Interview: Azita Ghanizada en Malik Yoba (Alphas)

De Amerikaanse tv-serie Alphas is in Amerika goed ontvangen. Ruim 2,5 miljoen mensen keken naar de pilotaflevering op de tv-zender Syfy. Het werd daarmee de best bekeken pilot in twee jaar. In de serie gaat het om vijf mensen met allemaal een unieke superkracht. Deze superhelden worden 'Alphas' genoemd en zij onderzoeken andere personen die ogenschijnlijk dezelfde krachten bezitten. 

De serie is geschreven door Zak Penn (The Avengers en X-Men) en Michael Karnow. Vanaf dinsdag 13 maart wordt het eerste seizoen uitgezonden op het digitale kanaal Syfy (klik hier voor de kanaalnummers) en om dat te promoten waren acteurs Azita Ghanizada en Malik Yoba te gast in Amsterdam. FOK! kreeg de mogelijkheid om beiden te interviewen.

Azita Ghanizada begon haar acteercarrière met kleine rollen in de tv-series Castle, Entourage en Psych. Haar rol in Alphas is haar eerste echte hoofdrol. Maar de aanloop naar actrice was niet geheel vlekkeloos. Azita vluchtte een aantal jaren geleden vanuit Afghanistan naar Amerika met haar familie. Ze werd daar aangetrokken door het acteervak en speelde tijdens haar schoolcarrière regelmatig in toneelstukken. Azita is de eerste Afghaanse actrice die naam maakte in Hollywood. In Alphas speelt ze de rol van Rachel Pirzad, een Perzische vrouw die afwisselend haar zintuigen kan versterken.


Malik Yoba
is al langer actief in de acteurswereld en is vooral bekend door zijn rol in de tv-serie New York Undercover. Hij is met twintig jaar ervaring een echte veteraan te noemen en niet alleen als acteur. Malik is ook schrijver, bedenker, regisseur en producent van diverse films. In 2003 richtte hij de organisatie Malik Yoba National Theatre Company op voor de urban theatermarkt. Malik speelt in Alphas de rol van Bill Harken, een voormalig FBI-agent die zijn vecht- of vluchtreflex kan versterken en daarmee korte tijd ongekende krachten heeft.

Toen ze jullie opbelden of benaderden om een rol in de serie Alphas te spelen, zeiden jullie toen meteen 'ja'?

Azita: "Ik heb auditie moeten doen voor de rol van Rachel. Het werd eigenlijk een heel snel proces, want de opnames begonnen al snel. Uiteindelijk kreeg ik de rol en was ik de laatste persoon die bij de cast werd gevoegd."

Malik: "Ik werd gevraagd voor de rol, maar ik had eerst wat twijfels. Vooral dat ik weer mijn kinderen lang moest missen zorgde voor de grootste twijfel. Maar ik ben blij dat ik ja gezegd heb, vooral na een gesprek met regisseur Jack Bender (Lost). Hij is erg cool en hij gaf mij meteen vertrouwen."

Hoe hebben jullie je voorbereid voor de opnames? 

Azita: "Ik heb in de serie nog niet gevochten, dus vechtlessen had ik niet nodig. Als voorbereiding heb ik vooral veel scifi-films gekeken en veel informatie opgezocht over echolocatie, waar mijn personage goed in is. Door veel informatie op te zoeken heb ik geprobeerd om mijn rol zo waarheidsgetrouw te spelen."

Malik: "Ik heb wel wat research gedaan en gekeken naar hoe mijn personage zich zou kunnen ontwikkelen. Maar ik heb al ervaring in het spelen van een FBI-agent, dus heel veel research hoefde ik niet meer te doen. Wel heb ik bij een aantal FBI-vrienden informatie verworven over het vak."

Volgens IMDb staat Malik op een lijst voor mensen met mooie lippen. Heb je dit ooit eerder gehoord?

Malik: (lacht) "Nee, dit is voor het eerst dat ik dit hoor. Vind jij dat ik mooie lippen heb?"

Azita: (lacht) "Ik vind je een hele mooie man."

Azita, heb je ooit jouw naam gegoogled? Zo ja, wat was het raarste ding wat je kon vinden?

Azita: "Ja, dat heb ik weleens gedaan. Ik vond een website met allemaal foto's van mijn voeten. Dat vond ik enorm raar om te zien. Maar gelukkig zijn het mijn voeten en niet andere lichaamsdelen. Daarnaast zeggen mensen weleens tegen mij dat ze de site azitaghanizada.com bekijken, maar die is niet van mij. Ik gebruik alleen Facebook en Twitter."

Bij sommige series weten zelfs de acteurs niet hoe het verhaal zich ontpopt. Wisten jullie hoe het seizoen zou eindigen of hoe het verhaal zich zou ontwikkelen?

Azita: "Nee, dat wisten wij niet. Iedereen van ons zou kunnen doodgaan, terwijl we het een aflevering ervoor niet weten. Ook nieuwe personages zien wij niet aankomen en daarom is het iedere keer weer wachten op het script. Pas dan weten we wat er gaat gebeuren."

Waarom denken jullie dat de kijkers van de serie blijven kijken?

Malik: "Ik denk vooral door Azita." (lacht) "Maar ook door de personages."

Azita: "Vooral door de dynamiek tussen de personages. De kijkers kunnen zich goed identificeren met het verhaal en ze hebben een emotionele connectie met de serie.

Heeft Alphas een bepaalde boodschap voor de kijkers?

Malik: "Dat je iedereen kunt zijn of dat het onmogelijke soms toch mogelijk is."

Als je moest kiezen tussen het spelen in films of het spelen in tv-series, wat zou je kiezen?

Malik: "Dat maakt mij niet heel veel uit. Ik vind het werk zelf erg leuk en ik vind het leuk om te regisseren, een verhaal te vertellen. Als kind droomde ik hier al van en die dromen komen nu uit."

Azita: "Het heeft allebei wel zijn charme. Bij tv-series heb je een lang seizoen, dus een langer verhaal en moet je zorgen voor stabiliteit in de afleveringen. Bij films heb je een veel kortere tijd en moet je je sneller verplaatsen tussen de filmlocaties."

Malik, jij hebt gespeeld in de film Recalled, maar er is niet zoveel informatie over te vinden. Kan jij meer vertellen over de huidige status van de film?

Malik: "De opnames voor de film waren voor Alphas en daar heb ik toevallig komende week een screening van in New York. Wanneer de film precies uit moet komen weet ik zelf ook nog niet."

Welke tv-series volgen jullie, naast Alphas natuurlijk?

Malik: Boardwalk Empire.

Azita: Game of Thrones.

Bedankt voor het interview en heel veel succes in de toekomst.

Malik: "Bedankt, jij natuurlijk ook."

Alphas – seizoen 1 is vanaf 13 maart iedere dinsdagavond om 21:20 uur te zien bij Syfy, met herhalingen op woensdagavond 18:55 uur en 22:10 uur, en zaterdagavond om 18:55 uur. Een tweede seizoen is al bevestigd en zal later dit jaar opgenomen worden.