-0 (6-0)
’12 Caia van Maasakker 1-0 (sc)
’14 Margot van Geffen 2-0
’17 Kitty van Male 3-0
’20 Kelly Jonker 4-0
’28 Laurien Leurink 5-0
’30 Caia van Maasakker 6-0 (sc)
’33 Ireen van den Assem 7-0
’39 Laurien Leurink 8-0
’42 Lidewij Welten 9-0
’57 Marloes Keetels 10-0

Onderhandelaars kabinetsformatie de hei op

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie die bezig zijn een nieuw kabinet te smeden, verlaten deze week de omgeving van het Binnenhof in Den Haag en gaan de 'hei' op.

Donderdag en vrijdag gaan zij naar Landgoed De Zwaluwenberg bij Hilversum. De onderhandelaars willen daar 'meters maken', met het oog op de fractievergaderingen van hun partijen volgende week.

De politici zijn tot op heden niet ver weg geweest van het Binnenhof. Het monumentale Johan de Witthuis op enkele honderden meters van het Haagse politieke centrum was tot nu toe de plek waar werd onderhandeld als ze behoefte hadden aan een andere omgeving.

Landgoed De Zwaluwenberg is een terrein van Defensie waar de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht zetelt. In 2007 spraken de fractievoorzitters van CDA, PvdA en ChristenUnie daar ook al over de vorming van een kabinet.

Onderhandelaars kabinetsformatie de hei op
Onderhandelaars kabinetsformatie de hei op (Foto: ANP)

Grootschalig politieonderzoek naar schietincident

De politie en het Openbaar Ministerie hebben een Team Grootschalige Opsporing (TGO) gevormd naar aanleiding van een dodelijk schietincident aan de Klingerbergsingel in Blerick. In de nacht van maandag op dinsdag kwam hierbij een persoon om het leven. Het slachtoffer betreft een 44-jarige man uit Blerick. 

Die nacht rond 03.00 uur meldden buurtbewoners knallen die te horen waren rond de Klingerbergsingel. Toen agenten ter plaatse arriveerden, troffen zij het zwaargewonde slachtoffer op straat aan. Ondanks de inzet van hulpverleners kwam deze korte tijd later te overlijden.

Door medewerkers van Forensische Opsporing is er direct na het incident een technisch onderzoek gestart. Met dit onderzoek wil de politie eventuele aanwijzingen of sporen die van belang kunnen zijn voor het onderzoek veiligstellen. Getuigen hebben gemeld dat er meer keren is geschoten. In de buurt van de plaats delict is onder meer met een speurhond gezocht naar hulzen. Daarnaast vond er dinsdag een buurtonderzoek plaats. De komende dagen worden getuigen gehoord en camerabeelden bekeken. Het is op dit moment nog niet duidelijk wat het motief of aanleiding voor het schietincident is. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

NFI
Het stoffelijk overschot is in beslag genomen. Deze week zal er sectie plaatsvinden op het lichaam bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag. 

Meer aangiftes in ontuchtzaak kinderopvang De Bilt

De 27-jarige pedagogisch medewerker die het Openbaar Ministerie verdenkt van ontucht op een buitenschoolse opvang in De Bilt heeft mogelijk meer jonge kinderen misbruikt. Het OM liet dinsdag weten dat sinds de informatiebijeenkomst van vorige week, meerdere ouders aangiftes en meldingen hebben gedaan.

Volgens een woordvoerder van het OM gaat het om minder dan vijf nieuwe aangiftes. Bart C. uit Utrecht werd opgepakt nadat twee kinderen uit een gezin hun ouders hadden verteld dat zij seksuele handelingen moesten doen bij de begeleider op de opvang. Hij werd kort hierna aangehouden. C. heeft bekend.

De nieuwe aangiften worden nu onderzocht. ,,De nieuwe aangiften hebben betrekking op feiten die gepleegd zouden zijn met meisjes op dezelfde locatie als waar het aanvankelijke feit plaatsvond", laat de woordvoerder weten.

De verdachte zit vast. Volgende week donderdag zal hij voor de raadkamer van de rechtbank moeten verschijnen. Die beslist over verlenging van het voorarrest. Ongeruste ouders en andere betrokkenen kunnen zich nog altijd tot de GGD wenden voor advies of tot de politie als zij een melding willen maken of aangifte willen doen, aldus het OM.

Meer aangiftes in ontuchtzaak De Bilt
Meer aangiftes in ontuchtzaak De Bilt (Foto: ANP)

Overval op tankstation Valkenswaard

Dinsdagavond 22 augustus iets na 18 uur was er een gewapende overval op een Esso-tankstation aan de Eindhovenseweg in Valkenswaard. Twee jongemannen met bivakmutsen kwamen de zaak binnen en bedreigden de shopmedewerkster. Ook waren er klanten in de shop. Er raakte niemand gewond. 

De overvallers dreigden met een vuistvuurwapen en namen een deel van de inhoud van de kassa mee. De politie was snel ter plaatse, ook de omgeving werd afgezocht, onder andere met een politiehond. De daders zijn nog steeds voortvluchtig, het gaat om twee jongemannen van rond de 20 jaar.

Bookmakers worden zenuwachtig om 'MayMac'

De weddenschappen die zijn afgesloten op het gevecht tussen Floyd Mayweather en Conor McGregor zijn zo enorm uit balans dat bookmakers vrezen voor hun voortbestaan mocht de Ierse MMA-vechter winnen van de ongeslagen bokser.

Volgens bronnen zijn 95 procent van alle weddenschappen ingezet op winst voor McGregor en 85 procent van al het geld is op winst voor McGregor ingezet. 'Dit zou het ergste veriies ooit kunnen worden', aldus een bookmaker bij Las Vegas Westgate Superbook. 'We willen wel voldoende geld binnenhalen op winst voor Mayweather, maar niet failliet gaan bij winst van McGregor. Dit gevecht kan ons ons hele jaar aan inkomsten gaan kosten.'

Met nog een paar dagen tot aan het gevecht op 26 augustus, kan de sfeer alsnog omslaan. Tot nu toe levert een weddenschap op Mayweather nog niet veel op, de odds staan nu op -450, wat betekent dat indien je 450 dollar op de bokser inzet, je 100 dollar winst maakt als hij wint. Een paar maanden geleden stonden de odds voor Mayweather nog op -2500, nóg minder motivatie om geld op Mayweather te zetten. De late gokkers wachten misschien tot het laatste moment om dan alsnog groots in te zetten op de Amerikaan. De odds voor McGregor zijn op dit moment +330: zet je 100 dollar op de Ier, dan krijg je 330 dollar winst mocht hij winnen, een paar weken geleden stonden deze odds op +1100.

De grootste inzet werd voorlopig gezet door de broers Gavin en Joe Maloof, stinkendrijke ondernemers uit Las Vegas. Zij hebben samen 880.000 dollar gezet op winst voor Mayweather, dit na het bijwonen van een training van de bokser. 'Ik belde mijn broer Joe en zei dat we op hem moesten inzetten, want ik denk niet dat hij gaat verliezen', aldus Gavin Maloof. 'Niets ten nadele van McGregor, hij is goed, maar ik mag Floyd gewoon.' 

De inzet was té groot om in één keer te kunnen inzetten, vandaar dat het bedrag in tweeën is gedeeld. Mochten beide heren met de winst van 160.000 dollar naar huis gaan dan wordt dat geld volledig geschonken aan een goed doel. 'Dit wordt een enorm mooie avond en met dit geld kunnen we alleen maar mooiere dingen doen', aldus Maloof.


Mayweather vs McGregor promo (Bron: Youtube)

Volleybalsters starten WK-kwalificatie met overtuigende zege

De Nederlandse volleybalsters zijn dinsdagavond goed begonnen aan het beslissende kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap volgend jaar in Japan. In Rotterdam won Oranje de eerste wedstrijd met 3-0 van Griekenland. De setstanden waren 25-13, 25-13 en 25-18.

Het Nederlandse team speelt in het Rotterdamse Topsportcentrum een competitie met België, Bulgarije, Slovenië, Griekenland en Tsjechië om de laatste twee tickets voor het WK. Nederland in juni tijdens het eerste kwalificatietoernooi niet rechtstreeks te plaatsen voor het WK. De ploeg onder leiding van bondscoach Jamie Morrison verloor in Baku de beslissende wedstrijd van gastland Azerbeidzjan.

Het team kreeg in de aanloop naar het toernooi nog wel een tegenvaller te verwerken. Spelverdeelster Laura Dijkema verzwikte haar enkel en was dinsdag niet inzetbaar. Femke Stoltenborg was een prima vervangster tegen de Griekse speelsters, die het Nederland niet echt moeilijk wisten te maken.

Woensdag is België de tweede tegenstander van de Nederlandse vrouwen. De Belgen begonnen met een 3-2 zege op Tsjechië. Verder wist Bulgarije met 3-1 van Slovenië te winnen. 

Badmintonners Caljouw en Muskens/Piek door op WK, Franse sensatie

Badmintonner Mark Caljouw heeft op het wereldkampioenschap in Glasgow een ruime zege geboekt in de eerste ronde. De Nederlander was veel te sterk voor Niluka Karunaratne uit Sri Lanka: 21-17, 21-6. Ajay Jayaram uit India wordt Caljouw's volgende tegenstander.

Het enkelspel bij de mannen kende ook een grote sensatie. De ervaren Fransman Brice Leverdez won in drie games van de als tweede geplaatste Lee Chong-wei uit Maleisië, goed voor zilver op de vorige drie Olympische Spelen én de vorige drie WK's: 21-19, 22-14, 21-17.

Eefje Muskens en Selena Piek begonnen het damesdubbelspel met een zege op Meghana Jakkampudi en Poorvisha Ram uit India. Dat duo won de eerste game, maar Muskens en Piek namen de controle al snel in handen: 13-21, 21-16, 21-8.

Jacco Arends en Ruben Jille gingen in het herendubbel in de eerste ronde onderuit. Thuisfavorieten Martin Campbell en Patrick MacHugh waren in twee games te sterk: 13-21, 18-21.

Voor Arends was het niet zijn enige nederlaag van de dag, want samen met Piek ging hij in de tweede ronde van het gemengd dubbelspel ook onderuit. Ze gaven de Chinese wereldtoppers Nan Zhang en Li Yinhui knap partij, maar kwam toch net tekort: 16-21, 21-19, 17-21.

Hoedt voor vijf jaar naar Southampton FC

Wesley Hoedt heeft zijn handtekening gezet onder een vijfjarig contract bij Southampton FC. De centrale verdediger komt over Lazio, waar hij twee jaar voor speelde. De Engelse club betaalt 18,5 miljoen euro voor Hoedt.

Hoedt is inmiddels gepresenteerd door Engelse club. "Ik ben heel erg blij. Het is een lange week geweest, maar ik ben heel blij dat alles is afgerond en ik kan beginnen aan mijn periode bij Southampton. Ik denk dat dit een hele grote club is. Nu moet ik aan spelen toekomen en het team zo goed mogelijk helpen," laat Hoedt weten.

"De Premier League is de grootste competitie ter wereld. Ik heb twee goede jaren achter de rug in Italië, maar het was altijd mijn plan om in de Premier League te spelen."

Alfawise, producten voor in en om het huis

alfawise-1 (Foto: gbofficial)

Alfawise is een merk wat zich volledig richt op producten voor in en om het huis. Met robotstofzuiger, mixers, luchtbevochtigers en nog veel meer. Sowieso heeft Gearbest op het moment een speciale actieweek met allerlei producten om het huishouden makkelijker te maken.  Een paar voorbeeldjes...

alfawise-robot (Foto: gbofficial)

Deze Alfawise X5 robotstofzuiger én dweiler. 2 in 1 dus, om je vloer extra goed schoon te krijgen. Met een zuigkracht van 1000pa moet dit wel goedkomen en beide zijborstels helpen hier ook nog eens bij. Met de coupon AIFWX5 voor $179,99 hierrrr

alfawise-mixer (Foto: gbofficial)

De winter komt eraan, lekker binnen blijven met het koude weer en lekker gaan bakken. Dat kan allemaal met deze mixer, de SM001 welteverstaan. Met een 600W motor, 6 verschillende snelheden en drie opzetstukken kan je vanalles mixen. Deze complete set is voor €70,93 te koop hierrrrr...

alfawise-2 (Foto: gbofficial)

alfawise-3 (Foto: gbofficial)

En voor overige producten, kijk op de speciale household-actiepagina die elke dag weer nieuwe aanbiedingen laat zien. 

