The Hobbit: An Unexpected Journey

Met zijn The Lord of the Rings Trilogy werd Peter Jackson wereldberoemd. De loftuitingen waren niet te tellen en de films werden met vele prijzen bekroond. Het leverde een grote schare fans op, die met veel verwachting uitkeken naar de prequels die vanaf 2012 zouden volgen. The Hobbit: An Unexpected Journey deed de bioscopen met success aan, maar kan de dvd dit success evenaren?

Het verhaal is afkomstig van de hand van schrijver J.R.R. Tolkien, dezelfde schrijver van de boeken die de basis waren voor The Lord of the Rings. Met The Hobbit had hij een minder grootschalig epos voor ogen dat vooral bedoeld was voor kinderen. Het verhaal is dan ook minder diepgaand en een humoristische ondertoon voert meer dan eens de boventoon. Dat de film rond kerst in de bioscopen verscheen is commercieel gezien dan ook een sterke zet, want dit is meer een familiefilm geworden dan een fantasyfilm met grote spanningsbogen en dramatische ontwikkelingen.

Dit betekent echter niet dat Jackson zich in heeft gehouden en dat hij de kijker een intiem onderonsje voorschotelt. Integendeel, de aanpak is groots. The Hobbit is van begin tot eind goed gevuld met actie, zwierende camera’s en een stevige dosis computergeanimeerde beelden. Het levert prachtige plaatjes op, die variëren van kleurrijk en vrolijk tot donker en grimmig. Iedere fase van het verhaal heeft een eigen kleurenpallet dat de bovenhand voert en dat doet de sfeer van ieder segment goed.

Vooral op visueel gebied is The Hobbit dan ook erg sterk. Inhoudelijk stelt de film wat teleur, vooral omdat vergelijkingen met of herinneringen aan The Lord of the Rings altijd getrokken worden. Het oogt heel herkenbaar, niet in de laatste plaats omdat een flinke handvol oude bekenden voorbij komt. Toch missen de personages diepgang: er volgt weinig innerlijke strijd, morele dilemma’s zijn er niet of nauwelijks en thema’s als vriendschap en loyaliteit worden te weinig naar voren gehaald om een grijpend avonturendrama voor te kunnen schotelen.

Als gevolg hiervan duren enkele scènes net wat te lang. De totale speelduur van de film is bijna twee uur en drie kwartier, wat dit gevoel niet ten goede komt. Over het algemeen ligt het tempo hoog genoeg, maar Jackson heeft zich laten verleiden het verhaal te gedetailleerd te vertellen. Erg jammer, want de schommelingen in tempo komen de kritiek op de lange speelduur niet ten goede.

Desalniettemin is The Hobbit: An Unexpected Journey een zeer vermakelijke film. De herkenbaarheid is een grote plus en als kijker krijg je genoeg moois op je afgevuurd. De diepgang en spanning van The Lord of the Rings wordt niet gehaald, maar de film kan prima dienst doen als – net iets te lang durende – voorbode op wat nog komen gaat. De slotakte bracht toch nog iets van spanning en drama met zich mee en als die lijn voortgezet kan worden, kunnen de vervolgdelen nog wel iets heel moois worden. 

De dvd

The Hobbit: An Unexpected Journey kwam al snel in het nieuws door de nieuwe filmtechniek die Peter Jackson toepaste: 48 fps, achtenveertig frames per seconde. Normaliter krijg je er 24 per seconde te zien, het dubbele leidt dus tot nog hogere kwaliteit. Enkele criticasters vergeleken de kwaliteit van de  beelden met die van slechte soapseries, de liefhebbers kwamen loftuitingen tekort.

Op dvd is weinig terug te zien van deze extreem hoogwaardige kwaliteit. Enkele CGI-beelden zien er zelfs wat achterhaald uit, al blijft dit voornamelijk beperkt tot één enkele actiesequentie die overdag plaatsvindt. Met name de scènes in de grotten en het donker zien er wel goed uit en heel belangrijk: Gollem ook. Dat geeft de kijker genoeg om van te genieten en zervoor dat de dvd het aanzien waard is, al zal The Hobbit op Blu-Ray een groter kijkplezier met zich meebrengen.

De extra’s

Op de dvd zelf zitten geen extra’s. Wel wordt een digitale kopie aangeboden, die je zelf kunt ophalen op flixster. Hiervoor dien je wel een account te hebben. Als je deze hebt kun je The Hobbit online bekijken en vijf keer downloaden. De kwaliteit van deze digitale kopie is prima, de dvd-kwaliteit wordt eenvoudig geëvenaard. Voor de extra’s kun je echter beter wachten op een special edition, die na afloop van de trilogie ongetwijfeld veel te bieden zal hebben.

hobbit 5

De conclusie

The Hobbit: An Unexpected Journey is de prequel op The Lord of the Rings Trilogy van Peter Jackson. Hoewel vergelijkingen altijd getrokken gaan worden, is dit eerste deel van een andere orde dan de wereldwijd geroemde trilogie. The Hobbit is meer een mooie avonturenfilm met een flinke portie actie, dan de gelauwerde fantasiereeks met diepgang waarmee de wereld zo bekend is geraakt. De dvd biedt niet de hoogwaardige kwaliteit van de 48 fps-versie die in de bioscopen heeft gedraaid, maar als je niet over een Blu-Rayspeler beschikt, doet de dvd prima dienst voor een familiefilm die misschien net iets te lang duurt.