Surface Pro 3

Gamen op de SP3
De SP3 heeft een geïntegreerde grafische chip en dat breekt ons constant op met onze hobby. De kleuren in games zijn niet zo strak, de gewenste framerates worden vaak niet gehaald en sommige menu’s worden vaag weergegeven. Zodra je wilt gamen op de SP3, zul je merken dat je de brightness helderder moet instellen. Dit is op zich geen probleem.

De SP3 heeft geen aparte microfooningang, maar aan de onderkant is een microfoon ingebouwd. Steam wordt vaag weergegeven, ook in Big Picture-mode, maar Origin schaalt prima mee.

Origin schermSteam vaag (2)

Ik heb Steam In-Home Streaming uitgebreid getest en kan zeggen dat het zeer goed werkt zolang je het bij de single player houdt. Online gamen is nogal veel gevraagd en levert aardig wat lag op. Bij Sacred 3 liep het op naar 16,48ms. Overkomelijk maar niet fijn. Als je streamt, dan wordt het beeld in mijn geval full hd. Dit komt doordat ik zelf op mijn game-pc een full hd scherm heb. Als ik daar ook een 2160x1440 scherm had, dan kon ik dat formaat doorsturen naar de SP3. Er is af en toe een hele lichte lag waarneembaar, maar echt storend wordt het niet. Zelfs niet bij de hele drukke scènes met vele tegenstanders in beeld.

Natuurlijk ben je niet altijd thuis met de SP3, dus heb ik meteen getest hoe het is om games direct vanaf de ssd te spelen. Als je games vanaf de SP3 speelt, dan moet je de resolutie naar beneden bijstellen en alle franje zoals schaduwen uitzetten. Oudere spellen van voor 2009 draaien gewoon goed. Daarna wordt het experimenteren met de instellingen.

De SP3 draait Windows 8.1 dus gamen kan gewoon met een Xbox-controller. Ik heb het even geprobeerd met het toetsenbord, maar dat was geen succes. Ctrl zit alleen links, naast de Windows-knop. De Fn-knop om andere functies te activeren zit juist rechts. Ik hoop dat een slimme producent met een andere variant toetsenbord op de markt komt met een alternatieve toetsindeling en knoppenplaatsing en een smallere bezel.

Thief

Kingdoms of Amalur speelt lekker op 1280x960. Hogere resolutie is echt geen doen. Dust: An Elysian Tail draait soepel, maar de grootste verrassing was Dead Space 3. Full hd is net niet lekker spelen, maar ietsje lager was er geen vuiltje aan de lucht. Met veel moeite heb ik Thief draaiend gekregen. Gemiddeld kreeg ik 12,6 fps en dat is niet zo leuk. Opmerkelijk genoeg kon ik bij Thief geen screenshot maken met de pen. Bij de andere games was dit geen probleem. Tijdens de benchmark van Tomb Raider ging de SP3 klagen over een tekort aan geheugen. Maar dat was zo opgelost, door de melding weg te klikken.

Sacred 3 is heel bijzonder. Dit is het enige spel dat ik heb getest waarbij ik niet vrij was om de resolutie aan te passen. Het spel neemt gewoon de resolutie van je scherm over en daar moet je het mee doen. Ik kon een minimale aanpassing maken betreffende de frames. Aan de andere kant kon ik gewoon spelen, ook de multiplayer was geen probleem. Slechts één keer was de lag te erg voor Sacred 3 en werd ik uit de game gegooid. Omdat dit maar één keer voorkwam, denk ik dat het met de verbinding van de betreffende speler te maken had. Sacred 3 liep één keer hard vast. Ik heb zelf de indruk dat ook dit aan Sacred 3 lag en niet aan de SP3.

Tomb Raider

Battlefield 4 bleek een te zware kluif te zijn. Ik heb deze maar niet eens multiplayer getest, want rondlopen was al een hele opgave. Tijdens Battlefield 4 hoorde ik de SP3 voor het eerst geluid maken. Het leek wel alsof hij mij uitschold. Toen viel het mij pas op dat je de SP3 niet hoort.

Na het spelen van Battlefield 4 merkte ik dat de SP3 van slag was. Hij reageerde traag en sommige applicaties deden helemaal niets meer. Een reboot verhielp deze problemen. Rebooten gaat trouwens behoorlijk snel.

BF4

Ik heb één keer een echte crash meegemaakt. Gek genoeg was dit niet tijdens het gamen, maar tijdens werken. Ik had meerdere zware powerpoints open staan, een aantal pdf’s, twee Verkenner-vensters en volgens mij misschien nog Mozilla Firefox met een aantal tabbladen. De Surface Pro 3 liep toen vast. Ik kon niets meer doen, ook niet op het bureaublad kijken. Dus dat was Ctrl-Alt-Delete en opnieuw opstarten. Sindsdien deed de muis het niet meer en de knop bovenop de pen ook niet. De pen deed het verder nog wel als schrijfstaaf. Dit probleem was redelijk eenvoudig te reproduceren door dezelfde documenten te openen. De Surface Pro 3 werkte dan meteen een stuk langzamer.

De doelgroep van de SP3
Microsoft mikt met de SP3 op professionals en studenten. De SP3 wordt bewust gepositioneerd tegenover de MacBook Air. Op basis van specificaties moet je toegeven dat de SP3 de vergelijking wint. Meer pixels, meer rekenkracht en een touchscreen. Als je jezelf afvraagt of jij baat zou hebben bij de SP3, dan moet kijken of je echt een tablet nodig hebt. Heb je af en toe behoefte aan een beest van een tablet zonder enige concessie te willen doen op snelheid en rekenkracht, dan ben je het aan jezelf verplicht de SP3 te bestellen. Doe je toch alles liever op een laptop, dan vraag ik mijzelf af wat de meerwaarde zou zijn van de SP3. Dan is de SP3 namelijk gewoon een ultrabook met heel veel pixels. Misschien wil je wel een tablet, maar heb je liever Android op je tablet dan Windows. De verstokte Androidgebruiker kan uiteraard Android installeren als dual boot, of draaien in een shell onder Windows.  

SP3 beschrijven

Voor mij persoonlijk zou de SP3 pas interessant worden als er een gamingdock komt met een grafische kaart en de mogelijkheid om er een harde schijf in te zetten. Dan plaats ik er een SSHD in en heb ik thuis een complete gamingsetup klaarstaan. Het werkgedeelte kan ik gewoon meenemen en ik heb altijd mijn vertrouwde pc bij me. Onderweg kan ik in ieder geval Dead Space 3 en Sacred 3 spelen en dan wordt de SP3 wel heel erg interessant. De Surface Pro 4 mag van mij komen met een aparte grafische chip, steviger materiaal, twee usb-poorten op het tablet en eventueel een microfooningang.

Er zijn al veel accessoires te krijgen voor de SP3 en er komen er steeds meer. Zo is er een usb 3.0 dual video docking stand van Belkin, een mini-dock met toetsenbord van KASE, tassen, sleeves en units om meerdere SP3’s tegelijk op te laden. Dit kan ervoor zorgen dat de prijzen wat zullen zakken. De variant die ik mocht testen is €1019,- (€917,10 voor studenten). Type Cover toetsenbord kost €129,99 en muis €69,99. Een eventueel Microsoft dock kost €199,99. Dat is in totaal meer dan €1400,- en dan heb je nog geen tasje.

Eind deze maand komt de SP3 op de markt.