Ronaldo tevergeefs in beroep tegen schorsing

Cristiano Ronaldo is tevergeefs in beroep gegaan tegen de schorsing van vijf wedstrijden die hij deze maand kreeg.

De Portugese ster werd in de eerste wedstrijd om de Spaanse Super Cup tegen Barcelona (1-3 winst in Camp Nou) van het veld gestuurd met twee gele kaarten. Omdat hij vervolgens scheidsrechter Ricardo de Burgos Bengoetxea een duw gaf, viel de schorsing zwaar uit. Ronaldo werd voor vijf duels geschorst.

Bij het Spaanse sporttribunaal probeerde Ronaldo de straf omlaag te krijgen, maar dat haalde niets uit. De vedette miste de return tegen Barça en de eerste competitiewedstrijd tegen Deportivo La Coruña. Ook de La Liga-duels met Valencia, Levante (beiden thuis) en Real Sociedad (uit) moet hij aan zich voorbij laten gaan.

Real Madrid tekende eerder al tevergeefs protest aan bij de Spaanse voetbalbond, waarna het sporttribunaal er dus bij werd gehaald. Op dinsdag 19 september, als de Koninklijke bezoek krijgt van Real Betis, is Ronaldo weer speelgerechtigd.

Opnieuw geen judomedailles op Universiade, zwemster Toussaint maakt indruk

De Nederlandse equipe op de Universiade in Taipei heeft in het judo opnieuw geen medailles kunnen veroveren. Twee mannen kwamen in actie, Dewy Karthaus moest bij de dames tot 57kg verstek laten gaan.

Tom Meulensteen begon bij de mannen tot 73kg uitstekend met drie zeges, maar in de kwartfinales was de Fransman Florent Urani te sterk. Hievorh Manukian uit Oekraïne schakelde Meulensteen vervolgens uit in de herkansingen.

Matthijs van Harten vertegenwoordigde Nederland in de klasse tot 66kg en ook hij begon met drie overwinningen voortvarend. Erkhembayar Battogtokh uit Mongolië was hem in de kwartfinales echter de baas en in de herkansingen dolf Van Harten het onderspit tegen de Kroaat Marko Draskovic.

Zwemster Kira Toussaint deed het uitstekend in de Taiwanese hoofdstad. Met 1:00,61 plaatste de in de VS studerende Nederlandse zich als derde voor de finale van de 100 meter rugslag, minder dan één tiende achter de snelste tijd van de Amerikaanse Alexandra de Loof.

Turnster Vera van Pol kwam in actie in de meerkampfinale en sloot die als vijftiende af. Het goud was er voor de Roemeense Larisa Iordache, die de Japanse Asuka Teramoto en de Canadese Elsabeth Black versloeg.

Politie vindt prostituee van zestien

De politie heeft tijdens een controle in Eindhoven een 16-jarige prostituee aangetroffen. Het was vermoedelijk de eerste werkdag van het meisje, dat uit Hongarije komt.

Ze probeerde zich maandag tegenover de agenten op het Baekelandplein voor te doen als meerderjarige door een identiteitspas van iemand anders te laten zien. De politie is een onderzoek naar mensenhandel begonnen. Het meisje is ondergebracht in een veilige omgeving en wordt op korte termijn teruggebracht naar haar familie in Hongarije.

Met enige regelmaat voert de politie controles uit in de prostitutiebranche. Er wordt daarbij gekeken naar illegale en gedwongen prostitutie.

Politie vindt prostituee van zestien
Politie vindt prostituee van zestien (Foto: ANP)

'Terreurcel plande aanslag op Sagrada Familia'

De terroristen die aanslagen pleegden in Barcelona en Cambrils hadden een nog veel groter doelwit op het oog. Ze wilden met explosieven een aanslag plegen op de beroemde basiliek Sagrada Familia. Dat meldde de Spaanse krant El Mundo dinsdag, zich baserend op een bron bij justitie die bij het verhoor van de verdachte Mohamed Houli Chelal was. De terreurgroep zou ook nog hebben willen toeslaan bij andere monumenten in Barcelona.

'Terreurcel plande aanslag op Sagrada Familia'
'Terreurcel plande aanslag op Sagrada Familia' (Foto: ANP)

Jongen schijt in tuin van Jan Smit

Heftig nieuws van Jan Smit. Op Instagram lezen en zien wij het schokkende absurde verhaal van een jongeman die voor de garagedeur van Jan gaat zitten poepen. Daar had hij gewoon schijt aan.

Als je het filmpje niet kan zien klik dan hier.

Blok trekt Nederlanderschap jihadist in

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) wil het Nederlanderschap van zeker één jihadist intrekken die naar het strijdgebied in het buitenland was vertrokken.

Het is de eerste keer dat het Nederlanderschap van een jihadist wordt afgenomen. Dit kan alleen bij jihadisten die behalve de Nederlandse ook nog een andere nationaliteit hebben.

In enkele andere gevallen kijkt Blok nog of hij het Nederlanderschap gaat intrekken, schrijft hij in antwoord op Kamervragen.

Blok trekt Nederlanderschap jihadist in
Blok trekt Nederlanderschap jihadist in (Foto: ANP)

Duits spoor pas op 7 oktober weer vrij

Het goederentreinverkeer tussen Nederland en Zwitserland kan pas vanaf 7 oktober weer volgens schema rijden. Tot die tijd geldt er een noodregeling, aldus de spoorwegbedrijven in Duitsland. Eerder werd verwacht dat de treinen volgende maand al volgens het boekje zouden rijden.

Het treinverkeer op de belangrijke Europese as ligt al ruim een week zo goed als plat door problemen bij bouwwerkzaamheden in Zuid-Duitsland. Door een bodemverzakking raakte het spoor tussen Karlsruhe en Basel geblokkeerd.

Dagelijks maken tot wel 200 goederentreinen gebruik van het betreffende spoortraject. Deze treinen zullen nu stuk voor stuk worden omgeleid, wat voor fikse vertragingen kan zorgen.

Eerder meldde brancheorganisatie RailGood dat Nederlandse spoorgoederenvervoerders per dag miljoenen euro's schade hebben door de problemen. Ook de Rotterdamse haven wordt erdoor geraakt.

Duits spoor pas op 7 oktober weer vrij
Duits spoor pas op 7 oktober weer vrij (Foto: ANP)

Wit-Rus Strokau wint vijfde rit in Tour de l'Avenir

Vasili Strokau heeft de vijfde etappe in de Tour de l'Avenir gewonnen. De Wit-Rus vormde samen met zijn landgenoot Ilya Volkau en Patrick Gamper de kopgroep. In de sprint was Strokau de snelste voor de Oostenrijker Gamper, die als tweede over de streep zou komen. Volkau was even daarvoor afgehaakt en zou op dertien seconden van zijn landgenoot over de streep komen.

De kopgroep had een maximale voorsprong van meer dan zes minuten op het peloton, maar in de slotfase zou het peloton er nog twee minuten affietsen, maar de kopgroep hield nog genoeg voorsprong over. De Oostenrijker Gamper neemt nu de leiding in het algemeen klassement over van Kasper Asgreen, die na dag één aan de leiding stond. Hij heeft nu een voorsprong van 1.23 op de Wit-Rus Volkau. Asgreen volgt op 3.45 van de Oostenrijker.

Trentin de snelste in vierde etappe Ronde van Spanje

Matteo Trentin heeft de vierde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Italiaan was na een etappe van 198,2 kilometer de snelste in de massasprint. De Spanjaard Juan José Lobato van LottoNL-Jumbo werd tweede, voor de Belg Tom Van Asbroeck.

Al snel in de etappe kozen Stéphane Rossetto (Cofidis), Juan Felipe Osorio (Manzana), Johan Le Bon (FDJ), Diego Rubio en Nicholas Schulz (Caja Rural-Seguros RGA) voor de vroege aanval. De vijf zouden een maximale voorsprong krijgen van zeven minuten op het peloton.

Met nog zeventig kilometer te gaan koos de Fransman Rossetto voor de aanval. De Spanjaard Rubio zou hem op de klim als enige kunnen volgen. De twee hadden met nog vijftig kilometer te gaan nog vier minuten op het peloton, waar Quick-Step Floors het tempo aangaf. Op zeven kilometer was ook de vlucht ten einde.

Wilco Kelderman, de Nederlandse kopman van Sunweb, viel op twintig kilometer van de streep. Hij had nog voldoende tijd om terug te komen in het peloton. Daniel Moreno en Domenico Pozzovivo hadden minder geluk. De Spanjaard en Italiaan vielen op vier kilometer van de streep, waardoor de renners kostbare tijd verloren in het klassement. Pozzovivo stond na de derde etappe op een achtste plaats in de etappe, terwijl Moreno veertiende stond. Ondertussen werden de vluchters op zeven kilometer van de streep gegrepen.

In de sprint ging Lobato, de Spanjaard van LottoNL-Jumbo als eerste de sprint aan, maar Trentin ging er in de laatste meters er makkelijk over. Daarmee bezorgde de Italiaan alweer Quick-Step Floors de tweede overwinning in deze Ronde van Spanje. Zondag wist Yves Lampaert al de etappe te winnen voor de Belgische formatie.

RšikkŲnen verlengt contract bij Ferrari

Kimi Räikkönen komt ook het komende seizoen uit voor het Formule 1-team Ferrari, zo hebben de Italianen bekend gemaakt. De 37-jarige Fin gaat hiermee in 2018 zijn achtste seizoen voor de renstal uit Maranello in.

Räikkönen kwam in 2001 de Formule 1 binnen voor het team Sauber. Een jaar later reed hij al voor McLaren, waarna hij voor het seizoen 2007 de overstap maakte naar Ferrari. De Fin werd direct wereldkampioen, maar na twee tegenvallende jaren werd The Iceman aan de kant geschoven.

Räikkönen ging rally's rijden en flirtte zelfs even met de NASCAR. Lotus F1 haalde hem in 2012 terug naar de Formule 1. In de twee seizoenen die de coureur voor het team uit Enstone reed boekte hij twee overwinningen. Dit leverde hem een transfer op naar Ferrari. Tot nu toe zonder zeges, maar dit jaar blijkt de Fin een prima secondant van Sebastian Vettel te zijn die aan de leiding in het kampioenschap gaat. The Iceman werd in Monaco tweede achter zijn teamgenoot en ook in Hongarije bezette hij deze positie, waarbij hij vakkundig de Mercedessen achter zich hield.

Het tweede stoeltje voor 2018 bij Ferrari is nog niet bezet. De Italianen willen graag het aflopend contract van Vettel verlengen, maar tot nu toe is het nog niet tot een akkoord gekomen.

'Chelsea wil wachten op Van Dijk'

Virgil van Dijk kan nog altijd rekenen op de belangstelling van Chelsea. Die club lijkt echter wel de houding van Southampton te respecteren. Southampton wil Van Dijk absoluut niet verkopen, ondanks een door de speler ingediend transferverzoek. Chelsea zou de Nederlander dolgraag aan de selectie toevoegen, maar is volgens The Telegraph wel bereid om geduldig te zijn.

Volgens de krant hebben The Blues aangegeven pas een bod te doen wanneer het daarvoor toestemming krijgt van Southampton. Als dit voor 1 september niet meer gebeurt, is de Londense club bereid te wachten tot de winter of volgend jaar zomer. Met Gary Cahill, David Luiz en Antonio Rüdiger heeft de club bovendien genoeg centrumverdedigers in huis.

