Leagoo Alfa 2: Indrukwekkend budget

6. Camera & Batterij

Camera: 

De camera in de Leagoo Alfa 2 is toch een beetje opvallend. Leagoo geeft aan te hebben gekozen voor een 13MP Sony camera. Deze camera kwam vorig jaar nog veelvuldig voor in (veel) duurdere toestellen. Hieronder kunnen we vinden hoe de camera dan daadwerkelijk presteert. 

Camera achter:

De camera achter is zoals gezegd een 13 megapixel model van een Sony. De resultaten van foto's gemaakt door de Leagoo Alfa 2 zijn hieronder te vinden:

Leagoo ALFA 2 dak
Leagoo ALFA 2 BloemLeagoo Alfa 2 vlinder
Leagoo Alfa 2 vlinder bij avond

Leagoo Alfa 2 vlinder 2
Leagoo Alfa 2 vlinder overdag

Leagoo ALFA 2 lam
Leagoo ALFA 2 Bomen

De belichting van de camera is overigens verre van indrukwekkend, veelal zijn foto's als je de focus ergens op legt onderbelicht. Het aanpassen van de instellingen naar een hogere helderheid is dan ook geen overbodige luxe. Al met al moet je natuurlijk geen wonderen verwachten van de camera. Een goede sensor is de helft, maar matige processing software maakt het niet af.

Camera voor:

De camera voor is een 5megapixel model, het is niet bekend welke sensor dit is. Daarnaast vinden we aan de voorkant van het toestel een selfie flitser. Die zorgt voor de nodige pijnlijke ogen door het felle licht. 

De selfie camera is niets bijzonders, maar de foto's zijn wel voldoende voor een selfie. 

Leagoo ALFA 2 bloem front

Batterij:

De batterij van de Leagoo Alfa 2 lijkt specificatiegewijs niet bijzonders. 2600mAh is zeker niet de kleinste maar ook niet de grootste accu die we hebben gezien. De toestellen in het hogere segment zijn vaak uitgerust met een accu van minimaal 3000mAh waar de andere budget toestellen het met 2000mAh of minder moeten doen. Leagoo lijkt met deze batterij de gulden middenweg te hebben gekozen.

De batterij is omwille van de compactheid van het toestel niet verwisselbaar, dit is jammer omdat je zo later de batterij lastiger kan vervangen door een fris exemplaar. 

Allereerst hebben we vastgesteld of de batterij wel daadwerkelijk 2600mAh is; toen het toestel leeg was is dit aan de meegeleverde snellader gelegd met een KCX-017 tester er tussen. Het toestel stond hierbij uit om 'vervuiling' van de meetresultaten door verbruik van het toestel zelf te voorkomen. Uit de test blijkt dat de batterij van het toestel de 2600mAh wel benadert, tijdens het testen kwamen wij uit op 2580mAh.

Leagoo levert bij het toestel een snellader met een eigen techniek. Zover ik weet is dit een techniek van MediaTek waar iedere fabrikant zijn eigen labeltje op kan/mag plakken. In de praktijk komt het er op neer dat het toestel laadt met 1.33A @ 5,4V.

Alle dagen kwamen we met het toestel prima de dag door. De batterij ging daarbij in de ochtend van de lader, speelde gedurende de dag ongeveer 2 uur muziek (Spotify streaming op bluetooth oordopjes), er werd in het OV ruim een uur op gebrowst (2x 40 min aaneengesloten) en er was een Android wear watch gekoppeld. Aan het einde van de dag hadden we op deze dagen rond een uur of 9 in de avond nog ruim 20% batterij over, de schermtijd stond dan op een uur of 4. Zonder Androidwear gekoppeld stond het batterijpercentage in de avond net onder de 30%

Op dagen waarop we minder met mijn toestel deed stond de telefoon in de avond nog op 65-70%, bij licht gebruik zou een dag of 2/3 met dit toestel dan ook prima haalbaar moeten zijn. 

Leagoo levert met het toestel ook batterijbesparende software mee; deze schakelt afhankelijk van de instelling diverse dingen uit. De meest rigoreuze keuze zorgt ervoor dat je alleen nog kunt bellen/SMS'en met het toestel. Daarnaast verwijdert laatste deze methode je Google-account waardoor dit niet kan synchroniseren; gelukkig ben je verder geen data (van apps) kwijt, wellicht is het daardoor een prima festival-modus.