Killzone 3

Pracht en praal
Killzone 3 is de mooiste first-person shooter van dit moment. Killzone 2 legde de lat al bijzonder hoog, maar Killzone 3 springt hier moeiteloos overheen. De omgevingen leven met schitterende weerseffecten, wapperende stukken stof, vernietigbare objecten en andere kleine effecten. Van de gigantische golven die kapot slaan tegen de ijsbergen tot aan de kleine plantjes in de jungle, alles ziet er verzorgd uit met textures waar veel developers nog wat van kunnen leren. De verhaallijn van de game gaat gepaard met orkestrale muziek die continu de perfecte toon zet. De muziekstukken gaan moeiteloos in elkaar over en sluiten strak aan bij de gebeurtenissen op het scherm. Ook de geluidseffecten klinken bijzonder verfijnd en uniek. Elk materiaal heeft zijn eigen klank bij de impact van een kogel en de explosies blazen je bijna letterlijk van je stoel.

3D met Move
Wil je de ultieme Killzone-ervaring? Dat kan, want Guerrilla gaat volledig los met Killzone 3. De gehele game is in 3D te spelen met 7.1 surround sound. Ik ben helaas nog geen eigenaar van een 3D-televisie, maar heb de nodige uurtjes in 3D gespeeld. Het is overweldigend om kogels op je af te zien vliegen terwijl ze een rookspoor achter laten dat overduidelijk diepte kent. Het moeten renderen van twee beelden die bij 3D over elkaar geplaatst worden, betekende voor Guerrilla dat er enkele grafische concessies gemaakt moeten worden. Men heeft enkele slimme trucs gebruikt om zo weinig mogelijk in te moeten leveren op het gebied van graphics, maar hier en daar is het wel degelijk te zien. Het grootste deel van de tijd ben je echter zo opgezogen in de actie dat het nauwelijks opvalt. Splitscreen co-op is helaas niet in 3D speelbaar.

De game kent ook ondersteuning voor PlayStation Move. Deze manier van besturen werkt erg responsief en doet, na enige oefening, weinig onder voor de DualShock-controller. Voor Killzone 3 heb je zowel de Move- als de Navi-controller nodig. Reloaden gebeurt door een snelle draai van de Move-controller. Het is lastig om hierbij op hetzelfde punt te blijven richten, met als gevolg dat je na het reloaden vaak moet herstellen. Omdraaien gaat ook iets minder voorspoedig, omdat je de cursor naar de randen van het scherm moet draaien om je beeld te verplaatsen. Bij het nodige precisie-werk komt de Move-controller beter van pas. Sony brengt samen met Killzone 3 de Sharpshooter op de markt. Dit is een gun-accessoire waar je de Move- en Navi-controller in kunt klikken. De Sharpshooter lijkt qua kleur en materiaal op een accessoire van de PlayStation 1, maar werkt zeer degelijk.

Multiplayer operations
Killzone 2 bracht ons Warzone waarin je als team zeven missies tegen een ander team speelde, variërend van een soort 'king of the hill' waarbij je een locatie moest veroveren en zo lang mogelijk moest behouden, het ophalen en wegbrengen van speciale items tot het plaatsen van bommen op de daarvoor aangewezen locaties. Warzone is net als Guerrilla Warfare (team deathmatch) ook in Killzone 3 weer van de partij en lijkt qua opzet niet veranderd te zijn. De multiplayer heeft gelukkig wel een toevoeging gekregen: Operations. Operations is een soort korte multiplayer storymode. Er zijn drie verschillende levels die elk bestaan uit drie missies waarbij de ene groep de ISA speelt en de andere groep de Helghast. De missies zijn vergelijkbaar met de missies uit Warzone, met als grote verschil dat ze naadloos op elkaar aansluiten. Moet je bijvoorbeeld drie batterijen veilig naar een punt brengen en lukt dat, dan is dat deel van de missie afgerond en speelt de volgende missie zich direct daarna af in een ander deel van het level. Mocht de missie mislukken dan heeft de tegenpartij gewonnen en is het spel ook gelijk afgelopen. De verschillende missies worden geopend en afgesloten met korte filmpjes waarin de best presterende personen een rol spelen. Helaas valt dit figureren in een filmpje tegen aangezien je jouw soldaat niet van een opvallend outfit kan voorzien en je dus alleen herkenbaar bent aan je naam die bij je personage staat en eventueel de kleding die bij je klasse hoort.

Hoewel Operations een leuke nieuwe toevoeging is, is de vraag voor hoe lang. Slechts drie verschillende levels is gewoon erg weinig, zeker als je dan ook nog eens regelmatig de eerste of tweede missie niet haalt waardoor je met het volgende level aan de slag kan. Warzone heeft ook maar een beperkt aantal missies, maar door de verschillende maps lijkt er toch veel meer afwisseling in te zitten. De verhalende manier van spelen is dus een pluspunt van de Operations-modus, maar tegelijkertijd ook een groot minpunt voor de herspeelbaarheid. Desondanks biedt de multiplayer an sich een erg goede ervaring door de nog immer vermakelijke Warzone en de mogelijkheid om XP te verdienen en daarmee je vaardigheden en wapens uit te breiden. Mocht je liever alleen of met vrienden tegen computer-tegenstanders spelen dan kan dat in de botzone waarbij je de sterkte van je AI kunt instellen. Helaas is de multiplayer niet in splitscreen te spelen.

Conclusie
Guerrilla Games heeft groots uitgepakt met Killzone 3 en dat is goed te zien aan het eindproduct. De variatie aan gameplay-elementen houden de game de gehele verhaallijn interessant. Het verhaal springt echter te veel van de hak op de tak om jou deze variatie te brengen. Het nodige schietwerk voelt nog altijd solide aan en de toevoeging van het brute mêlee-systeem en de iets lossere controls maken een gestroomlijnd geheel. De splitscreen-modus is zeer welkom, maar mist helaas nog altijd in de multiplayer-modus. De multiplayer zal de komende maanden nog veel speelplezier brengen, maar of de nieuwe modus, waarbij spelers een korte verhaallijn spelen leuk blijft, moet nog blijken. De kleine minpunten van de game weerhouden de game ervan om de negen-grens te overschrijden, maar Guerrilla Games mag trots zijn op Killzone 3, net zoals wij trots zijn op Guerrilla Games.

 

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Grafische pracht
- Onsamenhangend verhaal
8,5
+ Muziek ondersteunt en maakt de sfeer
- Geen splitscreen in Botzone
+ Uitstekend gunplay en messen-combat

 

In samenwerking met Sony mogen wij drie exemplaren van Killzone 3 weggeven. Wil jij kans maken op deze geweldige prijzen? Klik dan snel op deze link om te zien hoe jij kunt winnen!