Met deze geduldigde tactiek hoopt Chelsea in de smaak te vallen bij The Saints opdat die alleen nog maar met hen zaken willen doen. Southampton lag al eens in de clinch met Liverpool dat zich veel te daadkrachtig zou hebben opgesteld. Southampton wil naar verluidt minimaal 65 miljoen euro voor Van Dijk.

Belg Brecel schrijft snookergeschiedenis met titel in China

De Belgische snookeraar Luca Brecel heeft dinsdag heuse snookergeschiedenis geschreven. De 22-jarige Belg won het China Championship in Guangzhou, een full rankingtoernooi die hem een fraaie cheque van 164.000 euro oplevert. Daarnaast komt hij de top-16 van de wereld binnen, voor het eerst.

In de finale stond Brecel tegenover de Engelsman Shaun Murphy, oud-wereldkampioen. Na een moeizaam begin kwam Brecel uitstekend op dreef: hij pakte vier frames op rij en kwam op een 5-3 voorsprong, wat Murphy voor het einde van de eerste sessie terug wist te brengen naar 5-4.

De tweede sessie begon met twee frames voor Brecel, waarna Murphy met een break van 77 wat terug kon doen. Toch hield de jonge Belg zijn hoofd koel en hij bracht zelfs een 9-5 voorsprong op het bord, waardoor hij nog één frame nodig had. Het vijftiende frame was zeer spannend, maar de ervaren Engelsman moest het hoofd buigen: 10-5.

Brecel is niet alleen de eerste Belg, maar zelfs de eerste speler van het Europese vasteland ooit die een full rankingtoernooi wint. Hij stijgt door zijn zege naar de vijftiende plek op de wereldranglijst.

Dolberg: "Focus me op Ajax"

Kasper Dolberg gaat er niet van uit dat hij Ajax deze zomer nog verlaat. De 19-jarige spits verloor afgelopen weekend zijn basisplek.

Dolberg moest zondag toezien hoe Klaas-Jan Huntelaar tegen FC Groningen in de basis mocht beginnen én scoorde. Toch denkt de jonge Deen niet aan een vertrek bij de club waarvoor hij vorig seizoen zestien competitiegoals maakte.

"Of ik dit seizoen bij Ajax blijf? Ja, daar focus ik me wel op", hield Dolberg het kort in gesprek met De Telegraaf. De jonge aanvaller kreeg maandagavond op het voetbalgala de prijs 'Talent van het Jaar'. Daar was hij content mee. "De Eredivisie is een uitdagende competitie met veel talentvolle spelers. Daarom is die prijs echt een enorme eer."

Ajax, dat vorige week steunpilaar Davinson Sánchez naar Tottenham Hotspur zag vertrekken, moet vrezen voor een vertrek van Dolberg en Hakim Ziyech. De twee spelers waren vorig seizoen sleutelspelers in de ploeg van Peter Bosz en zouden dat, als ze blijven, ook dit seizoen weer kunnen zijn. Maandagavond kwam naar buiten dat AS Monaco zich officieel voor Dolberg heeft gemeld, mogelijk als vervanger van Kylian Mbappé. Ajax wil 45 miljoen euro voor de Deen.

Xiaomi robotstofzuiger voor §253,07

Deze Xiaomi robotstofzuiger heeft zich inmiddels in meerdere reviews bewezen als één van de betere robotstofzuigers voor een concurrerende prijs. Met de coupon XIAOMIVAC voor maar €253,07 zelfs. Interessant dus als je op zoek bent naar een hulp in het huishouden. Het is een moderne robotstofzuiger met veel sensoren en algoritmen om de ruimte in kaart te brengen om zo efficiënt schoon te maken. Zie ook de videoreview helemaal onderaan. 

Xiaomi robot vacuumcleaner voor €253,07 met coupon XIAOMIVAC

sjauwmi-intro (Foto: gboff)

Specificaties

  • 1800pa zuigkracht
  • 5200mAh batterij, werkt 2,5h
  • Basisstation waar de stofzuiger zelf naar terugkeert
  • 0,42 l opvangbak
  • App bediening
  • Borstel + 1 zijborstel
  • Laser distance sensor (LSD)
  • Volledige specificaties hier

sjauwmi-specs (Foto: gboff)

sjauwmi-specs2 (Foto: gboff)

sjauwmi-specs3 (Foto: gboff)

sjauwmi-specs4 (Foto: gboff)

Gezakte scholiere vecht uitslag examen aan

Een achttienjarige scholiere uit Breda die nipt is gezakt voor haar vwo-examen, probeert via de rechter de uitslag van haar examen Frans te wijzigen. Als een bepaald antwoord in die toets namelijk met meer punten wordt beloond, is ze alsnog geslaagd. Ze kan dan naar de universiteit.

Het examen Frans lag dit jaar onder vuur, omdat er verschillende fouten in zaten. Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) had daarom al eerder de beoordeling voor Frans iets aangepast. Maar die aanpassing is net niet voldoende voor de scholiere, stelt haar advocaat Wilco Brussee.

Omdat ze volgens hem voor Frans 0,05 punt te weinig heeft gehaald in het centraal examen, liep ze haar diploma mis. En dat is onterecht, omdat het CvTE de scores niet goed heeft berekend, zo zal hij woensdag bij de kortgedingrechter in Utrecht bepleiten. De onderwijsadvocaat wil dat het CvTE iets meer punten toekent zodat het meisje alsnog slaagt.

Het is nog niet bekend wanneer de rechter uitspraak gaat doen. Daarvoor staat meestal twee weken, maar omdat de universiteit op 1 september begint, zal dit wellicht eerder zijn.

Voor zover bekend is het de eerste keer dat het college om deze reden voor de rechter wordt gedaagd. Een woordvoerster van het CvTE zegt pas een reactie te kunnen geven als er uitspraak is gedaan.

Gezakte scholiere vecht uitslag examen aan
Gezakte scholiere vecht uitslag examen aan (Foto: ANP)

FOK!motor: Brough Superior (2)

Dit is deel twee van een vierdelig vervolgverhaal over de Brough Superior. Deel één lees je hier.

Hoe kwam GB aan de naam Brough Superior? Naar verluidt kwam een vriend van hem ermee toen ze een avondje in de pub doorbrachten. GB vond het meteen prachtig, zijn vader minder. Die had nog steeds zijn eigen motorenfabriek en constateerde een beetje zuur dat zijn motoren dan zeker Brough Inferior gingen heten.

Carice van Houten komt naar Comic Con in RAI

Carice van Houten komt naar Comic Con Amsterdam. Van Houten, wereldwijd bekend van haar populaire rol als priesteres Melisandre in HBO-serie Game of Thrones, is op zaterdag aanwezig, zo maakte de organisatie maandag bekend. Het evenement vindt plaats op zaterdag 2 en zondag 3 september in de RAI in Amsterdam.

Fans kunnen tegen betaling van dertig euro op de foto met de actrice of een handtekening bij haar halen. Eerder werd al bekend dat ook grote Hollywood-sterren als Pamela Anderson (Baywatch), Michael Madsen (Kill Bill) en John Rhys-Davies (Lord of the Rings) en Billy Boyd (Lord of the Rings) naar het evenement komen. Titanic-ster David Warner, die eerder was aangekondigd, heeft moeten afzeggen.

De Comic Con Amsterdam trok vorig jaar meer dan 30.000 bezoekers. De kaartverkoop is van start gegaan. Kaarten voor de conventie zijn te koop, onder meer via de website van het evenement.

Carice van Houten komt naar Comic Con in RAI
Carice van Houten komt naar Comic Con in RAI (Foto: BuzzE)

Powerliftkampioen vermoord door MMA-vechter

Voormalig wereld- en Europees kampioen powerliften Andrei Drachev is afgelopen weekeinde vermoord. De 31-jarige Rus kreeg in de oostelijke stad Khabarov ruzie met een groep mannen, waaronder MMA-vechter Anar Ziranov.

Drachev werd naar verluidt uitgedaagd en beledigd, en daagde de mannen op zijn beurt uit om hem één voor één aan te pakken. Dat deed ook Ziranov en voor Drachev was dat geen handige zet.

Op beelden is onder meer te zien hoe Ziranov hem een harde trap verkoopt, waarna de powerliften naar de grond zakt en voor dood achtergelaten wordt. Niet veel later overleed de wereldkampioen van 2011 aan zwaar hersenletsel. De MMA-vechter wordt door de politie gezocht voor moord.

Beelden van het gevecht (Bron: YouTube)

Vrouwen Ajax beginnen met ruime zege in Champions League

Het vrouwenteam van Ajax is uitstekend begonnen aan de Champions League. In het Estse Pärnu spelen de vrouwen van dinsdag tot en met maandag in de groepsfase, met naast Pärnu ook Standard Luik en Lets landskampioen Rigas FS als tegenstanders.

Dinsdag stond de eerste wedstrijd op het programma en tegen het vrij zwakke Rigas was Ajax ruimschoots favoriet. Dat maakten de vrouwen van trainer Benno Nihom volledig waar: Marjolijn van den Bighelaar opende al na vier minuten de score, Merel van Dongen deed er vlak voor rust nog een goal bij.

Davina Philtjens en nog eens Van Dongen verdubbelden de ruststand in de eerste tien minuten van de tweede helft, waarna Eliza Spruntule Ajax met een eigen goal naar 5-0 hielp. Linda Bakker zette kort voor het eindsignaal de 6-0 op het scorebord. 

Vrijdag speelt Ajax tegen Pärnu de tweede groepswedstrijd, maandag volgt het duel met Standard. De groepswinnaars gaan door naar de knock-outfase, evenals de beste nummer twee. De elf clubs worden dan vergezeld door 21 al geplaatste teams.

Toplanglaufster Johaug langer geschorst, mist Olympische Spelen

Toplanglaufster Therese Johaug heeft dinsdag te horen gekregen dat ze de Olympische Spelen van komende winter moet missen. Sporttribunaal CAS oordeelde dat de Noorse niet dertien, maar achttien maanden geschorst wordt voor een positieve dopingtest.

In de zomer van 2016 testte Johaug na een trainingskamp in Italië positief op een verboden middel, wat volgens haar verhaal in een lippenbalsem zat. Dat was niet geheel ongeloofwaardig, aangezien op foto's bleek dat haar lippen daadwerkelijk flink verbrand waren en dat balsem dus geen overbodige luxe was. Toch keek de langlaufster niet goed op het etiket, waarop duidelijk aangegeven stond dat er een verboden middel aanwezig was.

Het Noors Olympisch Comité besloot Johaug voor dertien maanden te schorsen, waardoor ze afgelopen seizoen moest missen, maar vanaf november weer mee zou mogen doen - en zich dus gewoon klaar kon maken voor de Winterspelen. Skifederatie FIS was het daar niet mee eens en stapte naar het CAS om een langere schorsing aan te vragen. Dat is gelukt, want dinsdag maakte CAS bekend dat Johaug in totaal achttien maanden toe moet kijken. Vanaf half april 2018 mag de zevenvoudig wereldkampioene weer meedoen.

Asielzoeker bekent doodsteken mensen in Turku

De achttienjarige asielzoeker die met een mes twee mensen ombracht in de Finse stad Turku, heeft voor een Finse rechtbank een bekentenis afgelegd. Over zijn motief heeft de Marokkaan niets gezegd. Hij heeft niet toegegeven dat hij een terroristisch motief had voor de steekpartij, aldus de advocaat van de asielzoeker.

De Marokkaan ligt in het ziekenhuis, omdat hij gewond is. Nadat hij twee mensen had gedood en acht anderen had verwond, werd hij door een politieagent in een been geschoten. Via een videoverbinding kon hij toch een verklaring voor de rechtbank afleggen. Eerder wilde hij niet praten.

