TV-show: Basta

Weg met Kassa, weg met Youp van het Hek. We gaan het eens heel anders aanpaken. We gaan de grote bedrijven, de graaiers, zelf eens te grazen nemen. Dat zullen de tv-makers Neveneffecten hebben gedacht voordat ze aan het programma Basta begonnen. 

In het programma proberen een viertal jongens, die zichzelf de Neveneffecten noemen, grote bedrijven te ontmaskeren en in beeld te brengen hoe het er bij de bedrijven aan toe gaat. De eerste aflevering was direct al een daverend succes. Ze hebben voor dit programma naar eigen zeggen maar liefst een jaar voorbereiding gehad. De vier jongens wilden als eerst de Belgische telecomprovider Mobistar wraken. De actie behoorde volgende dag direct tot het gesprek dat bij de koffieautomaat werd gevoerd. 

De Neveneffecten zaten in een container welke bij het hoofdkantoor van Mobistar in Evere, België, vroeg in de ochtend precies voor de deur werd gedropt zodat werknemers er niet meer met de auto de parkeerplaats op konden rijden. De beveiliging van Mobistar belt naar het nummer dat op de zijkant van de container staat en komt zo in het menu terecht van het bedrijf Burocontainers. Het doel van de actie: het allemaal zolang mogelijk rekken. Compleet met wachtmuziekje (Lionel Richie - Hello) en enquête weten ze de arme beveiliger maar liefst drie uur en twintig minuten aan het lijntje te houden. 

Verspreid over de eerste en de tweede aflevering werd er ook aandacht besteed aan de Belgische plaag welke 'belspel' heet. Gelukkig zijn we hier in Nederland voor goed van verlost van de belspelletjes, maar in België komen ze er niet vanaf. Gek genoeg hebben ze daar op het eerste oog simpele vragen, maar er zit een vrij lastig systeem achter om de opdrachten op te lossen en is daarom ook slechts twee of drie keer per ongeluk geraden. Men werkt daar met een rekensleutel waarbij ook woorden worden betrokken in de rekensom (voor een complete uitleg, klik hierrrr voor de PDF).

Een infiltrant ging ook in opdracht van de Neveneffecten vier maanden als belspel-presentator werken. Zo kwam hij alle geheimen te weten welke ze daar handhaven en hoe ze overtredingen van wetten weten te verbloemen. De laatste show die de infiltrant deed probeerde een wiskundige de rekensleutel te kraken en live op televisie het antwoord te geven, welke uiteraard goed was. Dit zorgde voor flinke opschudding achter de schermen, welke ze ook in de gaten hielden van afstand.

Dit zijn slechts twee items uit twee afleveringen. Tot nog toe is het geniale televisie te noemen. Nederlandse televisie-programma's zoals Kassa en Radar hebben een politiek-correcte aanpak, terwijl in Basta het toch vaak met een knipoog wordt gebracht en ook bij het bedrijf zelf. Al zie ik Felix Meurders niet meer dan drie uur in een container zitten. Het heeft ook al direct zijn vruchten afgeworpen. Een dag na de tweede aflevering werden de belspelletjes al direct van de Belgische zenders VTM en 2BE verbannen.

Basta is iedere maandag te zien op één om 21.00 uur