Surface Pro 3

De Surface Pro 3
De foto’s doen dit apparaat geen recht. Een kleine nerdgasm zal zich wel voordoen zodra je het van dichtbij bekijkt. Laat het gezegd worden, de SP3 is even krachtig als een desktop. Toch is hij op tabletformaat met touchscreen van 12” met 2160x1440 pixels, extreem dun en vederlicht. Omdat hij zo klein is, verkijk je je al snel op zijn kracht. Ik betwijfel of de meerderheid van de gebruikers de SP3 maximaal kunnen benutten.

Deze week heb ik eindelijk kunnen ervaren hoe Windows 8.1 bedoeld is. Een touchscreen is een verademing. De pen is handig als aanwijsstokje, schrijfstaaf en om je screenshots te nemen. Het heeft wel wat om gewoon aan het surfen te zijn met je pen als wapen in je hand. Je maakt een screenshot en met een aantal veeg- en handbewegingen staat de afbeelding in Paint en op je harde schijf. Die kan je meteen uploaden naar games.fok.nl en dat voelt wel lekker aan.

Werken met de SP3

De verlichting onder de toetsen van de Type Cover is heerlijk werken. Begin je te werken, dan gaat het licht langzaam aan. Stop je, dan dooft het licht heel rustig. Heel stijlvol gedaan. Je kan de SP3 bedienen met het toetsenbord, de pen, je vingers of de muis. Dat is fijn en voelt bevrijdend.
De SP3 heeft geen 3G- of 4G-ondersteuning. Dit is gedaan om kosten te besparen. De SP3 ondersteunt wel wifi, ook op 802.11ac, en is behoorlijk rap. Streaming is geen enkel probleem, of het nu Netflix in HD is of Steam.Steam vaag

Maar heb je er even mee gewerkt, dan vallen kleine zaken op. De SP3 voelt kwetsbaar aan. De buitenkant is van kunststof, maar omdat de SP3 zo dun is, voelt hij erg fragiel aan. Misschien was aluminium hier een betere optie geweest. Het extra gewicht had hem meteen meer body gegeven.

Het werken met de touchscreen gaat met een lichte vertraging. Vergroten en verkleinen gaat niet real time zoals met je smartphone. Ook als de SP3 net is opgestart, en de cache dus nog leeg is, zit er een vertraging in alsof je online lag hebt.
Het IPS-scherm is prachtig. Helaas is er alleen de Intel HD4400 om het aan te sturen. Dit betekent dat je Office-documenten en webpagina’s prima weer kan geven, ook naast elkaar. Maar upscalen van een full hd-film zit er niet in. Op een paar uitzonderingen na kun je ook niet op 2160x1440 gamen.

Het scherm heeft verticale golven erin zitten. Ze zijn heel lichtjes zichtbaar, maar ze zijn er wel. Misschien is dit toevallig alleen bij mijn exemplaar het geval, misschien zit dit standaard in het productieproces.

golfje 1golfje 2

Als je een tijdje met de SP3 hebt gewerkt, dan wordt hij wel warm. Het rooster aan de bovenkant laat veel hete lucht wegstromen, dus daar moet je je hand niet plaatsen.

De Arc Touch Mouse is grappig en leuk. Heb je even behoefte aan een muis dan klik je hem aan. In een handomdraai is ie weer plat en weggestopt. Echt leuk gedaan. Helaas kost dit gemaksdiertje €69,99 en dat is minder leuk. Hij is ook nogal klein en heeft weinig knoppen.
Het toetsenbord voelt niet stevig aan. Tijdens het typen rusten je handen erop en daarbij buigt het heel lichtjes door. Het toetsenbord is niet erg lekker om blind mee te typen, daar is het te klein voor. Er zijn wel bedrijven die hun eigen toetsenborden ontwikkelen voor de SP3. Het is aannemelijk dat er grotere varianten op de markt komen.

Een van de speerpunten van Microsoft is de lapability van de SP3, de mate van gemak waarmee je op schoot kan werken. Voor lange personen werkt dat prima, maar voor kleine corpulente mensen is het niet te doen. Er is, ondanks het kleine toetsenbord, te weinig ruimte op hun schoot. Dit komt doordat je met een laptop bij het typen tegenwicht geeft met je handen aan het toetsenbord. Het scherm zit vast aan het toetsenbord en dat buig je even terug. Bij de SP3 moet het scherm steun hebben van de kickstand, ook al is deze traploos verstelbaar.

De oplader heeft Microsoft verbeterd op aangeven van gebruikers. De connector klik je met de magneet vast. Ik had wel een paar keer dat ik zonder het door te hebben de connector lostikte. Wellicht moet ik minder lomp zijn of de connectie iets sterker.

Type Cover toetsenbord blauw