Drie andere Marokkaanse mannen zitten vast voor hun mogelijke betrokkenheid bij de steekpartij.

Asielzoeker bekent doodsteken mensen in Turku
Asielzoeker bekent doodsteken mensen in Turku (Foto: ANP)

Vader Sharleyne doet aangifte om smaad

De vader van Sharleyne, het meisje dat in 2015 overleed door een val van een flat in Hoogeveen, gaat aangifte doen van smaad en laster door de grootouders van het meisje. De oma en opa deden maandag in de Hoogeveensche Courant voor het eerst hun verhaal over de vader van hun kleindochter. Daarin maken zij hem tal van verwijten in reactie op beweringen die de vader eerder zelf deed in de media.

Het achtjarige meisje viel onder verdachte omstandigheden van de flat waar ze bij haar moeder woonde. Het Openbaar Ministerie gaat de vrouw vervolgen.

De grootouders zeggen onder meer dat de vader amper interesse had in zijn dochter en onder de alimentatie uit wilde komen. Het interview valt verkeerd bij vader Victor Remouchamps, meldt zijn advocaat Sébas Diekstra. "Mijn cliënt kan de verwijten van de ouders van de moordverdachte gedocumenteerd weerleggen. Hoewel het hem duidelijk is waarom er nu kort voor de vervolging allerlei ongefundeerde verwijten worden geuit in de media, kan hij deze beschadigende uitlatingen niet zomaar over zijn kant laten gaan."

Vader Sharleyne doet aangifte om smaad
Vader Sharleyne doet aangifte om smaad (Foto: ANP)

Star Wars vervangt Harry Potter in Cinemec

De tentoonstelling Star Wars Identities komt naar Nederland. De expositie is vanaf 30 september te zien in Cinemec in Utrecht, meldt organisator Mojo. Het lost daarmee de tentoonstelling over de films van Harry Potter af, die tot 2 september in Utrecht te zien is.

Star Wars Identities bevat vele originele rekwisieten, modellen, kostuums en illustraties uit de Star Wars-films. Ook is er een interactief deel waarbij de bezoeker op zoek gaat naar zijn eigen identiteit.

De tentoonstelling is te zien tot 11 maart. Kaarten zijn vanaf dinsdag te koop.

Star Wars vervangt Harry Potter in Cinemec
Star Wars vervangt Harry Potter in Cinemec (Foto: BuzzE)

'DUO vroeg onrechtmatig reisgegevens studenten op'

Studentenorganisatie ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) vindt dat onrechtmatige controles op het reisgedrag van studenten voor onderzoek op misbruik van de ov-kaart onmiddellijk moeten stoppen.

"Het is echt onacceptabel dat de privacy van tientallen studenten op deze manier geschonden wordt", zegt ISO-voorzitter Rhea van der Dong naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant. Daarin wordt gesteld dat reisgegevens van tientallen studenten zijn doorgespeeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Op basis van dat reisgedrag zou kunnen worden bekeken of studenten ten onrechte een uitwonendenbeurs krijgen, terwijl ze thuis wonen.

Het ISO, vertegenwoordiger van 35 organisaties met 700.000 aangesloten studenten, roept DUO, het ministerie van Onderwijs en OV-chipkaartbedrijf Translink studenten te compenseren "die al getroffen zijn door deze onrechtmatige maatregel".

Update 12:09
De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van het ministerie van Onderwijs heeft de afgelopen jaren 377 keer reisgegevens van studenten opgevraagd bij OV-chipkaartbedrijf Translink. Met die gegevens van het reisgedrag is bekeken of zij ten onrechte een uitwonendenbeurs kregen, terwijl ze mogelijk thuis woonden.


Dat aantal bracht DUO dinsdag naar buiten in een reactie op berichtgeving in de Volkskrant.

De Maatschappij voor Beter OV heeft een klacht opgesteld over de schending van de privacy van reizigers en zal die indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De autoriteit zegt de klacht nog niet te hebben ontvangen, maar er via internet kennis van te hebben genomen ,,en er zeker onderzoek naar te gaan doen''.

Volgens DUO wordt het omstreden controlemiddel door een uitspraak van de rechter in Den Haag op 8 mei voorlopig niet gebruikt. De rechter oordeelde toen dat een wettelijke basis ontbreekt voor de inbreuk op de privésfeer van studenten en diens reisgegevens. Translink verstrekt sindsdien geen reisgegevens meer.

Uitvoeringsorganisatie DUO zegt het niet eens te zijn met dat vonnis. DUO heeft de Centrale Raad van Beroep een nieuwe uitspraak gevraagd, die in het najaar wordt verwacht.

Sinds september 2015 bestaat door de invoering van het studievoorschot geen verschil meer tussen uit- en thuiswonende studenten in het hoger onderwijs. Het misbruik kan volgens DUO daarom niet meer worden gepleegd door de nieuwe generatie studenten. In het middelbaar beroepsonderwijs bestaat dat verschil nog wel en daar zal controle blijven plaatsvinden, als het aan DUO ligt.

Studenten boos om privacyschending ov-kaart
Studenten boos om privacyschending ov-kaart (Foto: ANP)

Lola Pop vecht mee in Arms

Nintendo is ook Arms niet vergeten en komt met nieuwe content. Voor Gamescom heeft Nintendo een nieuw personage onthult, Lola Pop, een nieuwe stage en drie nieuwe Arms om te gebruiken. De nieuwe content zie je in onderstaande trailer.

Details over de nieuwe map en hoe Lola Pop precies speelt zijn niet vrijgegeven, dat komt hoogstwaarschijnlijk later tijdens Gamescom. Nintendo heeft wel aangekondigd dat er dit weekend weer een Global Testpunch plaatsvindt, waarmee iedereen de game gratis kan uitproberen. Deze begint 25 augustus om 17:00 uur Nederlandse tijd en loopt tot 27 augustus om 22:00 uur Nederlandse tijd.

Nieuwe maps komen naar Splatoon 2

Voor Gamescom heeft Nintendo nieuwe content aangekondigd dat binnenkort beschikbaar komt in Splatoon 2. Het betreffen twee nieuwe maps, één voor Turf Wars en Ranked en één voor Salmon Run, en een nieuw wapen.

De map voor Turf Wars en Ranked is de Manta Maria, een groot zeeschip waarin de gevechten plaatsvinden rondom (en boven) de grote masten. Deze map wordt zaterdag 26 augustus gratis toegevoegd. Salmon Run wordt uitgebreid met de Lost Outpost, waarin spelers de beschikking hebben over een hutje in het midden van het veld. Voor lokale multiplayer is de map vanaf morgen speelbaar, de map wordt later pas toegevoegd aan de online multiplayer.

Het nieuwe subwapen is de Bubble Blower, waarmee je drie bellen blaast die zich over het veld verplaatsen. Wanneer je deze kapot schiet ontploffen ze en verven ze een groot deel van de map. Tevens houden ze aanvallen van de vijand tegen, al kunnen deze de bellen wel kapot schieten. Dit wapen is vanaf 2 september beschikbaar in een set met de Forge Splattershot Pro. De eerste beelden van al dit nieuws kun je hieronder bekijken.

Hartfalen officiŽle doodsoorzaak Jerry Lewis

Jerry Lewis is overleden aan hartfalen. Dat concludeert de lijkschouwer van de Amerikaanse staat Nevada maandag na onderzoek, zo weet website TMZ.

Volgens de lijkschouwer had de 91 jaar oude komiek last van vernauwde aderen rond het hart en heeft het orgaan het simpelweg begeven. De vernauwing en het daaropvolgende hartfalen komen regelmatig voor bij mensen op hoge leeftijd. Ook maakte de lijkschouwer bekend dat er geen sectie wordt uitgevoerd op het lichaam van de overleden komiek.

Jerry Lewis overleed zondag thuis in Las Vegas in het bijzijn van zijn familie.

Hartfalen officiële doodsoorzaak Jerry Lewis
Hartfalen officiële doodsoorzaak Jerry Lewis (Foto: BuzzE)

Ubisoft kondigt Anno 1800 aan

Meer goed nieuws voor RTS-fans: Vandaag op Gamescom heeft Ubisoft een fonkelnieuwe Anno-game aangekondigd, Anno 1800. Het nieuwe deel in de beroemde franchise speelt zich af in de negentiende eeuw, en staat gepland voor release op Windows PC in de winter van 2018.

Anno 1800 wordt ontwikkeld door Ubisofts Blue Byte, Studio Mainz, en plaatst spelers in het begin van het industriële tijdperk: een tijd van industrialisatie, diplomatie en ontdekking. Spelers krijgen de kans zich te bewijzen als een heerser, grote steden uit te bouwen, efficiënte logistieke netwerken aan te leggen, nieuwe landen te verkennen en hun tegenstanders te domineren door middel van diplomatie, ruilhandel of oorlogsvoering. Ubisoft wil met Anno 1800 naar eigen zeggen de beste eigenschappen van de franchise combineren: een rijke city-building ervaring met een interessante verhaallijn, een aanpasbare sandbox-modus en de klassieke Anno multiplayer-belevenis.

“Met ANNO 1800 willen we onze fans een plezier doen door hen de populaire features van de franchise aan te bieden en deze te combineren met innovatieve gameplay en een memorabele, nieuwe setting”, aldus Benedikt Grindel, Studio Manager bij Ubisoft Blue Byte. ”We kunnen niet wachten om in de komende maanden meer te delen met onze spelers.”

Ubisoft Blue Byte biedt geïnteresseerden de kans om zich bij hun team te voegen tijdens de ontwikkeling van Anno 1800 met het zogenaamde Anno Union. Dit nieuwe community-initiatief voorziet in exclusieve content, de laatste nieuwtjes, inzicht in de ontwikkeling, behind-the-scenes content en de exclusieve kans om de game voor release te kunnen spelen. Ook kunnen gamers de studio helpen om de toekomst van de franchise vorm te geven. Ze worden regelmatig uitgenodigd om hun feedback te delen, op features te stemmen, content te creëren en krijgen de kans om de game te spelen tijdens de ontwikkelingsfase. Als je kans wil maken om mee te doen aan het Anno Union-initiatief kun je je registreren op www.anno-union.com.

Eerste trailer Shenmue III verschenen

Tijdens Gamescom zijn nieuwe 'in-engine'-beelden verschenen van Shenmue III. Er zitten nog flink wat ruwe randjes aan, maar het gevoel van nostalgie zal voor fans alvast goed aangewakkerd kunnen worden.

Hoewel de omgevingen er nu al flink gedetailleerd uitzien, zijn het uiterlijk en de animaties van personages nog redelijk ongepolijst. In een eerder interview met Eurogamer gaf Shenmue-bedenker Yu Suzuki al aan dat ze qua uitstraling willen proberen om de langverwachte sequel zoveel mogelijk overeen te laten komen met de eerdere delen. Er is in ieder geval nog genoeg tijd om één en ander bij te schaven, want Shenmue III staat gepland voor de tweede helft van 2018, voor PlayStation 4 en pc.


Worstelaar Aleksanyan blijft domineren, vier landen met goud op dag ťťn WK

Op de eerste dag van het wereldkampioenschap worstelen in Parijs werd gestreden in vier gewichtsklassen, allemaal in de Grieks-Romeinse stijl. Dat worstelen een vrij diverse sport is bleek, want de vier wereldtitels gingen naar vier verschillende landen.

In de klasse tot 71kg zagen we de Duitser Frank Stäbler en dat was nieuw: hij verdedigde zijn twee jaar geleden gewonnen wereldtitel in de klasse tot 66kg niet. Toch bleek dat de keuze om een gewicht omhoog te gaan de juiste was, want Stäbler maakte gehakt van alles en iedereen. Demeu Zhadrayev kon in de finale proberen wat hij wilde, ook hij was niet opgewassen tegen de oersterke Duitser. Brons was er voor Mohammed Ali Geraei uit Iran en de Hongaar Balint Korpasi - net als in veel vechtsporten worden ook in het worstelen twee bronzen medailles verdeeld.

De klasse tot 75kg leverde goud op voor Servië en wel in de persoon van Viktor Nemes. De Rus Aleksandr Chekhirkin was in de finale niet opgewassen tegen het tactisch vernuft van de Serviër, die in de eerste ronde de Iraanse topper Saeid Abdevali al uitschakelde. Die vocht zich uiteindelijk nog wel naar het brons, net als wederom een Hongaar: Tamas Lorincz.

De Turk Metehan Basar veroverde het goud in de klasse tot 85kg. Onderweg naar de finale won hij van de Wit-Rus Javid Hamzatau - vorig jaar goed voor olympisch brons - en was hij verrassend te sterk voor regerend olympisch kampioen Davit Chakvetadze. In de finale moest de Duitser Denis Kudla, ook winnaar van olympisch brons in Rio, eraan geloven. Hossein Nouri bracht Iran het derde brons in drie gewichtsklassen, Robert Kobliashvili mocht brons mee naar Georgië nemen.

Bij de mannen tot 98 kilogram was er maar één favoriet en die maakte het helemaal waar. De Armeniër Artur Aleksanyan won na olympisch brons in 2012 en WK-zilver in 2013 de wereldtitels in 2014 en 2015 en olympisch goud in 2016. Ook dit keer was er geen houden aan en met groot machtsvertoon vocht hij zich naar de finale. Daar moest Aleksanyan toch nog even flink aanpoten om de Rus Musa Evloev opzij te zetten, maar dat lukte wel. Brons was er voor Revaz Nadareishvili uit Georgië en de derde Hongaarse medaillewinnaar van de dag, Balasz Kiss.

Bertens verliest van Mertens in New Haven

Tennisster Kiki Bertens heeft de vorm met het oog op de US Open nog allerminst te pakken. Op het hardcourttoernooi van het Amerikaanse New Haven ging de Nederlandse in de eerste ronde onderuit tegen de Belgische qualifier Elise Mertens: 6-4, 4-6, 2-6.

In Cincinnati kwam Bertens vorige week niet verder dan de tweede ronde, terwijl maandag de US Open al begint. Daar ging de Nederlandse vorig jaar onderuit in de eerste wedstrijd, nadat dat ook in New Haven het geval was.

De pupil van Raemon Sluiter is dankzij haar 25e plek op de wereldranglijst nog wel geplaatst in New York, waardoor ze vermoedelijk niet een echt zware eerste ronde voorgeschoteld zal krijgen.

Levante begint terugkeer in La Liga met winst

Levante heeft de terugkeer in de Primera Division maandagavond opgeluisterd met een overwinning. In de eerste speelronde van het seizoen werd thuis met 1-0 gewonnen van Villarreal.

Lang was het een allesbehalve boeiende wedstrijd, waarin een aantal kansjes niet tot goals leidden, maar in de 88e minuut werd aanvoerder José Morales in het strafschopgebied onderuit gehaald. Hij nam zelf de verantwoordelijkheid voor de penalty en schoot de enige treffer binnen.

Eibar ging op bezoek bij Malaga en had een debutant op het veld: de Braziliaan Charles, die over is gekomen van Malaga. Na een klein uur was het uitgerekend Charles die een lange pass van verdediger José Angel in het doel kopte, waarmee de eindstand al bereikt was: 0-1.

Akkoord lerarensalarissen lijkt er te komen

Het heeft er alle schijn van dat er toch een akkoord komt in het demissionaire kabinet van VVD en PvdA om de lerarensalarissen te verhogen. Mark Rutte heeft hierover gesproken en 'uitgeruild' met zijn beoogde nieuwe coalitiepartners, zo bericht het AD vanmorgen.

Hiermee lijkt een val van het demissionaire kabinet afgewend. De PvdA wilde (nadat hun eigen minister Bussemaker vier jaar oorverdovend stil was geweest over dit onderwerp) na de eendaagse staking van PO in Actie ineens erg graag de lonen van basisschoolleerkrachten verhogen. De VVD voelde daar weinig voor, omdat dit een te groot besluit zou zijn voor een demissionair kabinet.

Hoe veel de salarissen precies verhoogd worden is niet bekend, maar zeker is wel dat dat niet met de twintig procent gebeurt die de beroepsgroep zelf graag ziet om hun salaris gelijk te trekken met hun collega's in het voortgezet onderwijs. In het verkiezingsprogramma mikte de PvdA op 3,25%, en de Volkskrant beweerde gisteren dat de VVD eerder zou denken aan 1%. Het compromis zal daar wel ergens in het midden liggen, dus de juffen en meesters hoeven zich zeker niet rijk te rekenen.

Mark Rutte moet in deze situatie op twee borden schaken, want een kabinetscrisis kon hij uiteraard missen als kiespijn maar een besluit dat jaarlijks bijna een half miljard kost moet ook gedragen worden door zijn nieuwe regeringspartners. D66, CDA en CU stonden niet afwijzend tegenover verhoging, maar zijn er ook andere prioriteiten. Bij geen van drieën stond het bovenaan het verlanglijstje - zelfs bij D66 niet. Bovendien, zo redeneerden de formatiepartners, was dit een probleem dat tussen de VVD en de PvdA moest worden opgelost.

D66 toonde zich als zelfbenoemde onderwijspartij natuurlijk wel bereid om mee te denken, met woorden die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten: "Het is heel belangrijk dat het oude kabinet zijn verantwoordelijkheid nog neemt. En dat we geen politiek bedrijven die niemand snapt. Volgens mij is iedereen zich daarvan bewust. Laten we gewoon op de inhoud kijken wat er moet gebeuren in de komende begroting." 

Brand Esso geblust, uitkijken voor roet

Bij een raffinaderij van de Esso in de Europoort is brand uitgebroken. De vlammen zijn van verre te zien en hebben inmiddels de grond bereikt. De brand woedt in een zogenoemd fornuis, een deel van de fabrieksinstallatie.

Inmiddels is er door de brandweer opgeschaald naar GRIP2. Een van de schoorstenen zou op instorten staan. Het gebied is nog niet ontruimd, wel is het luchtalarm in het gebied afgegaan. Bewoners wordt geadviseerd om binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten.  

DCMR doet metingen in de omgeving. Rond 22:30 is er een NL-Alert verstuurd. Volgens de melding is de verwachting dat er geen verdere escalatie zal plaatsvinden. Inmiddels er een woordvoerder van de politie onderweg naar het Botlekgebied volgens RTV Rijnmond. 

Update 22:59 uur
Volgens de Esso zijn er geen gewonden gevallen bij het 'incident'. Ook de schoorsteen zou niet op instorten staan in tegenstelling tot eerdere berichten. Het probleem zou zijn ontstaan in een fabriek waar benzinecompartimenten verwerkt worden. De vlam die nu nog zichtbaar is, is van het affakkelen, hiermee wordt de druk van de installatie afgehaald. 

Update 22-08 07:33 uur
Volgens de veiligheidsregio was de brandweer rond 23.15 uur nog druk bezig met blussen van de laatste kleine brandhaarden. Rond middernacht gaf de brandweer het sein brand meester en was de brand ook daadwerkelijk uit. De waarschuwingswebsite Rijnmondveilig.nl was tijdens de brand onbereikbaar. Of dat te maken had met het grote aantal bezoekers, was niet duidelijk.

Update 09:00 uur
Omwonenden hebben het advies gekregen voorlopig geen gewassen van volkstuinen te eten. Ook moeten zij huidcontact voorkomen met neergeslagen roetdeeltjes, waarschuwen de hulpdiensten via Twitter.

De milieudienst DCMR doet onderzoek naar de roetdeeltjes, die terecht zijn gekomen in onder meer Geervliet, Heenvliet, Abbenbroek, Zuidland en Oudenhoorn, ten zuidwesten van de raffinaderij. De gemeente Nissewaard bekijkt wat er moet gebeuren om het roet te verwijderen.

Directeur Harro van der Rhee heeft op Radio Rijnmond aangegeven dat mensen die schade hebben geleden door de brand op een scahdevergoeding kunnen rekenen. 

Livestream

Vuelta: Etappe 4 - Sprinten met een chaotische finale

We zijn amper drie dagen onderweg en de grote favoriet voor eindwinst heeft de leiderstrui al veroverd. Chris Froome wil het ondoenbare doen, de Tour en de Vuelta achter elkaar winnen. Voorlopig is hij goed onderweg.

De derde rit van de Vuelta was vermakelijk. De hele dag werd er een strak tempo gereden door Quick Step, waardoor de kopgroep nooit voldoende ruimte kreeg. Eenmaal in Andorra moest er serieus beklommen worden en dat is voor Sky altijd het teken om op kop van het peloton te gaan rijden. De knechten van Froome wisten het peloton aardig uit te dunnen, hoewel hun werk richting de top en in de afdaling naar de laatste klim werd overgenomen door Team Emirates, Joost mag weten waarom. De koplopers waren tegen die tijd al teruggehaald en dus zou het een strijd worden tussen de klassementsrenners.

Het laatste klimmetje van de dag was kort, maar krachtig. Sky had het parcours goed bestudeerd en besloot er aan de voet van de klim een sprintje uit de persen dat sterk deed denken aan US Postal aan de voet van de Alpe d'Huez in 2003. Gelijk ontstonden er gaten in het peloton en er bleef maar een select groepje vooraan over. Grootste slachtoffer was Alberto Contador. Hij kon totaal niet mee en speelt nu al geen rol meer in het klassement. Hij zal snel moeten herbronnen, anders wordt het een treurig einde van een imposante carrière.

Vooraan besloot Froome na het werk van zijn knechten aan te vallen en alleen Chaves kon met hem mee. Opvallend, want een paar weken geleden werd Chaves nog door iedereen gelost tijdens de Tour. Aru en Bardet hadden wat meer moeite om te volgen, maar wisten in de afdaling terug aan te sluiten. Even later, net voor het einde van de rit, wisten nog meer renners aan te sluiten. Een groepje met De la Cruz en Nibali reed naar Froome en co toe, wat een chaotische sprint opleverde.

Niemand was in staat die sprint te controleren en dus zou degene met de perfect getimede aanval winnen. Dat was Nibali, die op het eind nog meer in de benen had dan Aru. De Italiaanse kampioen probeerde praktisch op hetzelfde moment aan te vallen, maar kwam niet vooruit, iets wat Nibali wel lukte. Hij voegt een mooie overwinning aan zijn uitgebreide palmares toe, maar het is alsnog een veeg teken dat hij Froome niet kon volgen bergop.

Op basis van dit korte klimmetje lijkt alleen Chaves een bedreiging voor Froome. Kan ook zo zijn dat bepaalde jongens nog even moeten warmdraaien, daar gaan we over een aantal dagen achterkomen. Na deze onderhoudende rit krijgen we namelijk eerst een wat makkelijkere rit. We gaan nu echt naar Spanje, naar Tarragona. Een behoorlijk vlakke rit, het heeft er alle schijn van dat we een nieuwe massasprint gaan krijgen.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
Net buiten de finishplaats van de vorige rit gaan we van start in Escaldes-Engordany, een voorstad van Andorra la Vella. In de absolute slotfase van de vorige rit reden de renners ook al even door Escaldes, maar dat ging met zo'n rotvaart dat ze daar niet veel van zullen hebben gemerkt. Escaldes-Engordany is een stad met 16.000 inwoners, waar je meerdere thermen tegenkomt. De bekendste daarvan zijn de thermen van Caldea. Deze zitten in een enorm futuristisch gebouw, dat qua stijl niet echt bij de rest van de stad of überhaupt Andorra past.

Op de thermen na is er hier niet veel te beleven. Hoewel er wel jaarlijks een muziekfestival is, waar men zich vooral richt op jazz. Grote namen als Miles Davis, Fats Domino en BB King hebben hier ooit opgetreden, volgens de overlevering. Escaldes ligt aan de hoofdweg van Andorra en dus komt de plaats tijdens iedere rit in Andorra wel een keer voorbij.

Meestal start er ook nog eens een rit, zoals tijdens de Tour van 2016. Nadat de negende etappe met aankomst boven op Arcalis werd gewonnen door Tom Dumoulin, zou er een rustdag zijn in Escaldes-Engordany en de dag na de rustdag vertrok hier ook nog eens een rit, met aankomst in Revel. Die rit werd gewonnen door Michael Matthews. Ook in de Vuelta van 2015 was er een vertrek vanuit Escaldes-Engordany. Toen gingen we niet naar Tarragona, maar naar Lleida. Danny van Poppel zou die etappe winnen, toen dachten we nog dat hij een goede renner ging worden.

Escaldes-Engordany is dus een soort van kuuroord, dankzij de thermen. Voor toeristen bovendien geschikt omdat je hier net als in de hoofdstad even verderop prima kunt winkelen. Ook heb je er nog een leuk parkje in de buurt van het futuristische Caldea. Hier start de koers.

De thermen van Caldea (Foto: Panoramio)
De thermen van Caldea (Foto: Panoramio)

De route
Na de start rijden de renners via Andorra la Vella richting Spanje. Ze volgen een bekende weg, de weg naar La Seu d'Urgell. Tijdens de vorige rit reden ze dit stuk in omgekeerde richting, toen liep het licht omhoog, nu gaat het vanzelfsprekend licht naar beneden. Goede en brede wegen in Andorra in het begin van de rit, want na La Seu d'Urgell blijven de renners naar het zuiden rijden over dezelfde weg door de vallei. Het gaat grotendeels rechtdoor en je kan met de beste wil van deze wereld niets boeiends melden over dit deel van de rit.

Pas in de buurt van Organyá, na een kilometer of 30, wordt het een beetje interessant. De coureurs rijden dan tussen een aantal bergen door, met de nodige imposante rotspartijen langs de kant van de weg. Dit deel van de rit wordt alleen helemaal niet uitgezonden, dus aan deze informatie hebben we verder weinig. Een aantal kilometer verderop rijdt het peloton door Coll de Nargó, wat geen beklimming is, maar wel een klein dorpje. Dit dorpje kijkt uit over Tossal de Balinyó, een opvallende berg. Voorbij dit dorpje blijft men dezelfde weg volgen, door de vallei van de Segre. Er komen heel wat tunnels voor in dit deel van de rit, met tussen de tunnels door af en toe een prima uitzicht over de omgeving.

Zo komt de koers na 48 kilometer door Oliana, een klein dorpje dat ook de naamgever is van een stuwmeer in de omgeving. We rijden langs dit stuwmeer van Oliana en dat had ook best mooie plaatjes kunnen opleveren, mits het uitgezonden zou worden. Aan het eind van het stuwmeer, bij de dam, wordt er een aantal kilometer licht gedaald richting Oliana. De weg is nog steeds hetzelfde, breed met behoorlijk goed asfalt, dus dit blijft allemaal zeer eenvoudig. Na Oliana wordt de weg ook steeds rechter, terwijl het peloton richting het volgende stuwmeer rijdt, dat van Rialb.

Mooie rotspartijen onderweg (Foto: Panoramio)
Mooie rotspartijen onderweg (Foto: Panoramio)

Tossal de Balinyó, een prima bergje (Foto: Panoramio)
Tossal de Balinyó, een prima bergje (Foto: Panoramio)

Na de Pantà de Rialb trekken we wat meer het binnenland in en daar komen we na een tijd ook het eerste klimmetje van de dag tegen. In de buurt van een klein gehuchtje genaamd Guardiola gaat het drie kilometer omhoog aan 5%, maar daarna wordt het al snel weer vlak en vervolgens wordt er een aantal kilometer in dalende lijn richting Ponts gereden, waar de koers na 73 kilometer passeert. In Ponts slaan de renners linksaf, ze verlaten de vallei van de Segre en komen over een andere weg te rijden. Ook deze weg is breed en behoorlijk recht, maar het asfalt is wel een stuk minder.

Het is ook een weg met iets meer reliëf, zo gaat het in de buurt van Cabanabona een aantal kilometer vals plat omhoog. Acht kilometer loopt het zo nu en dan een beetje omhoog, met vooral veel vlakke stukken tussendoor. Stelt weinig voor, zeker omdat het richting Guissona, waar de koers na 93 kilometer passeert, alweer naar beneden gaat. Het blijft licht glooiend, Spaans vlak, maar de tendens is toch dat het meer naar beneden gaat dan naar boven. Van Guissona gaat het naar Tàrrega, over een weg die bijna 20 kilometer rechtdoor gaat. Na Tàrrega komen de renners op een nog grotere en bredere weg terecht, die zeven kilometer volledig rechtdoor gaat, tot aan de voet van de enige serieuze klim van de dag.

De Alto de Belltall staat op het punt van beginnen, een klim van de derde categorie, die 13 kilometer lang is en 3% gemiddeld. De eerste kilometers van de klim is het zo goed als vlak, pas na het passeren van Ciutadilla begint het ergens op te lijken. Een paar kilometer aan 5%, met zelfs nog een uitschietertje richting 8%. Vervolgens wordt het richting de top niet spannend meer, hooguit 4%, maar vooral veel stroken vals plat. Na 132 kilometer bereiken de renners het hoogste punt van deze alto. Onderweg wordt het dorpje Belltall gepasseerd, een dorpje dat nogal typerend is voor deze streek.

Het voor deze streek typische Belltall (Foto: Panoramio)
Het voor deze streek typische Belltall (Foto: Panoramio)

De klim was 13 kilometer lang en ook de afdaling heeft die lengte. Men rijdt verder over dezelfde brede weg, die ook nog eens behoorlijk recht is. De afdaling is dus behoorlijk eenvoudig, bijna geen lastige bochten en het gaat ook niet direct heel steil naar beneden. Aan het begin van de afdaling gaat het aan 6 à 7% naar beneden, maar door een gebrek aan bochten is dit alsnog geen enkel probleem. Richting het eind van de afdaling, als men bijna door La Guàrdia dels Prats fietst, wordt het steeds vlakker. Na La Guàrdia gaat het verder over brede en behoorlijk rechte wegen, door een redelijk fraaie omgeving.

Men fietst richting Picamoixons, waar na 158 kilometer een passage is. Tussen La Guàrdia en Picamoixons is het zo goed als vlak, maar in de buurt van Picamoixons verlaten we de grote weg en komen we op een wat bochtigere weg terecht, die ook weer wat glooiender is. Van dit redelijk fraaie dorpje rijden we richting Valls, waar de tussensprint is. Vlak voor Valls volgt er nog wel een korte omleiding, de renners rijden de snelweg op en hier loopt de weg iets meer dan twee kilometer aan een procentje of drie omhoog. Na dit stuk in stijgende lijn houdt de snelweg op te bestaan en via een afrit gaat het vervolgens in dalende lijn verder richting Valls, waar na 168 kilometer de tussensprint is. Helaas is Rafael Valls er niet bij, was natuurlijk lachen geweest als hij hier het sprintje voor zijn rekening had genomen. Het is overigens niet echt een mooie stad, vooral heel grijs en saai.

Vanuit Valls gaat het weer een aantal kilometer rechtdoor naar beneden over een rechte en brede weg, die licht naar beneden loopt. Na 173 kilometer, op ongeveer 25 kilometer van de streep, rijdt men door Vallmoll, een klein dorpje waar ze toevallig nog een kasteeltje hebben staan, of in ieder geval een deel van een kasteel.

In Vallmoll stond ooit een mooi kasteel (Foto: Panoramio)
In Vallmoll stond ooit een mooi kasteel (Foto: Panoramio)

In Vallmoll verlaten we de grote weg en gaan we via een wat minder brede weg door de Catalaanse binnenlanden rijden. De omgeving is niet echt spannend en hetzelfde kan gezegd worden over het parcours. Het loopt steeds licht naar beneden, onderweg zijn er wat bochtjes en rotondes, maar verder is er weinig dat het melden waard is. Via dorpjes als La Masó en El Rourell gaat het richting Vilallonga del Camp, een dorpje dat nou ook niet echt de moeite waard is. Van Vilallonga gaat het over een brede weg verder richting La Pobla de Mafumet, dat op 15 kilometer van de streep ligt.

Na La Pobla, een dorpje met vooral veel petrochemische industrie (Iraanse wielrenners vinden dit leuk) blijft men over brede en rechte wegen rijden, hoewel er ondertussen wel steeds meer rotondes langskomen. De finale is behoorlijk technisch. Nadat men op 10 kilometer van de streep door Constantì rijdt, gaat het goed los. Op acht kilometer van de meet rijdt het peloton door een industriegebied aan de rand van Tarragona en hier liggen in een straat van amper een halve kilometer vijf rotondes achter elkaar, dat is ook lekker. Straatje loopt ook nog een klein beetje omhoog, al mag dat geen naam hebben.

Na deze lollige passage wordt het wel even wat makkelijker, het gaat zo goed als rechtdoor tot op vijf kilometer van de streep. We rijden dan Tarragona officieel binnen en krijgen te maken met twee brede rotondes, waarbij de renners rechtdoor gaan. Op iets meer dan vier kilometer van de streep volgt er bij de volgende brede rotonde een bocht naar rechts, waarna het een kilometer rechtdoor gaat. Op iets meer dan drie kilometer van de streep komen ze weer een rotonde tegen, waar ze linksaf slaan. Daarna volgt bijna direct de volgende rotonde, waar ze ook naar links moeten, maar ze volgen de normale rijrichting, waardoor het een lange bocht wordt. Na deze rotonde gaat het tot op een kilometer van de streep zo goed als rechtdoor over een brede weg, hoewel er onderweg nog wel twee rotondes zijn.

Als de renners de laatste kilometer binnenrijden stuiten ze meteen op een rotonde, die ze langs de rechterkant voor driekwart nemen. Direct na de rotonde is er een bocht naar rechts, waarna er op ongeveer 400 meter van de streep een bocht naar links is. Vrij snel na die bocht is er nog een rotonde en daarna is er een bocht naar rechts, waarna men het voormalige terrein van de lokale atletiekclub opfietst. Hier gaat het nog 200 meter rechtdoor en dan ligt daar ergens de finish. Ook in Spanje kunnen ze debiele finishes verzinnen, jawel. Dit wordt weer hilarisch. Weggetje schijnt ook nog heel licht omhoog te lopen, maar dat is met het blote oog niet te zien.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De finishplaats
We zijn in Tarragona, een Catalaanse kustplaats met 132.000 inwoners. Het is een oude Romeinse havenstad, gelegen op een heuvel en uitkijkend over de Middellandse Zee. Dat is dan ook meteen de reden dat we weer eens in Tarragona zijn, want in 2018 worden hier de Middellandse Zeespelen gehouden. Ja, dat bestaat. Zou oorspronkelijk dit jaar zijn, maar Spanje zou Spanje niet zijn als ze weer eens financiële problemen hadden, daarom is de start maar een jaar uitgesteld.

Enfin, wel extra tijd om er nog wat reclame te maken, bijvoorbeeld via de Vuelta. We finishen dan ook niet voor niets bij wat voorheen de lokale atletiekclub was. Dit terrein heeft een grondige renovatie gehad en vormt het epicentrum van deze Middellandse Zeespelen in 2018. De Anella Mediterránea, oftewel de Mediterraanse ring. De Ronde van Spanje is hier al 12 keer geweest, voor het laatst in 2013. Toen kregen we een sprintje in de straten van Tarragona, met Philippe Gilbert als overwinnaar. Hij hield Boasson Hagen en Richeze af, ook toen waren de grote sprinters niet echt van de partij.

Tarragona is dus een historische stad, met nog een aantal overblijfselen uit de tijd van de Romeinen. Zo ligt er aan de rand van de stad nog een aquaduct, de renners komen bij het binnenrijden van de stad nog best dicht bij dit pareltje in de buurt. Ook in het historische centrum staan de nodige oude gebouwen en een deel van de oorspronkelijke stadsmuur, het loont dus de moeite om hier een middagje rond te lopen.

De ruïnes van het oude Tarraco, zoals de stad in de Romeinse tijd heette, zijn ook nog steeds te bewonderen. Deze ruïnes, in totaal 14 bouwwerken, hebben het tot de werelderfgoedlijst van UNESCO geschopt. Tarragona heeft ook nog een amfitheater in de aanbieding. Net iets minder mooi dan die in Nîmes, maar alsnog vrij aardig. Een jaar of 1000 later hebben ze in het centrum van Tarragona ook nog een kathedraaltje uit de grond gestampt, dat mag er ook best zijn. Best een leuke stad dus, niks mis mee.

Het fraaie aquaduct van Tarragona (Foto: Panoramio)
Het fraaie aquaduct van Tarragona (Foto: WikiCommons)

TV & het weer
In Andorra wordt het slechts 24 graden, dat is voor Vuelta-begrippen behoorlijk fris. In finishplaats Tarragona is het wel wat warmer, waarschijnlijk 27 graden in de middag. Absoluut geen kans op neerslag en maar een klein beetje wind.

De rit begint om 12:57 en de uitzending van Sporza start pas om 15:00. Tegen die tijd hebben de renners al meer dan 90 kilometer afgewerkt, over een parcours dat dus niet bepaald uitdagend is. We houden nog meer dan 100 kilometer over om van te genieten. De finish wordt verwacht tussen 17:27 en 17:54, een beetje de gebruikelijke tijd.

Het amfitheater van de stad (Foto: Panoramio)
Het amfitheater van de stad (Foto: Panoramio)

Voorspelling & favorieten
De Vuelta kent maar weinig vlakke ritten, dus eindigen die paar vlakke ritten altijd in een sprint. Er staan weinig goede sprinters aan de start, maar daardoor ruiken een aantal mindere goden juist hun kans. Dit moet de eerste echte sprint worden, want deze slotfase gaat niet ontregeld worden door waaiers. Het kan dan wel weer ontregeld worden door de technische finale, maar gelukkig zijn de wegen in ieder geval nog breed. Zou tot de laatste kilometer allemaal best ordelijk moeten kunnen verlopen, daarna wordt het een flipperkast.

1. Modolo. Aangezien Degenkolb totaal niet in vorm blijkt te zijn is Modolo het ineens aan zijn stand verplicht om alle sprints te winnen. Dat lukte in Gruissan niet helemaal, hij werd slechts vijfde. Achter Blythe en Theuns, dat is niet best. Wel een sprint die wat lastig in te schatten was, vanwege de waaiers. Dit wordt waarschijnlijk een betere graadmeter. Op papier is hij nog steeds de snelste van het stel en hij won de afgelopen tijd ook nog een rit in Polen, de vorm is er dus wel.

2. Trentin. Werd tweede in Gruissan, achter ploeggenoot Lampaert. Geen absolute topsprinter, maar als het deelnemersveld niet al te sterk is wil hij zich nog wel eens in de massasprint mengen. Met deze concurrentie zie ik hem ook nog wel een aantal keer in de buurt van de overwinning komen. Dat de finale hier nogal technisch is lijkt me ook in zijn voordeel, aangezien zijn ploeg hem daar wel prima doorheen kan loodsen.

3. Theuns. Degenkolb heeft pap in de benen en dus is Theuns ineens de aangewezen man bij Trek voor de massasprints. Ik steek iedere dag 25 kaarsjes aan in de hoop dat Theuns niet wint, want een interview van deze jongen na de koers gun ik mijn ergste vijand nog niet. Het zal vast een aardige jongen zijn, maar hij klinkt alsof hij een aantal patronen lachgas in zijn hoofd heeft in plaats van een brein.

4. Molano. De Colombiaanse sprintgod van Manzana Postobon. Heeft dit jaar zowaar een aantal sprintjes gewonnen en aangezien hier alleen maar matige sprinters aan de start staan kan hij zich een aantal keer in de debatten mengen. Het is bepaald geen Gaviria, maar hij is toch aardig snel.

5. Schwarzmann. Moustache Carlos is de sprinter bij Bora en we weten allemaal dat ze bij Bora heel goed zijn in het verzamelen van verre ereplaatsen. In de rit naar Gruissan werd hij zesde, hij was mee toen Quick Step de boel uit elkaar trok. Is dus in ieder geval attent aan het koersen en moet ook redelijk goede benen hebben gehad, anders kun je niet volgen. Ik verwacht een paar legendarische sprints van hem, zoals die ene van vorig jaar, toen hij een keer tweede werd in een rit. Dat was nogal geinig.

Statusupdates WhatsApp krijgen kleurtje

Na Facebook introduceert ook WhatsApp statusupdates met teksten op een gekleurde achtergrond. Gebruikers kunnen de statusupdate delen met hun contacten of een deel daarvan, meldt Tweakers. Moederbedrijf Facebook bracht in maart de statusupdates met een gekleurde achtergrond uit.

Na het updaten van de app kunnen gebruikers van WhatsApp een statusupdate maken en eventueel de achtergrondkleur en het lettertype aanpassen. Een druk op de palet-button wijzigt de achtergrondkleur in een willekeurige achtergrondkleur, maar die is volgens Tweakers niet te kiezen. Hetzelfde geldt voor de lettertypes.

WhatsApp introduceerde in februari de statusfunctie, waarin gebruikers afbeeldingen en video's kunnen delen in hun statusupdate. De beelden in de statusfunctie verdwijnen weer na een etmaal, net als bij Snapchat Stories en Instagram Stories.

Statusupdates WhatsApp krijgen kleurtje
Statusupdates WhatsApp krijgen kleurtje (Foto: BuzzT)

The Sims 4 krijgt honden en katten uitbreiding

The Sims 4 Honden en Katten werd door EA op de Gamescom in Keulen aangekondigd. Deze nieuwe uitbreidingspakket moet op 10 november uitkomen voor pc en Mac. Je kunt in deze uitbreiding uiteraard je eigen hond en/of kat maken en die vervolgens verzorgen.

Daarnaast kun je nu in een dierenkliniek werken en is er een kustplaatsje genaamd Brindleton Bay toegevoegd. Deze nieuwe wereld is ideaal voor wandelingen met je huisdier.

Tot nu toe heeft elke The Sims-game een dier-uitbreiding gekregen, dus een verrassing kun je dit niet noemen. In tegenstelling tot The Sims 3 worden dit keer geen paarden toegevoegd.

Far Cry 5-gameplay uitgebreid in beeld

Far Cry 5 is aanwezig in Keulen op de Gamescom, voor Ubisoft een goede reden om de nieuwe demo uitgebreid te laten zien. De demo begint rustig, de speler maakt kennis met een vriendelijke hond en hij gaat ook even in een vijver vissen. Geen zorgen, snel daarna komen de geweren tevoorschijn en is er traditiegetrouw weer genoeg geweld.

Far Cry 5 speelt zich af in de Amerikaanse staat Montana. Een fanatieke cult vol religieuze gekken heeft daar een regio gewelddadig overgenomen. De speler maakt deel uit van het verzet tegen deze cult. Far Cry 5 komt op 27 februari uit voor PS4, Xbox One en pc.


Destiny 2-launchtrailer toont verzetsbeweging

In het begin van Destiny 2 hebben de Cabal de krachten van de Guardians gestolen en de mensheid zo goed als vernietigd. Nu proberen de leiders van de Guardians aan de hand van een verzetsbeweging The Red Legion te verdrijven. De launchtrailer zit dan ook vol dramatiek, maar het heeft ook een beetje van die typerende Destiny-humor.

Destiny 2 komt op 6 september uit voor PS4 en Xbox One. Pc-gamers mogen vanaf 24 oktober ook meedoen.

'Hypotheekklant te vaak melkkoe van bank'

Banken jagen consumenten vaak onnodig op hoge kosten bij de aanpassing van hun hypotheek. Volgens de Consumentenbond rekenen ze vaak onverklaarbaar hoge kosten. Ook zouden klanten soms verplicht worden om een hypotheekadviseur in te schakelen als het eigenlijk niet nodig is.

"Banken behandelen klanten met een hypotheek te vaak als een melkkoe", vindt directeur Bart Combée van de Consumentenbond. Hij wil een einde maken aan deze praktijken, onder meer door ze aan te kaarten bij de politiek en de toezichthouders.

Onderzoek van de bond wijst uit dat er enorme verschillen zitten in de kosten die banken bij hun klanten in rekening brengen. Voor het aanpassen van een hypotheek na echtscheiding vraagt ING bijvoorbeeld twee keer zo veel als ABN AMRO. Daarnaast ben je volgens de Consumentenbond voor het omzetten van een hypotheekvorm bij Nationale-Nederlanden vijf keer zoveel kwijt als bij Rabobank.

'Hypotheekklant te vaak melkkoe van bank'
'Hypotheekklant te vaak melkkoe van bank' (Foto: ANP)

Consumentenbond: bezorgsushi vaak onfris

Sushimaaltijden die worden thuisbezorgd tellen volgens de Consumentenbond in 31 procent van de gevallen te veel bacteriën. De bond noemt dat "een schrikbarend hoog percentage".

De verontreiniging wordt veroorzaakt door slechte hygiëne bij de bereiding van de Japanse hapjes, concludeert de bond na een steekproef naar 160 sushimonsters afkomstig van twintig restaurants in vijf steden. Daar wordt met vuile handen of vervuilde snijplanken gewerkt. De bezorgsushi zijn in veel gevallen wel vers.

Tussen de onderzochte restaurants bestaan grote verschillen. Het beste (cijfer: 9,6) en slechtste (2,5) restaurant zitten allebei in Leiden. Verder werden sushibezorgers in Groningen, Rotterdam, Breda en Amersfoort bekeken.

In 2015 onderzocht de Consumentenbond de sushi in all-you-can-eat-restaurants. Toen bleek 64 procent van de onderzochte monsters te veel bacteriën te bevatten.

Consumentenbond: bezorgsushi vaak onfris
Consumentenbond: bezorgsushi vaak onfris (Foto: ANP)

Woods dreigt hackers met juridische stappen

Tiger Woods heeft hackers gedreigd met juridische stappen als ze naaktfoto's van hem publiceren. De mobiele telefoon van de ex-vriendin van de golfer, Lindsey Vonn, werd gehackt en enkele naaktfoto's van haar en Woods werden buitgemaakt.

Website Celeb Jihad heeft de foto's van Vonn al gepubliceerd, de golfer vreest nu hetzelfde lot. Het stel had een relatie tussen 2013 en 2015. Ze zijn niet de enige slachtoffers; ook de mobieltjes van Miley Cyrus, Kristen Stewart en Stella Maxwell zijn gehackt.

Woods heeft advocaat Michael Holtz in de arm genomen die de onmiddellijke verwijdering van de foto's heeft geeist. Zo niet dan volgt juridische actie en zal de golfer een flinke schadevergoeding eisen, zo weet TMZ om basis van ingewijden.

Woods dreigt hackers met juridische stappen
Woods dreigt hackers met juridische stappen (Foto: BuzzE)

Meer uitgegeven aan kleding en woning

Consumenten hebben in juni bijna 5 procent meer geld uitgegeven aan kleding en woninginrichting dan een jaar eerder. Dat blijft uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De totale huishoudelijke consumptie steeg met ruim 2 procent, aldus het statistiekbureau.

Aan voedings- en genotmiddelen gaven consumenten ruim 2 procent meer uit dan een jaar eerder. Verder hebben consumenten in juni bijna 1 procent meer besteed aan overige goederen.

Verder werd meer uitgegeven aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit, merkt het statistiekbureau op.

Volgens de zogenoemde consumptieradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie in augustus gunstiger dan in juni.

Meer uitgegeven aan kleding en woning
Meer uitgegeven aan kleding en woning (Foto: ANP)

Marine VS stelt grootscheeps onderzoek in

De Amerikaanse marine gaat de gehele vloot onderzoeken en last daarom een operationele pauze van een paar dagen in. Die break moeten worden gebruikt om procedures, materieel, training en onderhoud tegen het licht te houden.

De marine doet dat na de tweede grote aanvaring tussen een marineschip en een ander schip binnen enkele maanden. Door de aanvaring tussen de Amerikaanse torpedobootjager USS John S. McCain en een Liberiaanse tanker zijn maandagochtend vijf gewonden gevallen. Tien marinemensen worden vermist.

Twee maanden geleden kwam de USS Fitzgerald voor de kust van Japan ook al in aanvaring met een Filipijns containerschip. Zeven opvarenden van die torpedobootjager kwamen daardoor om het leven. Het schip was aan stuurboordzijde zo zwaar beschadigd dat het bijna zonk.

Marine VS stelt grootscheeps onderzoek in
Marine VS stelt grootscheeps onderzoek in (Foto: ANP)

Netflix maakt film over terrorist Breivik

Netflix heeft de Britse regisseur Paul Greengrass gevraagd een film te maken over de 38-jarige Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik, zo meldt Deadline. Brevik vermoorde in 2011 in Oslo en op het eiland Utøya 77 mensen, waaronder veel jongeren van de Noorse sociaal-democratische partij.

Regisseur Greengrass is vooral bekend van zijn Jason Bourne-films en zijn op waarheid gebaseerde films zoals Captain Philips, Flight 93 en Bloody Sunday. Nog dit jaar zou Greengrass willen beginnen met de opnames on Noorwegen.

Breivik zei tijdens zijn strafproces dat hij een christelijke nationalist is, die de immigratie van moslims naar Europa wil bestrijden. Hij zag in de sociaal-democratische partij een gevaar voor de Noorse samenleving omdat deze zich niet hard genoeg opstelde tegen moslims en de islam. Anders Breivik kreeg een gevangenisstraf van 21 jaar voor zijn misdaden.

Netflix maakt film over terrorist Breivik
Netflix maakt film over terrorist Breivik (Foto: BuzzE)

Trump: extra militairen naar Afghanistan

President Donald Trump wil extra militairen naar Afghanistan sturen, zo heeft hij laten weten in een televisietoespraak op maandag (lokale tijd). Zijn nieuwe aanpak is erop gericht te voorkomen dat Afghanistan een vrijplaats wordt voor islamitische terroristen.

Tijdens zijn verkiezingscampagne liet hij nog herhaaldelijk weten dat de oorlog in Afghanistan te veel geld en levens kosten. Trump liet niet los hoeveel extra militairen het betreft, maar volgens Defensieminister James Mattis gaat het om 4000 extra militairen bovenop de al 8400 in Afghanistan gestationeerde troepen.

De Verenigde Staten zijn al sinds oktober 2001 actief in Afghanistan, het is daarmee het langst lopende militaire conflict waar het land bij betrokken is.

Trump: extra militairen naar Afghanistan
Trump: extra militairen naar Afghanistan (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zonnig

In Juli moet van hitte braden, wat in augustus moet worden geladen.

10 jaar geleden
Op 22 augustus 2007 hadden we een half tot zwaar bewolkte dag. De maximumtemperatuur was 21,5 graad en de wind was matig. De zon scheen zo'n 5 uur.

Terugblik
Gisteren was het een heel aardige dag. We hadden een lekker zonnetje en het was goed toeven buiten. Het kwik liep hier op de niet-geijkte thermometer op tot 22 graden. De bewolking die gisteren aanwezig was is gisteravond weggetrokken. De afgelopen nacht zou er hier en daar een mistbank ontstaan kunnen zijn en laat in de nacht is in het noorden de bewolking toe genomen, in het zuidwesten zou lage bewolking binnengedreven kunnen zijn.

Vooruitblik
Vanochtend is die bewolking dan nog aanwezig, maar in de middag breekt de zon door. Het blijft droog en de thermometer loopt op tot 20 graden in het noorden tot 24 graden in het zuiden. 

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:36
Zon onder: 20:48
Zonkracht: 5/3

Een vaarn (Foto: Disbatch)
een vaarn (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Doden na aardbeving Italiaans vakantie-eiland Ischia

Het Italiaanse vakantie-eiland Ischia is maandagavond opgeschrikt door een aardbeving. De schok op het eiland voor de kust van Napels had een kracht van 4,3, meldde het aardbevingsinstituut INGV. Er zijn zeker twee doden gevallen, nog eens zeven mensen zijn bedolven onder het puin. Twintig mensen zijn gewond geraakt.

Toeristen en inwoners renden in paniek de straat op, meldden Italiaanse media. Volgens de brandweer zijn verschillende gebouwen ingestort of beschadigd geraakt.

Het eiland is in de zomer populair bij vakantiegangers. Zo viert bondskanselier Angela Merkel regelmatig daar haar vakantie.

Doden na aardbeving Italiaans vakantie-eiland
Doden na aardbeving Italiaans vakantie-eiland (Foto: ANP)

Nibali blij met ritwinst in Ronde van Spanje

Vincenzo Nibali won de derde etappe in de Ronde van Spanje, nadat hij eerder op de slotklim moest lossen. De Italiaan kwam in de afdaling terug bij de voorste groep en zou vervolgens de sprint winnen.

"Ik had niet gerekend op deze overwinning. Ik wist dat het een lastige etappe ging worden, vooral omdat het nog zo vroeg in de Vuelta is. Op de laatste klim van de dag kon ik het tempo niet volgen, maar ik wist toch nog te herstellen in de laatste kilometers", gaf Nibali aan.

In het klassement staat de Italiaan nu op de vijfde plaats in het algemeen klassement op tien seconden van klassementsleider Chris Froome. "Aan de eindoverwinning in deze koers wil ik nog niet denken, die is nog ver weg. Froome is een geweldige tegenstander en er zijn meerdere renners in grote vorm. We zullen zien."

VW hippiebus wordt hipsterbus

Volkswagen komt in 2022 met de elektrische zogeheten Microbus ID Buzz op de markt. Het gaat naar verluidt om een nieuwe versie van de beroemde oorspronkelijke VW Transporter. Die werd in de flowerpowertijd geliefd bij hippies. De ID Buzz zou het over vijf jaar wel eens goed kunnen doen bij hipsters, als die er dan tenminste nog zijn.

Herbert Diess, bestuursvoorzitter van het sinds 'dieselgate' geplaagde Duitse autobedrijf, is in ieder geval al aan het karretje verknocht. "Voor mij is de ID Buzz de mooiste en meest opwindende elektrische auto in de wereld", laat hij volgens de Volkskrant weten. "We willen een volledige elektrische auto lanceren die wereldwijd een bestseller kan worden."

De originele VW Transporter was van 1950 tot 1980 in productie. Later werden er nog wel andere Transporters gemaakt, maar die kregen een steeds bestelbusachtiger uiterlijk. Ze hadden dan ook niet meer zoveel appeal bij de vrijere geesten, voor zover die er nog waren.

Het eerste model uit 1950 moest het doen met een schamele 30 paardenkrachten. De nieuwe versie krijgt 369PK aan z'n broek. Het ding heeft tevens een snel oplaadbare accu aan boord. Die moet met een halfuurtje tot 80 procent kunnen worden opgeladen.

Verdere specs van de hipsterbus ontbreken vooralsnog. Er moet wel op worden gewezen dat Volkswagen in 2001 en 2011 ook al een comeback van het legendarische busje aankondigde, waar destijds niet veel van terechtkwam.

Nederlandse filmstudenten beste ter wereld

De films Grijs is ook een kleur en The Origin of Trouble, allebei gemaakt door studenten van de Nederlandse Filmacademie, zijn verkozen tot beste studentenfilms ter wereld. Beide films wonnen de prijs van CILECT, de mondiale koepel van beste filmscholen.

Voor de award, die jaarlijks wordt uitgereikt, stuurden 129 filmscholen uit de hele wereld producties in voor de categorieën fictie, documentaire en animatie. Grijs is ook een kleur won de prijs in de categorie fictie. De film, met in de hoofdrol acteur Ko Zandvliet, vertelt het verhaal van een meisje van dertien dat probeert haar oudere depressieve broer gelukkig te maken. Het drama van regisseur Marit Weerheijm en scenarist Saar Ponsioen won al diverse internationale prijzen.

In de categorie documentaire werd The Origin of Trouble bekroond. In de film gaat regisseur Tessa Pope de confrontatie aan met haar verleden en de complexe band met haar vader. Ook The Origin of Trouble won al meerdere awards in binnen- en buitenland.

Speciale ceremonie
Beide eindexamenfilms werden gemaakt in samenwerking met de KRO-NCRV. Eind oktober zullen vertegenwoordigers van de beide crews de prijzen in ontvangst nemen tijdens een speciale ceremonie in Zürich in het kader van de CILECT-conferentie die daar gehouden wordt.

De CILECT Prize werd al eenmaal eerder gewonnen door een film van de Nederlandse Filmacademie. In 2014 werd Sacred Defense bekroond tot beste film in de categorie fictie.

'Vakkenvuller' maakt film over terreurangst

Acteur Achmed Akkabi gaat Glad IJs maken, een korte film over de in Nederland groeiende angst op aanslagen en de impact daarvan op het alledaagse leven. Dat heeft zijn productiebedrijf Tebbernekkel maandag bekendgemaakt.

Akkabi is onder meer bekend van de series Moordvrouw en Het Huis Anubis. Hij speelde ook vakkenvuller Rachid in reclamefilmpjes van Albert Heijn.

Glad IJs speelt zich af bij het loket gevonden voorwerpen van een openbare ijsbaan, waar een medewerker twee jongens met verdachte rugzakken ziet. Vervolgens slaan zijn gedachten op hol.

De film wordt geregisseerd door Joosje Duk. Haar korte film Night, die werd bekroond in de VS, is in september op het Nederlands Film Festival te zien.

Crowdfunding
Glad IJs wordt gefinancierd via de website Cinecrowd. De makers hopen via het populaire crowdfundingplatform het budget van 7.000 euro op te halen. De lancering van de funding vond maandagavond plaats tijdens een vertoning van de Pleinbioscoop in Rotterdam.

Het is de bedoeling dat Glad IJs volgend jaar te zien zal zijn.

Achmed Akkabi maakt film over actuele angst
'Vakkenvuller' maakt film over terreurangst (Foto: BuzzE)

Rockabilly-pionier Sonny Burgess overleden

De Amerikaanse zanger en gitarist Albert 'Sonny' Burgess is afgelopen vrijdag op 88-jarige leeftijd overleden. De muzikant, die door velen als een pionier voor de rockabilly muziek werd gezien, overleed in het ziekenhuis van Little Rock in Arkansas. Waaraan Burgess is overleden is niet bekend gemaakt.

Burgess behoorde bij de muzikanten die gedurende de jaren vijftig rhythm 'n blues combineerden met authentieke country 'n western muziek. Deze muziek zou later populair worden onder de noemer rockabilly.

Sonny Burgess en zijn band The Pacers had een platencontract bij Sun Records, waarop ook gelijkgestemde zielen zaten als Elvis Presley, Johnny Cash en Jerry Lee Lewis. In 1956 brengen ze de single 'We Wanna Boogie' uit, een plaat die nog steeds als één van de eerste echte rock-'n-roll platen wordt gezien.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #119 Genoeg ruimte in Egmond a/d Hoef
review
Blu-ray: The Gringo
review
The World Ends With You: Final Remix
review
CD: Deicide - Overtures Of Blasphemy
special
Sam J'taime: 'Ik ben als een universele afstandsbediening'
review
FIFA 19
©FOK.nl e.a.